Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 5 - Trimestre 2 - Juny 2014
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- L'entrevista
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP


El CWP finalitza la primera fase del projecte de turisme amb la realització d’un estudi sobre “Diagnosi del sector Turístic Català. Consum d’Aigua i  Mesures d’Estalvi Hídric”.
 
El passat dimecres 21 de maig es  va finalitzar la primera fase del projecte de turisme del CWP. El projecte ha analitzat 6 segments turístics (hotels, càmpings, parcs temàtics, camps de golf, parcs aquàtics i balnearis) amb entrevistes arreu de Catalunya a partir de les quals s’han conegut les diferents necessitats i problemàtiques dels diferents casos. Gràcies a aquest estudi co-finançat per ACCIO i realitzat per l'INSETUR de la Universitat de Girona el CWP està treballant en propostes que puguin ajudar a resoldre algunes de les principals problemàtiques detectades, contribuir a solucions que permetin contribuir a l’estalvi hídric del sector i una millor gestió integral del cicle de l'aigua.
 
En general es pot afirmar que el sector turístic català es mostra disposat a aplicar mesures de millora de la gestió de l'aigua, tot i que existeixen pocs casos de bones pràctiques avançades per part dels establiments i equipaments turístics. Es tracta doncs,  d'un camp en el qual poden aplicar-se nombroses innovacions en processos i tecnologies.  En aquest sentit l'aplicació de tecnologies d'eficiència hídrica en establiments i equipaments turístics podria aconseguir una important reducció  en la demanda d'aigua per part del sector. Entre els àmbits possibles de treball pot haver-hi  l’aprofitament de les aigües grises i pluvials, reduir les fuites, millorar l'eficiència en  el reg de jardins  i millores en la gestió  de piscines i spas, noves tecnologies de reutilització, descalcificació o desinfecció, la monitorització dels consums, i l’optimització energètica en les instal·lacions relacionades amb la gestió de l’aigua.
 
Sense cap dubte el sector turístic és un dels sectors en els quals pot haver-hi iniciatives de cooperació entre les empreses del Catalan Water Partnership, els centres de recerca i els usuaris. Una bona mostra és el projecte que tres associats del CWP estan fet amb el sector hoteler aprovat en el marc de programa europeu WATER INNO¬DEMO 2013.

 
 

El CWP ha col·laborat amb INNOVACC en el projecte: “Monitorització i definició d’accions correctores per a l’optimització energètica i d’operació de les EDAR d’escorxadors i sales de desfer del sector carni porcí”.

En aquest projecte s’ha realitzat la revisió detallada de cada EDAR de les empreses càrnies participants en el projecte i, en alguns casos, s’ha implantat un sistema de control avançat i intel·ligent per a la seva monitorització. S’ha donat l’opció de fer-se un pilotatge durant un període curt d’entre 3 i 9 mesos sense cost per a l’empresa càrnia (via model ESCO) per conèixer les possibilitats reals de reducció de costos energètics i les millores operacionals recomanables. Després de la prova pilot, les empreses càrnies han optat en molts casos per continuar mantenint el sistema de monitorització gràcies a l’estalvi econòmic aconseguit (disminució d’entre un 15% i un 45%).

El projecte es realitza en col·laboració entre INNOVACC, clúster de la carn de porc de Catalunya i el clúster de l’aigua de Catalunya (CWP) i ha estat liderat per l’empresa SISLtech del CWP. La implementació d’aquesta estratègia d’operació òptima garanteix la qualitat de l’efluent, permet gestionar de forma automàtica i en temps real la depuradora, i s’obtenen importants reduccions de costos de l’energia consumida.
 
 
El CWP ha obtingut el distintiu de Catalonia Clústers atorgat per ACC1Ó i la Generalitat de Catalunya:
El programa Catalonia Clústers, neix amb l’objectiu de Sistematitzar l'actuació de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de la Política de Clústers i contribuir a la racionalització del mapa de les associacions clústers existents a Catalunya.
Per tal d’accedir al programa el CWP ha hagut de demostrar complir d’una sèrie de requisits que l’acrediten com un clúster de qualitat, consolidat i que engloba tota la cadena de valor del sector de l’aigua de Catalunya 

Llegir +
   
.                            
S’han publicat els Ajuts de nuclis d’ACC10 i els Tecnobons:
El programa dóna suport a grans projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental duts a terme de forma individual o mitjançant agrupacions d'empreses ja sigui d'una mateixa cadena de valor, d'un mateix negoci o que operen sobre un mateix camp de tecnologia. Són projectes que, pel seu risc, difícilment es durien a terme sense el suport públic.

Llegeix + sobre els nuclis locals 
Llegeix + sobre el programa bilateral Catalunya-Israel
Llegeix + sobre els nuclis d'innovació tecnològica
Alsina, PROTECMED i Carburos Metálicos nous socis del CWP:
Recentment s’han incorporat tres nous socis al Catalan Water Partnership; Procesos Técnicos Medioambientales, S.L (PROTECMED); Carburos Metálicos, S.A. i Encofrados J. Alsina S.A.

                                                                       
        
S’aprova l’Action Group EIP proposat per l’EWP i el NWPs' on hi participa el CWP.
L’European Innovation Partnership on Water (EIP-Water) va seleccionar la proposta de l’EWP i dels National Water Partnerships per ser un dels 16 nous grups d’acció recentment creats. DIS-SMEs “Demand-Driven Innovation Support for SMEs through the Network of National Water Partnerships for jobs and growth in Europe” (suport a la innovació impulsada per la demanda de les PIME a través de la Xarxa d'Associacions Nacionals de l'Aigua per a l'ocupació i el creixement a Europa) reunirà l'experiència de 10 Associacions Nacionals de l'Aigua, entre les quals el CWP a fi de tenir el potencial europeu d'innovació necessari per estar al més alt nivell. A més de proporcionar informació sobre el mercat, facilita oportunitats d'accés al mercat i donar suport a la internacionalització de les PIME, el Grup d'Acció DIS-PIME té com a objectiu particular establir un canal de comunicació de dues vies entre les PIME i l'EIP-Water.

Llegir +
S’ha aprovat el programa LIFE per als propers anys 2014-2017.
El programa de treball plurianual defineix el marc per al nou Programa LIFE (2014-2020). Proporciona informació sobre el pressupost indicatiu, la metodologia de selecció dels projectes, el funcionament de les subvencions i estableix els indicadors de resultats per als dos sub-programes LIFE - per al Medi Ambient i Acció pel Clima. Per primera vegada, el finançament de projectes LIFE també es proporcionarà a través d'instruments financers innovadors. Les primeres convocatòries s'han programat per a maig / juny de 2014.

Llegir + 
L'Agència Catalana de l'Aigua participa en tres projectes LIFE+ adjudicats recentment per la Comissió Europea:
L'Agència Catalana de l' Aigua participa en 3 projectes de recerca que han rebut aportacions de la comissió europea a través del Projecte Life+, concretament Ebre- Admiclim , Trivers (en aquests dos com a socis) i MigratoEbre, en aquest com a entitat interessada i col·laboradora en el projecte.
El projecte - Ebre- Admiclim - permetrà analitzar mesures de mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic al delta de l' Ebre, a través de l'anàlisi d'una prova pilot d'aportació de sediments i el seu seguiment mitjançant la xarxa d'indicadors ambientals del Delta.
El segon d'ells ( Trivers ) farà possible l'anàlisi i posada a punt d'un mètode per valorar l'estat ecològic dels rius temporals i efímers propis del clima mediterrani.
Finalment, l'ACA està implicada en la iniciativa MigratoEbre, projecte enfocat a millorar la connectivitat fluvial i les condicions per a la preservació d'espècies autòctones com l'anguila, o el retorn d'espècies autòctones desaparegudes fa anys com l'esturió.

Llegir + 
 
El Parlament de Catalunya rebutja el Pla Hidrològic de l'Ebre:
El Parlament de Catalunya va rebutjar el passat dia 25 de maig el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre (PHCE) que el passat 28 de febrer va aprovar el Consell de Ministres.
La moció considera que aquest pla és perjudicial des del punt de vista mediambiental, posa en perill el Delta de l'Ebre en no garantir el cabal mínim del riu i els sediments necessaris per evitar la seva salinització, i a més vulnera les normatives comunitàries.

Llegir +
ICEX presenta un estudi de mercat i un resum de fira SIEE-POLLUTEC 2014
Recentment l’ICEX ha presentat “L’estudi de mercat del tractament d’aigües de Xipre” en el que es mostra les solucions que ha posat el país de cares als problemes de falta d’aigua. A més a més també han publicat el resum de fira “SIEE-POLLUTEC 2014 - Salón Internacional de los Equipamientos, la Tecnología y los Servicios del Agua” fet a Orà del 24 al 27 de Març.

Llegeix + sobre l'estudi de mercat d'aigües de Xipre
Llegeix + sobre la fira de la Tecnologia i els Serveis de l'Aigua
2.- Notícies d'empreses del clúster
 
E-MTA / LEQUIA, presenten en una tesis doctoral que proposa vies d'optimització per les 7 EDARs municipals amb tecnologia BRM a Catalunya.
El passat dia 16 de Maig, Sara Gabarrón Fernández va presentar la tesi "Diagnosi , assessment and Optimisation of the design and operation of municipal MBRs" al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona . La tesi ha estat dirigida pels Drs . Joaquim Comas i Ignasi Rodríguez - Roda , professors del LEQUIA .
L'escassetat d'aigua i l'entrada en vigor de normatives cada vegada més restrictives, han fomentat l'ús de tecnologies de tractament més avançades com els bioreactors de membranes (BRM). Els BRMS proporcionen un efluent de qualitat elevada que es converteix en una font molt valuosa d'aigua regenerada. Per poder considerar els BRMS una alternativa viable cal treballar en l'optimització del seu disseny i operació.
Així, l'objectiu d'aquesta tesi doctoral és el diagnòstic, avaluació i optimització del disseny i operació dels bioreactors de membranes per al tractament d'aigües residuals urbanes. Concretament, la tesi s'ha realitzat dins del marc d'un conveni de col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua.
La investigació presentada en aquesta tesi ha permès diagnosticar l'estat del disseny i l'operació dels BRMS municipals a Catalunya, i alhora ha mostrat possibles vies d'optimització que permetran millorar l'operació i els costos associats a aquesta tecnologia. 

Llegeix + 


FLUIDRA equipa el resort d'aigua més gran del golf Pèrsic:
Fluidra, ha participat en la construcció del resort Anantara Dubai -The Palm Resort & Spa, el major complex de wellness del golf Pèrsic, situat a el creixent est de Palm Jumeraih, una de les tres illes artificials construïdes per l'emirat.
En concret, Fluidra ha instal·lat equips per un total de 400.000 euros, dotant al complex d'oci amb components i productes de les diferents divisions de la companyia. Entre els equips instal·lats al luxós resort, destaquen 22 filtres especials, dissenyats específicament per al complex, amb gruixos estructurals diferents, i que s'han col·locat superposats horitzontalment.
El Anantara Dubai -The Palm Resort & Spa compta amb tres piscines comunitàries amb una superfície total de 10.000 metres quadrats, a les que se li s'accedeix a través de les 293 habitacions i viles, alguna de les quals disposa de piscina pròpia.
Dubai és un dels set territoris que conformen Emirats Àrabs Units, un país del Pròxim Orient en què Fluidra porta ja operant des de 1994 i en el qual ha desenvolupat importants projectes. En aquesta àrea geogràfica, en la qual l'eficiència en la gestió de l'aigua és clau , Fluidra està present també en altres mercats com Egipte, Israel, Jordània i Turquia. L'Orient Mitjà, àrea de creixent importància per a l'activitat de Fluidra, suposa més del 5% de la facturació de la companyia.

Llegeix +L’Institut de Recerca de l’Aigua de la Universitat de Barcelona va organitzar un seminari amb el títol “Arqueologia de l'Aigua: estructures hidràuliques del passat”
Els organitzadors per part de l’Institut foren els Drs. Riera i Salgot. El propòsit del seminari fou comparar i comentar la diversitat de les antigues pràctiques de gestió de l’aigua en la conca de la Mediterrània. Es va analitzar les diferències existents en els antics sistemes hidràulics degudes als factors ecològics, climàtics històrics i culturals. L’objectiu principal fou mostrar la gran varietat de percepcions i usos de l’aigua que han existit en les ribes de la conca mediterrània i determinar les causes d’aquesta diversitat. Amb aquest propòsit, diversos especialistes van ser invitats a presentar els seus estudis sobre arqueologia de l’aigua com a expressió de les diverses “cultures de l’aigua”. Es presentaren casos d’estudi de l’est a l’oest del mar i des del període neolític al medieval.
En la cerimònia d’obertura varen presentar el seminari la professora Montoro (Directora de l’Institut) i Fullola (cap del Departament de  Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia), i van donar la benvinguda als ponents i assistents. Tot seguit el Professor Araus de la Universitat de Barcelona va fer una dissertació sobre els sistemes de reg a Síria durant el neolític. El Professor Weingartner (Universitat de Salzburg) va descriure la tecnologia dels qanats des de l’antiga Persèpolis fins als temps actuals, fent èmfasi en les seves característiques tecnològiques i distribució geogràfica.
El Dr. Angelakis (del NAGREF, Grècia) va parlar de les estructures hidràuliques i l’urbanisme durant el període minoic. La professora da Riva, de la Universitat de Barcelona, va tractar dels importants aqüeductes neo-assiris i del sistema de canals prop de Nínive (l’actual Mosul).
El Dr. Orengo (actualment a la Universitat de  Nottingham) va descriure els estudis que s’han fet per a determinar la traça i característiques de l’aqüeducte que servia aigua a Barcelona en temps dels romans. Cal destacar com les restes d’aquesta infraestructura es poden trobar en la ciutat. La professora Kirchner (Universitat Autònoma de Barcelona) va descriure antics sistemes de reg a Al-Andalus, les illes Balears i la costa mediterrània espanyola. Finalment, el Professor Salgot (Universitat de Barcelona) va explicar les característiques relacionades amb l’aigua dels monestirs del Cister, i com l’aigua es governava i feia servir en aquests comunitats. L’aigua era bàsica en la vida diària dels monjos i per a ells era absolutament necessari garantir-ne el subministrament.

Llegeix +


El projecte “Sewer Corrosion and Odour Research SCORe: Putting science into sewers”, liderat per l’investigador ICRA Oriol Gutierrez, rep el premi internacional IWA al millor projecte d’innovació i recerca aplicada de la Regió Àsia –Pacific.
El premi de 2014, que es s’entregarà el mes de juny a la Water Week de Singapur, reconeix l’excepcional nivell de coneixements generat, les noves eines desenvolupades i les innovadores tecnologies que la investigació ha dut a terme per ajudar les empreses gestores de sanejament urbà davant dels enormes problemes d'olor i corrosió en els sistemes de sanejament d’aigües residuals.
La Associació Internacional de l’Aigua IWA (International Water Association) va establir el programa de Premis a Projectes d’Innovació per reconèixer l'excel·lència i la innovació en projectes d'enginyeria relacionats amb l'aigua a nivell mundial, a partir de 5 criteris fonamentals:
1) l'originalitat i innovació, 2) valor futur d'enginyeria, 3) enfoc social, econòmic i sostenible, 4) complexitat i 5 ) superació de les necessitats del client/propietari.
Aquest projecte de cinc anys, el major projecte d'investigació a nivell mundial dedicat a olors i corrosió en clavegueram, ha sigut liderat des de l’ Advanced Water Management Centre de la University of Queensland (Australia) i dut a terme per 5 centres de recerca i 11 socis industrials. El projecte engloba un equip dels millors enginyers, microbiòlegs, científics de materials, químics analítics i modelitzadors matemàtics que han desenvolupat solucions per donar suport a una gestió econòmica, eficaç i sostenible dels problemes d’olor i corrosió dels sistemes de clavegueram. Durant el projecte, els socis industrials ja s’han estalviat de l’ordre de centenars de milions de dòlars. El projecte està canviant fonamentalment la gestió d’olors i la corrosió de clavegueram a Austràlia i tindrà un impacte durador en la indústria de l'aigua a nivell mundial.

Llegeix +


ADASA, ha organitzat una Jornada sobre Estalvi Energètic al Sector de Depuració el 3 de juliol.  
A través de dinàmiques sessions de debat i exposició de casos d'èxit ja implantats, s'han debatut solucions per a la gestió i control de les petites i mitjanes plantes depuradores.
Organitzada per Adasa, la jornada va comptar amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua i altres organismes clau del sector, que van exposar les estratègies d'eficiència energètica en depuració obtingudes en el projecte europeu OptimEDAR:
· Estalvi d'energia, fins a un 20% en el consum energètic de les bufadors.
· Millora de la qualitat de l'aigua dels efluents, almenys 20% menys de nitrogen i fosfat.
· Reducció del 15% en la producció de fangs.

Llegeix + 
 
3.- Projectes

 

El projecte DemEAUmed (Demonstrating Integrated Innovative Technologies for an Optimal and Safe Closed Water Cycle in Mediterranean Tourist Facilities) és un projecte d’R+D liderat pel Centre Tecnològic LEITAT i el centre de recerca ICRA amb la participació de l'empresa ADASA, tots tres socis del CWP. Es tracta  d’un projecte europeu que busca optimitzar fins a un 50% el consum d’aigua en els complexes turístics mediterranis. Compta amb 15 socis de 7 països diferents. Aquesta iniciativa, que vol promoure diverses tecnologies per a una millor gestió dels recursos hídrics en el sector turístic, té un pressupost de 4,1 milions d’euros, i el lloc on es faran les proves és un hotel català, l’Hotel Samba de Lloret de Mar (a l'imatge). Els inicis del projecte es troben en la línia de treball del clúster de l’aigua pel sector turístic i que ha facilitat que diversos associats del CWP treballin en aquest camp de recerca conjuntament. 

Llegeix + 

*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 
 • 22 de juliol – Reunió del projecte de turisme (10:00h)
 • Del 21 al 26 de setembre – IWA World Water Congress & Exhibition, Lisboa
 • 25, 26 i 27 de setembre – Congreso Internacional “Regadío, Sociedad, Territorio” a la Universitat Politècnica de Valencia
 • 2 d’octubre -  Sopar networking del CWP
 • 20-21 de novembre – ll Jornada d’Immersió estratègica i Innovació del CWP

Sr. Jordi Oliver Rodés
5.- L'entrevista

 


EMPRESA: ELECTRO-HIDRÀULICA ANOIA

Sr. Joan Enric Oliva 

 
A què es dedica la seva empresa?
EHA és una empresa especialista en la reparació i millora tècnica d'equips rotatius. Entenem per equips rotatius bombes d'aigua neta, d'aigua residual i de procés, sempre dins de l'àmbit purament industrial.
El conjunt de serveis que oferim estan pensats perquè el procés de reparació global sigui àgil, transparent i simple per als nostres clients. Com a processos de reparació oferim sorrejats, processos varis de mecanització, recobriments ceràmics, bobinats de motors elèctrics, recàrregues per projecció tèrmica, entre d'altres.
Comptem també amb una oficina tècnica per a projectes d'enginyeria inversa 2D-3D, càlcul d'impulsors, adaptació de tanques mecàniques, alineacions làser i manteniment dels equips reparats per anàlisi de vibracions.
El nostre objectiu és reparar i ajudar-nos de la tecnologia d'avui dia per oferir un servei millor i exclusiu i modern per als nostres clients.
 
Què espereu obtenir amb l’adhesió al clúster?
Esperem que la nostra adhesió al clúster ens permeti interactuar amb empreses del sector. Volem ser partícips en projectes innovadors que puguin ser interessants per a la nostra activitat però també per a altres empreses del clúster. I evidentment, qui millor per a representar la nostra activitat que el CWP? Aquesta era una qüestió que ens vam plantejar fa un cert temps i que finalment, hem cregut convenient de tirar endavant. 
 
Sr. Lluís Yagüe

 EMPRESA: HIDROLEM WATER RESOURCES MANAGEMENT
 
Sr. Daniel Meroño
 
Quines són les activitats que desenvolupa la seva empresa?
HIDROLEM és una empresa destinada a gestionar l’obtenció i la millor utilització de recursos hídrics, orientada a disminuir la factura de l’aigua, aconseguint una millor assignació del recurs natural, transmetent el consum responsable i fomentant l’estalvi d’aigua.
A tal efecte, HIDROLEM realitzem  totes les activitats relatives a la planificació, el projecte, la investigació, la cooperació al desenvolupament, l’aplicació i desenvolupament de les noves tecnologies, la formació, l’assessorament, la construcció, l’explotació, el manteniment i la gestió en general de l’aprofitament de recursos hídrics i la seva relació amb l’eficiència energètica.
Pensem que no existeix cap empresa amb un caire integral de gestió en quant a recursos hídrics propis. Algunes poques s’hi apropen en el sector industrial, però pel que fa al sector domèstic i terciari aquest servei el desenvolupa el constructor de pous amb un important dèficit en quant a estudi, projecte i tramitació de la nova instal·lació. En el sector abastament fins ara ho assumeix la pròpia companyia, amb un important dèficit tècnic en quant a aquest recurs.   Aquest fet farà que les administracions competents (ACA, ajuntaments..) promoguin aquest estil de gestió.
 
Què espereu amb la vostra adhesió al clúster?
La conscienciació de la societat i els clients en la gestió racional i ambiental del recurs hídric és un aspecte fonamental per a poder desenvolupar els nostres serveis. Pensem que el clúster pot ser una bona plataforma de divulgació i conscienciació, la possibilitat d’accedir a mercats específics amb els que no tenim experiència prèvia, com el turístic o el industrial, i d'accedir a mercats exteriors de la mà d’un grup d’empreses de més volum i amb major experiència, ja que la petita estructura de Hidrolem no permet un pla d’internacionalització. Per últim, Hidrolem es una empresa de serveis que genera força subcontractació, pel que la relació directa amb proveïdors, beneficia directament el servei. Val a dir que, en pocs mesos d’estar dins els clúster ja hem subcontractat algun dels altres socis.
 
 
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte

 
Amb el suport de:
Amb el suport de: