Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 3 - Trimestre 4 - Desembre 2013
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador
 

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Calendari/Agenda
5.- L'entrevista
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP
 

El CWP celebra la seva primera jornada d’Immersió Estratègica i Innovació:

HC d’Empresa i Ocupació, Sr. Felip Puig i Sr. Robert Mas, director  gerent d’ABM-JG i vice-president del CWP.

Les jornades varen tenir lloc els passats dies 14 i 15 de novembre a Barcelona, i es trobaven obertes a tot el sector de l’aigua, van reunir 110 representants d'entitats del sector: laboratoris, consultories, enginyeries, empreses de productes i serveis relacionats amb el tractament d’aigua, centres tecnològics, universitats, junt amb spin-offs i emprenedors.

L’objectiu de les jornades era promoure la reflexió estratègica de tots els agents de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya i impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses del clúster. Es va comptar amb experts internacionals com el sr. Gasson del Global Water Intelligence, i representants d'altres clústers com el sr. Edilberto Baquero del Netherlands Water Partnership.

Un dels grans objectius del clúster és millorar la competitivitat de les empreses catalanes del sector del tractament de l'aigua, centrant-se sobretot en la innovació. Per exemplificar això es va organitzar també una taula d’R+D amb participants de la UB, AMPHOS21, CTM, ICRA i LEITAT on s’han explicat els resultats de projectes europeus on han participat socis del CWP i com es transfereixen els resultats a les empreses. En total s’han presentat 8 projectes que donen una idea del potencial i capacitat en R+D en el sector aigua a Catalunya.

Finalment, també es van organitzar trobades entre 9 emprenedors i el sector de l’aigua, després que cada spin-off hagués presentat el seu projecte. Hi havien spin-offs de les universitats de Barcelona, rovira i Virgili, autònoma i UPC. Les trobades van permetre conèixer noves tecnologies i models de negoci innovadors pel sector de l’aigua. Aquesta jornada ha estat cofinançada per ACC10 i pel projecte Waterdiss de l'empresa Amphos21. Si voleu disposar de les presentacions poseu-vos en contacte a info@cwp.cat i a continuació podeu accedir a un resum de les mateixes i al programa:


Programa de la Jornada

Resum de les conferències més destacades de la jornada

Noticies de premsa de la jornada:

Web ACC10 (14/11/13)
Dossier Empresarial (29/11/13)

El Catalan Water Partnership participa en una trobada amb investigadors al Parc de Recerca de la UAB:

Un total de 10 investigadors de la UAB van tenir la oportunitat de presentar els seus projectes el passat 18 de novembre davant el Catalan Water Partnership (CWP). La trobada, organitzada pel Parc de Recerca UAB, tenia l’objectiu de crear sinergies i aliances entre empreses del sector de l’aigua i projectes, tecnologies i aplicacions innovadores que s’estan desenvolupant en el si de la universitat.
El CWP participa a la primera trobada interclúster “Norway meets Catalonia”. 

Els passats dies 25 i 26 de setembre, ACCIÓ juntament amb Innovation Norway van organitzar la primera trobada Intercluster Meeting “Norway meets Catalonia”. La jornada, va comptar amb un centenar de participants entre clusters managers catalans, membres d’ACCIÓ, personal de suport als clústers i la delegació formada per 24 clústers Noruecs.

Noruega és un dels països més competitius del món i compta amb un programa de clústers referent a nivell europeu. Per aquest motiu, la trobada interclústers Catalunya-Noruega va ser una bona oportunitat per al CWP per entrar en contacte amb diversos clústers noruegs entre els quals destaquem:
 • Maritime CleanTech West, Environmental solutions for maritime activities.
 • Clean Water Norway, New developments in water treatment.
 • Smart Water Communities Cluster, Water treatment, reuse and recycling solutions for a thirsty world.
 • Arena Ocean of Opportunities, Sustainable fish farming. 


Sr. Alberto Pezzi d'ACC10, Johan Vibe representant dels clústers noruecs i el DG d'indústria Antoni Ma Grau

El passat dia 27 de setembre va tenir lloc el primer seminari entre els clústers Aqüicat i el Catalan Water Partnership.

La jornada tenia l’objectiu de promoure una trobada entre les empreses dels dos clústers per tal de cercar solucions innovadores de la indústria de l’aigua  per a necessitats concretes d’empreses del clúster aqüícola de Catalunya.
Els objectius concrets del seminari van ser:
 
 • Promoure sinèrgies i un millor coneixement entre ambdós clústers.
 • Identificar potencials reptes i problemàtiques en el tractament d’aigua pel sector aqüícola.
 • Impulsar projectes cooperatius entre ambdós clústers que permetin sumar el coneixement del sector de l’aqüicultura i tractament de l’aigua per dissenyar solucions/tecnologies/productes d’ambdós clústers.
 
Un  total de 20 empreses de la cadena de valor dels dos clústers van participar en aquesta dinàmica.El passat 10 d'octubre el CWP va organitzar una jornada sobre Oportunitats en el sector de l’aigua a Middle East:

La jornada, organitzada pel Catalan Water Partnership en el marc de la setmana de la internacionalització, va comptar amb la presència del sr. Elie Alban, director del Centre de Promoció de Negocis a Dubai d'ACC10. Durant la jornada es va parlar dels projectes dins del sector de l'aigua que s'estan realitzant en mercats com l'Aràbia Saudita, Qatar i la Unió dels Emirats Àrabs a més d'analitzar les balances comercials tant de Catalunya com d'Espanya amb aquests països, notícies recents de licitacions i condicions per a l'entrada en aquest mercat, permetent observar clares oportunitats de negoci per a les empreses catalanes del sector de l'aigua. Podeu demanar la presentació a info@cwp.cat 


La Generalitat afirma que la contaminació per nitrats és un problema a un terç de Catalunya:

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha afirmat que la contaminació per nitrats d'origen agrari representa un problema de contaminació difusa "greu" en les aigües subterrànies de Catalunya, que afecta a diferents zones de més de 25 comarques que, aproximadament, representen un terç del territori. En total, la Generalitat ha identificat una dotzena de zones vulnerables que s'estenen per més de 25 comarques i que revisa cada quatre anys, pel que actualment està treballant en la nova declaració. S'està elaborant un pla estratègic de la fertilització agrària i dejeccions ramaderes que confia que sigui aprovat properament pel Govern [...]
Llegir +


La col·laboració universitat empresa en l'àmbit de l'aigua

El món globalitzat en què vivim produeix contínuament, classificacions que ordenen per nivells de qualitat, institucions, organitzacions i empreses. En la majoria d'aquestes classificacions, les universitats espanyoles no aconsegueixen situar cap, entre les 200 millors del món i sols 10 apareixen entre les 500 millors, El Word Economic Forum WEF, també pública sistemàticament el seu índex de competitivitat global, basat en una sèrie de pilars com l'educació universitària en què Espanya apareix en el lloc 26 o la innovació en el qual se situa en el lloc 34Són moltes les missions estrangeres que ens visiten i es sorprenen de "El Miracle de l'Aigua" a Espanya, que suposa subministrar 300 litres per habitant i dia en zones molt àrides i a preu assequible, el que utòpicament seria comparable a dotar les ennuvolades ciutats centre i nord europees de 3.000 hores de sol l'any i també a preu assequible. El present article comenta com el sector de l’aigua necessita una millor i major col·laboració entre Universitat-Empresa [...]
Llegir +


S'inaugura a València la central hidroelèctrica de bombeig més gran d'Europa:

Amb una potència instal·lada de 1.722 MW, la posada en marxa de la nova planta de La Muela suposa l'entrada en funcionament del complex hidroelèctric de bombeig més gran d'Europa, el de Corts-La Muela, que disposa de més de 2.000 megawatts de potència i serà capaç de generar uns 5.000 GWh a l'any. La construcció d'aquest enclavament de producció d'energia neta al Xúquer ha tingut un impacte rellevant en tota la seva àrea d'influència, atès que ha suposat una inversió global de més de 1.200 milions € [...]
Llegir +


S'acaba de publicar el primer llibre de Joan Martí, Gerent de Dinamització de Clústers d'ACCIÓ i expert internacional en política de clústers, "Clústers: estratègies guanyadores i treball en equip" (en català i castellà) fruit de més d'una dècada activant clústers i experimentant-ne als cinc continents:
 
El llibre descriu de forma clara i didàctica les principals característiques d'un clúster, com activar-ne el lideratge, estructurar la governança o desenvolupar projectes transformadors. L'autor descriu l'essència d'aquesta forma de treballar amb multitud d'exemples, tant de Catalunya (alguns dels quals del Catalan Water Partnership), com d'altres extrets de vivències a clústers d'arreu del món. Aquesta obra és fruit del coneixement generat a casa nostra en matèria de clústers des que Catalunya va ser, a principis dels 90, un dels primers països al món a iniciar-ne una política activa. 
Alhora cobreix un buit important ja que les obres que existeixen sobre la matèria tenen un clar enfocament acadèmic, més que no pas pràctic. El CWP apareix en el llibre mitjançant algun dels projectes que s'han dut a terme en els darrers anys i el paper de Jaume Carol de Fluidra com a president del CWP en el seu impuls inicial.El Consell de la Unió Europea adopta el programa “Horizon 2020”.

El Consell de la Unió Europea ha donat llum verda al nou programa d'investigació i Innovació Horizon 2020. Aquest nou programa, que substitueix el VII Programa Marc, entrarà en vigència l'any vinent i es prolongarà fins al 2020.
Llegir +


Aplicat, Ã’ptima Renovables, la UAB i e-MTA nous socis del CWP: 

Durant el segon trimestre del 2013 s'han incorporat quatre nous socis al Catalan Water Partnership; 
A alguns d'ells els podreu conèixer amb més profunditat a l'apartat "l'entrevista".
2.- Notícies empreses del clúster


ADASA: Guardonada pel seu impuls a la innovació novembre 2013
 
Adasa ha resultat guardonada pel seu impuls a la investigació, desenvolupament i innovació en la VIII Edició dels Premis Universitat Empresa d'Espanya.
SAR la Infanta Elena va presidir l'acte de lliurament dels premis atorgats per la Xarxa de Fundacions Universitat Empresa (REDFUE), qui persegueix reconèixer la cooperació continuada entre empreses i universitats que constitueixen un referent.

Sota la modalitat Empresa, Adasa ha estat reconeguda per la seva continuada cooperació amb universitats, organismes tecnològics, institucions científiques i centres de recerca, amb l'objectiu de promoure la cultura científica i valoritzar el coneixement universitari. A través d'aquesta total involucració, Adasa busca aconseguir l'equilibri del saber científic, la seva transformació i aplicació en béns i serveis i posterior introducció al mercat.

En els seus més de 25 anys d'aposta per la R+D+inversió de 30 M€ en els últims 15 anys, s'han desenvolupat més de 50 projectes de caràcter nacional i internacional i 12 patents, dels quals sobresurten innovadors productes i solucions destinats al monitoratge en temps real de la qualitat de les aigües, així com aplicacions de les més avançades tecnologies TIC destinades al sector hídric.


Fluidra / Astramatic: Instala equips de tractament d'aigües per una central tèrmica a Kenya

A través de la seva filial Astramatic, Fluidra s'ha encarregat del disseny, fabricació i muntatge d'un equip d'osmosi inversa de doble pas , per al tractament de les aigües de la central. El projecte, es va completar el passat mes de setembre.

Després d'un estudi tècnic, es va definir la instal·lació de dues línies de tractament d'aigües per osmosi inversa, amb una capacitat de 2 m3 per hora, respectivament. D'aquesta manera, s'obté una qualitat d'aigua de 10 S/cm , la conductivitat exacta requerida. Astramatic s'ha encarregat de fabricar l'osmosi de doble pas, que es va muntar dins d'un contenidor per ser transportada i muntada a la central. Els equips d'osmosi inversa instal·lats a la central Nairobi South tenen una capacitat productiva de 96 m3 d'aigua al dia . Incorporen diversos components que garanteixen l'òptim tractament de l'aigua, com a sistemes de control de la qualitat i mètodes de dosificació de diversos elements per eliminar o regular els nivells de clor i CO2, i ajustar el pH.

Llegir +


APLICAT: Construeix la primera planta mundial de tractament catalític de l’aigua

Construcció de la primera planta mundial de tractament catalític de l'aigua per la eliminació de nitrats que garantirà l’abastament d’aigua de consum humà a la població del Morell (Tarragona)sense superar els límits fixats en el RD 140/2003 establerts pels criteris sanitaris. La nova tecnologia neta aplicada al Morell és innovadora i es podrà aplicar en altres indrets arreu del país que, com la comarca del Tarragonès, pateixen altes concentracions de nitrats en les aigües subterrànies.
Llegir +


Optima Renovables: La Potabilizadora amb major capacitat d’Optima renovables genera fins a 12.000 litres d’aigua potable al dia a Malaisia

Una potabilitzadora H2Optima -12 està instal·lada i funcionant des de fa alguns dies a Pulau Larapan (Malàisia), on s'encarrega de produir fins a 12.000 litres d'aigua potable al dia a partir d'aigua del mar i usant energia solar com a únic recurs. La H2Optima-L és una versió ampliada de l' H2Optima. Es tracta de la potabilitzadora amb més capacitat construïda per Optima Renovables fins a la data.

Igual que la H2Optima i la H2optima-L, aquesta potabilitzadora de gran capacitat és autònoma i està preparada per funcionar sense la necessitat d'instal·lacions ni tècnics . És totalment automàtica. S'encén en el moment en què detecta energia solar i s'autoregula la quantitat d'aigua que pot produir a l'energia rebuda. L'arribada de la H2Optima-12 a Pulau Larapan suposa un pas més en l'expansió de l'empresa pel continent asiàtic, on altres zones i comunitats ja es troben proveïdes d'aigua potable gràcies a potabilitzadores semblants d'Optima Renovables.
Llegir+

 
3.- Projectes

 

Projecte Química-Farma:
 

Durant el 2013 s’ha finalitzat el projecte específic en el sector Químic-Farmaceutic. Aquest tenia l’objectiu d’identificar oportunitats tecnològiques i de R+D en el tractament i la reutilització de l’aigua en el sector químic – farmacèutic per tal de dissenyar projectes per a les empreses del sector del aigua. El projecte va rebre el suport de la convocatòria de projectes específics d’Agrupacions d’Empreses Innovadores del MINETUR i ha estat liderat pels centres de coneixement  ICRA, LEITAT i CTM, juntament amb el  Grup d’Enginyeria de Processos d’Oxidació Avançada de la Universitat de Barcelona.

Les solucions s’han desenvolupat integrant el know-how en el tractament d’aigua dels sectors químic farmacèutic dels centres de coneixement i tecnològics participants.  L’objectiu és identificar potencials projectes de R+D i treballar de forma col·laborativa amb les empreses del sector. Els resultats del projecte han estat positius ja que s’han identificat fins a 5 potencials projectes d’R+D amb lideratge i participació dels centres tecnològics i de coneixement del CWP participants i que es podrien presentar a convocatòries a Catalunya, a nivell estatal i europeu. Entre les temàtiques tractades hi ha la problemàtica dels contaminants emergents, l’eliminació de tensoactius o el post-tractament d’aigües residuals entre molts altres. 


