Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 10 - Novembre 2015
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP

Programa de la III Jornada d’Immersió Estratègica i Innovació del sector de l’aigua del CWP

El pròxim dia 24 de Novembre tindrà lloc la III Jornada d’Immersió Estratègica i Innovació del sector de l’aigua del CWP. La Jornada comptarà amb la presència de (VEURE PROGRAMA COMPLERT):
 • El conegut professor d’economia J.M. Gay de Liébana per parlar de la situació econòmica actual a Espanya i Catalunya: “Analitzant l’economia espanyola i catalana: On estem? Com estem? A on anem?”
 • Els principals experts en gestió de la innovació a Catalunya provinents de les escoles de negocis IESE i EADA per poder enfocar un procés complex i estratègic per qualsevol companyia: Joaquim Vilà d’IESE i responsable de diversos programes enfocats d’innovació, Franc Ponti d’EADA autor de nombrosos llibres de creativitat o Enric Barba autor del llibre “Innovación: 100 consejos para inspirarla y gestionarla”.
 • Una taula rodona sobre internacionalització per parlar de les lliçons apreses en el repte d’accedir als mercats exteriors  amb el catedràtic Joan Tugores de la Universitat de Barcelona i experts en la internacionalització d’ACCIO i el sector empresarial.
 • Els millors experts del sector de l’aigua a Europa per parlar de les tendències dels propers any amb la WssT (Plataforma tecnològica europea de l’aigua), l’EWP (European Water Partnership), Acqueau de la UE i PricewaterhouseCoopers que van realitzar un estudi l’any passat sobre els reptes i oportunitats del sector de l’aigua, entre d’altres.
 • Els darrers projectes d’R+D de l’oferta científica i tecnològica del Catalan Water Partnership, amb especial rellevància del projecte DESSIN liderat per CETAQUA.
 
A quinze dies de la Jornada, queden poques places donat que l’aforament de la sala és limitat, per això, els demanem que s’inscriguin el més aviat possible.

Recordeu que els socis del CWP podeu assistir dues persones pel preu d’una que dóna dret a l’accés a la Jornada i el dinar-networking. Per fer les inscripcions podeu contactar a info@cwp.cat o trucar al 972 183 338.
 
El CWP estrena pàgina WEB
Des de fa una setmana, el CWP disposa d’una nova pàgina web amb una imatge i uns continguts renovats: Nova pàgina principal, actualització de les principals activitats del CWP i de les presentacions dels membres del CWP, entre moltes d’altres novetats.
Consulti la nova web i deixi’ns els seus comentaris a través de formulari de contacte de la web:  www.cwp.cat

Un projecte dels clústers CWP i INNOVACC és finalista en el II PREMIO A LA COLABORACIÓN EMPRESARIAL 2015

Els dies 10 i 11 de setembre el CWP va participar en el V AT Clusters Conference – III Congreso Español de Clusters que va tenir lloc a Galícia. Un dels actes claus d’aquest Congrés era l’entrega del II Premio a la Colaboración Empresarial 2015 on el projecte presentat pel CWP amb la col·laboració del clúster INNOVACC va ser seleccionat entre els tres finalistes.

Concretament, en aquest projecte hi participaven dues empreses del CWP (Sisltech i  Depurwater) i dues empreses del clúster INNOVAC (Patel i Aviñó) amb l’objectiu de proposar una solució al repte del tractament de les aigües residuals de les empreses càrniques mitjançant l’optimització d’aquestes amb l´ús de la tecnologia SAD (Sistema d’Ajuda a la Decisió). La implementació d’aquesta solució va permetre el control del procés mitjançant una plataforma de models matemàtics i d’intel·ligència artificial.
S’aproven quatre projectes del CWP en la convocatòria del MINETUR
La primera setmana de novembre va sortir la resolució provisional de la convocatòria del Minetur i quatre projectes del CWP van ser aprovats. Com a dades generals, destacar que dels 400 projectes presentats al Ministeri se’n van aprovar 146, entre els quals hi ha quatre dels projectes presentats pel CWP. Aquesta resolució comporta més de  90.000€ en ajuts pels socis del CWP i la participació activa de diversos socis en projectes.
Concretament, entre els projectes aprovats hi ha:
 • Purimem. Manure Remediation System. Socis participants: laboratoris Dr. Borrell, Telwesa i Universitat de Girona.
 • Aplinit. Aplicación para la optimización de una tecnologia insitu de tratamiento de nitratos en agua subterrània par la producción de agua potable. Socis participants: CTM, Catalana de Perforacions i AmphosXXI.
I dos estudis amb el suport dels centres tecnològics LEITAT i CTM:
 • Hospitium: Estudio preparativa para el tratamiento y gestión eficiente de las aguas residuales hospitalarias
 • Proreagua. Estudio preparatorio para la promoción e innovación en la reutilización del agua en el sur de europa.
Aquests projectes es realitzaran des d’ara fins el proper Març del 2016. 

 
 

PARTICIPACIÓ EN LA COMUNITAT D’AIGUA DE LA CONVOCATÒRIA RIS3CAT

El CWP ha participat en la creació de la comunitat d’aigua per a la convocatòria RIS3CAT que gestiona ACCIO (http://accio.gencat.cat/cat/innovacio-tecnologica/comunitats-ris3cat/). Les Comunitats RIS3CAT consisteixen en agrupacions voluntàries d’empreses i d’agents del sistema d’R+D i Innovació català que impulsen plans d’actuacions d’R+D i Innovació durant tres anys. Segons els àmbits sectorials líders fixats a l’estratègia RIS3CAT, l’aigua està inclosa en l’àmbit sectorial de la Química, Energia i Recursos.
 
La Comunitat d’Aigua està liderada pel CTM EURECAT i compta amb la implicació de més de 20 socis del CWP en diverses iniciatives d’R+D i innovació que s’han presentat en aquesta primera convocatòria, i que representen en el seu conjunt un volum d’inversió proper als 12M€ en projectes que poden arribar a rebre un finançament de fins al 50%. En els tres eixos temàtics hi ha participat el mateix CTM EURECAT, junt amb l’ICRA, l’UPC i el CWP en la seva coordinació. Es tracta d’una convocatòria per concurrència competitiva entre els diversos sectors industrials catalans dels quals només se’n prioritzaran quatre en aquesta primera convocatòria. No obstant, al llarg dels propers anys està previst que es segueixen fent convocatòries successives, així que en funció del resultat d’aquesta convocatòria poden haver-hi noves oportunitats de participar.
 
Catalana de Perforacions- Nou soci del CWP

Des d’aquest mes el CWP té un nou soci, Catalana de Perforacions.

S’obre el termini per participar en els GLOBAL WATER AWARDS.

Des del 5 de Novembre fins al 31 de Gener 2016 està obert el període d’inscripció per ser nominats als annual Global Water Awards. La convocatòria destaca que aquests premis no són exclusius per les grans entitats, sinó que qualsevol empresa del sector del l’aigua, ja sigui gran o petita, pot participar-hi, ja que el que es premia és la innovació.

Per presentar-se cal inscriure’s a la web (the instructions on our website)

Els guanyadors seran anunciats el 19 d’Abril de 2016, després del procés de votació que estarà obert de Març a Abril i on els votants seran els lectors del  Global Water Intelligence i Water Desalination Report, i els membres de l’ International Desalination Association (IDA).
 
S’obre la convocatòria del CDTI i BPI France dins del programa Eureka

El centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i el Banc d’Inversió Pública Francès (BPI France), publiquen per primera vegada una call conjunta per a la presentació de propostes dins del programa Eureka.
Els beneficiaris d’aquesta call són les empreses espanyoles que puguin realitzar un projecte d’R+D amb, com a mínim una empresa francesa, país de la xarxa Eureka.
La presentació de les sol·licituds es divideix en dues fases: 
 • Presentació de pre-propostess: 29 de Gener de 2016.
 • Presentació de propostes Eureka: 18 de Març de 2016.
 
Més informació


Altres convocatòries obertes:
ACCIO. Ajuts per a pimes a projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental que incloguin l’explotació d’una patent o llicència de patent d’una font externa.  Durada màx del projecte: 2 anys. Intensitat de l’ajut: entre el 35% i el 70% del pressupost. Pressupost mínim del projecte: 30.000€. Ajut màx: 50.000€.
Termini: 11 de desembre de 2015.
Enllaç: http://accio.gencat.cat/cat/binaris/resolucio%20PAT_tcm176-219609.pdf
 
L’ICEX realitza un estudi de mercat sobre Rumania

L’ ICEX España Exportación e Inversiones ha publicat recentment un “Estudio de mercado El mercado de consultoría en ingeniería civil en Rumanía 2015”. 

Més informació 

 
10% de descompte als socis del CWP en el curs organitzat per Lavola: "Aplicaciones del análisis del ciclo de vida". De l'1 al 3 de Desembre de 2015.

Més informació

2.- Notícies d’empreses del clúster
 
 
S’aprova un ajut del “Programa de cupons per  la Innovació d’ACCIO” a Telwesa.

El soci del CWP, Telwesa, ha rebut l’ajut d’ACCIO “Programa de cupons a la innovació” per a realitzar un projecte amb la Universitat de Girona (Lequia). 
 
 
Lavola Participa al Global Eco Forum organizant un debat sobre l’empresa i el canvi climàtic
Els dies 22 i 23 d’octubre va tenir lloc el Global Eco Forum al recinte Modernista de Santa Pau, el qual és un esdeveniment paral·lel oficial de la COP21 que ha reunit empreses, polítics i experts en sostenibilitat per parlar d’energia urbana i canvi climàtic
Lavola va organitzar el workshop Business & COP21, un taller dissenyat perquè empreses i govern exposin les millors iniciatives a dur a terme en la lluita contra el canvi climàtic i què s’espera de l’acord global sobre canvi climàtic de la COP21, que se celebrarà a París a finals d'any.. +info

Fluidra i LEITAT desenvolupen un nou filtre per piscines centrat en nanofibres

Astralpool, marca del grup Fluidra, llença al mercat amb la col·laboració del Leitat el NanoFiber, el sistema de filtració més eficient per a piscines residencials. El nou filtre autonetejable compta amb una tecnologia de nanofibres que millora la qualitat de l’aigua i amb un sistema de filtrat exclusiu que evita l’embrutiment i augmenta la vida útil del producte, garantint la màxima qualitat filtrant en piscines de fins a 90 m3. 
 

Èxit de la 12a edició de la  PISCINA & WELLNESS BARCELONA

Els passats dies 13, 14 ,5  i 16 d’Octubre va tenir lloc la 12a edició del Saló Piscina & Wellness de Barcelona. Aquesta edició va tancar amb uns nombres per sobre de les expectatives inicials, on el 42% dels professionals registrats eren internacionals de fins a 76 països. 

El president del Comitè Organitzador de Piscina & Wellness Barcelona, Eloi Planes (Fluidra), es va mostrar satisfet amb el desenvolupament de la fira, igual que els assistents que van subratllar el major nombre de novetats i l'increment de l'oferta expositiva, conformada per 287 expositors directes (un 13% més que el 2013) i 450 empreses representades. A més a més, aquest any, es va constatar l'assistència de més professionals procedents de sectors relacionats amb les instal•lacions esportives i els establiments turístics, així com un major interès per l'àmbit del wellness.

En aquest sentit, els expositors van destacar el dinamisme i l'atmosfera optimista en què es va desenvolupar la fira, així com l'augment de professionals que van acudir al saló amb projectes concrets. Concretament, en aquest saló van participar-hi les empreses Fluidra i Espa del CWP.

La propera edició de Piscina & Wellness Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona en col•laboració amb l'Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (ASOFAP), se celebrarà a l'octubre de 2017.

 Més informació 
 

Adasa recolza el programa “Disaster Risk Mitigation” de Moldàvia

Adasa ajudarà els serveis hidrometereològics estatals de Moldàvia a expandir les seves capacitats mitjançant un projecte finançant pel Banc Mundial.

Moldàvia és una zona de vulnerable als factors climatològics, essent essencial la reducció dels riscos de desastres pel desenvolupament econòmic i social del país. 

 
3.- Projectes

Finalitza el projecte ACCIONS D’IDENTIFICACIÓ D’OPORTUNITATS DE NEGOCI, SUPORT EN EL CREIXEMENT I CONSOLIDACIÓ D’EMPRESES DEL CWP

L’objectiu d’aquest projecte cooperatiu es va centrar en facilitar que cinc empreses del CWP poguessin identificar reptes estratègics i tinguessin suport en l’aplicació d’un projecte d’innovació estratègica o de reforç de la seva activitat mitjançant l’entrada en nous mercats o sectors. El projecte va incloure sessions de formació i dinamització de la innovació estratègica a càrrec de LTC Project.

El CWP té en aquest projecte un exemple de com pot actuar com una plataforma per les empreses per promoure la innovació estratègica o en el seu model de negoci. Les empreses del CWP que han participat en el projecte són: Lavola, Protecmed, Laboratori Oliver-Rodes, Hidrotec i Adasa.El projecte s’ha dut a terme entre el 2014 i el 2015 i ha comptat amb el suport d’ACCIO en la seva línia per la millora competitiva de clústers. Entre els projectes realitzats hi ha des de l’impuls d’un pla d’internacionalització a Colòmbia, la introducció d’una nova tecnologia a Espanya d’una solució innovadora per canonades, una nova línia de negoci de formació on-line, el canvi estratègic en la xarxa de distribució internacional o l’impuls d’una nova línia de negoci de co-sostenibilitat.
*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 


 
 

12-13 de novembre  (Brussel·les) "Exchange of good practices on metal by-products   recovery - technology and policy challenges".

23 de novembre (Brussel·les) "WssTP Brokerage and Working Groups Event".

24 novembre: III Jornada d’Immersió Estratègica i Innovació del sector de l’Aigua del CWP. Barcelona. 
 9-10 de desembre  (Brussel·les),   "3rd  Annual Conference of the European Innovation Partnership on Raw Materials”
11 de desembre (Girona) Realitats i Recerca en el món de l'aigua en l'àmbit Gironí i Català.
 

 

 

6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 

Pots consultar les Newsletters anteriors fent clic aquí.
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte