Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 7 - Trimestre 1 - 2015
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- L'entrevista
6-. Fes-te membre


1.- Notícies del sector i del CWP

 
El CWP celebra la seva segona  Jornada d’Immersió Estratègica i Innovació:
 
 
 
Inauguració a càrrec del Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Sr. Josep Enric Llebot
 

Les jornades varen tenir lloc els passats dies 20 i 21 de novembre a Barcelona. Va ser un acte obert a tot el sector de l’aigua, que van reunir més de 120 representants d'entitats del sector: laboratoris, consultories, enginyeries, empreses de productes i serveis relacionats amb el tractament d’aigua, centres tecnològics, universitats, emprenedors, així com representants de l’administració.

L’objectiu de les jornades era promoure la reflexió estratègica de tots els agents de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya, mitjançant sessions d’intercanvi d’experiències i coneixements sobre internacionalització, innovació, convocatòries d’R+D i desenvolupament de negoci. Es va comptar amb la participació del Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Sr. Josep Enric Llebot que va afirmar en la inauguració que “Catalunya és forta en empreses del sector de l'aigua i del sector dels residus. Les empreses tenen tradició, expertesa i reconeixement internacional. El Catalan Water Partnership és una exitosa iniciativa, que proporciona als seus integrants més oportunitats i una major resiliència en un context internacional d'alta competència". També va participar el segon dia de la Jornada el Director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, sr. Antoni Ma Grau que va destacar que estan treballant en àrees estratègiques del sector de l’aigua per potenciar la internacionalització de les empreses i la atracció de inversió estrangera per fer de Catalunya una regió de referència global.

Un dels gran objectius del clúster és millorar la competitivitat de les empreses catalanes del sector de l’aigua, basant-se sobretot en la innovació. Per exemplificar això es van organitzar conferències amb la presència d'experts com: Frank Rogalla, Director IT.Aqualia, Idsart Dijkstra de KWR o el sr. Juan Lema de la Universitat de Santiago de Compostela. També es va organitzar una taula de “Transferència de resultats de R+D al mercat”, en la qual van participar empreses i centres de recerca com ADASA, MATGAS, CTM, LEITAT, la UB i UdG. Així mateix es va presentar la comunitat d’aigua RIS3CAT que està liderant el CWP junt amb diversos agents de l’aigua com el CTM i la UdG, i també es van compartir les oportunitats que properament oferirà el WATER JPI aquest 2015.

 

 Inauguració del segon dia a càrrec de Director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya Sr. Antoni Ma Grau

 També es va comptar amb una taula de debat en la qual es van explicar les oportunitats d’internacionalització existents a la Regió andina, Perú i Xile, a l’àrea del Mediterrani i a Àsia amb experts d’empreses com Amphos21, o amb agents i institucions com l’IEMED, la Casa Àsia o ACCIO. També van participar en ponències empreses de referència els seus sectors com la cadena hotelera Melià, DAMM o Danone mitjançant els seus responsables de la gestió d’aigua i medi ambient que van compartir la seva perspectiva sobre els reptes que representa aquest recurs en les seves companyies i les polítiques d’estalvi i eficiència d’aigua que han aplicat. La darrera taula es va orientar a conèixer els nous fons de capital risc i de suport a l’emprenedoria en el sector aigua i el sector clean tech, com VENTO el fons d’Aqualogy o Fluidra Accelera, així com el programa Ecoemprenedors XXI de Barcelona Activa o els programes de La Caixa Capital risc.
 
 
 Cloenda de la Jornada a càrrec del president del CWP, Jaume Carol

La cloenda de les Jornada la va dur a terme el president del CWP, Jaume Carol, en ella va fer un resum de com s'havien desenvolupat les jornades, al mateix temps que va fer esment de la gran presència durant els dos dies i va aprofitar per incentivar i donar suport de cares a les pròximes jornades.

Aquesta jornada ha estat cofinançada per ACC10, l’ agencia catalana per la competitivitat empresarial, i pel projecte REWAGEN liderat per l'empresa LEITAT. Si voleu disposar de les presentacions poseu-vos en contacte a info@cwp.cat .
En aquest enllaç podeu accedir a un resum de les mateixes i al programa:

Programa de la Jornada

Resum de les conferències de la jornada

Noticies de premsa de la jornada:
Jornada sobre els Reptes tecnològics del sector turístic en el tractament d’aigua

Les Cambres de Comerç de Girona i Palamós, amb la col·laboració del Campus d'Excel·lència en Turisme i Aigua de la UdG i el Catalan Water Partnership, van organitzar una jornada sobre els reptes tecnològics en la gestió de l'aigua en el sector turístic.
 
La jornada va estar organitzada dins el marc del Programa Fira del Coneixement, es va celebrar a la Cambra de Comerç de Palamós i va comptar amb unes 40 persones relacionades amb el sector turístic tant del món empresarial com d’universitats.
 
El CWP va participar en la Taula rodona sobre solucions industrials per a la gestió de l’aigua en el sector turístic amb ponències sobre “Reutilització i tractament d’aigües” a càrrec  d’Hidroquimia, sobre la “Qualitat de l’aigua, salut i benestar” a càrrec  del Laboratori Dr. Oliver Rodés, “Estalvi econòmic en la gestió de l’aigua” a càrrec d’Hidrolem i sobre el â€œControl i manteniment de piscines” a càrrec de Fluidra. El CWP va poder explicar el projecte de cooperació i estudi amb el sector turístic i la UdG va presentar diversos grups de recerca que estan treballant en aplicacions pel sector.
 
Programa
Notícia de premsa
Notícia de premsa_Punt_Avui

 
Cooperació del Catalan Water Partnership amb el sector turístic de Girona


Recentment s’ha publicat al Diari de Girona els treballs de cooperació que volen dur a terme el sector turístic de la província de Girona amb el Catalan Water Partnership, bàsicament el sector es planteja nous sistemes de gestió per poder reduir el consum d’aigua. Podeu llegir més a la notícia publicada:
Noticia de premsa
Participació del CWP en el curs d’Estalvi i eficiència energètica a la indústria organitzat per l’ICAEN de la Generalitat de Catalunya
 
 
El CWP va participar en aquest curs durant tot un matí per tractar el repte energètic que representa el tractament i depuració d’aigües en el qual van participar el Sr. Lluís Morer de l’ICAEN en la inauguració junt amb el Sr. Xavier Amores del CWP. La sessió va continuar amb ponències sobre el binomi energia i aigua a càrrec del Sr. Jordi Cros (Adasa) per parlar sobre l’optimització energètica en xarxes de distribució d’aigües i petites depuradores i Àngel Freixó (Sisltech) que va explicar dos casos d’èxit en l’optimització energètica de depuradores de la indústria de la carn amb el clúster INNOVACC.
A posteriori va haver-hi una taula rodona amb participació del CTM, LEITAT, Lavola i ADASA en la qual es van debatre les tendències i aplicacions innovadores en l’estalvi i eficiència energètica. I per finalitzar la jornada Oriol Flaqués (Fluidra) va parlar de l’optimització energètica en els sistemes de bombeig.
Jornada sobre estalvi econòmic en la gestió de l'aigua
 
El passat 14 de novembre a Mataró l’empresa HIDROLEM Gestora de Recursos hídrics, va organitzar una jornada  dirigida a entitats, empreses i consumidors finals que volguessin conèixer les possibilitats d’optimització ambiental i d’estalvi econòmic en la seva gestió de l’aigua.  La sessió va comptar amb la participació de la Fundació TecnoCampus de Mataró i el CWP.
Llegir +
Participació del CWP a la Jornada d’immersió estratègica del Clúster de Materials Avançats de Catalunya

 
Des del Clúster de Materials Avançats de Catalunya, el passat novembre es va organitzar la seva jornada d’immersió estratègica.  El CWP va participar com a ponent per explicar el cas del clúster de l’aigua com a model en la gestió de clúster. 
 
 
Desenvolupament del taller del clúster MAV
Presentació RIS3CAT

 
Els agents impulsors del Grup Connect-EU Aigua (water.cat), entre els quals hi ha el Catalan Water Partnership (CWP), estan treballant en l'elaboració de la proposta de Comunitat Aigua  en el marc de l’estratègia RIS3CAT. Aquesta Comunitat vol agrupar empreses privades, agents del sistema R+D+I i l'Administració per a impulsar plans d’innovació en el sector de l’aigua a Catalunya. Ã‰s per aquesta raó, el passat 16 de desembre es va celebrar la presentació oficial sobre RIS3CAT, que va comptar amb la participació del sr. Carles Miranda d'ACC1Ó i el Grup Connect-EU Aigua (ICRA / UdG, CTM, UPC i el Catalan Water Partnership) que van explicar els projectes en els quals s'està treballant. Els temes tractats van ser:
 
 • Presentació oficial sobre RIS3CAT (ACC1Ó)
 • Antecedents i plantejament proposta de Comunitat RIS3CAT Aigua             
 • Grans temàtiques de potencia projectes. Iniciatives concretes en marxa.     
 • Full de ruta - Grup Connect-EU Aigua                                              


Descompte en el Màster en Tecnologia i Gestió de l’aigua als socis del CWP
 


Des d’AQUALOGY, ofereixen als associats del CWP un descompte per aquells professionals que vulguin participar en el seu Màster en Tecnologia i Gestió de l’aigua.
Es preveu  que comenci el proper mes de febrer de 2015. Per fer efectiu aquest descompte poseu-vos en contacte amb el CWP.
Convocatòria d’Ajuts Obertes
ACSA, CETAQUA, EMECO, DepurWater, We&B i Lavola nous socis del CWP
Aquests darrers mesos del 2014 s'han incorporat sis nous socis al Catalan Water Partnership:

 
   


 
 


 

2.- Notícies d’empreses del clúster

LEQUIA: “Més de 70 professionals del sector de l'aigua assisteixen al I Fòrum LEQUIA de transferència tecnològica”


 En la primera edició, celebrada el passat 12 de desembre al Parc Científic i Tecnològic i inaugurada pel vicerector de recerca de la UdG, hi varen intervenir destacats representants d’empreses i d’institucions catalanes i espanyoles: Sandra Colom (ACCIÓ), María José Tomás (CDTI), Àngel Freixó (SISLtech), Xavier Amores (Catalan Water Partnership), Tomas Michel (WssTP/CETAQUA), Diego Moxó (Agència Catalana de l’Aigua), i els professors del LEQUIA Jesús Colprim i Manel Poch.
En total, més de 70 professionals del sector es van acostar al Parc Científic per assistir a aquest esdeveniment que impulsa encara més el posicionament estratègic de la Universitat de Girona en l’àmbit de l’aigua...
Programa

 
 

" Fluidra ha creat una acceleradora per invertir en projectes R+D "El periòdico va publicar el passat 24 d'octubre un article en el qual explica alguns dels projectes en el quals està invertint Fluidra Accelera.

"Innovació dins i també fora de l'empresa. Fluidra, la multinacional vallesana especialitzada en solucions per a l'ús sostenible de l'aigua, ha creat una acceleradora per invertir en projectes d'innovació i desenvolupament (R+D) en el sector de l'aigua i la tecnologia. La idea bàsica és fomentar la innovació en el sector de l'aigua."
Llegir +

 
 
 

“MATGAS rep el Premi Nacional a l’ Investigació i Innovació”

La Fundació catalana per la recerca i la Innovació (FRCi) i la Generalitat de Catalunya reconeixen la labor de investigació i desenvolupament que porta a cap el centre de excel·lència format per la empresa Carburos Metálicos, el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona. 18/12/2014,Barcelona

Llegir +

“De las tres erres a las tres íes”, article del Dr.Javier Martín-Vide a “La Vanguardia”El passat 7 de gener de 2015, a “La Vanguardia. Natural” va ser publicat l’article “De las tres erres a las tres íes” del Dr. Javier Martín-Vide, Catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut de l’Aigua de la UB.

Enllaç a l’article complet
 
 
ÉXIT EN EL NETWORKING ORGANITZADA PER:  AQUATIK,AWARE I LIFE WIRE

Unes 40 persones van assistir el passat 27 de Novembre a la reunió de Networking organitzada per el projectes LIFE+: AQUATIK, aWARE, LIFE WIRE a les instal·lacions de Can Serra, a Cornellà de Llobregat (Barcelona). 
La jornada va estar dividida en diferents parts. En una sessió inicial es van presentar els projectes relacionats amb la monitorització de paràmetres i control; a la segona part projectes de sistemes de tractaments i reutilització...
Llegir +
 

 
“El gran estalvi: Concurs per reduir el consum l’aigua i energia a les llars”

L’Ajuntament de Viladecans i la empresa Unilever han impulsat una iniciativa que te com objectiu promoure la implantació de tots els veïns de la ciutat en la millora del medi ambient. Per aquesta iniciativa, Lavola ha col·laborat en el disseny dels kits d’estalvi, en la redacció dels consells i en l’elaboració de la guia.
Llegir+
 


“Troben peixos amb alts nivells d’insecticides als rius catalans”

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i del'Institut Català de Recerca de l'Aigua (Icra) han trobat per primera vegada peixos als rius catalans amb concentracions "molt importants" d'insecticides piretroides. Aquests insecticides s'apliquen a l'àmbit domèstic –dispositius antimosquits, fórmules antipolls i productes per a mascotes-- i també al veterinari i agrícola...
Llegir +
 

3.- Projectes

 

Concessió de tres ajuts d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya per a projectes de reforç de la competitivitat de 2014.
 
ACCIO ha donat suport a tres iniciatives del CWP per a impulsar la competitivitat de les empreses del clúster. En primer lloc hem rebut el suport de la Generalitat de Catalunya en la II Jornada d’Immersió Estratègica del CWP. Així mateix s’ha donat suport a un projecte de 5 empreses del CWP per tal d’impulsar la identificació d'oportunitats de negoci , suport en el seu creixement i per la seva consolidació. Una iniciativa innovadora perquè el clúster actuï de plataforma de suport a iniciatives d’innovació estratègica en nous sectors, mercats i negocis amb l’ajut d’un consultor expert. Finalment s’ha aprovat un projecte d'innovació cooperativa d'empreses del CWP en el sector química-farma, en el qual quatre empreses del clúster estan cooperant per impulsar solucions aplicades en tot el cicle d’aigua per a empreses del sector químic i farmacèutic.  Els tres projectes representaran un total de 73.087€ entre les empreses i el clúster participants.

 
 
 
Concessió de dos ajuts del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per a projectes d’Agrupacions Empresarials Innovadores del 2014.
Aquest novembre es van rebre per part del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme les resolucions de concessió d’ajudes per a projectes d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) 2014. La resolució ha estat favorable en dos projectes en què participava el CWP, dels quals tots estan coordinats directament pel clúster de l’aigua, un dels quals es fa en cooperació amb INNOVACC.
El primer projecte, precisament en cooperació amb el sector de la carn de porc té com a títol “Plataforma de control avanzado e inteligente para la optimización de las depuradoras del sector cárnico” i compta amb la participació de quatre empreses, dues de cada clúster. El segon projecte és un projecte d’innovació cooperativa entre dues empreses del CWP i un centre de recerca que té com  a títol “Diseño y desarrollo de un wetland vertical en el sector turístico para el cierre del ciclo del agua”.
Els dos projectes representaran un total de 57.579€ entre les empreses i els clústers participants.
 

 
 
 
 
*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 


 
5 de febrer: Presentació del Pla Medi Ambient d’ACCIÓ. (Barcelona)
10 de febrer: Curs CPI: Oportunitats al sector de l’aigua en PPP. (Barcelona)
11 de febrer: Conferència: Estalviar amb la Innovació (Barcelona)
13 de febrer: Jornada d’Innovació Tecnològica en el tractament i gestió de l’aigua (Girona)
26 de febrer:  Seminari: UPW Requeriments & Process Analytical Technology (PAT) in Pharma.(Barcelona)

 

 

2, 3 i 4 de març: Mobile World Congress Brokerage Event 2015 (Barcelona)
5 de març: Resource 2015 (Barcelona)
18 i 19 de març: I congrés de l’aigua a Catalalunya (Barcelona)
27 de març: Assemblea del CWP
 
Sr. Jaume Alsina
5.- L'entrevista


            Entrevista a :
       Jaume Alsina Casalduero.
Coordinador d' Àrees de negoci del Grup Alsina

    
 
 1. Qui és Alsina.
Som una empresa familiar de més de 60 anys d’història que dissenya i comercialitza en règim de venta i lloguer els sistemes d’encofrats ( motllos  on es cura ( fragua)  el formigó) , per tot  tipus de estructures tan en l’àmbit de l’edificació com el de l’obra Civil. El servei de lloguer consisteix en un assessorament a nivell de enginyeria per trobar la solució més optima i rentable pel client en funció de les seves necessitats i temps d’execució. Al 2013 ja mes del 70 % de la nostres facturació la tenim a nivell internacional a través de les nostres filials pròpies.
 
 
 1. Què esperem obtenir amb l’entrada al clúster
 
Al Cluster ens agradaria “fer marca “ i convertir-nos en referent entre les empreses que també treballen el nínxol de les Obres Hidràuliques en la nostre part en l’estructura de formigó. Així mateix, ens agradaria ,en al mesura que sigui possible, vincular-nos en algun projectes de desenvolupament  en entre els membres que encaixi amb la nostre estratègia de mig termini.


 
Sr. Tomas Michel Mayer
5.- L'entrevista


           

              Entrevista a :
       Tomas Michel Mayer.
Director General de CETAQUA.


 1. Qui és Cetaqua.
Cetaqua és una fundació sense ànim de lucre que integra, gestiona i executa projectes d’investigació amb l’objectiu de proposar solucions innovadores a empreses i administracions en el cicle integral de l’aigua. Cetaqua es caracteritza pel seu model organitzatiu innovador basat en la integració dels àmbits científics, empresarial i públic, que té com a principal objectiu realitzar investigació i desenvolupament (I+D) per poder transferir-los a la societat. La xarxa de centres Cetaqua compta amb quatre seus: Barcelona, Galícia, Andalusia i Xile.
 
 
 1. Què esperem obtenir amb l’entrada al clúster
 
Des de Cetaqua esperem que l’entrada al clúster ens permeti treballar i interactuar d’una forma més activa amb els membres del clúster. Alhora, volem oferir el nostre suport al conjunt del clúster per contribuir a que aquest sigui encara més influent i sigui el referent a l’hora de representar el sector de l’aigua. Així com esperem poder engegar conjuntament projectes innovadors estratègics que proposin solucions o millores a problemes existents, així com identificar potencials oportunitats de negoci en cooperació amb altres socis del clúster.


 
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte