www.theopennetwork.ro
Doneaza 2% »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
APPE la ONGFest
Articol: Dan Ceredeev, presedinte Asociatia Proiect Pro Europa

In urma apelului lansat de ANPCDEFP, prin programul Tineret in Actiune, si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Asociatia Proiect Pro Europa a fost invitata sa participe la ONGFest, Targul economiei sociale, ce s-a desfasurat in perioada 17-19 mai la Bucuresti, in Parcul Tineretului. La festival au participat 150 de asociatii, fundatii, cooperative sau case de ajutor reciproc (CAR-uri, CARP-uri) din toate regiunile Romaniei, ce au ca obiect de activitate:
economia sociala si antreprenoriatul social, voluntariatul, responsabilitatea sociala, dialogul intercultural, inovarea civica, dezvoltarea comunitara. Targul a avut 4 componente – standuri de promovare, seminarii, ateliere, dezbateri cu  diverse teme de interes pentru sectorul neguvernamental, ce s-au desfasurat in fiecare dintre cele trei zile ale festivalului.  
Scopul participarii noastre a fost acela de a promova rezultatele proiectelor derulate prin Programul Tineret in Actiune in perioada septembrie 2012 – octombrie 2013, respectiv: Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, finalizat in luna aprilie a.c., dar ale carui activitati vor continua  pe termen nedeterminat; Citeste si tu! – editia a V-a si Caravana Reality-voice,  in derulare.


Dezvoltare durabila prin programul SPATII VERZI
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de proiect

Desi aflat abia in prima luna  de implementare, proiectul Think Green!, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa in parteneriat cu Colegiul Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc si finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania (Programul Spatii verzi, componenta Spatii verzi urbane) se dovedeste a fi motivant pentru tinerii voluntari ai GLT 4Kids, pentru elevii colegiului si pentru comunitatea extinsa (cadre didactice, cadre militare, membri ai comitetelor de parinti),  numarul participantilor la activitati fiind foarte mare de fiecare data.
In acest interval, activitatile au fost multiple si diverse: reamenajarea stabilimentului pentru odihna din punctul de control al colegiului; decaparea aleilor, amenajarea noilor alei ale promotiilor, element ce tine de cultura organizationala in Colegiul Militar; demarcarea noilor alei cu piatra de rau si marcarea (vopsirea) bordurilor existente; confectionarea si vopsirea cu lacuri naturale a unor jardiniere din lemn pentru flori si plante ornamentale de gradina; decorarea unor vase ceramice de exterior  cu deseuri de gresie si faianta multicolora; achizitionarea si montarea a 14 banci de gradina; plantarea in rondurile de flori a unor specii rezistente în zona de munte, într-o cromatică vie – petunii, salvia, craite, begonii de piatra, iarbă decorativă, trandafiri, tuia, gard viu,  iar in ghivece si jardiniere - muscate si petunii curgatoare.
In paralel cu aceste activitati practic-aplicative se desfasoara si activitati subsumate componentei educative, respectiv pregatirea expozitiei de fotografie Viitorul naTUrii decizi!, a materialelor de promovare si a articolelor pentru revista Think Green!.


Saptamana Europeana a Tineretului
Articol: Ana-Maria Ionita, voluntar GLT 4Kids

Saptamana Europeana a Tineretului (27 mai – 2 iunie 2013) este un eveniment propus de Comisia Europeana ajuns la cea de a sasea editie. Se desfasoara simultan in Romania si in celelalte state europene participante la programul Tineret in Actiune si isi propune sa adune peste 500 de activitati in toata Europa. In Romania, evenimentul este coordonat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. 
Pe harta evenimentelor dedicate SET, singura initiativa la nivelul judetului Suceava este cea a Grupului Local de Tineret 4Kids al Asociatiei Proiect Pro Europa care va derula in aceasta saptamana ateliere de lectura in cadru nonformal (la ruinele Manastirii Moldovita si in Poiana Narciselor din Ciumarna), activitati subsumate proiectului Citeste si tu! – ed.a V-a, proiect derulat prin Programul Tineret in Actiune, actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor.
Mai multe informatii cu privire la SET, temele principale vizate si editiile sale anterioare: http://www.tinact.ro/saptamana-europeana-a-tineretului.


Manageri Societal
Articol: Dan Ceredeev, presedinte Asociatia Proiect Pro Europa

In luna mai 2013, REPER21, ANPCDEFP si CRIES au organizat la sediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, cursul de formare Societal, Managementul responsabil de proiect, in vederea constituirii unei retele nationale de Manageri Societali, cu scopul  promovarii indicatorilor de responsabilitate sociala (mediu, social, economic, guvernanta) in proiectele si politica organizationala  ONG.
Cursul cuprinde 4 sesiuni tematice: proiecte pentru educatia adultilor (beneficiari ai ANPCDEFP - Programul Grundtvig); organizarea de evenimente – marca eveniment responsabil (festivaluri, conferinte, happeninguri urbane); proiecte de tineret (beneficiari ai ANPCDEFP - Programul Tineret in Actiune) si proiecte de productie si consum (ateliere sociale, consum echitabil, ecoturism).
Asociatia Proiect Pro Europa a fost reprezentata la cursul Manageri Societal, sesiunea Proiecte de tineret, iar demersurile noastre de responsabilitate sociala vor fi prezentate in Anuarul Societal, redactat in limbile romana, engleza si franceza, ce va fi difuzat, cu sprijinul ANPCDEFP, in numeroase retele de la nivel national si european. Detalii si pe www.societal.ro.


Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna – proiecte de educatie a adultilor
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si de tineret, APPE
           
Proiectul Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, derulat prin Programul Tineret in Actiune, proiect-pilot Societal, promoveaza indicatori de responsabilitate sociala care se refera la echitate sociala, buna guvernanta, echilibrul mediului si eficienta economica. Activitatile CDL continua in aceasta vara cu ateliere de mestesuguri traditionale pentru adulti, pentru turisti din tara si din strainatate preocupati de cunoasterea culturii si traditiilor romanesti in general, bucovinene in special, ca si de asumarea unor valori si atitudini de responsabilitate sociala.
La atelierele de incondeiat oua, pictura pe sticla si/sau confectionat masti se inregistreaza  in medie cate 20-24 participanti pe serie, persoane adulte din diferite tari si cu preocupari personale si profesionale extrem de diferite, care descopera intr-o maniera aplicata, personala si creativa, spiritualitatea romaneasca si valorile neamului nostru.


Saptamana Nationala a Voluntariatului in AGLT
Articol: Monica Toderita, presedinte AGLT

In saptamana 13-19 mai 2013, AGLT a impartasit spiritual si valorile SNV (Saptamana Nationala a Voluntariatului) alaturandu-se acestui eveniment care a reunit peste 170 de ONG, institutii si grupuri informale de initiative.
Grupuri locale de tineret din Resita, Iasi, Brasov, Falticeni, au organizat concomintent actiuni de voluntariat si evenimente de promovare si celebrare a implicarii in comunitate prin voluntariat ca o recunoastere a bucuriei de ajuta si de a fi impreuna cu cei care au nevoie,
Activitatile grupurilor locale de tineret reprezinta o oportunitate de a face o schimbare in comunitatea in care traim prin implicarea directa in activitati de voluntariat.


Ziua internationala a cartii pentru copii si tineret la Viscri
Articol: Melania Moldovan, trainer T.O.N.

Ziua internationala a cartii pentru copii si tineret a fost sarbatorita si la Viscri intr-un mod placut. 15 copii s-au intalnit pentru a asculta povesti, dar nu oricum. Daca pana acum erau obisnuiti ca parintii sau bunicii sa le rasfete auzul cu povesti despre zane, printese si  printi , de data aceasta ei au fost cei care au avut sarcina de a-i purta pe colegii si prietenii lor de joaca in lumea povestilor. Si astfel fiecare pe rand a avut sansa de a le citi celorlalti despre Mica Sirena. Pentru a se delecta putin, la sfarsitul intalnirii am impartit grupul in doua si astfel am desenat pe baloane personajele principale. Toti copiii au fost incantati, iar rezultatul a fost unul pe masura: ne-am intalnit, am citit, am desenat, cu alte cuvinte am gasit un alt mod de a invata, de a ne distra si am reusit sa imbinam utilul cu placutul.
In cadrul acestei intalniri a fost prezenta si Liesbet Henckens care face parte  din grupul belgian care vine anual in Viscri pentru a organiza zilele de joaca. Impreuna am decis sa continuam acest gen de activitati si incepand cu aceasta vara vom organiza momente de lectura in cadrul zilelor de joaca cu scopul de a-i sprijini si a-i motiva pe cei mici sa citeasca din ce in ce mai mult si mai bine.
A fost o activitate placuta si totodata o provocare deoarece pana acum copiii erau obisnuiti sa organizam doar zilele de joaca iar acum ei au fost cei care au trebuit sa asigure ca activitatea este  una placuta.
Am reusit sa cream o atmosfera frumoasa chiar daca nu a fost joaca in prim plan, am descoperit ca si lectura este atractiva.
OMV Petrom ofera noi finantari de 160 000 euro prin campania Idei din Tara lui Andrei

'Idei din tara lui Andrei' sprijina romanii cu spirit de initiativa sa imbunatateasca vietile celor din jur. Competitia este deschisa tuturor organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice sau de invatamant dar si oricarei persoane dornice sa rezolve problemele comunitatii in care traieste. Inscrierile pot fi facute pana pe 24 iunie 2013, pe site-ul www.taraluiandrei.ro.

Alte surse de finantare:

Impreuna pentru fiecare - Rompetrol; Termen limita: 2 Iunie;

Cooperare pentru formare - Programul de Asistenta Nerambursabila Germana; Termen limita: 31 Decembrie 2013.
Pot Ajuta?

Fundația Pentru Comunitate in colaborare cu MOL România anunta editia 2013 al PROGRAMULUI MOL DE PROMOVARE A TALENTELOR – „POT AJUTA?”, la care se pot inscrie elevi nascuti intre anii 1995 si 2005 inclusiv, si echipe de sportivi sau ansambluri artistice de la scoli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistica din Romania, cu elevi din categoria de varstă sus mentionata, care au obţinut rezultate foarte bune la concursuri nationale si internationale in domeniul sportiv sau artistic si au nevoie de sprijin material pentru dezvoltarea si continuarea carierei.
Termen limita: 15 Iunie. Detalii aici.

Alte oportunitati:

Programul de granturi pentru studenti; Termen limita: 1 Iunie;

Erasmus pentru tineri antreprenori; Termen limita: 1 Iunie;


Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.