Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 12 - Març 2016
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- Entrevistes
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP

El CWP renova la seva condició d’Agrupación Empresarial Innovadora (AEI) pels pròxims quatre anys
CWP seguirà essent reconeguda com Agrupació Empresarial Innovadora (AEI) pel Ministerio de Industria, Energía y Turismo durant els pròxims quatre anys, i per tant, podrà continuar accedint als recursos públics que el ministeri posa a disposició de les AEIs mitjançant convocatòries d’ajuda, amb l’objectiu de millorar les estratègies d’innovació i competitivitat de les petites i mitjanes empreses. Aquest reconeixement acredita que el CWP reuneix les condicions necessàries en termes de: representativitat, viabilitat financera, potencial innovador, integració d’organismes d’investigació i formació i possibilitats de projecció internacional. El CWP va ser una de les primeres AEIs a Catalunya, estant registrada des del 2008. 

Més informació
Realització de la reunió de llançament del grup de treball d’Aigua i Smart City.

El passat dia 27 de gener va tenir lloc la reunió de llançament del grup de treball d'Aigua i Smart Cities a la sala Intermón d’ACCIO a Barcelona. La sessió va comptar amb vint assistents, representants de 16 entitats sòcies del CWP, junt amb alguns membres d’ACCIO, entre els quals el sr. Xavier Vilalta representant dels programes Smart City a ACCIO.

Més informació 
Realització de la reunió del grup de treball d’Aigua i Turisme
En els darrers anys, els CWP ha impulsat i promogut projectes i iniciatives en el sector del Turisme, les quals han despertat un elevat interès per part dels socis. En aquesta línia, el passat dia 9 de febrer, el CWP va organitzar una reunió del Grup de Treball d ‘Aigua i Turisme amb l’objectiu d'iniciar noves activitats en aquest sector.  Concretament, 15 representats del CWP van assistir a la reunió que es va celebrar a la Sala Intermón d’ACCIO. 
Reunió del grup de treball d’Aigua i Nitrats
En base en l’acord de col·laboració signat entre l’ACA i el CWP, un dels temes prioritaris a treballar és la problemàtica de la contaminació dels nitrats a Catalunya. Concretament, des de fa mig any el CWP va crear un grup de treball entorn aquesta problemàtica per tal de dur a terme un treball d’ Anàlisi de l’eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades (sistemes in situ vs ex situ). Aquest treball, coordinat pel CWP junt amb l’ACA, realitzat per dos estudiants de màster de la UB i de la UdG en col·laboració amb tots els socis del grup de treball del CWP, pretén realitzar una diagnosis de les tecnologies existents per al tractament dels nitrats per a ús potable.

La reunió realitzada el dia 2 de març va comptar amb la participació de gairebé 20 persones i va centrar-se en la definició del pla de treball i de l’organització de la participació dels socis en les pròximes activitats a desenvolupar. S’adjunta el link a la notícia del Diari que va aparèixer recentment sobre aquest projecte.


 
En cas que estigui interessat en participar en algun d’aquests grups de treball o en alguna de les iniciatives en concret, si us plau, comuniqui’ns-ho a i li enviaríem tota la informació. 
Email
Sessió d'oportunitats en el sector de l'Aigua a Singapur
El passat 22 de febrer a ACCIO és va realitzar una sessió sobre oportunitats de negoci per a les empreses de l’aigua a Singapur i a d’altres països propers (Malàisia, Tailàndia, Vietnam, etc) i va comptar amb la participació de diversos socis del CWP interessats en les possibilitats d’aquesta regió. Singapur, és un dels grans centres econòmics d’Àsia, compta amb un important flux d’inversió, disposa dels millors sistemes de salut i educació de la regió i disposa de la major densitat de milionaris del món. Ara bé, la ciutat-estat no disposa d’un subministrament d’aigua segur, degut a la limitació d’aquest recurs natural en el país.

Més informació

 
Jornada ajuts europeus: Convocatòria WaterWorks 2015 ERA-NET Cofund.
La promoció de projectes d’R+D en el sector de l’aigua és una de les activitats principals del CWP. En aquest sentit, el passat dia 25 de febrer va organitzar-se una Jornada sobre convocatòries europees a càrrec de representats d’ACCIO i del CDTI. Concretament, la Sra. Sandra Colom d’ACCIO va realitzar una primera presentació sobre el ventall de convocatòries europees vigents on l’aigua podria tenir-hi cabuda i seguidament, la Sra. Maria José Tomás Sanchez, responsable  d’Agua, química, materias primas e Innovación, Dirección de Promoción y Cooperación del CDTI, va presentar en detall la convocatòria actualment oberta WaterWorks 2015 ERA-NET Cofund.

