www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Tabara Nationala la Muncel Iasi
Articol: Monica Toderita, presedinte AGLT
 
In perioada 21-26 iulie 2014 a avut loc Tabara Nationala AGLT (foto deasupra), tabara de formare de animatori socioculturali pentru tineri si copii,  cu sprijinul Directiei Judetene de Tineret si Sport Iasi, Kazoo, Somepro si ADR Vlaanderen. Tabara a avut 90 de participanti din toata tara si 6 cursuri: trei cursuri de incepatori, unul de avansati, unul de TOT si un curs SPEAS. 
Zambetele copiilor, voia buna, distractia a fost rasplata muncii noastre in aceasta tabara, in care fiecare din noi a lasat sa se iveasca bucuria si emotiile copilariei de care ne amintim cu placere si de care ne este dor. Multumim celor care au muncit si au facut posibila realizarea acestei tabere.


10 ani Herselt - Berbesti
 
Saptamana trecuta, HUT Roemenie si Organizatia de Cercetasi din Herselt, Belgia, alaturi de GLT Together Berbesti au organizat o serie de evenimente (expozitie foto, zi de joaca, turneu de fotbal, petrecere si foc de tabara) pentru a sarbatori si a le reaminti copiilor si tinerilor din Berbesti de activitatile organizate in cei 10 ani de colaborare. La activitati au participat si tineri din primele generatii de lideri de tineret, formati de AGLT.

Vara ne ocupam de copii
Articol: Mihaela Dobre, coodonator OLF Mioveni
 
Femeile din cadrul OLF Galateea-Mioveni au organizat in cursul lunii iulie 2014 tabere pentru copii, cu diferite teme- in ideea in care pe perioada vacantei mari copiii au nevoie de animatie, de preocupari si exersarea pasiunilor lor, dar si de un continuum al educatiei sub forma activitatilor extrascolare. Click aici pentru a citi articolul integral.

82 promotori RS formati in cadrul proiectului "Learn about Nature!"
Articol: Anastasia Ceredeev, promotor RS, membru in colectivul de redactie LEARN ABOUT NATURE!

In perioada 15.04 – 30.07.2014, tinerii voluntari aiAsociatiei Proiect Pro Europa si elevii Colegiului National „Petru Rares” Suceava au fost antrenati intr-o varietate de activitati de educatie privind dezvoltarea durabila si responsabilitatea sociala, organizate in cadrul proiectului LEARN ABOUT NATURE!, derulat in parteneriat de cele doua institutii, prin Programul Spatii Verzi - 2014, componenta Spaţii verzi urbane, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
Proiectul a vizat educarea si sensibilizarea elevilor fata de problemele cu care se confrunta ecosistemul. Alaturi de aceasta dimensiune educativa, activitatile s-au axat si pe dimensiunea participativa; au fost formati 82 de promotori de educatie ecologica si RS, printr-o gama variata de activitati formale, informale si nonformale, care vor coordona in viitor masurile din Planul de Actiune de  Responsabilitate Sociala, domeniile mediu, economic, social si buna guvernanta, elaborat in timpul atelierelor si sesiunilor de training Eco-ProActiv. Planul este publicat in volumul-reportaj  LEARN ABOUT NATURE!, si poate constitui un reper pentru orice organizatie care isi propune abordarea unor masuri de dezvoltare durabila in activitatile curente.Formarea personala si profesionala a voluntarilor APPE
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si de tineret
 
Statistica semestriala de activitate, 2014:
  • Cursul Scrierea propunerilor de finantare in contextul programului Erasmus+, ANPCDEFP;
  • Proiectul Yes, you can!, Asociatia Europanet si AGLT, Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1 – Schimburi de tineri;
  • Cursul de formare Lider 2B,  Programul ERASMUS+, ANPCDEFP;
  • .... Click aici pentru a vedea lista tuturor cursurilor la care au participat voluntarii Asociatiei Proiect Pro Europa.
Maratonul de promovare continua!
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator Maratonul de Promovare

In perioada aprilie – august 2014, Asociatia Proiect Pro Europa a derulat mai multe activitati de promovare din proiectul Maratonul de promovare, finantat in cadrul concursului de proiecte TON-SAMDAM, „Promoveaza – 2014”, proiect ce a  sustinut  dezvoltarea capacitatii  organizationale a APPE si a determinat cresterea interesului comunitatii pentru implicare voluntara in  proiectele si programele asociatiei derulate la nivel local, regional, national.
Unul dintre „produsele” de dezvoltare organizationala realizate prin grantul TON-SAMDAM este Raportul anual (2013) al asociatiei, care a fost publicat in format fizic, dar si in mediul online, pentru a asigura transparenta demersurilor organizatiei si pentru o diseminare corespunzatoare a rezultatelor programelor/proiectelor/initiativelor noastre.
Maratonul de promovare continua, asadar, tocmai prin faptul ca distribuirea raportului anual si diseminarea rezultatelor de proiect se realizeaza permanent, in lunile august si septembrie urmand a fi realizate informari la nivelul institutiilor locale, in intalnirile de retea ale Fundatiei TON si in cadrul evenimentelor nationale organizate de catre FDSC si Programul Erasmus+.


Debate tematic - NO Hate speech
Articol: Daniela Ceredeev, manager proiect Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna
 
Debate si photovoice – doua dintre metodele de invatare activa preferate de participantii la activitatile Centrului de Dezvoltare Locala Ciumarna, dar si cadru ofertant de exprimare a propriei individualitati, de sensibilizare asupra unor probleme sociale si culturale „nevralgice”.
Tema celei mai recente sesiuni de debate a fost Prietenie si libertate si a abordat, intr-o maniera adaptata categoriei de varsta 12-16 ani, si problematica programului  No hate speech. Participantii, intre care si tineri asistati in Asezamantul „Sfantul Leontie” Radauti, au dezbatut pe marginea ideii ca prietenia adevarata se sustine pe anumite valori – onestitate, respect de sine si de semeni, pretuire a celuilalt, cunoastere si autocunoastere, acceptare si recunoastere, ca inseamna evolutie personala si comunitara in aceeasi masura. La final, „publicul”  a fost invitat sa  realizeze o fotografie de grup care sa ilustreze mesajul general al activitatii, un prilej minunat de dezlantuire a creativitatii si curajului de exprimare.
* Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European  2009 2014,  in cadrul Fondului ONG in Romania, componenta 1 – Implicare, subcomponenta 1.2 – Voluntariat.


Singurul foisor educativ din scolile sucevene
Articol: www.crainou.ro

Singurul foisor educativ din scolile sucevene a fost realizat de voluntarii Asociatiei Proiect Pro Europa in cadrul proiectului Learn about Nature!, este amplasat in incinta Colegiului National „Petru Rares” Suceava, are o suprafata de 42 m2, reprezinta un spatiu ideal pentru orele de curs in aer liber si pentru activitati de educatie nonformala si a presupus o investitie de peste 7500 de lei si peste 300 de ore de voluntariat pentru mediu si dezvoltare durabila. Finantatorii proiectului, Fundatia pentru Parteneriat, MOL Romania si Asociatia Proiect Pro Europa, ofera astfel celor 1200 de elevi ai colegiului o importanta resursa educativa si un angajament pe termen lung la activitati de responsabilitate sociala – componenta mediu.

Excursie pelerinaj de 2 zile
Articol: Prof. Marioara Negrutiu, Grup Informal Taut

Activitate organizata de  OLF Taut, responsabil d-na Eva Tirban in colaborare cu CLS Taut. Au participat 42 de persoane dintre care 35 de femei din satele comunei Batar. Activitatea a fost conceputa pentru suflet si sanatate ea vizand trasee pitoresti accesibile din judetele Alba si Hunedoara: Valea Ariesului, Scitul Aiud, cu renumitul cimitir al martirilor anonimi omorati in inchisoarea din Aiud in perioada comunista, Manastirea, cabana si lacul Oasa, cu centrala sa subterana, precum si Manastirile Prislop si Crisani.
La momentul de popas din apropiere de Aiud, in aer liber am prezentat femeilor din comuna informatii despre CLS Taut si proiectul TON- SAMDAM , ocazie cu care s-au distribuit tuturor participantilor pliantul „Autoinvestigarea sanilor. Cancerul mamar. Detectare timpurie”. De asemenea ultima portiune a drumului spre Manastirea Prislop, parcursa pe jos, a fost o ocazie foarte potrivita pentru miscarea in aer liber, pentru socializare si pentru a concepe planuri de colaborare in viitor.


"Plantele medicinale, prietenii si binefacatorii nostri. Medicina alternativa si remediile naturiste"
Articol: Prof. Marioara Negrutiu, Grup Informal Taut

Aceasta activitate s-a desfasurat in data de 22.07.2014, organizata de CLS Taut. Pentru buna desfasurare a activitatii aceasta a fost popularizata prin afisarea de invitatii la cele 4 magazine din sat si de catre tobosarul satului.
La activitate a fost invitat d-l doctor Florin Slusar, specialist in Acupunctura si Apifitoterapie, din Oradea care a facut o succinta si accesibila prezentarea a principiilor de baza ale remediilor naturiste  si a avantajelor acestora. Cu aceasta ocazie s-au conceput si pliantele „Plantele medicinale –medici in halate verzi” si „Medina alternativa. Remediile naturiste”, in colaborare cu profesorul de biologie Teodor Buibas, ale carui lucrari de licenta si de grad didactic I contin informatii concrete despre plantele medicinale din comuna Batar in general si din satul Taut in special.
Activitatea a fost foarte eficienta si apreciata de participanti, existand pe tot parcursul desfasurarii ei  un dialog interactiv, antrenant. Activitatea a fost mentionata intr-un articol publicat in cotidianul judetului Bihor „Crisana” unde se face referire la activitatile din cadrul proiectului TON- SAMDAM, articol scris de prof. Teodor Buibas.Fond ONG - Runda 2

Obiectivul general al Fondului ONG este “sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila” si contribuie la obiectivele generale ale Granturilor Spatiului Economic European de a reduce disparitatile economice si sociale si de a intari relatiile bilaterale intre Romania si statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Mai multe detalii aici.

Recomandam si:

Cursuri Erasmus+
 
Invata cum sa atragi fonduri europene prin programul Eramus+. Participa la cursurile organizate de ANPCDEFP. Click aici pentru a consulta lista de evenimente, gaseste o locatie si perioada care sa te avantajeaza si nu ezita, implica-te!
 
Recomandam si...
Copyright © 2014 The Open Network for Community Development, All rights reserved.