Copy
EKOkopen.nl

Dé webshop voor biologische producten.
Rechtstreeks van het land naar uw keuken!

Bekijk deze email in de browser
In onze maandelijkse nieuwsbrief vindt u nieuws over onze leveranciers en hun producten, tips en informatie over biologische ontwikkelingen.
EKOkopen.nl nieuwsbrief juni 2013
Facebook
Twitter
Website

Nieuwste producten in de shop


biologische-koolrabiGoed nieuws: we hebben de koudste lente sinds 40 jaar overleefd! De natuur is ondanks alles gewoon zijn gang gegaan, maar wel iets trager. De eerste groenten komen nu van het land en zijn inmiddels in de shop te vinden.

Biologische tuinderij De Haverkamp heeft bijvoorbeeld volop mooie biologische sla, paksoi en koolrabi. Een speciale soort paksoi is Shanghai Paksoi. Verderop in deze nieuwsbrief vind je informatie en een recept met deze groente.
Klik hier voor de producten van De Haverkamp in de shop!

De komende weken wordt het aanbod langzaam maar zeker groter.
Blijf op de hoogte en volg ons via twitter en/of facebook!

EKO-leverancier van de maand Wil-Sturkenboom-Warmonderhofboomgaard

Wil Sturkenboom van De Warmonderhofboomgaard


Elke maand stellen we een van onze leveranciers aan u voor. Deze maand: Wil Sturkenboom, teler van biologisch-dynamisch fruit in De Warmonderhofboomgaard en praktijkopleider aan de Warmonderhofopleiding in Dronten.

Lees het hele artikel

Keurmerk uitgelicht


Er zijn veel keurmerken en logo's in omloop die refereren aan biologisch, groen en beter voor het milieu. Wat betekenen die logo's en waar staan ze voor? Deze maand bekijken we het Demeter keurmerk, het keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw.

Demeter-keurmerkDemeter

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biologisch-dynamische landbouwbedrijven en de producten.

Biologisch-dynamische landbouw is een speciale vorm van biologische landbouw, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Lees verder

Shanghai paksoi


Bij Biologische Tuinderij De Haverkamp in Deventer verbouwen Heleen Hennink en Jopie Duijnhouwer mooie bijzonderPaksoi Shanghaie groenten. Een daarvan is Shanghai paksoi.

Deze tamelijk nieuwe, kleine paksoivariant heeft dikke brede bladstelen met groene nerven en bladeren. Het heeft een meer uitgesproken smaak dan de witte paksoi. Je kunt de gehele plant eten, rauw, gestoofd of roergebakken. Snijd de bladvoet weg, was de paksoi goed en snijd ze in reepjes. Je kunt het gebruiken als roerbakgroente, gekookt, gestoofd of als vulling voor loempia, samen met stukjes vlees of vis.

Paksoi is rijk aan vitamine A en is een goede bron van vitamine C en foliumzuur. Bewaar de groente tot maximaal vier dagen in de koelkast.

Ingrediënten


400 gram kipfilet
2 stengels sereh
1 limoen
1 Spaanse peper
2 dl kokosmelk
2 struikjes Shanghai paksoi
5 bosuitjes
2 el gehakte bieslook
zout, peper en gula djawa (of suiker)Shanghai Paksoi met kipfilet

voor 4 personen

Snijdt de kipfilet in kleine reepjes.Verwijder de harde schil van de sereh en snij de onderkant in kleine ringetjes. Rasp de schil van de limoen. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snij in kleine reepjes.Breng de kokosmelk zachtjes aan de kook en kook hierin de kip, sereh, peper en limoenrasp. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.

shanghai paksoiSnijd ondertussen de gewassen paksoi in reepjes van 2 cm en voeg deze ook toe. Laat nog ongeveer 5 minuten koken. Voeg tot slot de gesneden bosuitjes en 2 el gehakte bieslook toe en breng op smaak met zout, peper en een beetje gula djawa.
Roer even om en serveer direct, bijvoorbeeld met witte rijst.

24 uur van de natuur


Zaterdag 22 juni 2013 is de nationale ‘open dag’ van de natuur. Op die dag staat 24 uur lang, van 00.00 tot 24.00 uur, de natuur c24-uur-van-de-natuurentraal.

Er is een ‘Natuurtop’ en natuur- en maatschappelij
ke organisaties zetten diverse publieksactiviteiten in de spotlights. Bijvoorbeeld voor een kajaktocht over Nationaal Park Oosterschelde waar bruinvissen en zeehonden zwemmen, fietsen op de Midden-Nederlandroute, wandelen op het Lange-Afstand-Wandelpad Marskramerpad, springen op het trilveen van de Weerribben of een kookworkshop met walnoten in Heijen.

Lees hier meer over De 24 uur van de Natuur.

Puur Restaurant Week 2013

Puur restaurant week

Van 3 tot en met 9 juni


Elk jaar tijdens de Puur Restaurant Week zetten restaurants in het hele land een ‘Puur Menu’ op de kaart met biologisch, Fairtrade en duurzame vis of vegetarisch. Zo geniet je ook tijdens een avondje uit van de beste ingrediënten die op eerlijke wijze zijn bereid. 'Puur Genieten!'

Restaurant Moes en Hotel BuitenIn Amsterdam bijvoorbeeld presenteert restaurant MOES samen met Hotel Buiten puur! BuitEN eten aan een 20 meter lange picknicktafel met uitzicht op de Sloterplas. Hier kun je genieten van een driegangenmenu in stijl. Uiteraard met duurzame, biologische producten.

Kijk voor de deelnemende restaurants en hun menu's op de website www.puurrestaurantweek.nl

Koken in juni: De Free Range Cook

Annabel Langbein
Free Range Cook


De geweldige website van Annabel Langbein A free range life is een feest vol recepten en tips over puur leven en koken.  Annabel heeft ook een kookboek geschreven - naar het Nederlands vertaald als De Free Range Cook -  met een schat aan pure gerechten uit Nieuw-Zeeland.

De Free Range Cook is een kookboek met  320 pagina’s puur kookplezier. Annabel maakt veel gebruik van groenten en fruit en laat zich inspireren door haar reizen over de hele wereld. Een zeer divers boek. De recepten zijn voorzien van mooie foto’s en een duidelijke omschrijving.

De Free Range Cook
Annabel Langbein
320 pagina's | Lannoo | april 2012
ISBN 9789077330265

Ken je Bionext?

bionext
Bionext behartigt de collectieve belangen van de biologische sector in eigen land en in Brussel via de IFOAM EU Groep. Bionext is woordvoerder voor de biologische branche en is aanspreekpunt voor elke partij met interesse in biologische landbouw en voeding (maatschappelijke organisaties, overheid, politiek, media en consumenten). Op hun website is veel informatie te vinden over biologische landbouw en voeding.

Damn Food Waste

Damn Food Waste
Voedselverspilling is een hot item. Wereldwijd kan een derde van de gehele voedselvoorziening worden bespaard door het verminderen van voedselverspilling. Dit is genoeg om 3 miljard mensen te voeden!

Critici stellen dat de biologische landbouw niet efficiënt genoeg is om de hele wereldbevolking van voedsel te voorzien.
Misschien is dit anders als we met zijn allen minder goed voedsel weggooien?

Damn Food Waste organiseert op 29 juni op de Dam in Amsterdam een gratis lunch voor 5000 mensen. De lunch is gemaakt van vers voedsel dat in Nederland om verschillende redenen niet op ons bord belandt.
Meer informatie over dit event vind je op  de website van Damn Food Waste.

Agenda juni 2013


Heel Nederland / 3 tot en met 9 juni
Puur Restaurant Week: een week lang serveren zo'n 40 restaurants in heel Nederland een 'puur' menu, met biologische, duurzame en regionale producten.

Amsterdam / 6 juni
Sustainable food summit, de 5e Europese Food Summit.

Leiden / 8 juni
De Leidse bijenmarkt Imkers uit Leiden en omgeving presenteren hun werk en producten, samen met natuur- en milieuorganisaties.De bijenmarkt is in het parkje aan de Zoeterwoudsesingel bij sportpark Trigon.

Alkmaar / 8 en 9 juni 2013
Open Weekend De Zonnetuin, met informatie over de dynamische werkwijze en een ecologische markt met biologische catering.
ATV de Rekere, Helderseweg naast 63, vrije toegang.

Amsterdam/ 6 tot en met 9 juni
Taste of Amsterdam: vier dagen heerlijk zomers eten en drinken in het Amstelpark.

Dronten / 20 juni
Open dag Warmonderhofopleiding
 
lekker naar de boerHele land / 22 en 23 juni
Lekker naar de Boer: maak kennis met een biologische boer bij jou in de buurt.  In dit weekend stellen honderden biologische boeren en tuinders hun erf open voor het grote publiek.

Als opwarmertje voor dit weekend wordt op 21 juni bekendgemaakt wie een jaar lang de titel "Lekkerste Bio Boer 2013" mag dragen. Je kunt tot 21 juni je stem uitbrengen op een van de negen kandidaten die zich op de website van Bionext aan je voorstellen.

Lelystad / 23 juni
Centrum biologische landbouw, open dag met picknick, Bronsweg 22

Amsterdam / 29 juni
Damn food waste! serveert voor 5000 mensen een gratis lunch van vers voedsel dat in Nederland om verschillende redenen niet op ons bord belandt. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Van 12 tot 16 uur op de Dam in Amsterdam.

Nieuwsbrief EKOkopen.nl


Dit is de derde maandelijkse nieuwsbrief van EKOkopen.nl. Wie interessant nieuws of tips met ons wil delen, kan dit sturen naar: info@ekokopen.nl.
TWITTER
Twitter Account not yet Authorized
Share
Tweet
Forward to Friend
Copyright © 2013 EKOkopen.nl, Alle rechten voorbehouden.