Copy
Nieuws en agenda van de Vertelacademie.
Bekijk online

Nieuwsbrief januari 2016


Beste <<Voornaam>>
 
Na een decembermaand waarin op sommige plaatsen rozen bloeiden en spinnen naar hartenlust webben weefden, zijn we aangeland in 2016.
In deze nieuwsbrief lees je alles over ons komende ‘lenteprogramma’.

Onderaan deze e-mail staat onze cursus- en workshopagenda.
Verder lees je in deze nieuwsbrief o.a. over de komende afstudeerproducties in de meerjarige Leerroute Vertellen voor een groot publiek en over het Huis der Verhalen in Tiel.
Daarnaast vragen we in iedere nieuwsbrief een bekende verhalenverteller om een 'verteltip' en zetten we een 'vertelplek' in de schijnwerper.

Veel leesplezier en de beste wensen voor het Nieuwe Jaar!
Raymond den Boestert, namens alle andere docenten: Pauline Seebregts, Tom Van Mieghem, Marco Holmer, Mia Verbeelen, Rudolf Roos, Walter Roozendaal, Julia Klein, Wouter Eizenga en Ronald Naar.
Flyer van een van de vier afstudeersolo's in de leerroute
vertellen voor een groot publiek.

Premières afstudeersolo's

Dit voorjaar studeren Hannafloor de Roos, Nico van Lent, Maria Winter en Raymond Uppelschoten met een solovoorstelling af in de Leerroute Vertellen voor een groot publiek.
Het externe mentorschap werd deze ronde vervuld door respectievelijk Peter Faber, Hans van Woerkom, Odile Nerí-Kaiser (DE/FR) en Eric Borrias. Dank daarvoor!

We hebben deze afstudeerronde een primeur: de eerste duitstalige afstudeervoorstelling, namelijk die van Maria Winter.
De liefde voerde Maria naar Duitsland, ze leerde de taal en maakte een voorstelling over haar landverhuizing, waarmee ze nu afstudeert aan de Vertelacademie!

Op de website van de Vertelacademie vind je meer informatie over alle afstudeervoorstellingen en de premièredata. Wij kijken er al naar uit!
Oude postkantoor Tiel

Huis der Verhalen Tiel

Veel Nederlandse binnensteden hebben te maken met leegstaande winkels, postkantoren en verschraling van het winkelaanbod. Het is zelfs niet ondenkbaar dat een vertrouwd merk als V&D in 2016 uit het Nederlandse straatbeeld gaat verdwijnen.
Gemeenten denken daarom na hoe ze een positieve draai kunnen geven aan de veranderingen in hun binnensteden. Verhalen en verhalenvertellers kunnen hen daarbij helpen!

Het Huis der Verhalen is ontstaan uit het idee om in de binnenstad van Tiel een laagdrempelige ontmoetingsplek en informatiepunt over taal en vertelkunst in te richten, als ‘pop-up’ in leegstaande winkels of andere gebouwen. Gewoon omdat verhalen altijd en overal verteld kunnen worden!

In het kader van de Vlaams-Nederlandse Vertelweek zal een pilot van het project uitgevoerd worden op donderdag 21 en vrijdag 22 januari 2016, met o.a. optredens van Vertelambassadeur Mia Verbeelen.
Locatie voor beide voorstellingsdagen: het  ‘Oude Postkantoor’, Hoogeinde 13 in Tiel. Kijk voor het programma en aanvullende informatie op de Facebookpagina Huis der Verhalen Tiel

Vanuit de Vertelacademie vinden wij het leuk om met de Gemeente Tiel mee te denken over de vervolgstappen. Reinou Vogel en Mia Verbeelen - voor velen die met de Vertelacademie vertrouwd zijn geen onbekenden - werken aan een workshopaanbod voor basisscholen die het Huis der Verhalen in 2016 graag willen bezoeken!   
Parapluvertellers tijdens Zwolle Unlimited

Kort nieuws

De Vertelacademie heeft een nieuwe cursuslocatie in Amsterdam. We gaan in de hoofdstad samenwerken met Karel Baracs, ‘De Verhalenman'.
“Kinderen bloeien door cultuur. Onze kunst is ze te laten groeien. “Cultuleren" is het West-Friese antwoord op de cultuurbezuinigingen. Op verzoek van de West-Friese Bibliotheken traint en begeleidt de Vertelacademie basisschool-leerkrachten in het vertellen van verhalen in de klas.
De workshop Vertellen onder de paraplu is verplaatst naar zaterdag 7 mei 2016. De parapluvertellers zullen dit jaar in actie zijn tijdens Zwolle Unlimited (Waterval Internationaal Vertelfestival).
In oktober 2015 vond in Antwerpen een Netwerkdag voor Vlaamse en Nederlandse vertelorganisaties plaats. Paul Groos en Raymond Uppelschoten vertegenwoordigden het Vertelacademie Netwerk van (oud)leerroutestudenten. Vertelacademie Netwerk op Facebook.
Tijdens het vertelfestival Erzähl Mir Was zal op donderdag 5 mei de eerste Story Slam in Duitsland plaatsvinden. Het Netzwerk Erzählen heeft het Vertelacademie Netwerk gevraagd om vlak voor het Europese kampioenschap voetbal toch nog een duel Nederland – Duitsland te spelen.
 
24 januari: winterverhalen in het bos
Hans van Woerkom

De Vertelplek:
Verhalen in het Bos

In het Randenbroeker 'bos' - middenin Amersfoort - ligt het idyllische Koetshuis. De kleine theaterzaal in het Koetshuis is dé ideale vertelplek en sinds 2015 organiseren Kees Geelhoed en Melanie Plag daar ieder seizoen een middag met vijf verschillende verhalenvertellers en live muziek. Al heel wat studenten van de Vertelacademie stonden er in de spotlight.

Kijk voor komende voorstellingen op de Facebookpagina van Verhalen in het bos. Wil je er een keer vertellen?  Neem dan contact op met melanie.plag@babboes.nl

Verteltip:
Hans van Woerkom

Maak vaak gebruik van tempowisselingen. Kijk naar mogelijkheden om je verhaal te versnellen en te vertragen. Bouw spanning op door langzaam te praten. Praat snel bij haast of een achtervolging. Wissel af: Neutraal-snel-langzaam.”

Veel meer informatie kun je vinden in mijn boek ‘Een Schatkist vol Vertelgeheimen’.
Elke twee weken schrijf ik mijn blog ‘Verteltips’. Wil je deze ontvangen? Dan krijg je mijn E-book "5 Tips die je niet leert op de PABO" er gratis bij.

 

Cursussen en workshops


Alle dagworkshops, de workshop Vertellen met en voor kinderen en de Verdiepingscursus sluiten aan op de Basiscursus.

De andere (meerdaagse) workshops richten zich op vertellers die inmiddels de nodige vertelkilometers hebben afgelegd.
Cursus- en workshopaanbod

Agenda

Vertelacademie website
Vertelacademie website
Vertelacademie netwerk
Vertelacademie op Twitter
Copyright © 2016 Vertelacademie, Alle rechten voorbehouden.


Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
 Verander je voorkeuren of schrijf uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp