www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Conexiunea Romano-Belgiana
Articol: Raluca Mares, coordonator TiM

In perioada 20-23 septembrie, GLT "Tineri Mereu" a gazduit unul dintre voluntarii parteneri belgieni, din partea organizatiei Somepro, timp in care s-au derulat diferite activitati la nivelul orasului. Vineri voluntarul belgian, Viktor, a facut cunostinta cu membrii TiM si cu orasul Constanta. S-a organizat un fashmob intitulat "Schimb de carte" cu o tema culturala, prin care tinerii au fost incurajati sa faca schimb de lecturi si de culturi. Flashmobul a implicat aproximativ 50 de tineri. Am desfasurat sesiuni interactive de jocuri in doua dintre parcurile orasului, pe placul tuturor tinerilor constanteni. Am incheiat vizita lui Viktor printr-o petrecere nonformala unde toti cei prezenti ne-am simtit foarte bine impreuna. O serie de activitati frumoase specifice voluntariatului din care am invatat jucandu-ne. Multumim tuturor celor implicati!

Ziua Comuna de Actiune a zambit la malul marii
Articol: Raluca Mares, coordonator TiM

In data de 19 octombrie, GLT "Tineri Mereu" a organizat Ziua Comuna de Actiune, una dintre cele mai importante activitati nationale, realizata in memoria omului care a pus bazele Asociatiei Grupurilor Locale de Tineri, si anume Doru Pruteanu. La aceasta actiune au participat 32 de voluntari si 30 de copii care au desfasurat un program interactiv plin de jocuri, muzica, dansuri, structurat sub forma unei povesti cu o morala din care copiii sa retina ce e bine si ce nu, iar apoi sa gaseasca solutii pentru a remedia problemele care, aparent, erau greu de rezolvat. Lucrand impreuna, ca o echipa si pastrand puterea binelui am reusit sa gasim o solutie. Activitatea si-a atins scopul, copiii au reusit sa termine povestea, au zambit si ne-am bucurat toti de aceasta reusita.

GLT nou la Cumpana
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

In data de 17 octombrie 2013, s-a finalizat in localitatea Cumpana, judetul Constanta, o actiune inceputa in luna aprilie 2013 in cadrul training-ului regional TON. A luat fiinta un nou GLT, dupa un lung demers: intalnirea regionala cu idilii comunitatii; tabere de formare pentru tineri din comunitate, cu sprijinul AGLT si al primariilor, activitati si schimburi de experienta in comunitatile vizate, lansarea GLT-ului.
Tinerii voluntari sunt foarte dornici de noi experiente. Au adulti care-i sprijina: d-na dir. Cristina Costea, Oianu Elena (adult de sprijin GLT), d-na primar Mariana Gaju.
Cu siguranta putem sa bifam pe harta noastra, Cumpana cu un grup de tineri activi in retea. In luna noiembrie va urma randul unei alte localitati, Negru Voda/jud. Constanta, pentru aceasta actiune - lansarea unui GLT!

Ziua Comuna de Actiune la Cumpana
Articol: Dan Tiberiu, GLT "Visul Copilariei"

ZCA - prima zi de activitati pe care am avut-o in proaspatul nostru grup local de tineret de la Cumpana numit  "Visul Copilariei". A fost debutul perfect pentru noi, voluntarii de aici. Am avut parte de o zi cum nu se putea mai buna, iar daca cineva mi-ar spune sa exprim intr-un singur cuvant Ziua Comuna de Actiune pe care am petrecut-o, i-as spune "perfecta". Am avut parte de niste copii minunati, atenti si captivati de fiecare joc pe care l-am facut. Iar la final, cand ziua s-a terminat, am avut parte de o satisfactie imensa cand vedeam cum copilasii ne strangeau in brate si mai ca nu ne lasau sa plecam. Prin bucuria copiilor pe care o citeam in ochisorii lor ne-am dat seama ca am realizat ceva imens si ca nimic nu a fost in zadar.


Vesti GLT "Impreuna Mereu" Cehu-Silvaniei
Articol: Raluca Radu, coordonator GLT "Impreuna Mereu" Cehu-Silvaniei

Din aprilie pana acum, de cand a fost intalnirea TON in Cehu, asa de multe lucruri s-au schimbat in nou cu si pentru tinerii de aici, incat nu stiu cu ce sa incep.
Avem un GLT cu mai mult de 50 de membrii. Proiectul national "Sa invatam sa ne jucam" implementat in scoli. Multi voluntari in proiect si deosebit de multe activitati: pentru copiii din comunitate, pentru comunitate si pentru noi.
Am participat in iulie la schimbul de experienta cu GLT "Tineri Mereu"Constanta si in august la tabarta AGLT de la Ostrov.In septembrie 3 tineri din cadrul GLT-ului nostru au fost inivtati la in tabara de la 2 Mai/Constanta , pentru cursul de T&T in cadrul proiectului national. Avem deci 3 traineri care deja au inceput sa tina cursuri.
Avem planuri si dorinta de a trai o viata de adolescenti frumoasa.
Purtam in suflet tot respectul si toata consideratia pentru oamenii, adultii care au facut toate acestea posibile: de la parintii nostri, partenerii flamanzi,coordonatorii acestor structuri, cu si pentru tineri si mai ales pentru adultii din comunitate care ne sprijina mereu. Ne-ati castigat inimile, noi vi le daruim, cu convingerea ca lasam ceva in comunitatile noastre, care acum ne cresc. Gasiti si aici un interviu cu Raluca Radu, in direct, unde se face o foarte buna promovare a activitatilor si a structurilor de tineri existente in tara.

Curs de formare tineret - Constanta
Articol: Claudia Stanescu, trainer A.G.L.T.

Intre 19-20 octombrie 2013 in judetul Constanta a avut loc un curs de pregatire pentru tineret, in cadrul Proiectului National "Sa invatam sa ne jucam". Gazda cursului a fost scoala nr.7 "Remus Opreanu". Pret de 3 zile, 80 de tineri din judet au participat la activitati de pregatire in vederea lucrului cu cei mai mici, dar si activitati de dezvoltare personala. Trainerii grupului local de tineret Tineri Mereu Constanta au incercat in tot acest interval sa ii invete pe cursanti cat mai multe despre joc si joaca, despre dinamica grupului si despre raspandirea bunastarii printre semeni. S-a discutat despre scopul activitatii, despre ce presupune implicarea ca si voluntar si multe altele. Speram ca si in viitor sa avem un numar mare de cursanti prezenti la asemenea evenimente ce au ca menire dezvoltarea tineretului si starnirea dorintei de a participa activ la viata comunitatii.


Curs de formare tineret - Cehu-Silvaniei
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

In perioada 18-21 octombrie 2013 a avut loc un curs de formare la Cehu-Silvaniei. Plini de zambete si voie buna, ne-am inceput drumul catre o alta lume - cea a jocului - vineri dupa-masa, zi in care ne-am jucat si ne-am distrat cu totii - trainerii impreuna cu participantii acestora; dar mai ales ne-am cunoscut si am legat prietenii vesnice.
Urmatoarele zile au continuat la fel de frumos; multumita celor de acolo, cursul a fost un mare succes. Noi voluntari dornici de activitati au sustinut luni prima lor zi de joaca, cu 6 clase, zi de joaca foarte reusita. Costumati in pirati, zane si alte personaje menite sa capteze si sa fascineze copiii, acestia au descoperit un alt taram plin de intamplari frumoase - voluntariatul si jocul!

Curs de formare tineret - Ciumarna
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

Intr-un satuc de munte incepe aventura pentru 30 de tineri si 5 traineri, in perioada 11-13 oct.2013, la Ciumarna , judetul Suceava. Un curs pentru lideri locali de tineret, i-a adus pe toti acesti tineri mai aproape de viata de voluntari si de bucuria pe care ti-o da jocul copilariei. Le-a dechis noi orizonturi in ceea ce numim proces de dezvoltare personala. Finalizarea cursului a incheiat si prima etapa de implementare a proiectului national “Sa invatam sa ne jucam” in 3 scoli din zona: Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei, Scoala Gimnaziala Frumosu, Scoala Gimnaziala Putna. Este un proiect care se deruleaza cu aprobare MEC, in 22 de judete din Romania , mai mult de 100 de scoli. Vizionati aici filmuletul care spune povestea acestor tineri in zilele de curs.

Curs de formare tineret - Tandarei
Articol: Diana Domunco, Trainer national "Sa invatam sa ne jucam"/Coordonator proiect Liceul Teoretic "George Calinescu" Constanta

In perioada 11-14 octombrie 2013 la Liceul Teoretic Paul Georgescu din localitatea Tandarei din judetul Ialomita a avut loc un curs de debutanti in cadrul Proiectului National „Sa invatam sa ne Jucam”. Timp de 4 zile 15 elevi ai liceului din Tandarei au invatat practic sa se joace si sa invete la randul lor alti copii, mai mici, cum sa-si petreaca cei mai frumosi ani ai copilariei. Acesti 15 elevi se vor alatura celorlati voluntari deja formati in luna februarie a anului curent, impreuna urmand sa realizeze cat mai multe zile de joaca pentru copiii din comunitate si nenumarate activitati de voluntariat. Formatorii acestui curs au fost din judetul Constanta, anume: Domunco Diana(Liceul Teoretic Geroge Calinescu) si Galan Laura (Liceul Teoretic Ovidius), iar cei doi adulti de sprijin au fost Doamna profesor Chis Florida Rita, responsabil al activitatilor extrascolare din cadrul Liceului Teoretic Paul Georgescu si Domana profesor Daniela Ghitoiu, coordonatorul Proiectului National „Sa Invatam sa ne Jucam”.


Voluntar European in Anul Cetateniei Active
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe si tineret APPE

Emilian Ceredeev, liderul tinerilor din Grupul Local de Tineret 4Kids al Asociatiei Proiect Pro Europa a fost singurul voluntar roman premiat la cea de-a 7-a editie a Galei Active Citizens of Europe, organizata la Bucuresti cu prilejul celei de-a 22-a editie a Conferintei Internationale Volonteurope “Active Citizens for Europe”, la care  au fost prezente 150 de organizatii si voluntari din: Marea Britanie, Olanda, Franta, Spania, Rusia, Italia, Turcia, Slovenia, Malta, Belgia, Israel si Romania, 16 – 18 octombrie 2013.
La eveniment au fost prezenti: Iulia Deutsch, sef-adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania; Martin Harris, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania; Darren Hughes, Director de Campanie si de Cercetare de la Electoral Reform Society, UK; Codrin Scutaru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale; Alina Gorghiu, Deputat in Parlamentul Romaniei.
Ambasadorul Marii Britanii in Romania a fost cel care a acordat primul premiu al serii pentru cel mai dedicat voluntar roman. Urmatorul premiu pentru voluntari  a mers la Nuno Adriano Santos din Portugalia; au mai fost premiate organizatiile non-guvernamentale Broomhouse Health Strategy Group (Scotia) si Fundatia de Sprijin Comunitar (Romania), companiile Banca Comerciala Romana si ROMPETROL (Romania). De asemenea, compania Disney a primit un premiu special pentru sprijinul constant adus Volonteurope si membrilor acesteia.
Conferinţa a avut loc in acest an in Romania datorita  Fundatiei Chance for Life (manager de proiect Diana Ferent) in contextul Anului European al Cetatenilor 2013.


"Sa invatam sa ne jucam" la Ciumarna
Articol: Daniela Ceredeev, profesor coordonator de program

In perioada 11-13 octombrie 2013, peste 30 de copii si tineri din Ciumarna, Vatra Moldovitei, Frumosu, Botosana si Putna – jud. Suceava au prticipat la Cursul de formare animatori, nivelul incepator, in cadrul proiectului Sa invatam sa ne jucam! organizat de AGLT Filiala „Tineri Mereu” Constanta in colaborare cu Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei si Asociatia Proiect Pro Europa.
Cursul a fost susţinut de catre trainerii Andra Dache si Vladimir Vintu – voluntari GLT „Tineri Mereu” Constanta, Anastasia Ceredeev, Mihai Negura si Emilian Ceredeev (trainer de coordonare) – GLT 4Kids Ciumarna, si a abordat teme diverse, specifice programelor de animatie socio-educativa pentru copii si tineri: programarea activitatilor, metodologia jocului, leadership, lucru in echipa, organizare, animarea reuniunilor, dinamica grupului, participare si actiune democratica, planificare, comunicare si evaluare.
In timpul sesiunii au fost formati 28 de elevi ai Scolii Gimnaziale Vatra Moldovitei, care incepand cu acest an scolar vor derula activitati de animatie socio-educativa impreuna cu colegii lor, conform programului specific proiectului  national „Sa invatam sa ne jucam!” – avizat de MEN si inclus in CAEN si in acest an scolar.


APPE la Targul Economiei Sociale
Articol: Daniela Ceredeev, profesor coordonator de program

In cadrul conferintei Active Citizens for Europe s-a desfasurat si  un Targ de Economie Sociala care a  facilitat intalnirea dintre firmele interesate sa includa in strategiile de Corporate Social Responsibility masuri care pot contribui direct sau indirect la dezvoltarea economiei sociale si organizatiile care activeaza in acest domeniu.
Asociatia noastra a fost invitata sa se alature ong-urilor care au organizat standuri de prezentare ale programelor RS pe care le deruleaza. Dintre organizatiile prezente: Chance for Life, organizatorul evenimentului; Crucea Rosie, Filiala Sector 6; Asociatia React – cu doua dintre intreprinderile sociale Fabrica de Bine - Bucuresti si Targoviste, Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual – Bucuresti; Fundatia Centrul de Resurse pentru Educatie si Formare Profesionala; Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti – Timisoara; Asociatia Ateliere fara Frontiere din capitala.
Evenimentul s-a constituit intr-o reala oportunitate de networking, promovare a activitatilor proprii  si stabilire de noi parteneriate in domeniul economiei sociale.


Final de proiect Caravana Reality-Voice
Articol: Lavinia Boghean, coordonator proiect

Activitatile propriu-zise ale proiectului Caravana Reality-Voice, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa cu sprijinul Comisiei Europene – prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 (Initiative ale tinerilor)nu se incheie cu lansarea volumului – reportaj, deoarece parteneriatele intre Grupurile Locale de Tineret care au fost implicate in sesiuni comune de formare si informare presupun noi proiecte si programe care abia acum incep.
Volumul-reportaj cuprinde  prezentari ale glt-urilor antrenate in proiect, respectiv: GLT 4 Kids Ciumarna, jud. Suceava; GLT Golden Hearts Slatina-Timis, jud. Caras-Severin; GLT Viscri, jud. Brasov; GLT Cehu Silvaniei, jud. Salaj; GLT Borsa, jud. Maramures şi GLT Poienita-Dumitresti, jud. Vrancea. De asemenea: un jurnal in imagini al fiecarei activitati din proiect; instantanee de viata „in oglinda” din comunitatile cunoscute in timpul caravanei; descriere a unor metode/tehnici/instrumente de educatie nonformala ce si-au dovedit eficienta in timpul sesiunilor de formare; impresii ale participantilor;  feed-back al beneficiarilor; prezentare a rezultatelor si impactului proiectului.
Pentru noi, toţi tinerii participanţi la activitati, dimensiunea de invatare a caravanei s-a dovedit a fi sinonima cu: interculturalitatea, comunicarea, antreprenoriatul, conştientizarea si acceptarea diversitatii, activismul si recunoasterea valorilor cetateniei europene.

Omul REinverzeste locul!

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Dorna lanseaza proiectul ”Omul REinverzeste locul!” in cadrul caruia invita comunitatile locale sa se implice activ in proiecte de mediu. In perioada 11 iunie - 31 octombrie, vor fi sprijinite 20 de activitati de igienizare si amenajare a unui spatiu verde important pentru comunitate care, din diverse motive, s-a degradat si isi asteapta o a doua sansa. Cei care vor reusi sa convinga prin determinare si plan de organizare vor fi desemnati câstigatori si vor primi materiale necesare implementarii proiectului, in valoare de 1.000 de euro.
Detalii aiciTermen limita: 31 Octombrie.

ASSOCLIC - Etapa III

Ateliere Fara Frontiere a lansat, cea de-a doua etapa ASSOCLIC pe anul 2013. Pentru cele 500 de calculatoare alocate acestei etape pot aplica biblioteci de stat, organizatii neguvernamentale (asociatii, fundatii, federatii), scoli, licee, institutii de invatamant acreditate (facultati/universitati), gradinite, muzee de stat si institutii sociale care prezinta un proiect intr-unul din domeniile eligibile: educaţie prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimuleaza autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizeaza un impact social in comunitate.
Detalii aiciTermen limita: 11 Noiembrie.

Granturi SEE pentru incluziune sociala si diversitate culturala

Doua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE, cu o valoare cumulata de aproximativ 29 milioane de euro, au fost semnate joi, 26 septembrie a.c., de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Cele doua programe sunt „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, respectiv „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”. Granturile alocate prin intermediul primului program vor fi utilizate pentru dezvoltarea coeziunii sociale si economice la nivel local, regional si national. In cadrul celui de-al doilea program, se va investi in cresterea dialogului cultural si protejarea identitatii europene prin intelegerea diversitatii culturale, constientizarea diversitatii culturale si intarirea dialogului intercultural, respectiv schimburi culturale intre statele donatoare si Romania. Detalii aici.
Forumul National ONG - A XII-a editie

Forumul National ONG va avea loc in perioada 9-10 Decembrie, la Palatul Parlamentului. Tema evenimetului: ONG-urile si rolul lor in societate. Agenda si formatul evenimentului urmeaza a fi stabilite in perioada urmatoare. Detalii aici.

"Vreau sa ajung la scoala"

Transporter a lansat campania „Vreau sa ajung la scoala!” – un program pentru copiii din sate izolate din tara care sunt nevoiti sa mearga pe jos pentru a ajunge la cursuri. Scopul campaniei este sa adopte 3 comunitati rurale ai caror copii se confrunta cu lipsa unui mijloc de transport pentru a ajunge la scoala. Dezideratul campaniei este de a colecta fonduri pentru cel putin un microbuz necesar transportului sau de a reabilita infrastructura pe drumurile de acces catre aceste comunitati. Detalii aici.

Cetatenii pot utiliza date publice

Inca din anul 2011 Romania a aderat la initiativa Open Government Partnership (OGP), cu scopul de a sustine publicitatea documentelor emise de catre administratia publica astfel incat sa se faciliteze intelegerea de catre cetateni a modului de luare a deciziilor.  Prin Programul de Guvernare 2013-2016, Guvernul Romaniei si-a asumat infiintarea in directa coordonare a Primului Ministru a Departamentului pentru Servicii Online si Design. Intre altele, Departamentului ii revine sarcina de a conduce eforturile privind datele deschise (open data), imputernicind cetatenii sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Seturile de date deschise livrate de autoritatile si institutiile administratiei publice pot fi accesate aici.

Ziua intreprinderilor sociale

NESsT Romania anunta cea de a doua editie a Zilei Intreprinderilor Sociale din Romania. Ziua Intreprinderilor Sociale va reuni reprezentanti ai intreprinderilor sociale si ai organizatiilor non-guvernamentale, oameni de afaceri si decidenti in domeniul politicilor publice din domeniu. Programul va cuprinde si un Targ al Intreprinderilor Sociale, in cadrul caruia numeroase intreprinderi sociale din tara isi vor promova produsele si serviciile. Programul detaliat al evenimentului va fi transmis in perioada urmatoare. Evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie 2013, la Hotel Novotel (Calea Victoriei 37B, Bucuresti).
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.