Copy
Nyhetsbrev november 2021
View this email in your browser

Hej!

Välkommen till SKNT:s novemberbrev. Som nyhetsbrevsredaktör så har jag nog skrivit orten Skellefteå ovanligt många gånger och även tryckt ner bokstavskombinationen för ’batteri’ lite fler gånger senaste veckan än vad jag brukar. Men både Skellefteå och batterier har ju varit på mångas läppar den senaste tiden – i alla fall i vår bransch – så det är kanske inte så konstigt. För mig vad det en nyhet när jag häromdagen kunde se på Rapport att det är dags för ett Northvolt II någonstans i vårt avlånga land. Vi önskar dom tävlande kommunerna lycka till och så hoppas vi få återkomma till den etableringen i ett nummer längre fram.

Med detta vill jag önska dig en trevlig läsning!
Erik Nygårds

Näringslivsbolag eller förvaltningsform – vad säger forskningen?

Välkommen till ett digitalt seminarium kring hur man bäst organiserar en näringslivsutvecklingsverksamhet. Är bolag bättre än förvaltningsform eller tvärtom? Varför gör vi olika? Har demografi och geografi någon betydelse? Eller färgen på den politiska styrningen? Välkommen till ett spännande digitalt seminarium om konsten att organisera näringslivsutveckling!
 
När? Onsdag 1 december kl 11:00–12:00
Var? Teamsmöte, länk skickas ut den 30 november
Vilka? Professor Brita Hermelin, Linköpings universitet och Centrum för kommunstrategiska studier (CKS); Caroline Arenander, näringslivschef Täby kommun; Erik Nygårds, näringslivsutvecklare Nässjö Näringsliv AB; Thomas Fägerman, Boden kommun.
Moderator Jonas Levin, näringslivsutvecklare Sigtuna kommun

Klicka här för anmälan

Ordförande har ordet

Säg det möte med företagare som inte på något sätt handlar om kompetensförsörjning. Jag tror knappt att de existerar. På ett eller annat sätt kommer man alltid in på de frågorna när vi är ute och möter arbetslivet…eller hur?

Prata kompetensförsörjning är en sak, att i praktiken ta emot morgondagens arbetskraft på prao, praktik, apl, lia (kärt barn har många namn) är något annat.

Jag har just avslutat två underbara, intensiva och även stressiga veckor med Prao-elever från åk 9. De var ute för första gången och det märktes att de var nya i situationen. Jo, jag har fått jobba ikapp en del på kvällarna, men det är så värt det. Vuxenvärlden underskattar konstant ungdomars förmåga. Den här gången samverkade jag med mina kollegor på samhällsutvecklingsavdelningen och med kulturchefen för att få fram tillräckligt med riktiga arbetsuppgifter. Så nu är surdegen med att inventera den offentliga konsten i kommunledningskontorets korridorer och kontor klar. Vi har äntligen ett fräscht och uppdaterat register över företag och föreningar inom KKN (Kulturella och kreativa näringar) och vi har fått in mätvärden i vår trafikanalys. Vi har gjort företagsbesök, varit på partnermöte och mycket mera.

Några råd till dig som vill börja att ta emot Prao-elever: Lär känna en SYV:are (studie- och yrkesvägledare) så du kommer med på listan över Prao-platser. Om du får elever som verkar ovilliga och obekväma, var lite mer positiv än du kanske känner dig och förklara hur roligt det är att de har valt att vara hos dig. Positiv feedback är ett underskattat sätt att vinna förtroenden. Två är lättare än en. När de är två har de stöd av varandra, kör de fast kan de bolla med varandra och då blir man inte lika stressad om man inte kan hjälpa till direkt. Man behöver visa och instruera för oss självklara saker som t ex hur man skriver en adress på ett kuvert och hur man öppnar en pärm. Däremot är de 1 000 gånger bättre på allt digitalt och det de inte kan lär de sig blixtsnabbt, t ex att göra snygga diagram i Excel.
Ta emot en Prao du också!
/ Ann-Christine Torgnyson
Ordförande

En näringslivsutvecklare i blickfånget

Hej Anja!
Du är näringslivschef i Sveriges kanske hetaste kommun, Skellefteå. Hur känns det?

Tack det känns givetvis väldigt bra, även om man inte kan slå sig till ro. Bara för att mycket går år rätt håll så betyder ju inte det att vi står utan utmaningar. Men jämfört med hur många andra kommuner har det så är det väl ändå positivt att de flesta problemen just nu är förknippade med växtvärk.
Vad är den tuffaste utmaningen för er just nu?
Vi har två riktigt stora utmaningar, kompetensförsörjning och bostadsbyggande. Skellefteå växer kraftigt och kommer fortsätta göra det i många år till. Northvolts satsning på en ny batterifabrik är det stora loket men med den så kommer en mängd andra investeringar i både privat och offentlig sektor. Det som förenar allt detta är att satsningarna behöver människor och människorna behöver nånstans att bo. Fullmäktige har precis antagit ett uppgraderat befolkningsmål om 90 000 invånare år 2030 och vi ska under samma period bygga 9 000 nya bostäder. Utöver det så ska vi till exempel bygga skolor för 4 000 fler elever. Traditionellt har flyttströmmar i Norrland oftast inneburit att människor flyttat från en norrländsk ort till en annan. Det funkar inte längre. Det en kraftig tillväxt i flera andra kommuner i Norr- och Västerbotten – som Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Umeå och upp mot 100 000 personer kan behövas för den framtida kompetensförsörjningen. För att vi ska klara detta så behöver vi få människor från södra Sverige och internationellt att flytta till norra Sverige.
 
Hur kommer det sig att ni fick en batterifabrik att välja Skellefteå? Var det tur eller hårt arbete? 
Det var definitivt hårt arbete. Skellefteå var faktiskt inte ens med i startfältet, utan vi bjöd mer eller mindre in oss själva när vi fick höra talas om satsningen på Northvolt. Därefter var det ett starkt lagarbete som ledde fram till att det var vi som drog vinstlotten. Northvolts vd Peter Carlsson berättar om en rolig detalj i sitt ”Sommar i P1” om hur han på vägen in från Skellefteå flygplats passerade en stor upplyst skylt med texten ”Välkommen Northvolt”. Han blev så förvånad och imponerad över den kreativa välkomsthälsningen att han vände för att åka tillbaka och titta på den en gång till. Jag vill nog ändå påstå att det handlar om en kombination av att vi haft de infrastrukturella förutsättningarna på plats och att vi har jobbat målmedvetet och rätt. Tillgången till stora och förhållandevis lättexploaterade markytor och att samtidigt via Skellefteå kraft kunna erbjuda nödvändig energikapacitet har varit helt avgörande. När vi dessutom lyckades paketera detta på ett sätt som attraherade investerare, så blev slutresultatet helt enkelt väldigt bra.
 
Nu ska Skellefteå alltså stå värd för nästa SKNT-konferens i maj 2022. Vad kan vi vänta oss om vi åker dit?
Jag är inte direkt involverad i planeringen av programmet men vad jag förstår så kommer ni att få lyssna till Peter Carlsson, Northvolts vd. Vi kommer säkert också berätta om etableringsprocessen utifrån ett näringslivsutvecklarperspektiv där vi kommer dela med oss av både framgångsfaktorer och sånt som skulle kunna göras bättre. Och så erbjuder vi ett fantastiskt boende i det nyöppnade The Wood hotell, som med sina 20 våningar tävlar om att vara ett av världens högsta trähus. Utomordentligt god mat och en sol som knappt går ner kommer göra upplevelsen unik. 
 
En undring så här till sist, när det går så här bra så måste ni ju komma jättehögt på näringslivsrankingen…eller?
Ja, det kan man ju tycka, men så är det faktiskt inte. Vi har legat runt plats 200 under många år och över tid så ser kurvan lite ut som en snäll berg-o-dalbana. Självklart läser vi rankingen och funderar kring de frågor där vi får låga betyg men det är inget jag lägger så väldigt stor vikt vid. Vi har lyckats vända en negativ utveckling och ser nu väldigt positivt på Skellefteås tillväxt, förhoppningsvis kommer det även att påverka attityderna kring kommunens näringslivsklimat.

Snabbfakta om Anja Palm och Skellefteå

Anja Palm är näringslivschef i Skellefteå sen drygt ett år tillbaka. Hon växte upp i Landvetter, men flyttade till Norrland för studier inom turismvetenskap vid Mittuniversitetet. Efter studierna jobbade Anja några år med investeringsfrämjande arbete på Handelskammaren Mittsverige i Östersund innan flyttlasset gick till Skellefteå 2014 för jobbet som ansvarig för företagsetableringar i kommunen.
 
Skellefteå kommun är med ca 73.000 invånare näst största kommun i Västerbottens län. Kommunen har länets i särklass största befolkningstillväxt och en arbetslöshet som är bland det lägsta i landet (3,2%). Största privata arbetsgivare – innan Northvolt – är Boliden Mineral AB. I SKR:s insiktsbarometer får Skellefteå ”grönt ljus” inom alla myndighetsområden utom bygglov, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den kraftiga tillväxten. Historien om Northvolts satsning i Skellefteå har med tiden kommit att bli rejält omskriven. Man kan bland annat lyssna till vd:n Peter Carlssons ”Sommar i P1” från den 28 juli i år. Under året har också journalisten och författaren Anders Steinvall gett ut en bok ”Batterifabriken. Skellefteå och resan mot framtidslandet.”

2022 års näringslivskonferens

Vi önskar dig varmt välkommen till Skellefteå och SKNT:s årskonferens den 11–13 maj 2022. Temat för mötet är ETABLERA MERA.

I Skellefteå ska vi nätverka, utbyta erfarenheter och inspireras av den exploateringsboom som sker i en av Sveriges hetaste tillväxtzoner. Vi kommer att visa både bra och mindre bra exempel på hur Skellefteå och andra har gjort för att lyckas med stora etableringar. Ni kommer även att få möjlighet att besöka Northvolt Ett – en av Skellefteås senaste etableringar – samt Sara kulturhus som öppnade sina portar i september.

Klicka här för att läsa mer om årskonferensen

Nominera Årets Näringslivsutvecklare 2022

SKNT:s styrelse delar sedan 2018 årligen ut priset Årets Näringslivsutvecklare på årskonferensen som uppmärksammar de tillväxtfrämjande insatser som görs inom vårt ansvarsområde. Vi vill därför att du tar dig tid att nominera en person som på ett påtagligt, gärna innovativt och nyskapande sätt bidragit till att skapa lokal tillväxt och nytta för företagens möjlighet att verka och utvecklas.

Vi behöver din nominering senast 30 april 2022.

Klicka här för nominering
Personer på festligt event

Anmäl ert intresse som konferensstad 2023

SKNT:s årskonferens intresserar årligen mellan 150 och 200 personer som arbetar med näringslivsutveckling i offentlig sektor. Det är en mötesplats för att diskutera tillväxt- och näringslivsfrågor och ett tillfälle att träffa kollegor från andra delar av landet. SKNT har alltid haft som målsättning att förlägga konferensen på olika platser runt om i Sverige för att nå fler personer och sätta fokus på frågor som berör små som stora kommuner med olika geografiska områden.

Den kommun som är intresserad av att stå värd för SKNT:s årskonferens är varmt välkommen att anmäla sitt intresse. Intresseanmälan behandlas av SKNT:s styrelse som fattar beslut senast 14 månader före genomförandet av konferensen. Det är kommunen som är ansvarig för och står för ansökan. Medlemskap i SKNT med minst en representant är ett krav och ansökan ska ha tydlig koppling till kommunens näringslivsfunktion.

Sista anmälningsdag är 15 februari 2022.

Klicka här för intresseanmälan

Partners

  

Vad händer i din kommun?

Vi vill gärna ha tips om bra projekt, dela inspirerande och lärande exempel från er medlemmar och vad som händer inom näringslivsutveckling i våra medlemskommuner. Tipsa oss gärna till nyhetsbrevet! Du kan skriva själv eller skicka in ett tips och en kontaktperson som vi kan intervjua. Maila till oss på info@sknt.se.

Copyright © 2021 SKNT, All rights reserved.


Här kan du uppdatera dina kontaktuppgifter eller avregistrera dig från vår prenumerationslista.

Email Marketing Powered by Mailchimp