Projecte amb el suport de:
*Per conèixer amb més detall informació d’aquests projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Calendari/Agenda
 
 • 17 de desembre - Reunió interna del grup de treball del CWP en el sector alimentació-clúster.
 • 16 de gener - Jornada Connect-EU ACC10
 • 24 de gener - Joint WssTP-ERRIN Info day on public funding opportunities for water-related SMEs. Llegir+
 
5.- L'entrevista

 Entrevista a la sra. Mar Baiget
Tech Transfer d'Aplicacions de la Catàlisi, SL 
 

1.- Quines són les activitats que desenvolupa la seva empresa?

Aplicacions de la Catàlisi, SL es una spin-off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que neix fruit de l'esperit emprenedor dels investigadors de la URV del grup de catàlisi heterogènia, amb la voluntat de llençar  al mercat solucions innovadores  pel medi ambient, i ficar al seu servei més de vint anys de recerca en el món de la catàlisi i el materials. Una de les nostres activitat principal està basada en el desenvolupament i aplicació de tecnologies catalítiques pel tractament d'aigües. Investiguem i dissenyem catalitzadors heterogenis que permetin eliminar els contaminants de l'aigua dels nostres clients sense generar residus. Els nostres processos consisteixen en convertir el contaminant en un altre producte innocu pel medi ambient mitjançant reaccions químiques de Reducció o de Oxidació. Aquesta reacció és possible gràcies a la presència del catalitzador, i també amb processos d'adsorció selectiva de contaminant tant inorgànics com orgànics. El nostre objectiu és oferir solucions simples i ecològiques al món empresarial i al medi ambient. Oferim solucions capaces d'eliminar compostos com matèria orgànica, nitrats, nitrits, amoni, florurs, fosfats, elements radioactius, compostos halogenats, etc, en aigües tant industrials com de consum.


2.- Quins objectius pretén assolir amb l’adhesió al CWP?

Creiem que participar en el CWP ens permetrà realitzar projectes fora del nostre abast, ja que la cooperació entre tots els partners i el suport del personal de CWP pot ser de vital importància per nosaltres per desenvolupar nous projectes  tant en un aspecte comercial com a nivell tècnic. Esperem que la nostra adhesió al clúster contribueixi de manera positiva als actuals membres, oferint un nou contacte de petita empresa però amb una gran experiència innovadora i de recerca bàsica i  aplicada. Per altra banda, considerem que  els actuals membres del CWP ens aporten a nosaltres solucions en les que ja estem interessats, així com ens permetrà generar sinergies amb els diferents partners del CWP per millorar tecnologies i aplicacions existents i altres innovadores.
 
 

 Entrevista al sr. Martí Lloveras i Morell

Resp. Relacions Externes   
d'Optima Renovables 
 

1.- Quines són les activitats que desenvolupa la seva empresa?

Disseny, fabricació i venda de potabilitzadores de aigua accionades per energia solar per a aigües dolces contaminades, salines, o aigua de mar; des de 500 fins a 200.000 litres/dia. 


2.- Quins objectius pretén assolir amb l’adhesió al CWP?
 
Els orígens, socis i objectiu de la nostra empresa son clarament basats en dos eixos: tecnologia i coneixement del producte i abast global pel que fa als nostres mercats; això, unit al tarannà dels socis executius, clarament “pro-associacionistes” fan que pensem i esperem que CWP ens ajudi i sigui un suport en ambdós eixos; a l’hora de treballar i créixer conjuntament amb les altres empreses del CWP aprofiten al màxim les possibles sinergies que es puguin crear.
 

 
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al Catalan Water Partnership:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.
 • Participació en xarxes nacionals i europees de l'àmbit de l'aigua i de relació amb d'altres clústers a Catalunya, Espanya i Europa.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci cooperatius i individuals.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades i suport en la cerca de socis i finançament.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 

 
Copyright © 2013 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte

 
Amb el suport de:
Amb el suport de: