Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

Nº 18 - Abril 2017
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador
 

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies d'empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP
Properes jornades i activitats del CWP
27 D'ABRIL FÒRUM D'INNOVACIÓ TECNOLÒGICA DEL SECTOR DE L'AIGUA

El proper 27 d’abril el CWP organitza el Fòrum d’Innovació Tecnològica a Terrassa (LEITAT).

Aquest fòrum té com a objectiu promoure la transferència de coneixement i el networking entorn les innovacions tecnològiques i d’R+D més rellevants per a l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya

Per això, es comptarà amb les ponències d'experts en convocatòries nacionals i europees, eines per a la innovació, així com projectes dels associats del CWP en R+D i solucions tecnològiques i innovadores per a l’ús sostenible de l’aigua.

A més a més, només pels socis del CWP, es realitzarà una sessió per fomentar nous projectes en el marc de les temàtiques d’economia circular i indústria 4.0, entre d’altres.

INSCRIPCIONS OBERTES FINS EL 24 d'ABRIL: INSCRIPCIÓ

             
Consultin tot el programa al següent enllaç.
3 de Maig - Jornada Anàlisi de l'Eficiència i Eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades. 

El proper dia 3 de Maig se celebrarà a Barcelona la Jornada sobre: "Anàlisi de l’eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades" amb la finalitat de presentar els resultats del projecte coordinat pel CWP amb la participació de la Universitat de Barcelona (Institut de Recerca de l'Aigua (IdRA)), la Universitat de Girona (LEQUIA) i l’ICRA, així com gairebé una vintena d’associats del CWP. Aquest estudi s'ha dut a terme amb la col·laboració de l'ACA en el marc del conveni de col·laboració tècnica signat entre el CWP i l'ACA. Entre les ponències participaran:  APLICAT, HYDROKEMÓS, CETAQUA, KING DIAMOND, AMPHOS21, CTM-EURECAT i PRODAISA

Consultin tot el programa al següent enllaç.

Sessions de treball del grup AIGUA i TIC amb el Clúster Digital de Catalunya

El proper dia 20 d'Abril se celebrarà la primera sessió de treball amb el clúster digital de Catalunya per promoure projectes vinculats a les TIC i l’aigua en el marc del projecte interclúster entre els dos clústers que ha rebut el suport d'ACCIO de la Generalitat de Catalunya.

Les següents sessions seran els propers 17 de Maig i 13 de Juny. L'objectiu és identificar reptes en el sector de l'aigua relacionats amb la industria 4.0. i l'àmbit digital.

Si està interessat en participar-hi, contacti al CWP.


8 entitats associades al CWP participaran com a ponents en el 60º Congreso d'ACODAL, Colòmbia. 

En el marc de l'acord de col·laboració signat amb ACODAL durant la celebració de iWATER el passat mes de novembre i junt a la col·laboració dels clústers Aclima d'Euskadi i ZINNAE d'Aragó, vuit entitats associades al CWP tindran l'oportunitat de participar com a conferenciants en el 60è Congrés Internacional d'Aigua, Sanejament, Ambient i Energies Renovables.
El congrés se celebrarà entre el 31 de maig i el 2 de juny a Cartagena, Colòmbia i aquest any compta amb Espanya com a país convidat d'honor. Entre els participants del CWP hi haurà: Amphos21, Tecnoturbines, Lavola, Regaber, Hidroglobal, Waterologies, Createch 360º i Suez. Així mateix el CWP tindrà dues intervencions en el marc del congrés.

Possibilitat de participar en els ajuts a missions d'ACCIO.
                  

Si estàs interessat en assistir al congrés contacta amb el CWP.

SAVE THE DATE

16 Juny – Assemblea General del CWP. Aquest any l’Assemblea anual del CWP es realitzarà a Bellaterra, Parc de Recerca de la UAB.


Pròximes activitats per a la internacionalització dels associats del CWP
Esdeveniments internacionals: Descomptes i oportunitats per a socis del CWP
 • GLOBAL WATER SUMMIT 2017: INTELLIGENCE SYNERGIES (24-25 Abril, Madrid): Descomptes en la inscripció per a socis del CWP (consultar CWP)
                  
 • SMART WATER SYSTEMS 2017 (24-25 Abril, London):  Descomptes en la inscripció per a socis del CWP (consultar CWP)
                                        
 • Participa a la Missió que organitzem conjuntament a ACODAL (Colòmbia) (31 Maig - 2 Juny). Missió coorganitzada amb SOLARTYS. Contacta al CWP si està interessat en aquesta missió (oberta a tot el sector de l'aigua). Més informació. 
 • HYDROGAÏA: (17-18 de Maig) Si està interessat en participar-hi, contacti al CWP.  Més informació
 • Low Carbon Business Action in Mexico. 8avo Encuentro Empresarial LCBAM. Puebla. Junio 6-8, 2017. Més informació
ACCIO desenvoluparà aquest any un programa d'actuacions relacionades amb l'àmbit de l'Smart City com:
 • 3 – 6/05/2017                   Missió Nova York
 • 25 – 30/06/2017               Missió Brasil
 • 23 – 25/08/2017               ANDICON, Cartagena de Indias
 • 29/10 – 02/11 /2017         ITS World Congress , Montreal
 • 14 – 16/11/2017               Smart City Expo Wolrd Congress. Barcelona. Brokerage Event
Si està interessat en activitats d'internacionalització i vol rebre més informació posi's en contacte amb nosaltres: comunicacio@cwp.cat
              
Jornades i Activitats realitzades 
IV Jornada d'Immersió Estratègica del CWP

El clúster català de l’aigua, Catalan Water Partnership (CWP), ha celebrat la seva quarta Jornada d’immersió estratègica a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La Jornada ha comptat amb més de cent participants de tot el sector de l’aigua.


Consulti tota la informació sobre la Jornada al següent enllaç

II Congrés de l'Aigua a Catalunya: L'Aigua com a recurs sostenible

Els dies 22 i 23 de Març es va celebrar II Congrés de l'Aigua a Catalunya: L'Aigua com a recurs sostenible a Barcelona (CosmoCaixa).  

El programa del Congrés es va estructurar en un conjunt de 6 sessions temàtiques, en cadascuna de les quals, en general, es varen desenvolupar ponències, exposar experiències pràctiques i finalment, es va dur a terme una Taula Rodona referida al contingut bàsic de la sessió. El vice president del CWP, Sr. Jordi Cros i el gerent del CWP, Sr. Xavier Amores varen participaran en dues sessions. 
Consulti tota la informació sobre el congrés: Més informació
Es publica un estudi sobre el sector de l'aigua a Catalunya, el qual representa el 2,2% del PIB català

El passat 2 de març, el Sr. Josep Maria Gascón, Director d’estratègia i intel·ligència competitiva d’ACCIO i la consultora PwC van presentar a la IV Jornada d’Immersió estratègica del Catalan Water Partnership l’estudi sobre l’update estratègic del sector de l’aigua a Catalunya.

En aquest marc, s’han identificat un número de 402 empreses que treballen en el sector de l’aigua, amb un volum de negoci total de 10.161 M€ i que ocupen a 45.465 treballadors (2015). Això representa un volum de negoci exclusivament vinculat a l’aigua de 4.480 M€ (2015), el qual representa el 2,2% del PIB català (2015). D’aquest estudi també se’n destaca que el 94% de les empreses del sector de l’aigua són pimes i el 74% són empreses constituïdes fa més de 10 anys. Cal destacar també, que el 52,7% de les empreses del sector de l’aigua són exportadores i el 13,7% tenen filial a l’estranger.

L’update del sector conclou que a Catalunya existeix un ampli teixit de centres de recerca en l’àmbit de l’aigua, i destaca el CWP com a entitat principal del sector. En aquest sentit,  el president del CWP, el Sr. Robert Mas, va destacar a la IV Jornada d’Immersió estratègica on es va presentar l’estudi que “el CWP compta actualment amb 60 socis, els quals a nivell de facturació representen el 60% del sector segons aquest estudi”.

Cal tenir en compte, que tot i que el sector en el període 2007-2015 ha tingut una evolució negativa en termes de facturació, els darrers quatre anys hi hagut una millora amb un creixement moderat del 1,27%, i molt especialment en el darrer any, de la mà sobretot dels sectors més industrials i relacionats amb el disseny i fabricació de productes per a tot el cicle de l’aigua.

Podeu consultar l’estudi del PwC en el següent enllaçEl CWP participa en el Taller de Creació de Projecte de Cooperació Empresarial - SMART CITY

El CWP va participar en el Taller de creació de projectes de cooperació empresarial per accedir a oportunitats internacionals en l’entorn Smart City organitzat per ACCIO el passat 30 de març a Barcelona.

La sessió va comptar amb la participació de més d’una vintena d’empreses i emprenedors amb l’objectiu d’impulsar els projectes de cooperació empresarial amb la finalitat que les empreses guanyin competitivitat en mercats globals i augmentin l’atractiu de la seva oferta internacional per accedir a oportunitats en l’entorn Smart City.La darrera junta del CWP va tenir lloc a l'ICRA i va finalitzar amb una visita a les instal·lacions
El passat 29 de març, els membres de la Junta Directiva del Catalan Water Partnership es van reunir a l’ICRA, i van tenir la possibilitat de realitzar una visita a les instal·lacions del centre junt amb el Dr. Damià Barceló, director de l'ICRA.

Font de la notícia i +Informació

El CWP participa en la Jornada del VALLÈS CIRCULAR 

El CWP va participar en la dinamització de les taules relacionades amb la gestió de l’aigua en el marc de la Jornada del Vallès Circular que es va organitzar a Sabadell el passat dia 30 de març. En aquesta jornada van participar-hi més de 100 empreses, entitats, universitats i administracions relacionades amb l’economia circular. En les taules d’aigua han participat, en la dinamització, també els socis del CWP: CASSA del grup SUEZ, i en els diversos actes, tallers i market place altres socis com l’empresa La GotaEurecatLEITAT, la UAB i el CETAQUA.

                             

El CWP té entre un dels seus eixos de treball l’Economia Circular. En aquests moments el CWP té un projecte aprovat de l’Agència Catalana de Residus (POLIFAVI) en aquest àmbit conjuntament amb EURECAT, i diversos dels projectes impulsats pels socis del CWP en els darrers anys tenen en la reutilització i la circularitat un dels àmbits principals, des del projecte europeus DEMOWARE o DemEauMed amb la participació de diversos socis, fins a projectes d’economia circular a Sant Feliu de Llobregat liderat per CETAQUA (Link projecte). En la darrera convocatòria d’Economia Circular de H2020 el CWP ha participat en dues propostes de la mà de l’ICRA.

Nous socis del CWP

El CWP té nous socis a partir d’aquest mes:  Cepex, Hyds, ACO, Tecnoturbines i LaGota
 
2.- Notícies d’empreses del clúster
Cetaqua, guardonat al Premi Nacional de Recerca 2016
Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua, ha estat guardonat amb el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en Recerca i Innovació 2016, uns premis que atorga el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). En el seu desè aniversari, Cetaqua rep el reconeixement a la seva tasca en R+D+i, gràcies a la qual ofereix solucions pràctiques i reals a administracions, empreses i el conjunt de la societat en el cicle integral de l’aigua.          
Font de la notícia i +Informació.
El software STC d'Encofrados Alsina, cada cop més reconegut en el sector

Una de les premisses que sempre ha caracteritzat el grup Alsina és la seva aposta per la recerca i el desenvolupament de nous productes que converteixin les tasques d'encofrat en un procés el més segur, eficaç i rendible possible. Un exemple d'això és el desenvolupament del programari STC per al càlcul de apuntalaments en estructures de formigó armat, fruit d'un treball de recerca realitzat conjuntament per ALSINA i ICITECH (UPV - Universitat Politècnica de València).
 
 
.

Font de la notícia i +Informació.

El Servei Municipal d'Aigües de Formentera instal·la comptador "intel·ligents", un sistema pioner a les Balears 
Aqualia ha posat en marxa un projecte pilot de telelectura a Sant Ferran, a Formentera, que consisteix en la instal·lació de 205 comptadors "intel·ligents" que permeten un control del consum d'aigua dels comptadors, cada dia a temps real, tan pels individuals de cada usuari com de l'aigua aportada a la xarxa de distribució del nucli urbà de Sant Ferran.

  
Font de la notícia i +Informació.

Acord per obrir dos nous pous lluny de la riera de Santa Coloma basant-se en un estudi de l'ICRA

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han acordat obrir dos nous pous entre el nucli urbà i la urbanització de Santa Coloma Residencial. És la solució triada per la falta d'aigua de la riera de Santa Coloma i que es basa en un estudi hidrogeològic de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA): “Si es fan lluny, hi ha moltes possibilitats que no hi hagi fluor.” Josep Mas-Pla, investigador de l’ICRA.

 
Font de la notícia i +Informació.

El director de l'IDRA, Javier Martín-Vide, guardonat amb la IV Distinció de la UB a les millors activitats de divulgació científica i humanística

El director de l'IdRA, el Dr. Javier Martín-Vide, ha estat guardonat amb la IV Distinció de la UB a les millors activitats de divulgació científica i humanística que atorga el Consell Social i el Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona.

Aquesta distinció té per objectiu destacar la projecció dels doctors de la UB per les seves trajectòries en activitats de divulgació o opinió que representen aportacions rellevants en els diversos àmbits de les ciències i de les humanitats, i que han contribuït a la projecció, difusió o valoració del coneixement i els valors científics, tècnics i socials que la UB vol promoure.


 
Font de la notícia i +Informació.

LAVOLA participa en un equip finalista al concurs "Repensant el barri del Rec" d'Igualada

L’equip format pel despatx d’arquitectura BUUR de Lovaina (Bèlgica) i Lavola, s’ha situat entre els finalistes del concurs d’idees per repensar el barri del Rec d’Igualada.
Amb el suport de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Ajuntament d’Igualada va impulsar aquest procés participatiu amb l’objectiu de decidir el futur urbanístic d’un dels barris més emblemàtics de la ciutat.

Font de la notícia i +Informació.

El Model depuradora SBREM de REMOSA finalitza els assajos d'estanquitat segons el punt 6.4 de la Normativa UNE-EN 1256-3:2006 

El passat mes de gener l’Instituto Tecnológico del Plástico AIMPLAS va finalitzar els assajos d’estanquitat segons el punt 6.4 de la Normativa UNE-EN 1256-3:2006 en el ventall de productes de REMOSA: Depuradora Seqüencial d’aigües residuals domèstiques amb eliminació de nutrients SBREM

Font de la notícia i +Informació. 

Exposició: 5 Nissages farmacèutiques 

Del 10 de març al 15 d’octubre al Museu de Cardedeu
Les Nissagues Balvey, Esteve, Forés–Carulla i Cuatrecasas han estat famílies vinculades al món de la farmàcia rural des dels segles XVI–XVII i han viscut, de primera mà, el pas des de l’apotecaria, on es dispensaven i preparaven medicaments, a la farmàcia tal i com l’entenem avui.
Aquestes nissagues, juntament amb la nissaga Oliver Rodés de a ciutat de Barcelona, han donat valor al patrimoni farmacèutic conservant i difonent una faceta important del patrimoni històrico-professional del nostre país: el farmacèutic.

L’exposició mostra com petites farmàcies rurals evolucionen cap a nous laboratoris, amb homes de ciència i grans humanistes al capdavant excepte la nissaga Oliver Rodés que a diferència de les altres va centrar la seva tasca farmacèutica en l’anàlisi i la potabilitat de l’aigua a la ciutat de Barcelona.
 
Font de la notícia i +Informació.

Inauguració oficina Water, Environment and Business for Development a Sant Cugat del Vallès

El proper 4 de maig WE&B celebra la inauguració de la seva nova oficina a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), on aprofitaran per dinamitzar una sessió sobre reptes actuals de canvi climàtic i aigua en zones rurals i urbanes. 

Font de la notícia i +Informació

1st Giswater Conference - 3-4 Maig Més informació i inscripcions a : https://www.giswater.org/1st-conference/

3.- Projectes
Projecte Grup Operatiu

En el marc dels ajuts a la cooperació per a la innovació a través del foment de grups operatius de l’Associació Europea per a la innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat i la realització de projectes pilot innovadors d’acord amb l’Ordre ARP/96/2016, s’ha aprovat un projecte amb la participació del Catalan Water Partnership, el grup de recerca LEQUIA (Laboratori d’Enginyeria Química Ambiental) de la UdG i l’empresa Anxoves de l’Escala. Es tracta d’una iniciativa per plantejar futurs projectes innovadors en l’àmbit de la gestió de l’aigua en un sector altament preocupat per la sostenibilitat, i amb especificitats que fan d’interès el treball cooperatiu entre el sector agroalimentari i el sector de l’aigua. El grup ha iniciat les seves activitats aquest mes de març i es preveu que finalitzin els treballs el proper mes de setembre.

Un projecte per millorar el sistema de clavegueram 

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i la consultora en enginyeria ABM, junt amb Facsa, treballen conjuntament en el desenvolupament d'un projecte que permetrà millorar l'eficiència de les infraestructures de sanejament urbà. Aquesta iniciativa, anomenada GESTOR, persegueix crear un programari avançat capaç de detectar de forma anticipada possibles problemes o necessitats en els sistemes de clavegueram urbà i és fruït del treball de dos socis del CWP.
Així, mentre ABM s'encarregarà de simular les xarxes de clavegueram, l'ICRA assumirà el desenvolupament de pròpia l'eina i Facsa treballarà en la seva validació a la xarxa de clavegueram.

Les problemàtiques associades al clavegueram han estat objecte de reunions entre l'ACA i el CWP en un grup de treball, del qual n'han format part destacada tant ABM com l'ICRA.
 
Font de la notícia i +Informació.
Per conèixer amb més detall informació d’aquests projectes o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte.
Email
4.- Agenda

 • 3/05/2017 Jornada tècnica: Anàlisi de l’eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies.  http://www.cwp.cat/3-maig-jornada-analisi-de-leficiencia-i-eficacia-de-sistemes-de-descontaminacio-i-tractament-de-nitrats-en-aigues-subterranies-contaminades/
 • 3-4 /05/2017 1st GisWater Conference https://www.giswater.org/1st-conference/
 • 4/05/2017 Inauguració oficina Water, Environment and Business for Development a Sant Cugat del Vallès (Barcelona). info@weandb.org
 • 7-10/05/2017 Missió institucional al Marroc. 
 • 17/05/2017 Segona sessió de treball AIGUA – TIC – CWP – Clúster Digital de Catalunya.
 • 18/05/2017 DemEAUmed Final Conference. http://www.demeaumed.eu/
 • 17-18/05/2017 HYDROGAÏA (França). http://www.hydrogaia-expo.com/
 • 13/06/2017 Tercera sessió de treball AIGUA – TIC – CWP – Clúster Digital de Catalunya.
 • 16/06/2017 Assemblea General del CWP.
5.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Canvi estratègic: Identificació d’oportunitats de mercats, tendències que incideixen sobre el sector i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
Per més informació segueix-nos a les xarxes socials:
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Consulta Newsletters anteriors
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc Científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/ Pic de Peguera, 15 (17003, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte

 
Amb el suport de:


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Catalana Water Partnership · Avinguda de les Bases de Manresa · Manresa, NJ 08242 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp