Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

Nº 19 - Juliol 2017
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador
 

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies d'empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- Fes-te membre
DARRERES ACTIVITATS REALITZADES A DESTACAR
Assemblea General del CWP

El passat dijous 15 de juny, es va celebrar l’Assemblea General Ordinària i Extraordinària del CWP a l’Edifici Eureka del Parc Científic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Més de seixanta empreses i centres de recerca van fer balanç del període 2016, i van planificar noves activitats de cara al 2017 i 2018. 

El president del CWP, Sr. Robert Mas, va presentar l’evolució d’associats i activitats, mostrant un notable creixement amb la incorporació de 27 nous socis des de Gener de 2016. Els nous associats van tenir l’oportunitat de presentar-se breument al conjunt de l’assemblea.

L’Assemblea va comptar amb la participació de Diego Moxó, director de l’Àrea de Medi ambient de l’ACA que va inaugurar l’acte, així com amb una conferència del Sr. Gonzalo Delacámara, Director Acadèmic del Foro Económico del Agua: “Desafíos en la gestión del agua en España y Cataluña: una mirada hacia delante”. Finalment, el Dr. Javier Lafuente vicerector de la UAB va ser l’encarregat de fer la cloenda de l’Assemblea agraint que el CWP utilitzés les instal·lacions de la UAB per la seva assemblea.

Veure la notícia completa.

Les presentacions dels nous associats del CWP es poden consultar en aquest enllaç: Presentacions nous socis CWP Assemblea 2017
Fòrum d'Innovació Tecnològica del CWP
 
El passat 27 d’abril el CWP va celebrar el Fòrum d’Innovació Tecnològica a la seu del LEITAT a Terrassa amb l'objectiu de promoure la transferència de coneixement i el networking entorn les innovacions tecnològiques i d’R+D més rellevants per a l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya.

El fòrum va comptar amb ponències d’ACCIO i CDTI per presentar les línies de finançament i d’ajuts per al desenvolupament d’activitats d’innovació i projectes, així com amb les intervencions 16 entitats associades al CWP presentant projectes d’R+D i solucions tecnològiques innovadores per a l’ús sostenible de l’aigua.
Jornada presentació estudi "Avaluació de l'eficiència i eficàcia dels sistemes de descontaminació de nitrats en aigües subterrànies"
El passat 3 de Maig es va celebrar a Barcelona (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) la  Jornada Anàlisi de l’eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades amb la finalitat de presentar els resultats del projecte coordinat pel CWP amb la participació de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i l’ICRA, així com gairebé una vintena d’associats del CWP i l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta jornada i el material generat són els principals resultats de la primera fase del grup de treball d’Aigua i Nitrats del CWP, el qual continuarà treballant en una segona fase que s’acaba d’iniciar.
Sessions de Formació La Seu d'Urgell - Ripollés 
Els passats dies 26 i 4 de Maig, el CWP va realitzar sessions de formació per als municipis de l’Alt Urgell i Ripollès en temes de gestió i tractament d’aigua dirigit a representants d’administracions públiques, ajuntaments i personal vinculat a la gestió de l’aigua d’aquests municipis. 

Concretament, les sessions es van dividir en quatre blocs:
1. Cicle de l’aigua, sistemes i recursos hídrics 
2. Tractament d’aigua
3. Gestió dels recursos hídrics
4. Xarxes de Clavegueram i drenatge 
Els continguts d’aquestes sessions van ser impartits per representants d’una desena d’entitats associades al CWP especialitzades en les diferents temàtiques.
 

 
Publicació memòria anual CWP 2016
 
S’ha publicat la memòria anual del CWP on es presenten les principals activitats, projectes i iniciatives promogudes i/o realitzades pel CWP, així com les dades econòmiques i l’evolució del número d’associats de l’entitat.

Consulti la memòria al següent link: Memòria 2016

Sessions de treball AIGUA - TIC entre el CWP i el Clúster Digital de Catalunya
El CWP i el Clúster Digital de Catalunya estan duent a terme sessions interclúster per treballar els reptes d’industria 4.0 identificats en el sector de l’aigua, en el marc d’un projecte finançat per ACCIO. Concretament, el 20 d’abril es va realitzar la primera trobada per identificar reptes del sector de l’aigua en l’àmbit digital. A partir de la primera trobada s’estan realitzant diversos grups de treball, el dia 13 de juny es va realitzar una trobada sobre un possible projecte d’R+D entre el dos clústers, i el 29 de Juny dues sessions temàtiques sobre Ciberseguretat, i  Solucions TIC aplicades al món de la depuració industrial.
Sessió sobre Oportunitats en el sector de l'aigua i de les energies renovables a PERÚ
El passat dimarts 27 de juny va realitzar-se una sessió sobre les oportunitats internacionals per a les empreses del sector de l’aigua a Perú, al Consulat de Perú. La sessió, que va comptar amb més d’una trentena d’inscrits, va permetre conèixer les oportunitats en aquest país, així com conèixer, de la mà d’empreses amb experiència en aquest país com Amphos 21 i INYPSA. L’acte es va organitzar amb la col·laboració del CWP i els clústers Secartys i Solartys, entre d’altres entitats. Entre les activitats previstes en el segon semestre hi ha la possible missió a Perú en el marc d’Expoagua 2017 (novembre).

Contacti al CWP si desitja més informació sobre la sessió.
Sessió amb el Pole de l'Eau
El passat divendres 30 de juny, la CUADLL amb la col·laboració del CWP van organitzar una sessió en el marc d’unes trobades amb el Pole de l’Eau per intercanviar coneixement al voltant dels nous marcs legislatius sobre reutilització d’aigua i de la preparació d'un Interreg-Sudoe. La jornada realitzada a Aigües del Prat va incloure una visita a l’EDAR del Prat i va comptar amb la participació de Veolia, Firmus, Water Robotics, Hydro Sial, Ecofilaf, Brli, Trasnferts, LABORATOIRE DE GENIE CHIMIQUE TOULOUSE, Grup Afnor, etc. Per part del CWP van participar el Dr. Miquel Salgot i Dr. Anicet Blanch (Institut de Recerca de l’Aigua de l’UB), el Dr. Miquel Rovira (EURECAT-CTM) i l’Enric Queralt (CUADLL) per presentar les seves experiències en el marc de la reutilització de l’aigua.                                                  
INTERNACIONALITZACIÓ
EL CWP HA PARTICIPAT EN EL 60è CONGRÉS INTERNACIONAL D'ACODAL

El Catalan Water Partnership va participar en el 60è Congrés Internacional d’ACODAL a Colòmbia, el principal congrés d’aigua, sanejament, medi ambient i energies renovables del país, després de signar un acord amb ACODAL el passat mes de novembre durant la fira iWATER. 

Sis empreses del CWP: Amphos21, Lavola, Createch360º, Hidroglobal, Waterologies i Tecnoturbines van ser conferenciants destacats del congrés, presentant tecnologies, els seus darrers productes i solucions per al sector de l’aigua, i van tenir destacades trobades amb empreses i agents del sector de l’aigua a Colòmbia. El CWP també va realitzar diverses ponències i va participar en una taula rodona sobre polítiques de clúster. SUEZ, soci del CWP, va presentar una sessió sobre La Escuela del Agua a Colòmbia-Carib. El CDTI va promoure al llarg de la sessió la trobada CYTED Iberoeka que va comptar amb la participació de les empreses del CWP explicant potencials solucions d’R+D i innovacions tecnològiques aplicables al país.

Veure la notícia completa.

Participació projecte BSR - Taastrup Dinamarca

El CWP participa en un projecte subvencionat per ACCIO de la convocatòria BSR, el qual té com a objectiu promoure el networking i la internacionalització entorn el desenvolupament de nous models de negoci i noves solucions per adaptar-se al canvi climàtic. El passat 14 de Juny va celebrar-se la primera sessió a Taastrup (Dinamarca), on van participar-hi entitats daneses, sueques i una entitat catalana: Createch360.
                                   
Si volen rebre més informació sobre les activitats del projecte BSR, contacti al CWP.
El CWP participa a la missió de clústers a SINGAPUR organitzada per ACCIO
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ va organitzar una missió estratègica de 22 clústers catalans a Singapur. La missió, emmarcada en el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, ha estat la que ha comptat amb més clústers des que va néixer aquesta iniciativa.

L’objectiu del viatge era que els clústers catalans es formin, es posicionin a nivell internacional i tanquin aliances estratègiques. Amb aquesta finalitat, les entitats catalanes van mantenir més de 100 reunions amb empreses, representants del govern de Singapur, centres tecnològics i agències econòmiques del país. En el cas concret del CWP, el Clúster Manager del CWP també va poder reunir-se amb les principals entitats i administracions vinculades a la gestió i tractament de l’aigua del país.

Més informació.
Planta de NeWater a Singapur (cas d'èxit reutilització aigua) amb un espai educatiu per ajudar a trencar barreres socials.
Si està interessat en activitats d'internacionalització i vol rebre més informació posi's en contacte amb nosaltres.
Actes amb la participació o coorganització del CWP
25 ANYS DE LES POLÍTIQUES DE CLÚSTERS A CATALUNYA
El passat dijous 8 de juny es va celebrar l’acte commemoratiu al 25è aniversari de les polítiques de clústers a Catalunya, en el qual va participar el president del Catalan Water Partnership, Robert Mas juntament amb diversos associats.
 
El CWP forma part del programa Catalonia Clusters de la Generalitat de Catalunya, que implementa una política de clústers que tendeix a l’excel·lència en línia amb les recomanacions de la Comissió Europea i l’orientació dels principals països referents en aquest àmbit com són els països escandinaus, Alemanya, entre d’altres.

Durant l’acte de commemoració, el President Carles Puigdemont va remarcar que “Catalunya és un referent mundial en política de clústers”.

Consultar tota la notícia.
demEAUmed FINAL CONFERENCE

El passat 18 de maig es va celebrar a Barcelona l’acte Final del projecte demEAUmed - Demonstrating Integrated Innovative Technologies for an Optimal and Safe Closed Water Cycle in Mediterranean Tourist Facilities - on es van presentar i discutir els resultats, beneficis i oportunitats de les tecnologies demEAUmed per gestionar, tractar i reciclar aigua.
 
Per veure el vídeo resum del projecte: consulteu el link.


Participació a la 5a edició del  Fòrum TurisTIC

Els dies 18 i 19 d'abril es va celebrar a Barcelona el 5è Fòrum TurisTIC, organitzat per Eurecat, que  és el congrés sobre l'aplicació de les TIC en el sector del Turisme. L'edició d'aquest any tenia com a eixos del programa la Tecnologia i el Turisme Sostenible.

Empreses del sector turístic, empreses d’innovació i desenvolupament tecnològic, així com institucions públiques implicades, associacions i gremis especialitzats en aquests sectors, van participar en el congrés, així com el CWP que va realitzar una ponència sobre “Nuevas tecnologías y soluciones para el uso sostenible del agua en el sector turístico”, en la qual es van explicar casos d'èxit sobre les tecnologies dels associats aplicades al sector turístic, ja que les noves tecnologies enforteixen el sector fent-lo més productiu i competitiu en un entorn canviant i en constant evolució.

Més informació sobre l'esdeveniment a: http://www.forumturistic.com/
Nous socis del CWP

El CWP té 3 nous socis a partir d’aquest mes:  Zymvol, Consorci del Besòs - Tordera i DAM Aguas.

El CWP arriba als 65 socis.
A l’Assemblea General del CWP van presentar-se els 20 nous socis incorporats al CWP des de la realització de l’Assemblea del 2016.
HIDROTEC galordonada amb el Premi BBConstrumat 2017
Hidrotec va ser galardonada a la 17a edició dels Premis Barcelona Building Construmat a la categoria de projecte i/o servei innovador per el servei de “Rehabilitació de canonades mitjançant llum ultraviolada”.

El guanyador ha estat el servei de rehabilitació de canonades mitjançant llum ultraviolada Hidrotec (IBSTT) per l'aparent senzillesa, rapidesa i la mínima
afectació a tercers amb la que permet resoldre el que a dia d'avui no deixa de ser un problema en obres de rehabilitació.

Font de la notícia i +Informació.
Sessió: Més enllà de l'aigua - Campus Aigua UdG

El 9 de juny el Campus Aigua de la Universitat de Girona va organitzar la jornada "Més enllà de l'aigua", amb el suport del Campus d’Excel·lència Internacional Euromediterrani del Turisme i l’Aigua.

La jornada va tractar quatre temes rellevants de gran interès social, amb ponents de reconegut prestigi, amb la voluntat de provocar el debat i compartir idees: l'aplicació de l'Internet de les Coses (IoT) en la gestió intel·ligent de les infraestructures, biomimicry aplicada al camp de l'aigua, 


l'aigua i el sanejament (WASH, water sanitation and hygiene) en països en desenvolupament, i la gestió integrada de l'aigua, amb el cas paradigmàtic del riu Onyar.Font de la notícia i +Informació. 
Nova ubicació oficina WE&B a Sant Cugat del Vallès

El passat 4 de maig Water, Environment and Business Development va celebrar la inauguració de la seva nova oficina a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), on van aprofitar per interaccionar i aportar idees al repte d'afrontar impactes del canvi climàtic com a ciutadans de Catalunya.


Font de la notícia i +Informació.
El workshop Membranes for water treatment and reuse reuneix a més de 70 persones

El passat 15 de juny el grup d'investigació LEQUIA de la Universitat de Girona va organitzar una jornada sobre tecnologies de membranes aplicades al tractament de l'aigua "Membranes for water treatment and reuse" on es van difondre projectes de R+D+I centrats en l’aplicació de les tecnologies de membranes al tractament d’aigua potable, al tractament d’aigües residuals i a la reutilització de l'aigua. També es van presentar els resultats dels projectes SSAMBRA i OMBReuse.


Font de la notícia i +Informació.
La Giswater Conference certifica l'èxit del projecte

Més de 50 representants de companyies d’aigua, enginyeries i empreses vinculades al sector del cicle de l’aigua han participat en la primera Giswater Conference celebrada a Mataró. Durant dos dies, els assistents han conegut com s’està utilitzant ja aquesta tecnologia en diferents punts del món, han descobert les novetats de la versió 2.0 i han constituït una comunitat d’usuaris a Catalunya.


Font de la notícia i +Informació.
Cas d'èxit: implementació depuradora a Schutz (Vila-Seca) - LaGota

Ja fa un any que està en funcionament el sistema de depuració dels lavabos dels treballadors de la fàbrica Schutz mitjançant 2 filtres de grava de flux subsuperficial instal·lats en paral·lel.

La vegetació ha crescut de manera espectacular en poc temps degut a la gran quantitat de nutrients de l’aigua residual. Gràcies a la planta aquàtica s'extreu una part d'aquests nutrients del sistema.


Font de la notícia i +Informació.
Llençament del nou variador de freqüència Speedrive - ESPA

El nou variador de freqüència Speedrive V2 representa un pas avançat en els controladors de velocitat per a sistemes de bombament, millorant aspectes tan importants com el funcionament i programació més amigable i la fiabilitat dels sistemes. Han estat dissenyats per gestionar electrobombes amb potències fins a 5,5 kW oferint als sistemes de bombament majors prestacions hidràuliques, pressió constant i sense fluctuacions, estalvi en l'electricitat consumida, funcionament suau i silenciós, major vida útil de les bombes i disminució del cost del cicle de vida de la instal·lació, entre altres avantatges.


Font de la notícia i +Informació.
Acte públic per presentar el nou pilot de projecte SMART-Plant

El passat 22 de Juny es va celebrar l’acte per presentar el nou pilot del projecte Scale-up of low-carbon footprint MAterial Recovery Techniques in existing wastewater treatment PLANTs (SMART-Plant), a Aigües de Manresa. El projecte SMART-Plant està finançat pel programa H2020 i té entre els seus partners la UAB soci del CWP. El vice-rector de la UAB el Dr. Javier Lafuente i l’investigador principal del projecte Dr. Juan Baeza van explicar de manera detallada el projecte. Notícia +Informació del projecte.
Mat Holding entra en el sector dels filtres

Mat Holding ha anunciat la compra del 60% de l’empresa de filtres i components hidràulics Vicente Canales, de Montsó (Osca), operació amb la qual MAT avança en l’estratègia de completar l’oferta de integral en el negoci de la conducció d’aigua, que representa al voltant de la meitat de les vendes. Fins ara, MAT no tenia fabricació pròpia de filtres.
El grup MAT, fundat el 1937 i amb seu a Parets del Vallès, té més de 800 treballadors i ven a més de 100 països. 


 
Font de la notícia i +Informació.
Projectes CWP

El CWP ha presentat 5 propostes de projectes i estudis de viabilitat a la convocatòria del Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital, exclusiva per Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI). En concret, el CWP ha presentat cinc projectes en dues categories diferents: Estudis de viabilitat (3 projectes), Activitats d’innovació en cooperació de Desenvolupament experimental (2 projectes). Dos d’aquestes propostes s’han realitzat conjuntament amb altres AEIs com el clúster vitivinícola Català (INNOVI), la Asociación de Industrias de las Tecnologías Electrónicas y de la Información del País Vasco (GAIA)  i el clúster de l’aigua aragonès (ZINNAE). 

D’altra banda, el CWP ha presentat dues propostes a la línia d’ajuts de foment de l’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya amb la finalitat de recuperar i revaloritzar compostos d’alt valor afegit de residus industrials.

Aquestes propostes de projectes han comptat amb la participació d'un total de 12 entitats associades al CWP.
Per conèixer amb més detall informació d’aquests projectes o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte.
4.- Agenda

30/09-4/10 WEFTEC Water Environment Federation Technical Exhibition & Conference 2017. Chicago. 
http://weftec.org/ 

3-4/10 Cosmetorium. Palau de Congressos de Barcelona. Fira 1 Montjuïc. 
http://www.cosmetorium.es/ 


9-10/10 UNESCO World Heritage city of Bruges.
http://www.water-reuse.eu/wreconference

10-14/10 India Water Week 2017. Vigyan Bhawan, Nova Delhi.
http://indiawaterweek.in/ 


24/10 Sessió CWP-Innovi. Més informació en breu. 

31/10-3/11 AQUATECH 2017. Amsterdam. 
http://www.aquatechtrade.com/amsterdam/

9-11/11 EXPOAGUA 2017. Perú. 
http://expoaguaperu.com/

13-16/11 IWA Water and Development Congress & Exhibition 2017. Buenos Aires. 
http://www.iwa-network.org/news/save-the-date-iwa-water-and-development-congress-exhibition-2017/

El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
Per més informació segueix-nos a les xarxes socials:
www.cwp.cat
Twitter
LinkedIn
Email
Consulta Newsletters anteriors
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc Científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/ Pic de Peguera, 15 (17003, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte

 
Amb el suport de:


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Catalana Water Partnership · Avinguda de les Bases de Manresa · Manresa, NJ 08242 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp