www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Ziua Nationala de contact T.O.N.
Articol: Cristina Chert, Director Executiv T.O.N.

16-18 August - La Borsa a avut loc cea de-a doua Intalnire Nationala TON, dupa cea din 2013 de la Vatra Moldovitei. Expert invitat din Ministerul Sanatatii , consilier de secretar de stat, d-na Cristina Vladu a facut precizari importante cu privire la Asistenta la nivel de comunitate. Formatorii TON au condus workshopuri simultane despre „Realizarea unui eveniment”( Ioan Suru, ADAM Slatina Timis si membru in bord TON), “Cum te dezvolti dintr-un grup informal intr-un grup formal” ( Mihaela Hiche, ADAM Moldovita ), “Despre TON” (Cristina Chert, Director Executiv TON). Marleen Smeyers si Patrick van Den Nieuwenhof au prezentat proiecte colaborative de retea ( „Nette” si „Expozitia 25 de ani de colaborare Romano-Belgiana”). Experti din retea ( Daniela Ceredeev, Daniela Ghitoiu, Doina Enache, Ioan Suru, Mariuca Ivan-„Crucea Alb Galbena”, Mihaela Hiche) au prezentat remarcabile proiecte locale sau nationale. S-au remarcat standurile locale pline de poze, materiale, de activitati si de savuroase produse locale. Multumim organizatorilor Gabi si Kris, multumim tuturor celor care au facut un efort deosebit pentru a ajunge la Borsa! La Multi Ani TON!! Sa fim sanatosi, frumosi, si sa ne intalnim cu drag si la TON 25! ( la nunta!!).

Ziua Internationala a Prieteniei
Articol: Dan Ceredeev, Presedinte APPE

Pentru a reconfirma o data in plus  prietenia care ii leaga de copiii si tinerii din Asezamantul Social „Sfantul Leontie”de la Radauti, voluntarii GLT 4 Kids au organizat pentru acestia o Zi de joaca de Ziua Prieteniei, cu atat mai mult cu cat in ultimul timp numarul copiilor in centru a crescut foarte mult si cei mai multi dintre noii veniti nu au avut parte de prea multe bucurii de la cei din jurul lor pana acum.
Momentele de animatie au fost alternate cu jocuri de cunoastere si de stimulare a increderii de sine, iar recompensele de la momentele de reflectie si interevaluare au avut menirea de a valoriza fiecare participant si de a incuraja comunicarea. Acest tip de activitati vine in continuarea programului de suport emotional si de integrare a copiilor cu dificultati pe care Asociatia Proiect Pro Europa si-l asuma inca de la infiintare.


Proiectul Think Green! la final
Articol: prof. Daniela Ceredeev, coordonator de proiect; prof. Catalina Gulii, responsabil educatie ecologica

In ultima luna, tinerii promotori de responsabilitate sociala voluntari in proiectul THINK GREEN! au fost preocupati de conceperea si editarea revistei-reportaj a proiectului. Revista cuprinde articole pe tema responsabilitatii sociale, cu detalieri ale indicatorilor din domeniile social, mediu, economic si guvernanta, file de jurnal ale participantilor la activitati, eseuri si reflectii pe marginea dimensiunii educative a proiectului, raportul final si o ampla galerie foto.
Editata intr-un format atractiv si neconventional, revista Think green! (ISBN 978-973-0-15112-1) va fi lansata in cadrul unei solemnitati la inceputul lunii septembrie si va fi oferita altor tineri din diverse institutii de invatamant si din organizatii de tineret, stakeholderilor si colaboratorilor Asociatiei Proiect Pro Europa si ai Colegiului Militar Campulung Moldovenesc, parteneri in proiect, unor diverse biblioteci din tara,  cu scopul oferirii unui exemplu de buna practica in domeniul educatiei pentru mediu si al cresterii vizibilitatii initiativelor tinerilor in comunitatea regionala si nationala.


Caravana Reality-Voice la Slatina-Timis
Articol: Daniela Ceredeev, Coordonator programe sociale si tineret APPE

In aceasta perioada, tinerii voluntari ai GLT 4Kids se afla in Caravana Reality-Voice, proiect derulat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor.
Prima locatie a caravanei a fost Grupul Local de Tineret „Golden Hearts” al Asociatiei de Ajutor Mutual ADAMS Slatina-Timis. In aceeasi perioada acolo se aflau alte trei grupuri de tineri, astfel incat sesiunile comune de training si activitatile caravanei au cooptat simultan tineri din cinci grupuri de tineret: un grup de tinere voluntare din Belgia, aflate intr-un proiect socio-umanitar, tineri din GLT „Arcus” Resita, tineri din GLT Armenis, grupul gazda si – desigur – delegatia GLT 4 Kids.
Dupa sesiunile de facilitare a interactiunii si de team-building, tinerii au organizat o zi de joaca in timpul careia fiecare grup a putut sa-si probeze experienta si sa ofere celorlalti un exemplu de buna-practica. Caravana noastra presupune si o expozitie itineranta de fotografie (peste 200 de instantanee din activitatile noastre curente) prin care dorim facilitarea unui autentic schimb de experienta intre tineri si prin care ne propunem sa facem cat mai vizibile initiativele tinerilor. Expozitia a suscitat interesul tuturor participantilor si a constituit premisa unor proiecte comune viitoare, de tip schimb de experienta, intre tinerii nostri si cei din Slatina-Timis, respectiv Resita.
Dimensiunea de invatare a caravanei a fost completata de itinerarii culturale locale: Lacul de acumulare antropic Trei Ape, Manastirea Piatra Scrisa, Situl arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica de Piatra de la Densus, Manastirea Prislop si Cetatea Alba Iulia.


Ateliere de lectura si scriere creativa
Articol: Daniela Ceredeev, Coordonator programe sociale si tineret APPE

Atelierele de lectura subsumate campaniei de promovare a lecturii Citeste si tu! – ed. a V-a au continuat si pe toata perioada  Caravanei Reality-Voice. Tinerii au folosit fiecare oportunitate oferita de locatiile in care a poposit  caravana pentru a organiza flashmoburi de lectura in spatii neconventionale si pentru a sensibiliza interesul celor cu care au interactionat pentru lectura. Pe oriunde au trecut, voluntarii nu au ezitat sa prezinte proiectul lor, sa vorbeasca despre realizarile de pana la aceasta data ale campaniei si despre preocuparile GLT 4Kids. Au fost organizate flashmoburi  la situl arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana, sub streasina Bisericii de Piatra de la Densus, in librarii din Caransebes, in cetatea Viscri si in cetatea Rupea, in Turnul Dogarilor din Sighisoara, in gradina Castelului Peles si pe platforma Mausoleului de la Marasesti. De asemenea, in programul fiecarei Zile de joaca din aceasta perioada a fost inclus si cate un atelier interactiv de scriere creativa. Copiii si tinerii din Slatina Timis (jud. Caras Severin), Viscri (jud. Brasov), Dumitresti-Poienita (jud. Vrancea) si Albesti (jud. Vaslui) au scris povesti si povestiri deosebit de ccreative, ce s-au bucurat de aprecierea celor din jurul lor, cele mai reusite creatii urmand a fi publicate in volumul Citeste si tu!.

Week-end formativ
Articol: Emilian Ceredeev, lider GLT4Kids

Acest weekend a insemnat pentru voluntarii GLT 4Kids sansa de a participa la o sesiune de formare sustinuta de traineri cu o complexa experienta in activitatile de tineret, d-na Maria Prutieanu si d-nul Istvan Hesfelean. A fost o minunata ocazie ca fiecare dintre noi sa-si intareasca motivatia  de a voluntaria si de a-si stabili prioritatile de formare personala. La finalul sesiunii am organizat si o Zi de joaca, pentru cei 70 de participanti,  cu trei module distincte – animatie pentru copiii de 2-6 ani, jocuri de miscare si dans pentru copiii de 7-12 ani si workshop interactiv pentru toti participantii de peste 12 ani. Sedinta de evaluare si feedback ne-a adus multiple satisfactii, activitatea noastra fiind apreciata de toti cei prezenti si mai cu seama de trainerii AGLT.

Zile de joaca la Vatra Moldovitei
Articol: Bindiu Ioana, lider GLT Young Generation

Doua duminici consecutive, doua zile de joaca, doua experiente, doua reusite ale membrilor G.L.T. Young Generation: Aneci Viorel, Balahura Georgiana, Bindiu Andreea, Bindiu Ioana, Boca Ionela, Butnariu Loredana, Cenusa Sergiu, Farcal Madalina, Farcal Valentina, Irimescu Gabriela, Letchi Ramona, Popescu Iosif, Pusca Nicolae, Rusu Mihaela, Subran Georgel, Subran Gabriel, Tanul Ionela. Timpescu Andreea, Trufan Lorefana, Vaman Liviu.
Duminica, 4 august 2013, G.L.T. Young Generation a organizat o zi de joaca la care au participat in jur de 30 de copii. Vremea a fost de partea noastra, asa incat, timp de doua ore, jocuri precum „Tomato Ketchup”,  „Esarfa” sau „Soarecele si pisica” au facut ca buna dispozitie sa „pluteasca in aer”.
Ziua de duminica, 11 iulie 2013, a fost ceva mai speciala, intrucat copiii au avut parte de jocuri cu apa. Acestea au avut un deosebit succes in randul celor mici (si in randul celor mai mari, de fapt), fiind oprite insa de ploaia ce ameninta ca se apropie. Cei aproximativ 30 de copii s-au aratat foarte incantati de jocurile cu apa si ne-au asigurat ca data viitoare isi vor aduce si prietenii la ziua de joaca.
In concluzie, ultimele doua activitati ale G.L.T. Young Generation au fost un succes si suntem siguri ca nici urmatoarele nu vor fi mai prejos, deoarece entuziasmul copiilor ii face pe membrii grupului sa fie plini de energie si dornici de joaca.


Retrospectiva foto a activitatilor OLF Dumitresti

Organizatia Locala de Femei Dumitresti-centru va prezinta o retrospectiva foto a activitatilor de pana acum. Click aici pentru a vizualiza prezentarea!


Facilitarea schimburilor transnationale in extrasezon in Europa prin dezvoltarea turismului social

Obiectivul programului de finantare este facilitarea fluxurilor turistice transnationale  de seniori in Europa in extrasezon prin consolidarea parteneriatelor europene, prin dezvoltarea unui serviciu innovator sau prin promovarea pachetelor de servicii existente. Pot aplica consortii formate din minim 4 si maxim 8 parteneri din cel putin patru tari europene diferite. Valoarea unui grant nu trebuie sa depaseasca 340 000 euro. Termen limita: 26 septembrie 2013. Detalii aici.


Alte surse de finantare:

Program de finantare Avon 2013; Termen limita: 25 August;
Cultura 2011-2013; Componenta 1.1-Proiecte multianuale de cooperare si Componenta 1.2.1 -Proiecte de cooperare: proiecte culturale sectoriale sau transsectoriale; Termen limita: 1 Octombrie;

Saptamana Participarii Cetatenilor - 23-29 Septembrie

La conferinta de la Belgrad, ce a avut loc intre 12-15 Mai 2005, Central and Eastern European Citizens Network a adoptat o rezolutie prin care s-a angajat sa organizeze o serie de evenimente de crestere a gradului de constientizare ce se vor reuni sub denumirea de Saptamana Participarii Cetatenilor si care vor avea loc in toate cele 20 de tari membre ale retelei in ultima saptamana din luna septembrie a fiecarui an. 
Saptamana participarii cetatenilor este deschisa pentru oricine crede in importanta dezvoltarii initiativei cetatenesti, a societatii civile si a democratiei participative. Este binevenit oricine este gata sa organizeze actiuni legate de participarea cetatenilor sau organizatii care sunt gata sa faca legatura intre Saptamana Participarii Cetatenilor si programele sau initiativele lor aflate in derulare. Oricine poate sa contribuie la succesul acestui proiect, chiar si numai participand la evenimentele organizate pe durata Saptamana Participarii Cetatenilor.
Pentru orice nelamuriri, sugestii sau intrebari contactati coordonatorul international al Saptamanii Participarii Cetatenilor, Máté Varga : matev@kkapcsolat.hu (Hungarian Association for Community Development - Ungaria) sau luati legatura cu coordonatorul national, Nicolae Cuta : nicucuta@gmail.com (CRONO). Detalii aici.


Alte oportunitati:

Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.