Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief zonnepanelen - 27 09 2016
Eandis en Infrax openen webportaal voor meterstanden zonnepanelen
Netbeheerders Eandis en Infrax worden vanaf 14 november 2016 de centrale aanspreekpunten voor alle eigenaars van zonnepanelen in hun werkgebied. Vanaf dan moet u niet meer bij ons zijn om groenestroomcertificaten aan te vragen. De volledige administratie wordt zo eenvoudiger, efficiënter en fraudebestendiger. U wordt hierover binnenkort persoonlijk geïnformeerd door Eandis/Infrax.
 
Eén keer indienen
Tot voor kort moest u zowel een dossier indienen bij VREG als bij Eandis of Infrax. Beide partijen moeten immers op de hoogte zijn van elke installatie. Om veilig en betrouwbaar te werken, moeten Eandis en Infrax precies weten welke zonnepanelen op welke kabels zijn aangesloten. Wij hebben dan weer de meterstanden van uw productiemeter nodig voor de correcte toekenning van groenestroomcertificaten, die nadien worden uitbetaald door Eandis/Infrax.
 
Die aanpak brengt administratief dubbelwerk met zich mee. Om het u zo eenvoudig en klantvriendelijk mogelijk te maken gebeurt het volledige beheer van zonnepaneeldossiers vanaf 14 november 2016 door Eandis/Infrax. Op die manier moet een dossier maar bij één partij ingediend worden en wordt het voor u eenvoudiger om te weten tot wie u zich moet richten.
 
Eén aanspreekpunt, één toezichthouder
De centralisering van alle administratie bij de netbeheerders is de efficiëntste en meest logische keuze. Eandis en Infrax staan vandaag al in voor de opname van alle elektriciteitsmeterstanden en de uitbetaling van groenestroomcertificaten. Door hen ook verantwoordelijk te maken voor de groenestroommeterstanden van zonnepaneleneigenaars, kunnen ze het volledige traject opvolgen.
 
De netbeheerders worden het centrale aanspreekpunt voor onder meer: 
  • de melding van nieuwe zonnepanelen
  • doorgeven van wijzigingen zoals uitbreiding, verkoop, echtscheiding, wijziging rekeningnummer …
  • (technische) problemen
  • doorgeven en valideren van de meterstanden van uw productiemeter
  • uitbetaling groenestroomcertificaten aan minimumprijs
  • vragen over uitbetaling en technische vragen
U kan vanaf 14 november met al uw vragen terecht bij Eandis en Infrax, en niet langer bij VREG. Vanaf 10 oktober 2016 zal u geen meterstanden meer kunnen ingeven in de certificatendatabank en geen dossierwijzigingen meer kunnen doorgeven aan VREG.  Alle gegevens worden vanaf dan overgezet naar de nieuwe webtoepassing van Eandis en Infrax.  Vanaf 14 november 2016 kan dit opnieuw via de nieuwe webtoepassing van Eandis/Infrax. U wordt  persoonlijk geïnformeerd over hoe u de meterstanden van uw productiemeter kan ingeven om uw certificaten uitbetaald te krijgen.