Noutati din reteaua deschisa 

Raportul Anual T.O.N. 2012

A aparut raportul anual al Fundatiei The Open Network for Community Development, disponibil atat in limba romana, cat si in Engleza. Click aici pentru a afla care au fost realizarile anului 2012 in reteaua de cooperare romano-belgiana!

Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna


Proiectul Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret în Acţiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor, a intrat in cea de-a sasea luna de activitati. In intervalul 20.09.2012 – 20.02.2013, conform calendarului de proiect, tinerii voluntari din Grupul Local de Tineret 4Kids s-au implicat in  activitati variate de promovare a educaţiei non-formale si a conceptului de voluntariat, care au plecat de la realitatea ca tinerii pot si doresc sa participe activ  la viata comunitatii careia apartin.
Contributia activitatilor proiectului la dezvoltarea de competente se concretizeaza astfel: dezvolta competente de comunicare; creeaza oportunitati de exprimare individuala; formeaza competente investigative si de prelucrare a datelor; formeaza competente manageriale, organizatorice si de participare activa; ofera posibilitati de dezvoltare a unui spirit competitional si competitiv.
Tinerii au participat cu entuziasm si determinare la o gama diversificata de activitati:  achiziţionarea materialelor necesare;  organizarea propriu-zisa a spatiului (ludoteca, minibiblioteca, spatiu exoozitional); realizarea elementelor de identitate vizuala; sortarea si catalogarea cartilor bibliotecii; catalogarea materialelor din dotarea ludotecii; zile de joaca; ateliere de creatie plastica si handmade; campanii de informare pe teme de sanatate si preventie medicala.
In urmatoarele luni activitatile vor continua cu ateliere de pictura pe sticla, confectionat masti si incondeiat oua, intalniri saptamanale in ludoteca si in biblioteca ale copiilor si tinerilor, ca si activitati de ecologizare cu prilejul Lunii Padurii.
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE

Antreprenoriat si dezvoltare durabila - formare pentru tineri

Tinerii din Grupul Local de Tineret 4Kids au participat de curand la sesiunea de formare cu tema Antreprenoriat si dezvoltare durabila  alaturi de tineri din Asezamantul Social „Sfantul Leontie” Radauti, activitate de formare ce se subscrie proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna si care vizeaza angajarea responsabila a tinerilor in diminuarea marginalizarii de orice fel.
Modulul a oferit tinerilor oportunitatea de a-si cultiva si dezvolta o serie de competente functionale: capacitati organizatorice, capacitati de autogestiune/management-ul timpului, gandire si evaluare critica, luarea deciziilor, prelucrarea si utilizarea contextuala a unor informatii, capacitati de a identifica si de a rezolva probleme.
De asemenea, in timpul sesiunii tinerii din ambele organizatii au fost informati despre programul Tineret in Actiune si familiarizati cu specificul educativ si prioritatile programelor de tineret.        
Articol: Daniela Ceredeev, APPE
                                                                                                          
CITESTE SI TU! - program de promovare a lecturii

Asociatia Proiect Pro Europa lanseaza o noua provocare la lectura si la dezvoltare personala a tinerilor. Este vorba despre proiectul CITESTE SI TU!, ce se deruleaza cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor. Finantarea de care beneficiaza proiectul este de 4950 euro. Proiectul consta in organizarea unei campanii de lectura si scriere creativă cu genericul Citeste si tu!, editia a V-a, care va cuprinde: ateliere nonformale de lectura, in spatii neconventionale si stimulative; ateliere de scriere creativa de tip scrisoare-fluviu de Ziua Mondiala a Cartii; expozitie de postere realizate de participantii la campanie; publicarea unui volum ce va cuprinde lucrari si studii ale tinerilor pe marginea activitatilor campaniei, fise de jurnal, eseuri reflexive, imagini de la editiile anterioare ale concursului de postere, fotografii ale celor mai reprezentative si premiate lucrari, imagini de la atelierele de creatie.

Imbunatatirea serviciilor de urgenta pre-spitalicesti si spitalicesti prin programe de formare

Organismul Intermediar Elvetian (OIE) care administreaza Fondul Tematic “Reforme in domeniul sanatatii” din cadrul Programului de Cooperare Romano-Elvetian – Institutul Elvetian Tropical si de Sanatate Publica si Fundatia CRED, Centrul Romano-Elvetian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sanatate – impreuna cu Ministerul Sanatatii din Romania anunta cererea de propuneri de proiecte din cadrul proiectului “Imbunatatirea serviciilor de urgenta pre-spitalicesti si spitalicesti prin dezvoltarea si implementarea unui program de formare”.
In cadrul obiectivului general al Programului de Cooperare Romano-Elvetian de a reduce disparitatile economice si sociale din cadrul Uniunii Europene extinse, obiectivul general al interventiei este de a imbunatati calitatea serviciilor de sanatate in domeniul serviciilor de urgenta pre-spitalicesti si spitalicesti. Prin aceasta selectie OIE impreuna cu Ministerul Sanatații din Romania isi propun sa identifice o Agentie Executiva pentru elaborarea si implementarea proiectului “Imbunatatirea calitatii serviciilor de urgenta pre-spitalicesti si spitalicesti prin dezvoltarea si implementarea unui program de formare”. Cererea pentru Scrisori de Intentie este disponibila AICI.
Termen limita:   7 Martie. Detalii aici.

Sanatate Publica - Cereri proiecte 2013

Obiective program: imbunatatirea securitatii sanitare a cetatenilor; promovarea sanatatii incluzand si reducerea inegalitatilor; generarea si diseminarea informatiilor si cunostintelor legate de sanatate.
Pot depune proiecte: institutii publice in domeniul sanatatii, centre de cercetare, autoritati locale si regionale, administratii centrale, universitati, asociatii, organisme internationale, etc.
Activitati eligibile:
- cererea de proiecte 2: lupta impotriva bolilor cronice si promovarea unei imbatraniri sanatoase – 1.000.000 euro;
- cererea de proiecte 3: sprijin pentru promovarea Parteneriatului European pentru Inovare in imbatranirea activa si sanatoasa – 6.000.000 euro
.
Termen limita:   22 Martie. Detalii aici.


Solutii ICT pentru a sprijini ocuparea persoanelor de varsta a treia

Asociatia AAL – Ambiental Assisted Living – care gestioneaza programul comun cu acelasi nume a lansat cea de-a 6-a cerere de proiect cu titlul: “ICT solutions for supporting occupation in life of older adults“. Obiectivul cererii de proiecte este acela de a stimula dezvoltarea solutiilor utilizand tehnologii informatice si de comunicare pentru sustinerea si gestionarea activitatilor la locul de munca a persoanelor varstnice, inclusiv activitati sociale, de voluntariat, etc., pastrand totodata sanatatea si motivatia acestora pentru o viata activa.
Eligibilitate: Pot participa la program: institutii constituite legal in statele participante la program. Actiunile trebuie sa dureze intre 12 si 36 luni. Consortiul trebuie sa cuprinda intre 3 si 10 parteneri din cel putin 3 state participante la program, incluzand obligatoriu o organizatie a utilizatorilor finali, un partener de afaceri si o IMM (care poate fi considerat si partener de afaceri).
Termen limita:   30 Aprilie. Detalii aici.
Programul de asistenta nerambursabila germana 

Programul isi propune sa imbunatateasca educatia practica in scolile vocationale, profesionale, speciale si unitatile de asistenta sociala. Partenerii si beneficiarii, din Romania si R.Moldova a asistentei nerambursabile germane, sunt:
-Grupuri scolare, licee, scolile profesionale, scolile tehnice sau alte institutii de invatamant care ofera tinerilor o educatie profesionala si practica;
-Institutii si organizatii din domeniul sanatatii / asistenta sociala: spitale, orfelinate, case pentru batrani sau pentru persoane cu handicap, grupuri dezavantajate, unitati terapeutice (ex. ergoterapie, recuperare, balneo-terapie, etc.);
-Societati comerciale, asociatii, fundatii sau organizatii care sunt active in domeniul educarii si ingrijirii tinerilor, batranilor si a celor cu dizabilitati.
Sunt incurajate proiectele pentru formarea si calificarea personalului. De exemplu, un ONG care vrea sa inceapa o retea de ingrijire in mediul rural, ar putea avea nevoie de sprijinul unui expert german pentru a invata cum sa organizeze o astfel de retea. Programul mai cuprinde asistenta nerambursabila pentru formarea de formatori, maistri si specialisti, instruirea personalului, know-how, exemple si demonstratii necesare profesorilor si tehnicienilor romani. Mai mult, programul poate dezvolta cooperarea cu scoli de arte si meserii, centre de mestesugari, asociatii agricole si patronale. Pot si organizate cursuri, workshopuri si seminarii pentru formare, calificare, recalificare, orientare profesionala.

Termen limita:   31 Decembrie 2013. Detalii aici.

ANOFM a lansat serviciul electronic de medierea muncii

Portalul Serviciul Electronic de Medierea Muncii ( www.semm.ro) lansat de ANOFM urmareste sa asiste persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, precum si angajatorii îin identificarea personalului corespunzator, in conditii de securitate si confidenţtialitate. Detalii aici.

Conferinta de Atragere de Fonduri in Comunitate

Pe 18 si 19 aprilie, Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) organizeaza, la Cluj, cea de-a zecea editie a Conferintei de Atragere de Fonduri in Comunitate. Inscrierile la conferinta se pot face prin completarea unui formular disponibil pe site-ul ARC, iar cei care se inscriu inainte de 8 martie beneficiaza de o taxa speciala (cu o reducere de 50 de Ron fata de pretul intrarii). Evenimentul reuneste experti in fundraising, specialisti in relatii publice, directori si presedinti ai organizatiilor neguvernamentale, reprezentanti din sectorul business si experti internationali in atragere de fonduri.
Termen limita:   8 Martie. Detalii aici.

Gala Societatii Civile 2013

Gala Societatii Civile este un proiect care promoveaza si premiaza activitatea sectorului non-profit din Romania.
Editia a XI-a a Galei Societatii Civile continua traditia consolidata in fiecare an, aceea de a recunoaste si promova fiecare initiativa luata pentru imbunatatirea vietii intr-o comunitate si de a premia spiritul civic si responsabilitatea sociala in Romania.
In competitie se pot inscrie asociatii, fundatii, grupuri de initiativa si persoane fizice. Sunt eligibile proiectele care s-au finalizat cel tarziu in decembrie 2012, care au rezultate cuantificabile si demonstrabile, exceptand proiectele inscrise la editiile anterioare ale evenimentului cu aceeasi perioada de desfasurare.
Termen limita:   12 Martie. Detalii aici.
Burse cofinantate de Michelin Romania si Ambasada Frantei

Compania Michelin România si Ambasada Frantei in Romania propun doua burse de 10 pana la 12 luni (maxim) pentru a urma studii de nivelul anului 2 de Master in Franta (un semestru de studii + un semestru in intreprindere). Formarea va debuta in luna septembrie 2013. La sfarsitul acesteia, candidatul ales va fi angajat in cadrul societatii MICHELIN Romania si va putea beneficia de mobilitate geografica de-a lungul carierei sale.
Termen limita:   15 Martie. Detalii aici.

Premiul European pentru Sectorul Public EPSA 2013

Institutul European de Administratie Publica (EIPA) a lansat o noua competitie pentru Premiul European pentru Sectorul Public EPSA 2013. Inscrierea se realizeaza on-line in perioada 25 ianuarie 2013 - 12 aprilie 2013! Nu ratati ocazia de a va inscrie si de a vi se recunoaste la nivel european proiectele si realizările publice cele mai inovative, eficiente și eficace. Tema competitiei din anul acesta este "Infruntand furtuna: Solutii creative intr-o perioada de criza".
Termen limita:   12 Aprilie. Detalii aici.

Implica-te! Salveaza padurile! Concurs european cu premii

Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Alma-Ro invita elevii de gimnaziu si liceu din Romania sa realizeze o campanie de comunicare sociala pe tema protectiei padurilor lumii, in cadrul concursului european “Implica-te. Salveaza Padurile!”. Pentru a participa, tinerii trebuie sa alcatuiasca echipe de minimum patru elevi si un profesor coordonator si sa conceapa proiectul unei campanii de comunicare prin: fotografii, filme, desene, colaje, blog, sau o combinatie din cele patru.  Acest produs trebuie sa demonstreze modul in care echipa doreste sa se implice in conservarea, protejarea si salvarea padurilor.
Echipele castigatoare vor fi premiate cu cate 250 de Euro, bani ce vor fi folositi pentru implementarea campaniilor in scoli.
Termen limita:   15 Aprilie. Detalii aici.


Concurs de proiecte dezvoltate prin parteneriate internationale intre scoli

Academia Scolilor din Europa Centrala da startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli. “Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generala a editiei din acest an. Scolile si liceele din toate orasele din Romania sunt invitate sa-si gaseasca o scoala partenera intr-una dintre tarile participante la aces. Un motor de cautare online (www.aces.or.at/partnerfinder)  va ajuta scolile sa-si gaseasca « partenerul ideal » de proiect, in conformitate cu interesele si cerintele comune. Urmatorul pas este implementarea in parteneriat a unei idei comune de proiect, care sa trateze aspecte variate ale diversitatii ca identitatea, discriminarea, standarde si valori comune etc. Printre orasele partenere pentru tarile din Romania se numara : Zagreb, Praga, Budapesta si multe altele.
Termen limita:   30 Aprilie. Detalii aici.


 

Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.