Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 11 - Gener 2016
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- Entrevistes
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP

L’ACA I EL CWP SIGNEN UN ACORD DE COOPERACIÓ PER PROMOURE CONJUNTAMENT LA RESOLUCIÓ DELS REPTES TECNOLÒGICS, SOCIALS I MEDIAMBIENTALS EN EL SECTOR DE L’AIGUA 

El passat 30 de Novembre, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el president del Catalan Water Partnership (CWP), Jaume Carol, van signar a Barcelona un acord de col·laboració entre les dues entitats que té com a objectiu la resolució dels reptes tecnològics, socials i mediambientals en el sector de l’aigua.
 
L’esmentat acord, amb una vigència d’un any però prorrogable de manera automàtica anualment, planteja compartir amb el CWP els reptes tecnològics, científics, socials i mediambientals relacionats amb la gestió de l’aigua i que siguin d’interès i domini públics. Igualment, ambdues entitats fixaran l’establiment de mecanismes de cooperació estables, per tal d’impulsar l’R+D i la innovació en el sector de l’aigua d’una manera participada, amb el CWP com a interlocutor representatiu del sector de l’aigua a Catalunya.

Es considera adient enfortir el sistema d’R+D+I en l’àmbit del sector de l’aigua a Catalunya i és per això, que es confia en potenciar el desenvolupament de projectes cooperatius que impliquin un treball conjunt entre l’administració pública, els centres de recerca i la iniciativa privada, amb l’objecte de sumar esforços per assolir els reptes globals que planteja la gestió de l’aigua a Catalunya.
 

 
EL CATALAN WATER PARTNERSHIP, EL CLÚSTER CATALÀ DE L’AIGUA, CELEBRA LA 3ª JORNADA D’IMMERSIÓ ESTRATÈGICA I INNOVACIÓ AMB ÈXIT D’ASSISTÈNCIA
El passat dimarts 24 de novembre es va celebrar la III Jornada d’Immersió Estratègica i Innovació del CWP a Barcelona per reflexionar sobre les principals tendències, tecnologies i oportunitats del sector de l’aigua en els propers anys. L’esdeveniment va comptar amb la participació de més de 150 empresaris, tecnòlegs i emprenedors del sector de l’aigua i va ser inaugurat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. En la seva intervenció, va destacar que “el Catalan Water Partnership és un dels clústers més actius del mapa català de clústers” i que “a Catalunya tenim una important fragmentació empresarial; per tant, hem d’aprendre a cooperar amb els nostres competidors locals per guanyar visió estratègica”. El vicepresident del CWP, el sr. Robert Mas va destacar el creixement en socis i projectes dels darrers anys, en àmbits com la innovació i la internacionalització amb més de 10 projectes en curs de caràcter cooperatiu, o l’impuls de la comunitat d’aigua en el marc de l’estratègia RIS3CAT amb més de vint socis participant-hi.
Alguns dels temes clau que es van debatre durant la sessió en la taula de tendències i en la presentació dels diversos projectes d’R+D van ser l’economia circular, l’ús sostenible de l’aigua en la indústria, la problemàtica dels purins en els aqüífers, els contaminants emergents, les noves tecnologies de reutilització i la gestió intel·ligent de l’aigua. Concretament, entre els projectes de R+D europeus en curs dels socis del CWP, es va destacar el DESSIN emmarcat en els reptes de compliment de la directiva marc de l’aigua i de l’escassetat hídrica amb un emplaçament pilot al Llobregat i amb la participació de Cetaqua, Aigües de Barcelona, i Amphos 21.
 
La Jornada va comptar amb una taula rodona sobre tendències en el sector de l’aigua amb intervencions del president de la WssTP, Tomas Michel, Cristina Brabyn de la European Water Partenrhip i PWC que va presentar un resum del seu estudi sobre els reptes i oportunitats en el model de gestió de l’aigua a Catalunya realitzat fa uns mesos. Així mateix va haver-hi una sessió sobre la situació econòmica de Catalunya i Espanya de la mà del mediàtic professor J.M. Gay de Liébana, així com d’una sessió sobre les lliçons apresses en temes d’internacionalització a càrrec de tres experts en aquest camp, i una sessió final d’innovació i creativitat que va aportar elements claus per l’èxit en l’impuls de la innovació a l’empresa de la mà de professors d’IESE Joaquim Vilà i d’EADA Franc Ponti i Enric Barba.

La jornada va comptar amb el suport d’ACCIO, Barcelona Activa i el projecte DESSIN.
 

 
Cooperació amb el Pôle de Compétitivité EAU
El passat 3 de desembre el CWP va reunir-se amb el director del Pôle de Compétitivité EAU, Jean-Loïc Carré, per definir estratègies de cooperació entre els dos clústers. Concretament, en aquesta reunió es van proposar un llistat d’actuacions a realitzar en col·laboració, amb la finalitat de contribuir en la millora de la competitivitat dels seus membres:
 • Cerca de partners per fer projectes d’R+D
 • Participar en esdeveniments creuats
 • Facilitar la interacció entre socis del CWP i els socis del Pole de Competitivite de l’Eau
 • Fer projectes conjunts.
En aquest darrer punt, el CWP ha participat en l'elaboració d'una proposta de projecte INTERREG SUDOE presentada, on també hi participa el Portuguese Water Partnership, amb qui també es pretén generar sinèrgies i definir estratègies de cooperació. D’aquesta forma, el CWP treballarà per tal de facilitar el contacte entre les entitats del CWP interessades i les entitats d’aquestes altres dues associacions.
 
Oportunitat pels Socis del CWP: possibilitat d’assistir gratuïtament al Carrefour de l’Eau
Gràcies a les relacions establertes amb els agents francesos del sector de l’aigua, el CWP ofereix als associats la possibilitat d’assistir gratuïtament al Carrefour de l’Eau que es celebrarà el 27 i 28 de gener de 2016 a Rennes, França. Aquesta invitació també ofereix la possibilitat de disposar de suport en l’acompanyament en reunions. En cas que hi hagi diverses empreses interessades, es podrà promoure la seva coordinació per fer un grup de socis que hi assisteixin.

Més informació sobre el Carrefour de l’Eau: http://www.rennesparcexpo.fr/agenda/2013/01/14%C3%A8me-carrefour-des-gestions-locales-de-leau
 
Es celebra la Jornada  “Realitats i recerca en el món de l’aigua en l’àmbit Gironí i Català”  a Girona 
El passat 11 de desembre va tenir lloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG la Jornada “Realitats i recerca en el món de l’aigua en l’àmbit Gironí i Català” organitzada pel Campus de l’Aigua de la UdG, l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua i el Consorci de la Costa Brava-Entitat Local de l’Aigua.           
                                                       
L’acte, que va comptar amb la benvinguda a càrrec del vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Girona i Director del Campus d’Excel·lència Internacional euromediterrani del Turisme i l'Aigua, Ramon Moreno, i del Director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, va atreure les principals entitats i empreses gestores del cicle urbà de l’aigua, que van poder intercanviar experiències.
Concretament, la jornada va mostrar una radiografia de l’estat actual dels serveis del cicle urbà de l’aigua i va estructurar-se en dos grans blocs. El primer va centrar-se en la recerca i la innovació per a la millora de la qualitat d’aigua tractant temàtiques com els sistemes contra la problemàtica dels nitrats en aigües subterrànies o la reducció dels gasos corrosius al clavegueram, amb les intervencions del director del grup Lequia, Jesús Colprim i de l’investigador de l’Institut Català de Recerca (ICRA) Oriol Gutiérrez. També va comptar amb la participació del Clúster Manager del CWP, Xavier Amores, qui va explicar quin és el paper del CWP com a instrument d’innovació i competitivitat en el sector de l’aigua.
El segon bloc es va orientar cap a la gestió i la planificació del servei, amb l’objectiu de millorar la competitivitat, on, d’entre d’altres qüestions, es van poder veure els instruments i les eines de gestió que s’utilitzen per a l’abastament d’aigua potable i per al sanejament.
Així mateix, també es van presentar les conclusions del I Congrés Català de l’Aigua a càrrec del President de l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua, Xavier LaTorre. 
Disponible la versió digital de la memòria Anual del 2014 del CWP
A partir d’aquest any, el CWP inclourà entre les seves activitats de comunicació, la realització d’una memòria anual que inclogui els objectius, les activitats (projectes, aparicions als mitjans de comunicació, etc.), més rellevants del CWP i dels seus associats. Aquesta memòria també comptarà amb un apartat on es presenti l’evolució dels membres del CWP, així com les dades més rellevants de la gestió econòmica d’aquest.
Aquesta primera memòria, la del 2014, serà publicada únicament online.

Link de la memòria anual 2014 del CWP: Memòria ANUAL 2014
 

2.- Notícies d’empreses del clúster
 
 
Fluidra preveu duplicar el dividend en 2018
El pla estratègic de Fluidra per l’any 2018 preveu facturar 750 milions d’euros i obtenir un benefici net de 30 milions. La intenció de l’empresa és duplicar el dividend a 15 milions d’euros pel 2018, mantenint un “pay-out” del 50%, segons ha comunicat a la Comissió del Mercat de Valors (CNMV).

Aquest pla estratègic posarà el focus en el sector de la Piscina i el Wellness i augmentarà la seva penetració en els mercats a través de les seves filials internacionals, i ho farà desplegant “bones pràctiques” en àrees clau com ventes, fabricació i logística en tots els països on opera.

El conseller delegat de la companyia, Eloi Planes, ha destacat que “Tant els factors externs com els interns conflueixen favorablement i fan que ara estiguem en una situació immillorable per accelerar el nostre creixement i reforçar la nostra posició de lideratge internacional. Aquest pla estratègic dibuixa el nostre camí al creixement rentable”.

Font de la notícia i  més informació
 
 
AQUABONA, S.L. torna a ser seleccionada com a proveïdor de l’etapa de desinfecció mitjançant la tecnologia UV del Projecte Integrat de Refineria i Petroquímica a Malàisia.
Aquabona S.L. torna a col·laborar com a proveïdor d’un equip de desinfecció UV per l’abastament d’aigua potable en el contracte adjudicat a Técnicas Reunidas per la realització del Projecte Integrat de Refineria i Petroquímica (RAPID) a Pengerang, Johor, Malàisia.
 
 

Concretament, el sistema UV d’Aquabona S.L. ha estat dissenyat especialment per aquest projecte i estarà equipat amb làmpades de baixa pressió d’alta potència i preparat per treballar en atmosfera explosiva complint amb la normativa internacional IECEx. El subministrament inclou el muntatge sobre bancada, on s’ubicarà el reactor UV, l’armari de potencia, el PLC de control i les canonades i vàlvules d’aïllament i instrumentació. 
PROTECMED finalitza la posada en marxa de dues grans depuradores d’aigües residuals a la zona amazònica de l’equador, dins d’un projecte d’enginyeria i assessorament a la construcció de 2 EDARs per tractar fins a 10.000 m3/dia.


Aquest mes de Novembre Protecmed ha finalitzat amb èxit aquests dos projectes de tractament d’aigües residuals urbanes a l’Equador.

A l’acte d’inauguració de les instal·lacions van assistir-hi diverses personalitats, entre elles, el vicepresident del país, el Sr. Jorge Glass.

La matriu Espanyola Protecmed té una empresa Sucursal a la ciutat de Quito, des d’on treballa en diversos projectes de tractament d’aigües residuals, potabilització i gestió de residus.

A més, Protecmed participa activament en altres activitats d’internacionalització promogudes pel CWP, com per exemple, en el projecte d’internacionalització creuada d’ACCIO.
 
ADASA enforteix la seva capacitat en consultoria estratègica aplicada a l'aigua i medi ambient
Adasa reforça la seva activitat en consultoria estratègica aplicada al sector de l'aigua, medi ambient i meteorologia amb la fusió de les seves capacitats amb la consultora Ambientis. D'aquesta manera, Adasa consolida i amplia la seva cartera de serveis i solucions globals amb l'objectiu de construir una exitosa proposta de valor.
 
Amb aquest procés de fusió, sota el paraigua de l'enginyeria Adasa s'aglutinen totes les competències i consolidada experiència acumulada per les dues empreses. Adasa ofereix un servei de consultoria d'alt valor afegit basat en l'impuls de les últimes tecnologies i totalment especialitzat en el marc de l'aigua i el medi ambient i amplia la seva àrea d'activitat en hidrologia, hidrometeorologia, hidràulica i qualitat de les aigües.

Font i més informació
 
Un projecte de l’empresa partner de Fluidra Accelera obté una subvenció d’un milió d’euros del programa europeu de suport a la innovació H2020
Un projecte liderat per Tecnoturbines, empresa catalana dedicada al desenvolupament de turbines hidràuliques, ha rebut una subvenció d’un milió d’euros de la Comissió Europea. La concessió s’emmarca en el programa Horitzó 2020 (H2020), una iniciativa europea per fomentar la innovació i la sostenibilitat. 

Tecnoturbines, que compta amb dos accionistes principals Fluidra Accelera i KIC innoenergy, pretén aconseguir amb aquest projecte el desenvolupament d’una turbina que produeixi electricitat sota condicions hidràuliques variables de cabal i pressió, quelcom molt comú degut a l’estacionalitat del recurs hídric. Així mateix, Jaime Lladó, fundador de Tecnoturbines explicava que “ Només el 6 % de les candidatures presentades han obtingut la subvenció, fet que avala la viabilitat i potencial de la nostra turbina”. Aquesta nova turbina permetrà generar fins a un 35% més d’energia elèctrica que les convencionals.

