Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 9 - Setembre 2015
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- L'entrevista
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP
 
 
SAVE THE DATE: III JORNADA D’IMMERSIÓ ESTRATÈGICA i INNOVACIÓ DEL CWP
 
El proper dia 24 de NOVEMBRE tindrà lloc la III JORNADA D’IMMERSIÓ ESTRATÈGICA i INNOVACIÓ DEL CWP a Barcelona.

La Jornada es realitzarà a Barcelona Activa i es durà a terme en un nou format que permetrà integrar tots els continguts de la Jornada en un sol dia. Entre els ponents confirmats podrem comptar amb experts del sector de l'aigua, professors d'IESE i EADA que aportaran bones pràctiques sobre innovació, casos pràctics d'internacionalització, els darrers projectes d'R+D de l'oferta tecnològica de l'aigua a Catalunya i ponents reconeguts per parlar d'economia com el professor J.M. Gay de Liébana. En breu rebran la informació amb tots els ponents. Per a més informació contactar a info@cwp.cat
S’ha aprovat l’ajut d’internacionalització creuada d’ACCIO
EL CWP va presentar un projecte d’internacionalització creuada que ha estat aprovat per ACCIO. Concretament, aquest projecte ha de permetre a les quatre empreses participants (Sisltech, Amphos21, Alsina i Protecmed) impulsar la seva internacionalització en un país seleccionat i a la vegada buscar oportunitats creuades en la resta de països dels altres participants. Aquest projecte s’iniciarà al mes d’octubre i finalitzarà al mes juny del 2016. 
Workshop contaminants emergents
El passat dimecres 1 de Juliol va tenir lloc el workshop sobre contaminants emergents a les instal·lacions de l’ACA en el marc dels diversos grups de treball entre el CWP i ACA. La sessió va comptar amb tretze ponents que van presentar els seus projectes d'R+D  en breus presentacions de cinc minuts. Concretament, les diferents exposicions van organitzar-se en tres grans blocs :
 1. Mesura i monitoratge,
 2. Presència i avaluació en aigües superficials, subterrànies i potables,
 3. Tractament i regeneració d’aigües residuals.
Entre els ponents es trobaven membres de ADASA, ICRA, CETAQUA, Institut de l’Aigua (UB) i UdG, així com la participació de diverses empreses del CWP com Sorigué, WE&B i Laboratori Dr. Oliver Rodes entre d'altres.
La jornada va tenir una duració de dues hores i va comptar amb l’assistència total de més de vint-i-sis persones.
Aquest workshop va permetre que l’ACA conegués en més detall quin són els projectes que s’estan duent a terme avui en dia sobre contaminants emergents i alhora, posar en comú entre els diferents participants les seves principals línies de treball.
Es pretén que aquest tipus de workshops es duguin a terme de forma més regular, per tal de fomentar una millor col·laboració i participació entre els diferents agents del sector de l’aigua.
La noticia sobre la realització d’aquest workshop va publicar-se en diferents mitjans de comunicació online:
AGUASRESIDUALES.INFO 
IAGUA.ES 
Prodaisa- Nou soci del CWP

Des d’aquest mes el CWP té un nou soci, Prodaisa.
L’ACA aprova una convocatòria de subvencions de 300.000 € per a aquells municipis que tinguin problemes de subministrament d’aigua.
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar una línia de subvencions pressupostada en 300.000 € per aportar el 50% del cost total de la contractació de camions cisterna per a aquelles municipis que tinguin problemes amb el subministrament de l’aigua potable per tal de garantir el proveïment d’aigua potable als habitants .
Llegir+ 
Visita al supercomputador
 
El passat dimecres 15 de juliol, el CWP (ADASA, BGEO, CETAQUA) vam participar en la visita al nou supercomputador del MareNostrum. La sessió, que va comptar amb una vintena d’assistents, va permetre conèixer de més a prop quines són les utilitats, avantatges i funcionament del supercomputadro del MareNostrum.
Al final de la sessió, es va facilitar una enquesta als assitents, per tal de conèixer les necessitats de les seves empreses en el seu entorn i descobrir com el seu sector es pot beneficiar de l’ús de la supercomputació. 
.

2.- Notícies d’empreses del clúster
 
 
FCC Aqualia aconsegueix el contracte més gran de la seva història amb la depuradora de Abu Rawash (Egipte)

El consorci liderat per FCC Aqualia ha guanyat el concurs per al disseny, construcció i operació durant un període de 25 anys de la planta depura de Abu Rawash (Egipte), que està previst que tracti 1’6 milions de metres cúbics d’aigua diaris oferint servei a 5’5 milions d’habitants de la zona.
El contracte del que esdevindrà una de les depuradores més grans del món aportarà a FCC Aqualia uns ingressos totals de 2.400 milions d’euros i la inversió necessària serà de mes de 500 milions d’euros.
La operació serà el segon gran projecte que la companyia porta a terme a aquest país després de la seva elecció per dissenyar i construir una planta depuradora d’aigües residuals a New Cairo l’any 2010.
 
