Noutati din reteaua deschisa 

Petreceri in zapada
Articol: Emilian Ceredeev, Lider GLT 4Kids Ciumarna

Pe toata perioada vacantei de iarna, voluntarii GLT 4Kids Ciumarna au organizat zile de joaca pentru copii in incercarea de a raspunde nevoii lor de a se exprima liber prin joc si de a fi antrenati in activitati recreative in natura si in anotimpul alb. Fiecare petrecere in zapada a fost un prilej de bucurie pentru cei mici si o provocare la competitie, fair-play si entuziasm. Intre preferinte: veselul iglu, metereze de omat si cel mai haios om de zapada. Au urmat: distractia, amuzamentul, bucuria de a fi invingator,  evaluarea si – de fiecare data – premierea tuturor participantilor.

Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE

Activitatile din cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune,  mobilizeaza tot mai multi voluntari si determina interesul crescand al copiilor si tinerilor de a participa la propria formare personala prin activitati recreative diverse si prin valorificarea potentialului lor creativ.
In aceasta etapa a proiectului, se desfasoara ritmic ateliere de creatie si handmade, intalniri ale copiilor cu tinerii voluntari ai GLT 4KIDS in ludoteca centrului, vizionare de filme educative pentru copii urmate de dezbateri asupra mesajului pe care il transmit si ateliere de lectura interactiva.
De asemenea, a avut loc lansarea expozitiei de felicitari si decoratiuni a Concursului international Craciun in Europa, componenta a campaniei Voluntar de Craciun reeditata cu succes si in acest an de catre asociatia noastra. La concurs au participat 1845 de copii si tineri din intreaga tara si din Belgia, Germania, Ungaria si Polonia, lucrarile inscrise in competitie remarcandu-se prin diversitatea tehnicilor si materialelor folosite, originalitate, calitatea executiei si complexitatea mesajului transmis.

Fii DAR voluntar!
Articol: Daniela Ceredeev, Coordonator programe sociale si tineret

Campania Fii DAR voluntar! a Asociatiei Proiect Pro Europa a mobilizat si in acest an un numar impresionant de copii si tineri din intreaga tara. Cei peste 3750  de participanti au fost sensibilizati de povestile de viata ale celor 112 copii si tineri din Asezamantul Social de Copii Sfantul Leontie de la Radauti si le-au oferit daruri constand in dulciuri si fructe, rechizite, jocuri si jucarii, hainute si obiecte de igiena personala. Deosebit de activi, alaturi de tinerii voluntari ai asociatiei noastre, s-au dovedit a fi elevii Colegiului Militar Stefan cel Mare Campulung Moldovenesc care au ambalat sute de cutii cu cadourile pentru cei mici, i-au colindat mai apoi si au petrecut cu ei cateva ore de poveste. Copiii din asezamant, fascinati si motivati de aplauzele prietenilor lor mai mari, au dorit sa recite si ei poezii, sa murmure colinde si sa afle cat mai multe lucruri din viata de elev al unui colegiu militar. Activitatile campaniei continua, in lunile urmatoare tinerii din cele doua institutii urmand a participa la cateva traininguri comune de antreprenoriat si educatie multiculturala. Pentru cei mici, tinerii GLT-isti vor organiza zile de joaca, un carnaval si doua concursuri de karaoke.

Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna
Articol: Claudia Stanescu, Coordonator schimburi si voluntari GLT Mereu Tineri Constanta

Intre 28 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013, a avut loc schimbul de experienta intre Constanta si Crucea, in faza de retur. O echipa vesela formata din 8 voluntari TiM a plecat intr-o dupa amiaza insorita din Constanta, catre destinatia finala, Crucea. Cu speranta ca totul va decurge minunat, ca nu vom avea probleme pe drum, ne gandeam cu emotie la reintalnirea cu cei din Crucea, de care ne-am atasat in mod iremediabil vara trecuta cand au venit la mare.
Odata ajunsi acolo, ne-am simtit din primul moment "ca acasa". Am asistat in Vatra Dornei la un festival al obiceiurilor, unde s-a colindat si s-a dansat, apoi am plecat spre Crucea, pentru a fi luati in primire de catre gazdele noastre. Toti ne-am simtit minunat, am avut parte de niste gazde extrem de binevoitoare. Programul a fost placut, am avut momente cu intregul grup, dar si momente in care am putut sa ne relaxam, sa ne bucuram de peisajul montan. Am petrecut doua zile pe partia din Vatra Dornei, unde participantii la schimb au schiat si s-au au facut snowboarding. Serile s-au incheiat cu un vin fiert binemeritat.
Revelionul a fost o reusita, ne-am simtit extraordinar alaturi de grupul din Crucea. Urcarea si coborarea de pe munte, la cabana, a fost o aventura in sine, drumul fiind de o ora si jumatate.
 S-au facut multe poze, s-a ras mult si s-au legat adevarate prietenii. Speram ca la vara cei din Crucea sa vina la mare, sau sa mergem noi din nou la ei, de aceasta data, cu corturile.
 A fost o aventura pe cinste pentru toti participantii la acest schimb si speram ca pe viitor si alte GLT-uri sa faca schimburi de experienta deoarece e un adevarat castig pentru toti cei implicati.

Programul Spatii verzi

Fundatia pentru Parteneriat si  MOL Romania au lansat a 8-a editie a programului Spatii Verzi. In cadrul componentei "Spatii verzi urbane" se acorda finantare proiectelor care isi propun reabilitarea sau crearea de spatii verzi si desfasurarea activitatilor de educatie ecologica in randul comunitatilor locale, derulate de ONG-uri in parteneriat cu diferite institutii. Componenta de finantare "Arii Naturale Protejate" urmareste promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale prin intermediul implicarii ONG-urilor si scolilor, a comunitatilor locale precum si a custozilor/administratorilor de arii protejate. Suma alocata celor doua componente este de aproape 670.000 de RON.

Termen limita: 19 Februarie 2013. Detalii aici.
Sanatate publica - cerere de proiecte pentru 2013

Obiective program: imbunatatirea securitatii sanitare a cetatenilor; promovarea sanatatii incluzand si reducerea inegalitatilor; generarea si diseminarea informatiilor si cunostintelor legate de sanatate.
Pot depune proiecte: institutii publice in domeniul sanatatii, centre de cercetare, autoritati locale si regionale, administratii centrale, universitati, asociatii, organisme internationale, etc.

Activitati eligibile
  • cererea de proiecte 1: imbunatatirea accesului la diagnosticarea timpurie pentru HIV/SIDA si tratament si ingrijire timpurie pentru persoanele vulnerabile si in regiunile prioritare – 1.000.000 euro;
  • cererea de proiecte 2: lupta impotriva bolilor cronice si promovarea unei imbatraniri sanatoase – 1.000.000 euro;
  • cererea de proiecte 3: sprijin pentru promovarea Parteneriatului European pentru Inovare in imbatranirea activa si sanatoasa – 6.000.000 euro;
  • cererea de proiecte 4: retea pilot pentru cooperare prin Directiva 2011/24/EU (oncologia pediatrica si maladiile neurologice) – 3.000.000 euro;
  • cererea de proiecte 5: sprijin pentru o retea de informare pentru mesothelioma pulmonara – 830.900 euro.
Termen limita: 22 Martie. Detalii aici.

Cooperare pentru formare: Programul de asistenta nerambursabila germana 2011-2013

Programul isi propune sa imbunatateasca educatia practica in scolile vocationale, profesionale, speciale si unitatile de asistenta sociala. Partenerii si beneficiarii, din Romania si R.Moldova a asistentei nerambursabile germane, sunt:

  • Grupuri scolare, licee, scolile profesionale, scolile tehnice sau alte institutii de invatamant care ofera tinerilor o educatie profesionala si practica;
  • Institutii si organizatii din domeniul sanatatii / asistenta sociala: spitale, orfelinate, case pentru batrani sau pentru persoane cu handicap, grupuri dezavantajate, unitati terapeutice (ex. ergoterapie, recuperare, balneo-terapie, etc.);
  • Societati comerciale, asociatii, fundatii sau organizatii care sunt active in domeniul educarii si ingrijirii tinerilor, batranilor si a celor cu dizabilitati.
Sunt incurajate proiectele pentru formarea si calificarea personalului. De exemplu, un ONG care vrea sa inceapa o retea de ingrijire in mediul rural, ar putea avea nevoie de sprijinul unui expert german pentru a invata cum sa organizeze o astfel de retea. Programul mai cuprinde asistenta nerambursabila pentru formarea de formatori, maistri si specialisti, instruirea personalului, know-how, exemple si demonstratii necesare profesorilor si tehnicienilor romani. Mai mult, programul poate dezvolta cooperarea cu scoli de arte si meserii, centre de mestesugari, asociatii agricole si patronale. Pot si organizate cursuri, workshopuri si seminarii pentru formare, calificare, recalificare, orientare profesionala.

Termen limita: 31 Decembrie 2013. Detalii aici.

Raport mondial privind tineretul

Organizatia Natiunilor Unite este in proces de pregatire a Raportului mondial privind tineretul - editia 2013, avand ca tema migratia tinerilor si dezvoltarea. Raportul va oferi o perspectiva multidimensionala asupra experientei de viata a tinerilor migranti, precum si a tinerilor afectati de migratie. Ca parte a procesului, grupul de lucru al ONU pe tineret a lansat o platforma online de discutii interactive (deschisa pentru patru saptamani) pe care invita tinerii migranti si alti tineri afectati de migratie sa-si impartaseasca povestile si experientele de viata.
Tinerii din lumea intreaga, cu varsta intre 15 si 35 de ani, pot participa in diverse activitati interactive online, inclusiv consultatii online, sondaje, Google+.
Mai multe informatii:

Termen limita: 27 mai. Detalii aici.

Conferinta Atragerea fondurilor in comunitate

Daca esti fundraiser sau conduci o organizatie noteaza-ti data de 18-19 aprilie in agenda si mergi la Cluj sa afli ce s-a strans in ultimul an in fundraising-ul din Romania: donatori, metode, fonduri, experiente si bune si rele. Daca ai o experienta interesanta din care ai invatat ceva important pentru activitatea ta de fundraising  si pe care vrei sa o prezinti in atelierele Conferintei, trimite un email pe conferinta@arcromania.ro pana in 15 februarie, spune pe scurt care e experienta si ce ai invatat din ea si poti fi speaker la Conferinta!

Termen limita: 27 mai. Detalii aici.

Burse de studii

Studentii, masteranzii, doctoranzii, liceeni de clasa a XII-a, cercetarorii, cadrele didactice titulare, medicii rezidenti pot candida pentru bursele de studii in strainatate pentru anul 2013/2014 gestionate de Agentia de Credite si Burse de Studii (www.roburse.ro), dupa cum urmeaza:
- burse de studii in Grecia: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Italia: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Luxemburg: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Nigeria: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Cehia: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Croatia: DL: 14.02.13;
- burse de studii in Slovacia: DL: 14.02.13.
De asemenea, e incurajat si schimbul de burse intre institutiile de invatamant superior din Romania si Kuwait.
Detalii aici.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.