Font de la notícia i Més informació 
 
3.- Projectes

El projecte DESSIN: el lligam entre les tecnologies de l’aigua i els serveis ecosistèmics

Dins de la tercera Jornada d’Immersió estratègica i innovació del Catalan Water Partnership d’aquest mes de desembre, Marta Hernández de Cetaqua va explicar el projecte convidat DESSIN (Demonstration of Ecosystem Services Enabling Innovation in the Water Sector).  Es tracta d’un projecte europeu de recerca (2014-2017, finançat pel Setè Programa Marc de la Comissió Europea), en què el sistema ASR ( de l'anglès Aquifer Storage and Recovery) d’Aigües de Barcelona hi participa com un dels cinc casos demostratius a nivell europeu. En concret, es tracta de demostrar la viabilitat de fer recàrrega gestionada en profunditat mitjançant pous reversibles a l’aqüífer de la Vall Baixa del Llobregat, amb aigua de qualitat prepotable. L’aigua triada ha estat la filtrada per sorra a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí, en contraposició a l’aigua potable que s’ha utilitzat històricament. D’aquesta manera es redueix l’impacte ambiental.

Les tasques del projecte inclouen una fase de laboratori i petit pilot simulant el pou, i una fase d‘injecció d’aigua filtrada per sorra. La injecció, que va començar al juny de 2015, es fa al pou número 18, el qual està situat dins l‘ETAP de Sant Joan Despí. En aquest cas, s’està portant a terme el seguiment hidrogeològic i químic de l’aigua injectada.

A més, els beneficis de la recàrrega artificial també s’avaluaran fent servir la innovadora metodologia de la valoració del serveis ambientals, identificant-ne els usuaris finals i quantificant la funció que els ecosistemes (en aquest cas, l’aqüífer) pot proveir per garantir aigua als usuaris directes (operadors) i indirectes (aiguamolls o habitants de les poblacions properes, entre d’altres).

Per a més informació, podeu consultar la web del projecte (https://dessin-project.eu/), on us podreu subscriure als butlletins i seguir les comunicacions dels resultats. 
*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 

 
18-21 Gener 2016.
International Water Summit. Abu Dhabi 
26 Gener 2016. Primera sessió sobre "Finançament: Eines alternatives al sistema bancari", organitzat pel CWP, diversos clústers de Catalunya i ACCIO.
27 Gener 2016. Reunió Llançament del Grup de Treball del CWP Aigua i Smart Cities. Edifici d’ACCIO, Barcelona.
27-28 Gener 2016. Carrefour de l’Eau a Rennes, França.


3 Febrer 2016. Segona sessió sobre "Finançament: Eines alternatives al sistema bancari", organitzat pel CWP, diversos clústers de Catalunya i ACCIO.
2-5 Febrer 2016. Aqua-Therm Moscow. Moscú (Rússia) 
9 Febrer 2016. Reunió del Grup de Treball del CWP Aigua i Turisme. Edifici d’ACCIO, Barcelona
 

 

 

5.- Entrevista 
Entrevista al sr. Miquel Coma
Cap de Màrqueting a Hydroo Pump Industries SL

 HYDROO Pump Industries, SL
 
1. Què és Hydroo?
Som una nova empresa industrial formada el mes d’octubre de 2014 a rel d’una Joint Venture entre una empresa local gironina i una multinacional xinesa.  Fabriquem electrobombes centrífugues orientades als mercats del subministrament d’aigua, adduccions, industrial, rec, tractament d’aigua i desalació. El nostre pla de negoci respon a 3 objectius en el curt termini: desenvolupar els canals de distribució a Europa, cercant a cada país els partners adequats, construir una planta productiva basada en la fabricació Lean per servir els mercats europeus des de la proximitat i la immediatesa amb una cadena de subministrament eficient i, finalment, establir un potent equip de RDi que impulsi solucions innovadores.

Som conscients que partim de zero, que som els darrers a arribar i que ho fem en un mercat madur. Però ens mou la il·lusió per implantar un nou projecte industrial a Catalunya i propiciar un entorn d’innovació i de cultura industrial i de gestió de les vendes internacionals en el sector de les màquines hidràuliques.

La nostra marca Hydroo impulsa un compromís amb la qualitat i el medi ambient per això el nou equip s’ha bolcat des d’un primer moment en la consecució de les certificacions segons les normes ISO9001 i ISO14000 que, des d’ara regeixen, els nostres processos interns.
 
2. Què espereu obtenir amb la vostra entrada al clúster?
Creiem en els clústers com eines que permeten impulsar la innovació i la internacionalització col·laborativa entre empreses d’un mateix sector.

El sector de les tecnologies de l’aigua és estratègic i genera moltes sinèrgies entre centres de recerca, empreses industrials i empreses d’enginyeria.  El CWP té una composició d’associats que permet rendibilitzar el cercle de valor que s’inicia en la generació de nou coneixement, compartint-lo, transferint-lo al sector industrial, generant valor afegit i fent-lo arribar als usuaris i prescriptors.

Creiem que el sector de l’aigua, té un potencial molt alt i no en volem quedar al marge. En definitiva volem ser partícips de la internacionalització del sector català de l’aigua, agrupat al CWP.
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 

Pots consultar les Newsletters anteriors fent clic aquí.
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte