Copy
Itass nieuwsbrief januari
Bekijk deze e-mail in uw browser

We hebben de software licenties onder controle… Toch?!

Steeds meer organisaties zal het overkomen. U ontvangt een e-mail van Microsoft met daarin een brief. Hierin vragen zij om samen met uw IT partner het aantal Microsoft licenties te rapporteren. Microsoft controleert hierna of uw organisatie aan de licentievoorwaarden voldoet. Voldoet u hier niet aan, dan dient u de juiste licenties alsnog (tegen hogere kosten) af te nemen.

Het moment dat er een controle wordt uitgevoerd op het aantal licenties ten opzichte van het gebruik blijft altijd weer spannend. Je hebt de afgelopen periode zo goed mogelijk geprobeerd in kaart te brengen welke software waar wordt gebruikt, maar toch voelen de regels van een licentieovereenkomst vaak als een groot doolhof met veel addertjes onder het gras. Vooral wanneer virtualisatie en remote desktop technieken om de hoek komen kijken of wanneer een organisatie Software Assurance benefits nodig heeft. Waar komen die verrassingen vaak vandaan?

• Het licentielandschap verandert regelmatig. Als regels worden aangepast kan dat invloed hebben op hoe licenties geteld moeten worden.
• Door de vele licentiemodellen varieert de manier van tellen. Wanneer je te maken hebt met verschillende software producten, kan het maar zo zijn dat je op andere momenten een extra licentie moet gaan aftikken.

Hoe voorkom je verrassingen?
Per product is het handig om te weten wat de redenen zijn waarvoor je een nieuwe licentie moet afrekenen. De redenen variëren per product en licentiemodel. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:
• Processorkracht: Als je een product kan licenseren op processorkracht dan kan het aantal (virtuele) processoren of processorkernen invloed hebben op het aantal licenties dat je moet toewijzen.
• Per apparaat: Elk apparaat heeft een licentie nodig als het gebruik kan maken van of toegang heeft tot de software. Hierbij moet je oppassen wanneer je apparaten verbinding laat maken met het bedrijfsnetwerk, zeker als je het combineert met een vorm van remote desktop. Dit is met name van toepassing bij veel medewerkers op één apparaat, zoals ploegendiensten.
• Per gebruiker: Elk persoon heeft een licentie nodig. Een systeembeheerder kan vrij eenvoudig een nieuw gebruikersaccount aanmaken. De server zal niet zo snel protesteren. Het is daarom van belang hier goed zicht op te houden.

Wanneer je per product weet wat de triggers voor een extra licentie zijn, kun je antwoord geven op de volgende vragen:

• Wat gebeurt er als iemand een tablet gaat gebruiken binnen het bedrijfsnetwerk? Of wat gebeurt er wanneer je een PC vervangt? Welke licenties zijn overdraagbaar en welke zijn aan een specifiek apparaat (OEM) gekoppeld?
• Wat gebeurt er wanneer je een nieuwe medewerker in dienst neemt. Afhankelijk van de licentievormen die worden toegepast, hebben de bovenstaande vragen invloed op de licentietelling.
• Werken medewerkers alleen op bedrijfsapparaten of ook op andere apparaten zoals een privé laptop?

Aan de hand van de gevonden resultaten kun je ervoor zorgen dat er nieuwe procedures voor de aanschaf van extra licenties worden meegenomen. Zo kom je goed voorbereid een audit door. Mocht u hulp willen bij het inzichtelijk maken en houden van uw licenties of het opstellen van procedures, dan helpen wij u graag verder. 

Wijzigingen Office 365

Nadat we in de blog van oktober jl. de wijzigingen in Office 365 hebben behandeld, zijn er de afgelopen weken weer een aantal nieuwe functies toegevoegd.

Microsoft heeft na de kerstdagen aangekondigd de maximale mailbox grootte van de E3 en E5 abonnementen te verhogen naar 100GB. De overige abonnementen met e-mail blijven 50GB houden voor de opslag van e-mail.

Met Office 365 Groups is het nu makkelijker voor een (project)groep om in een aantal klikken een SharePoint pagina, mailbox etc. aan te maken. Er kunnen ook personen van buiten de organisatie toegevoegd worden aan deze groepen, zodat er snel en gemakkelijk samengewerkt kan worden. Om het samenwerken nog beter te laten verlopen, wordt de totale opslag van SharePoint tevens verhoogd van 1TB naar 25TB.

In PowerPoint zijn een aantal mooie effecten toegevoegd. Met Zoom is het gemakkelijk om binnen de presentatie in te zoemen op een bepaalde slide of gedeelte. Met Morph zijn rijke visuele effecten toe te voegen aan de presentatie. Hierdoor worden PowerPoint presentaties nog interactiever. Het is nu ook mogelijk om vanuit Power BI rechtstreeks een PowerPoint presentatie te maken.

Via de Tab-functie in Word kan er snel gezocht worden naar (delen van) teksten in andere documenten en deze kunnen direct worden toegevoegd aan het huidige document.

De startpagina van Office 365 is nu aan te passen met een eigen thema. Hierdoor kan de pagina volledig worden aangepast naar de eigen bedrijfsindeling. Ook kun je via de App launcher snel zoeken in alle (externe) applicaties die via de website worden aangeboden aan de medewerkers.

Met Sway Quickstarter wordt er aan de hand van de naam van de presentatie automatisch relevante content geladen. Deze content is vervolgens naar eigen inzicht aan te passen. Er wordt gewerkt om deze functie ook beschikbaar te maken in PowerPoint.

De beveiliging van Office 365 is verder verbeterd door het volledig opnemen van Yammer in het beveiligingscentrum. Hierdoor voldoet Yammer ook aan verschillende normen zoals ISO 27001. Daarnaast zijn er verschillende functies vrijgegeven om bedreigingen binnen Office 365 snel te signaleren en te delen met alle klanten van Office 365.

Op de Roadmap-pagina van Office 365 vindt u alle doorgevoerde en toekomstige wijzigingen.

Itass behaalt Gold Partner status Intel

Technologie verandert voortdurend. Om onze kennis van de verschillende technieken up-to-date te houden en te verbreden, nemen onze medewerkers het hele jaar door deel aan verschillende trainingen.

Onlangs hebben wij de Technology Provider Gold status van Intel voor 2017 behaald. Door deze status zijn wij in staat om onze klanten nog beter te adviseren met de juiste oplossingen. Ook kunnen wij in geval van garantie sneller schakelen en extra ondersteuning vragen.

 
Ook 2 keer Silver voor Itass in 2017!
Ook op het gebied van backup-software is Itass klaar voor 2017. Middels diverse trainingen en cursussen hebben wij onze kennis op dit gebied nog verder uitgebreid.

Voor Altaro hebben wij mede hierdoor onze Silver partner status geprolongeerd. Voor Veeam hebben wij de Veeam Silver Pro Partner status behaald.
 
Nuance software binnenkort ook beschikbaar voor Toshiba multifunctionals
Op de nieuwe Toshiba e-STUDIO Next Multifunctionele printers kan binnenkort software van Nuance worden gebruikt. Het gaat om Autostore en Equitrac.

Met Autostore kunnen documenten via workflows snel en veilig worden verwerkt. Documenten worden ingescand tot een doorzoekbare PDF en kunnen naar meer dan vijftig verschillende bestemmingen worden gerouteerd.

Bij Equitrac Office en Express staat juist de kostenbeheersing van het afdrukken centraal. Printopdrachten kunnen bijvoorbeeld naar verschillende printers worden verstuurd en bij één printer daadwerkelijk worden afgedrukt. Ook kunnen er regels worden ingesteld omtrent het printge-bruik. Daarnaast ontstaat er inzicht in het printgedrag en verbruik van een gebruiker, groep of organisatie.  
 
40 % korting op Kaspersky Total Security
Als Kaspersky Gold Partner mogen wij u 40% korting aanbieden bij de overstap naar Kaspersky Total Security. Kaspersky Total Security is het uitgebreide pakket voor bedrijven. Het biedt extra mogelijkheden, zoals encryptie van uw bestanden, bescherming van uw mailserver en Microsoft SharePoint omgevingen.

Profiteer t/m juni 2017 van deze korting en verhoog de beveiliging van data binnen uw netwerk. De korting is geldig voor bedrijven waar nog geen gebruik van deze versie wordt gemaakt.
   
Terugblik 2016 - Vooruitblik 2017

Met de feestdagen net achter de rug kijkt ook Itass terug op het jaar 2016 en vooruit naar 2017.  Op IT gebied een jaar vol nieuwe mogelijkheden, maar ook een enorme groei in bedreigingen op het gebied van beveiliging. Genoeg redenen voor Wim Langen om terug te kijken op het afgelopen jaar van Itass en een blik op het nieuwe jaar te werpen.

Lees hierover meer in onze blog.

Copyright © 2017 Itass B.V., Alle rechten voorbehouden.