 
Remosa instal·la una depuradora en la plataforma tècnica d’EAU FIL de l’EAU a França
L’empresa Remosa ha instal·lat una depuradora del model Necor 5, utilitzada per tractar aigües residuals domèstiques mitjançant fangs actius a la plataforma tècnica Eau Fil de l’Eau. Remosa va participar també a la inauguració de la plataforma tècnica de la associació Eau Fil que disposa de 2.400 m2 i reuneix 21 equips amb l’objectiu de promoure temes de sanejament no col·lectiu entre empreses de consultoria, instal·ladores i empreses de serveis públics de sanejament.  


Llegir +

 
Es celebra la Jornada Tècnica de noves tendències en la gestió municipal sostenible de Lavola
Lavola ha organitzat la Jornada Tècnica de noves tendències en la gestió municipal sostenible amb l’objectiu d’oferir una visió global del sector i presentar els reptes de futur en matèria d’energia, sostenibilitat i medi ambient. La Jornada va tenir lloc al Museu del Ter, amb una participació de més de 40 persones entre tècnics municipals i experts de diferents àrees, que van participar en el debat final per comentar els diferents temes tractats. 
Llegir +
Article d’Aquabona a la revista Futurenviro
Aquabona participa amb NEUTRALOX® en el número de Setembre de la revista Futurenviro en la redacció d’un article on s’explica detalladament l’eliminació d’olors mitjançant el procés de Fotoionització. 
Llegir +
 
3.- Projectes

WATERCLIMA-LAC
El projecte WATERCLIMA – LAC de la convocatòria “Programa Regional de Gestión de Cuencas y Áreas Costeras en el contexto del Cambio Climático en América Latina y el Caribe” d’EuropeAid, EC té com a objectiu principal contribuir a lluitar contra la pobresa i les desigualtats socials a la regió, millorant la governança mediambiental i la gestió de les àrees costeres de tal manera que contribueixin a un creixement econòmic eficient, inclusiu i sostenible. Els resultats esperats del projecte són: 1) Enfortiment del diàleg i cooperació sobre la gestió de zones costeres en el context del canvi climàtic i 2) Disseny i execució de mecanismes tècnics i financers per a la gestió de zones costeres. El projecte es desenvolupa als països de Mèxic, Haití, El Salvador, Hondures, Guatemala, Argentina amb socis d’aquests països així com d’España, Regne Unit, República Dominicana, Costa Rica i Xile. Aquest projecte el duu a terme We&B, junt amb Amphos21 i CTM, entre d’altres.
Llegir +
 

BioQuim_recue: un exemple on l’aliança dóna lloc a l’èxit
El projecte “Desenvolupament i integració de tractaments biològics i d’oxidació química per a la reducció sostenible de micro-contaminants en aigües residuals” (BioQuim_rescue), va celebrar la reunió pública de cloenda i presentació de resultats el passat mes de juny a les instal·lacions d'ACCIÓ. L'objectiu global d'aquest projecte era la desenvolupar  de tecnologies complementàries per a l'eliminació de compostos recalcitrants a diferents tipus d'aigües. Participen tres socis del CWP.

El projecte, liderat per Carburos Metálicos S.A, amb la participació d'altres 3 empreses catalanes: Aplicacions de la Catàlisis S.L., Aeris Tecnologies Ambientals S.L. i Hidronit Medio Ambiente S.L., ha comptat també amb el suport dels centres d’investigació MATGAS, BIO-GLS y AMIC. El projecte ha comptat amb un pressupost de gairebé 800.000 euros co-finançat per FEDER, ACCIÓ i les empreses en el marc del programa nuclis.

El resultat més destacable del projecte ha estat la integració conjunta dels tractaments biològics i químics, permetent la reducció de la concentració de contaminants recalcitrants en aigües residuals fins a nivells de parts per bilió (ppbs) avançant-se a la normativa europea. S’ha demostrat la viabilitat tècnica d’aquesta integració, el guany ambiental versus fer-lo per separat i a més a més, que aquest tractament d’aigües té un preu competitiu de mercat, assolint així els objectius inicials. A la jornada es va posar clarament de manifest l’èxit de la col·laboració entre grans empreses, petites i mitjanes empreses i centres de recerca, amb un objectiu comú, que no es podria haver assolit individualment. El finançament públic va ser també un factor clau per a tirar endavant un projecte de risc tècnic.
 
Més informació 
 
*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 


 

6-8 Octubre. World Water-Tech North Amerca summit. Toronto
13-16 Octubre. Piscina and Wellness Barcelona. Global Aquatic Exhibition. Barcelona 
13-15 Octubre. Watec Israel 2015. 
20 -22 Octubre.  ECOFIRA 13a Feria Internacional de las soluciones medioambientales. Valencia
21-22 Octubre. IV JORNADAS DE INGENIERÍA DEL AGUA LA PRECIPITACIÓN Y LOS PROCESOS EROSIVOS. Córdoba
27 Octubre. FT Water Summit. Londres. 5 Novembre. AquaMatch 2015. Amsterdam
24 Novembre. III Jornada Immersió estratègica i Innovació CWP. Barcelona
25 de Novembre. VI Edición de la Jornada sobre Gestión y Tratamiento de lodos de depuradora (LODOS 2015). Barcelona

 

Sr. Jaume Alsina
5.- EntrevistesEntrevista a:
Maria Borrós i David Smith.
Socis de Water, Environment and Business for Development
 
1) Què és WE&B?
WE&B es una consultoria que opera a nivell internacional i implementa soluciones d’aigua i medi ambient. Apliquem pràctiques de negoci innovadores i inclusives, desenvolupem capacitats, involucrant a la comunitat i a les parts interessades rellevants en tot aquest procés d’innovació de negoci i social, per tal d’assegurar que aquestes solucions siguin sostenibles.
WE&B compta amb una xarxa d’experts locals ubicats a tot el món amb gran experiència de camp en cada una de les àrees de treball. Aquesta xarxa d’experts assegura que WE&B sigui flexible per a abordar qualsevol projecte i permet disposar del coneixement i l’experiència locals, garantint l’excel·lència i sostenibilitat en l’execució del projecte.
 
 
2) Què espereu obtenir amb la vostra entrada al clúster.
 
WE&B es basa en la col·laboració, la qual forma part de les nostres activitats diàries, sent el Networking un dels nostres punts forts i necessaris per a aixecar el tipus de projectes que executem. Això és degut a que les nostres tasques d’anàlisis d’impacte socioeconòmic, viabilitat econòmica, desenvolupament de models de negoci sostenibles, estudis de mercat, anàlisis i caracterització social d’una comunitat o estratègies de comunicació (entre d’altres) sovint formen part d’un conjunt d’activitats realitzades en consorci amb altres empreses, centres tecnològics, universitats, etc. Des dels nostres inicis hem format part d’altres xarxes i plataformes internacionals dels sectors d’aigua, medi ambient així com d’innovació de negoci i social, amb la nostra entrada al CWP esperem trobar vies de col·laboració amb empreses més properes amb l’objectiu d’emprendre també projectes a nivell local o internacional (Europa, Amèrica Llatina o Àfrica).
Sr. Jaume Alsina
 
Entrevista a:

Joan O. Grimalt

Director de l’IDAEA

 
1) Què és l’IDAEA?
L’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua és un institut del Consell Superior d’Investigacions Científiques que té com a objectiu fer recerca sobre temes relacionats amb el coneixement del medi ambient i especialment l’aigua. L’aigua es el dissolvent universal de la natura i la vida, el mitjà de transport de moltes substàncies naturals i contaminants, per això és l’element central a tenir present en estudis del medi ambient. L’institut disposa d’una plantilla científica permanent de 35 investigadors i 23 investigadors contractats, també disposa de 23 tècnics permanents i 21 contractats. A l’institut hi ha 76 estudiants que hi fan tesis doctorals o de màster. L’institut disposa d’una instrumentació analítica molt avançada de mètodes cromatogràfics i d’espectrometria de masses per fer anàlisis de compostos orgànics i inorgànics. També disposa de diversos serveis de Raigs X.
 
2) Què espereu obtenir amb la vostra entrada al clúster.
Hem volgut entrar al clúster perquè creiem que com a institut de recerca en els temes de l’aigua podem aportar-hi coneixement científic. Com a investigadors també tenim interès en col·laborar a desenvolupar aplicacions dels resultats de les nostres recerques, tan a nivell de la composició dels compostos presents en l’aigua com a nivell de mètodes per evitar la seva presència si aquesta en disminueix la qualitat. També tenim interès en aportar aplicacions sobre temes relacionats amb la disponibilitat i qualitat de recursos d’aigua subterrània i els relacionats amb l’erosió.
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
 • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
 • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
 • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
 • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
 • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
 • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
 • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
 • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 

Pots consultar les Newsletters anteriors fent clic aquí.
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte