www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Am implinit 1 an de activitate!
Articol: Cristina Chert, director executiv T.O.N.
 
Fundatia The Open Network for Community Development a implinit un an!  A primit cadoruri deosebite de la oameni dragi! A primit identitate si nume, a primit timp, a primit hainute si dulciuri sanatoase si mancare si "energizante" si jucarii. Cel mai important cadou pe care l-a primit TON este sufletul si spiritul oamenilor care-i stau alaturi. Sa ne cresti mare TON!
P.S. Click aici pentru a vedea poze de la Intalnirea Nationala a membrilor T.O.N.! Sau vezi prezentarile realizate de cativa dintre membrii T.O.N. (ADAM Moldovita - proiectul Beautiful Art Technique Batik; Asociatia pentru Dezvoltare Locala Cehu Silvaniei; Organizatia Locala de Femei Bordesti) pentru a-ti face o imagine cu privire la activitatile realizate in retea.

Caravana REALITY VOICE in orasul cu oameni frumosi
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE

O locatie in care Caravana Reality-Voice a ajuns de curand a fost Grupul Local de Tineret din Cehu Silvaniei, judetul Salaj, oras pe care tinerii voluntari ai GLT 4Kids l-au descoperit cu multa bucurie si l-au numit orasul cu oameni frumosi, pentru oamenii deosebiti si prietenosi si  calzi pe care i-au cunoscut acolo.
Din programul zilelor de contact: sesiune de facilitare a interactiunii, photo-voice, dezbateri pe marginea expozitiei Reality-Voice (peste 200 de instantanee din activitatile curente ale GLT 4Kids),  sesiune de informare Programul Tineret in Actiune si proiectele de tineret, schimb de bune practici in managementul voluntarilor, debate motivare si recompense, interevaluare, angajament de colaborare - august 2013 – august 2014.
La activitati au participat si membri ai Asociatiei pentru Dezvoltare Locala (ADL) Cehu Silvaniei – d-na  Maria Cordea, d-na Rodica Falaus, d-na Lorena Craciun, d-na Elvira Rednik, d-na Maria Csere-Nagy, d-nul Mirel Olahut si d-nul  László Portik si ai Primăriei orasului - d-na  Mihaela Olahut, care si-au exprimat disponibilitatea de a sustine si pe viitor prin expertiza lor initiativele tinerilor si de a-i responsabiliza in proiectele lor socio-medicale si de dezvoltare comunitara.


Noi grupuri de tineret in retea
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale si tineret APPE

Pe perioada vacantei de vara, in paralel cu activitatile Caravanei Reality-Voice, voluntarii GLT 4Kids au organizat activitati socio-educative si de promovare in mai multe comunitati din judet si din tara. Astfel, au organizat Zile de Joacă pentru copiii din satul Albesti – jud. Vaslui, din Gura-Putnei si din comuna Frumosu – jud. Suceava. In fiecare dintre aceste localitati au fost organizate si expozitii de fotografie, au fost prezentate cele mai importante activitati ale GLT si ale APPE si s-a derulat cate o sesiune informativa Ce este un GLT? Activitati si proiecte specifice AGLT.
Rezultatul? Trei noi grupuri de tineret constituite la Albesti, Gura-Putnei si Frumosu, 14 noi tineri voluntari si noi alternative educative pentru copiii si tinerii din aceste localitati. Pana la sfarsitul acestui an, toti acesti tineri si alti doritori vor participa la cateva sesiuni de formare sustinute de traineri din GLT 4Kids pentru a fi familiarizati cu metode si principii de baza in organizarea unor activitati socio-educative pentru copii si tineri, urmand ca in anul urmator sa participe la cursurile specializate sustinute de AGLT.


Think Green! - bilant la final de proiect
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator proiect

Proiectul Think Green!, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa in parteneriat cu Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc, prin Programul Spatii Verzi, componenta Spaţii verzi urbane, a avut ca scop antrenarea elevilor colegiului si a comunitatii scolare extinse in activitati si actiuni consecvente de responsabilitate sociala, cu domeniile ei specifice: mediu, social, economic si buna  guvernanta. Bugetul total al proiecului – 12755,28 lei, din care  9000 lei – Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania; 3755,28 lei – cofinantare APPE).
Cei 480 de elevi ai colegiului au participat la doua categorii de activitati de protejare a mediului si de formare a conduitei RS,  activitati practic-aplicative si activitati de formare. Dintre activitatile practic-aplicative: reamenajarea parcului din  incinta liceului, marcarea si vopsirea bordurilor aleilor, montarea bancilor noi, repararea si vopsirea bancilor vechi, amenajarea Aleii Promotiilor, decorarea spatiului de odihna din punctul-control al liceului, plantarea a peste 900 de rasaduri de flori autohtone intr-o cromatica vesela si revigoranta. Motivante si atractive s-au dovedit a fi atelierele de creatie Eco-fun  (decorare a unor vase ceramice de exterior cu deseuri de gresie si faianta multicolora), cele de confectionare a unor jardiniere din lemn, cele de culinarit si Moara de hartie manuala. In cadrul sesiunilor de formare, Trainig Eco-Proactiv si Dezvoltarea durabila si domeniile ei au fost formati 45 de promotori de educatie ecologica si responsabilitate sociala care vor fi activi in aplicarea Planului de actiune RS in intreg colegiul si de promovarea revistei Think Green!, produs al proiectului.
Indicatori de rezultat: 480 de elevi participanti la activitati de ecologizare si RS; suprafata reamenajata a spatiului verde din parcul colegiului - 1500 mp; mai mult de 250 de elevi familiarizati cu conceptul de voluntariat pentru mediu; peste 30 de ateliere de creatie, reciclare si RS; 6 sesiuni de formare personala pentru elevi; peste 550 de membri ai comunitatii scolare extinse – beneficiari indirecti ai proiectului; 36 de indicatori in  Planul de actiune de responsabilitate sociala; revista Think Green! si cresterea vizibilitatii initiativelor tinerilor in presa scrisa si in mediul on-line.


Jomba Camp - S.P.E.A.S. 2013
Articol: Emilian Ceredeev, animator Jomba - S.P.E.A.S.

15-22 iulie 2013 - Tabara pentru copii cu deficiente mentale (mediu spre sever) de la Maasmechelen-Belgia.
Experienta mea de animator pentru copii cu dizabilitati in aceasta tabara nu se poate rezuma in doar cateva cuvinte. Am avut posibilitatea de a reedita experiente de invatare complexe si constructive, de a cunoaste tineri voluntari dedicati si altruisti, care stiu ca impreuna pot schimba ceva in mersul acestei lumi, de a descoperi copii pentru care un zambet e un dar de pret si copii care si-au facut din prietenie un crez, pentru ca numai asa pot gasi puterea de a-si depasi limitele. Emotiile si sentimentele s-au amestecat tumultuos, permanent: compasiunea mea s-a transformat foarte curand in respect pentru lectii de viata; o usoara tristete si gandul ca viata e nedreapta uneori au devenit acolo convingerea ca o prietenie adevarata poate alunga suferinta si te poate invata sa traiesti (o viata!!!) cu ea; am trait acolo satisfactia de a fi preferat de copii pentru ca le ofeream dramul de veselie si detasare  care le transformau ziua intr-o experienta irepetabila.
Acolo, toate simularile la care am participat in cursurile SPEAS din tara au devenit realitati ce s-au succedat cu repeziciune, uneori cu cate 5-6 situatii diferite in acelasi timp, dar in fata carora reactia noastra trebuia sa se dovedeasca prompta, corecta si specializata (cat pentru un animator SPEAS) si mai ales nepartinitoare.
Da! Taberele acestea sunt la modul propriu lectii de viata pentru orice voluntar si o certificare nescrisa a unor competente din sfera incluziunii sociale si a nondiscriminarii.

Beautiful Art Technique - Batik
Articol: Diana Priscorneac, vicepresedinte ADAM Moldovita

In perioada 11-16 august 2013 la ADAM  Moldovita  s-a derulat proiectul  "Beautiful Art Technique-Batik",  aprobat  in  cadrul  programului  Grundtvig  ateliere.  Activitatile  din  cadrul proiectului au reunit participanti din: Grecia, Cipru, Letonia, Belgia, Bulgaria, Olanda și Romania.
Intalnirea cu aceștia s-a dovedit a fi una plina de emotie, fiecare dorind sa cunoasca lucruri noi despre oamenii și cultura acelor tari. Dupa prezentarile facute de fiecare in parte și identificarea locului de origine pe harta, ne-am dat seama ca  intr-o" cameruta" a  incaput o "Europa Intreaga" care, pentru cateva zile, avea sa devina o mica familie.
Nu puteam sa le vorbim oaspetilor noștri despre "tehnica batik" fara sa le aratam frumusetile satului bucovinean, indeletnicirile oamenilor, dragostea fata de portul popular și credinta in cel de sus.
Vizitele la "Muzeul Oualor incondeiate – Lucia Condrea", "Muzeul Satului", Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Schitul Putna, plimbarea cu mocanita, participarea la" Festivalul  Hutulilor", au fost prilej de socializare și cunoaștere  reciproca.
Dar cum scopul proiectului a fost – invatarea tehnicii de incondeiere a oualor  - am trecut la atelierele de lucru. Dupa cateva explicatii referitoare la instrumentele de lucru folosite , gama de culori specifica zonei, tehnica de lucru, modele, etape etc. am inceput  sa incondeiem.  Pana cand chișita și-a gasit locul in mana fiecarui invatacel a trecut ceva vreme, dar important este faptul ca nimeni nu s-a dat batut. Am apreciat foarte mult rabdarea, ambitia, perseverenta și, de ce nu – talentul – de care au dat dovada participantii. Ceea ce a ieșit din mana unora a fost chiar spectaculos. Nici lor nu le venea sa creada ca un ou "imbracat" in ceara cu linii și puncte iar apoi "intors" prin galben, roșu și negru,  poate sa fie o opera de arta.
Una din cele mai frumoase seri a fost aceea in care fiecare participant a trebuit sa-și pregateasca un stand cu lucruri reprezentative din tara lui. S-au spus povești, s-au vizionat filmulete, s-au facut schimb de suveniruri, s-au dat cadouri, s-au degustat  produse… intr-un cuvant  buna dispozitie a fost la ea acasa -  intr-o mica familie europeana.
La sfarșitul proiectului fiecare participant a fost premiat cu cate o diploma, prilej cu care și-a exprimat impresiile vis-à-vis de activitatile la care a participat.  Toti au fost  impresionati și unii dintre ei au promis ca, fie se vor intoarce pentru a participa la alte ateliere, fie vom face parteneriate pentru derularea altor proiecte.  S-auzim numai de bine, dragi prieteni!


Roadele activitatilor ADAM Moldovita se culeg cu spor pe timp de vara
Articol: Hiche Mihaela, coordonator ADAM Moldovita

In luna august 2013 au inceput la ADAM Moldovita activitatile din cadrul proiectului european "Game On", proiect derulat in cadrul Programului Tineret in Actiune, actiunea 1.2- Initiative ale Tinerilor. Una dintre activitatile din prima luna de proiect a constat in realizarea unui schimb de tineri intre grupurile GLT din Moldovita si Crucea. Astfel, 10 tineri din Crucea au fost gazduiti in Moldovita pentru 3 zile, zile pline de haz, distractie, bucurie si prietenie. Impreuna, cele doua grupuri au realizat si o zi de joaca pentru copii din Moldovita.
De asemenea, miercuri, 28 august 2013, ADAM Moldovita a primit vizita fostului Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, doctor Cristian Anton Irimie, insotit de o delegatie. Coordonatorul ADAM Moldovita, a prezentat proiectul ADAM si spatiile destinate serviciilor medicale. Domnul doctor Cristian Irimie a fost impresionat de aspectul spatiilor medicale si a promis ca se va implica in identificarea unor medici care sa profeseze in cadrul ADAM Moldovita. 
Vizita a fost facilitata de primarul comunei, domnul Traian Iliesi. In cadrul discutiilor, domnul primar a promis ca Primaria Comunei se va implica in sustinerea unor medici prin oferirea unor spatii de locuit.
Speram ca in cel mai scurt timp, spatiile medicale din cadrul ADAM Moldovita sa devina functionale si sa serveasca nevoilor oamenilor din comunitate. Pentru acest ideal, voluntarii de la ADAM Moldovita au facut eforturi foarte mari in ultimii 4 ani iar ADAM Moldovita poate fi, dupa Slatina Timis, un centru socio-medical de referinta.
Cooperare pentru formare

Programul de asistenta nerambursabila germana 2011-2013 isi propune sa imbunatateasca educatia practica in scolile vocationale, profesionale, speciale si unitatile de asistenta sociala. Partenerii si beneficiarii pot fi grupuri scolare, institutii si organizatii din domeniul sanatatii / asistenta sociala, societati comerciale, asociatii, fundatii sau organizatii care sunt active in domeniul educarii si ingrijirii tinerilor, batranilor si a celor cu dizabilitati.
Programul ofera asistenta nerambursabila pentru formarea de formatori, maistri si specialisti, instruirea personalului, know-how, exemple si demonstratii necesare profesorilor si tehnicienilor romani. Mai mult, programul poate dezvolta cooperarea cu scoli de arte si meserii, centre de mestesugari, asociatii agricole si patronale. Pot si organizate cursuri, workshopuri si seminarii pentru formare, calificare, recalificare, orientare profesionala.
Detalii aici. Termen limita: 31 Decembrie.

Oportunitati de finantare pentru tineri

In cadrul workshopului „Finantari europene in Romania pentru ONG-uri si tineri”  de la European CSR Lessons 2013, participantii au aflat ce posibilitati de finantare exista in Romania pentru ONG-uri si cum pot fi obtinute fonduri pentru proiecte de tineret. Afla si tu despre ce e vorba citind aici articolul publicat pe www.responsabilitatefinanciara.ro.

 

Saptamana Participarii Cetatenilor

La conferinta de la Belgrad, ce a avut loc intre 12-15 Mai 2005, Central and Eastern European Citizens Network a adoptat o rezolutie prin care s-a angajat sa organizeze o serie de evenimente ce se vor reuni sub denumirea de Saptamana Participarii Cetatenilor si care vor avea loc in toate cele 20 de tari membre ale retelei in perioada 23-29 Septembrie.
Saptamana participarii cetatenilor este deschisa pentru oricine crede in importanta dezvoltarii initiativei cetatenesti, a societatii civile si a democratiei participative. Este binevenit oricine este gata sa organizeze actiuni legate de participarea cetatenilor sau organizatii care sunt gata sa faca legatura intre Saptamana Participarii Cetatenilor si programele sau initiativele lor aflate in derulare.
Pentru inscrieri, contacteaza coordonatorul international al Saptamanii Participarii Cetatenilor, Máté Varga: matev@kkapcsolat.hu sau ia legatura cu coordonatorul national, Nicolae Cuta: nicucuta@gmail.com (CRONO).
Detalii aici.

Cursuri in context TiA

Extinde-ti orizontul, aplica la cel putin unul dintre multiplele cursuri de formare oferite in cadrul programului Tineret in Actiune:
Recomandam si...

Newsletterul Asociatiei Cele Mai Frumoase Sate - ne-au placut articolele despre Festivalul Dulcetii si Ecoparc!
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.