Més informació
Altres activitats
Conferència “El Canvi climàtic i l’aigua: conseqüències sobre la planificació i la gestió”
El passat dia 24 de febrer va tenir lloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG la conferència “El Canvi climàtic i l’aigua: conseqüències sobre la planificació i la gestió” a càrrec del Sr. Gabriel Borràs, responsable de l’Àrea d’Adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. La jornada, organitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua i el Campus Aigua de la Universitat de Girona amb la col·laboració de l’ICRA i el CWP, va comptar amb l’assistència de més de quaranta persones del sector de l’aigua.
Concretament, la sessió va tractar la realitat indefugible que implica el canvi climàtic i el canvi d’usos del sòl i els seus impactes sobre un element fràgil i vulnerable com és l’aigua, així com les alertes sorgides arran de la recent celebració a París de la COP21.

 
Realització de diagnòstic en el sector turístic, sector restauració i clúster Materials Avançats
Al llarg dels darrers mesos el CWP ha intensificat les col·laboracions interclúster amb la finalitat de promoure iniciatives i activitats que siguin d’interès dels associats dels clústers participants. En aquest sentit, s’ha iniciat la realització de diagnòstics conjunts del CWP en el sector turístic i en el sector restauració, en aquest darrera cas de la mà del Clúster FOOD SERVICE, on s’han realitzat reunions i visites amb els responsables de les cadenes d’establiments que volen millorar la gestió integral del cicle de l’aigua, per tal d’identificar-ne oportunitats de millora. Actualment, està previst que també es realitzin diagnòstics en el sector dels materials avançats en col·laboració amb el Clúster de materials avançats i es que es tornin a dur a terme diagnòstics en el sector alimentació.
Nous socis del Cwp
El CWP té quatre nous socis: CuadLL, King Diamond, Geoservei i Amiantit Spain
ACORD del CWP AMB iWATER BARCELONA
El CWP ha signat un acord de col·laboració amb iWATER Barcelona. El Saló Internacional del cicle integral de l’aigua es celebrarà del 15 al 17 de novembre del 2016 al Recinte Gran Via de Barcelona. El Catalan Water Partnership serà una associació col·laboradora amb aquest Saló internacional i permetrà gaudir d’un conjunt d’avantatges pels socis del CWP durant la celebració del mateix. Poseu-vos en contacte amb nosaltres si voleu més informació d’aquest esdeveniment o les avantatges associades, si voleu més detall podeu trobar més informació a la web de iWATER.
 
ACORD del CWP AMB EUNCET BUSINESS SCHOOL
El CWP ha signat un acord amb EUNCET Business School per oferir descomptes als socis del Catalan Water Partnership per diversos cursos relacionats amb el management, marketing, comerç exterior, direcció de vendes i direcció de l’empresa. Es tracta d’un descompte de fins a 35% en el preu habitual i que poden utilitzar informant que són socis del CWP.Si desitgen que els enviem la informació relativa a aquests cursos i els descomptes corresponents, comuniqui’ns-ho al gestio@cwp.cat.
 

2.- Notícies d’empreses del clúster
 

FCC Aqualia, premiada a Arabia Saudí per la seva contribució a modernitzar el sector de l’aigua.

El governador de Riad ha fet entrega a Javier Díaz, delegat de FCC Aqualia a Arabia Saudí, del Award for Water durant el desenvolupament del Saudi Water Electricity Forum (SWEF), principal esdeveniment de la industria de l’aigua i  l’electricitat del país. El guardó reconeix la trajectòria de FCC Aqualia durant els últims cinc anys, període de sectorització i fuges de la ciutat de Riad així com la operació i manteniment de les depuradores de la Meca, convertint la companyia en el “Best Performer of the Year in the Kingdom”.


Font de la notícia i més informació
 
 

L’ICRA obté el reconeixement de la CE per la seva gestió en recursos humans.

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha rebut el reconeixement internacional HR Excellence in Research, una distinció de la Comissió Europea que reconeix l’esforç del centre de recerca per millorar la contractació i els drets dels investigadors.

El segell es converteix en un nou atractiu de l’ICRA per als millors investigadors de tot el món que se suma al fet de poder treballar en el centre de recerca en l’àmbit de l’aigua tecnològicament més avançat d’Europa.

 
Font de la notícia i més informació
 

Lavola rep el segell de PIME Innovadora.

La seva relació amb la innovació ha portat a Lavola a rebre el segell de PIME Innovadora que atorga la Direcció General d’Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Un reconeixement concebut per posar en valor les PIMEs que aposten clarament per la innovació i per afavorir-ne la seva identificació.

Font de la notícia i més informació 

Water Smart Solutions a Smart City Expo Puebla

Adasa va realitzar una conferència on va exposar com una Smart City pot millorar la gestió de l’aigua, mostrant casos d’èxit de projecte i ciutats que han apostat per una gestió eficient dels recursos hídrics.

Font de la notícia i més informació
 

 
3.- Projectes
Projecte d’innovació cooperativa d’empreses del CWP al sector Química-Farma
 
L’objectiu d’aquest projecte iniciat al 2014 i que en aquests moments està en procés de finalització era promoure que diverses empreses del CWP cooperessin en un repte estratègic comú, com és l’entrada comercial en sectors especialment intensius en l’ús de l’aigua i d’elevada complexitat d’una manera cooperativa. Aquest projecte és un exemple d’innovació cooperativa entre diversos socis del CWP. El projecte ha permès conèixer millor les necessitats del sector químic i farmacèutic en relació a la gestió de l’aigua, aconseguir un major posicionament de les empreses participants en aquest sector, i una millora de competitivitat per la integració d’una cartera de serveis més complerta. Es tracta d’un exemple de projecte pilot  en les activitats de desenvolupament de negoci col·laboratiu i que té un clar efecte de demostració dels beneficis per a les pimes  en la  cooperació. Aquest projecte ha rebut el suport d’ACCIO, l’Agència de Competitivitat de l’empresa catalana en el marc de les línies d’ajut a clústers. Les empreses del CWP que han participat en el projecte són Hidrotec, Laboratori Dr. Oliver-Rodés, ABM i Hidroquimia.
 
Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte.
Email
4.- Agenda
 
8-11 Març. Smagua, el Salón Internacional del Agua y del Riego, Fira de Saragossa, Saragossa.
Feria Zaragoza

17 Març. Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) Stakeholder Event. MCST, Vila Bighi, Malta.  PRIMA Stakeholder Event
 22 Març. World Water Day,Arreu del món. World Water Day
 

19-20 Abril. Global Water Summit 2016,Abu Dhabi, UAE. Water Meets Money
26 Abril. Edie Corporate Water Management Conference, Londres, Regne Unit. Edie
 
 
16 i 17 Maig. Conferència PLUS Europe, Caixa Fòrum, Madrid. PLUS Europe
31 Maig. Sustainable Development Goal on Water: Business as Usual for Brussels? Brussel·les, Bèlgica. European Water Partnership
 
 
13-16 Juny. The 13th IWA Leading Edge Conference on Water and Wastewater Technologies, Jérez de la Frontera, Spain. LET2016
21-23 Juny. Water Innovation Europe 2016, Brussel·les, Bèlgica. Water Innovation Europe
15-16 Juny. Understanding the Water-Energy-Food Nexus and its Implications for Governance. Osnabrück, Alemanya Water-Energy-Food
 
5.- Entrevista 


 
Entrevista al sr. Jordi Aguilera Orpinell
Director Delegació Nordest FCC Aqualia, s.a.


 
1. Qui sou FCC-AQUALIA i quins productes/serveis feu principalment relacionats amb l’aigua?

Som l’empresa capçalera de FCC, un dels majors grups europeus de serveis ciutadans, per a la gestió de l’aigua. Oferim al mercat totes les solucions a les necessitats de les entitats i organismes públics i privats, en totes les fases del cicle integral de l'aigua i per a tots els usos: humà, agrícola o industrial. La nostra activitat principal és la gestió de Serveis Municipals d’Aigua.
Tercera empresa privada d’aigua a Europa i la sisena al món, atén a 22,5 milions d'usuaris i presta servei en 1.100 municipis de 22 països. L'any 2014, la companyia va facturar 954 milions d'euros i va aconseguir una cartera de negoci rècord de més de 15.000 milions d'euros i s'ha situat en poc temps com una marca de referència en el sector, consolidant una posició de lideratge al mercat nacional, que es materialitza també al mercat exterior- amb una estratègia definida per consolidar una ambiciosa però prudent internacionalització.

2. Què espereu obtenir amb la vostra participació al clúster?

Ens trobem en una època de canvis, en la que és imprescindible la recerca constant de la millora de l’eficàcia en els processos de producció i en l’optimització dels recursos, utilitzant la més avançada tecnologia i amb una clara orientació al client. En aquest sentit, aprofitant les sinèrgies del Clúster, Aqualia pretén aportar els seus coneixements, experiències i capacitats tecnològiques i aprendre de la resta de membres, de manera que es puguin establir relacions profitoses que permetin el desenvolupament tecnològic de la gestió de l’aigua.

 
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
  • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
  • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
  • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
  • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
  • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
  • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
  • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
  • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 
Per més informació segueix-nos a les xarxes socials:
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Consulta Newsletters anteriors
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte