www.theopennetwork.ro
Redirectioneaza 2%»
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Vizita lui Raed Arafat la Slatina-Timis


7 Mai, 2013 - Slatina-Timis a gazduit un important seminar pe tema organizarii locale a sistemului de sanatate, bazat pe solidaritatea dintre pacienti si furnizorii de ingrijiri socio-medicale. Seminarul a fost organizat de Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAMS) in parteneriat cu autoritatile locale. Evenimentul a fost unul deosebit de important, la care au participat reprezentanti ai institutiilor medicale din Caras-Severin, Arad si Timis, dar dar si ambasadorul Belgiei in Romania si secretarul de stat Raed Arafat, prezent pentru prima data in mijlocul locuitorilor din Slatina-Timis.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca
sistemul implementat de Asociatia de Ajutor Mutual poate fi un model pentru alte zone din tara. In opinia sa, modelul dezvoltat la Slatina Timis este unul care, mai ales pe asistenta primara si asistenta comunitara este foarte bine venit. Din punctul sau de vedere, aceasta este chiar partea care lipseste in Romania, respectiv, partea de baza a asistentei medicale, avand in vedere ca prin acest model este responsabilizata si comunitatea locala. „Proiectul de la Slatina Timis este unul foarte bun, important, dar noi nu-l putem impune la nivel national, pentru ca nu tine de noi. Tine de fiecare comunitate din Romania sa decida daca are sau nu nevoie de un asemenea proiect. Rezultatele de aici sunt imbucuratoare si noi putem lua in calcul finantarea unor centre pilot de acest gen in tara”, a declarat Raed Arafat la Slatina Timis.
Prezent la dezbatere ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, a subliniat importanta ingrijirii sanatatii si a sustinut ca proiectul pilot al asociatiilor mutuale poate fi multiplicat. 'Ingrijirea sanatatii este foarte importanta, iar primarii din zona rurala, prezenti aici, precum si primarul Resitei, Mihai Stepanescu, au inteles acest lucru. Cooperam si cu alte localitati din Romania, dar la Slatina Timis s-a initiat aceasta colaborare. Celelalte s-au dezvoltat pe parcurs. Este un proiect pilot, care poate fi multiplicat si pentru care este nevoie de sprijinul medicilor si al autoritatilor', a subliniat diplomatul.

La randul sau, Ioan Suru, coordonator de proiecte in cadrul ADAMS a declarat  „ADAMS doreste sa isi transfere experienta si sa acorde sprijin comunelor romanesti, in scopul realizarii unei dezvoltari structurale in domeniul sanatatii”.
Aflati mai multe privind declaratiile secretarului de stat si cursul discutiilor citind urmatoarele articole: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Citeste si tu! - Ateliere de lectura
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si de tineret, APPE

In aceasta perioada in mai multe organizatii de tineret si institutii de invatamant din tara se desfasoara ateliere de lectura in cadrul proiectului CITESTE SI TU! editia a V-a, proiect derulat de catre Asociatia Proiect Pro Europa cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Tineret in Actiune, gestionat de ANPCDEFP. Se organizeaza ateliere nonformale de lectura, in spatii neconventionale si stimulative, urmate de  ateliere de scriere creativa de tip scrisoare-fluviu prin care se urmareste stimularea interesului copiilor si tinerilor pentru lectura de placere, dar si dezvoltarea gandirii critice si a competentelor de intelegere a textului literar.
Tinerii voluntari ai GLT 4Kids participa in calitate de animatori socio-culturali la aceste ateliere de lectura si prezenta lor este primita cu entuziasm de cei mici, fiecare asemenea sesiune fiind pentru ei o multipla sansa la dezvoltare personala. In acelasi timp, tinerii si coordonatorii lor elaboreaza lucrari de tip poster, studii privind  impactul proiectului si jurnale de lectura ce urmeaza a fi publicate in volumul cu acelasi generic: Citeste si tu!


Think GREEN! - Ateliere de creatie eco-fun
Articol: Daniela Ceredeev, manager proiect

Tinerii voluntari ai GLT 4Kids si elevii Colegiului Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc sunt implicati in derularea activitatilor proiectului Think green!, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa, finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
De Ziua Nationala pentru Curatenie ei au participat la activitati de reamenajare a parcului colegiului şi a stabilimentului pentru odihnă din punctul de control: decaparea aleilor existente,  confectionarea unor jardiniere din lemn pentru flori si plante ornamentale de gradina, revopsirea suporturilor din lemn, plantarea de arbusti ornamentali si diverse specii de flori.
Ulterior, au participat la ateliere de creatie Eco-fun, de decorare manuala a  unor vase ceramice de exterior cu deseuri de faianta si gresie. Activitatile proiectului vor continua in acelasi ritm, in perioada imediat urmatoare toti tinerii interesati de a deveni promotori de educatie ecologica si de  responsabilitate sociala urmand a participa la cateva traininguri Eco-ProActiv,  in care vor fi familiarizati cu indicatori ai planurilor de actiune de responsabilitate sociala si vor concepe un plan specific de acţiune RS – domeniile mediu si guvernanta.

Vesti de la A.D.A.M. Cluj
Articol: Brandusa Munteanu, Director Executiv

Batem record dupa record in ceea ce priveste numarul de membri noi inscrisi in Asociatie: 134 in martie si 143 in aprilie! Luna trecuta ne-a gasit desfasurand 2 informari formale, 1 informare informala (destinata studentilor/ tinerilor), 3 sesiuni de preventie pe teren. De asemena, am finalizat nivelul 1 al workshopului de invatare a limbii engleze pentru persoane peste 40 ani  si am inceput nivelului 2. Voluntarii nostri au vizitat un nou caz Vizidom, iar daca tot veni vorba de ei, 1 nou voluntar s-a alaturat Asociatiei. Magazinul de Sanatate si serviciul de inchirieri ce functioneaza in incinta sa, a avut portile deschise.
Suntem bucurosi sa va anuntam ca am pus bazele unui nou serviciu: consultanta psohologica gratuita pentru membrii ADAM Cluj!!! Aceste serviciu se desfasoara in colaborare cu un psiholog din oras, care isi pune serviciile la dispozitia Asociatiei, in regim voluntar. Click aici pentru a vedea calendarul complet al intalnirilor de formare/informare organizate de la inceputul anului pana in prezent.

Playing Together, Staying Together
Articol: Piet Henckens, Actiecomité Roemenië Glabbeek
 

Acesta este titlul celui de al treilea proiect ce va fi implementat prin programul "Tineret in actiune"   de catre Actiecomité Roemenië Glabbeek (Belgia) si tinerii din Viscri (Bunesti, Jud. Brasov).
Proiectul are 3 obiective principale: organizarea de zile de joaca pentru copiii din sat, amenajarea unui parc si loc de joaca in sat, cunoasterea reciproca prin toate tipurile de activitati cu tinerii belgieni si romani.
In acest week-end 4 tineri belgieni au vizitat Viscri pentru a pregati proiectul si schimbul de tineri ce va avea loc la vara. Pe ordinea de zi sunt mai multe intalniri cu tineri si cu autoritatile locale.  Poiectul este sustinut si de catre provincia Vlaams-Brabant ce doreste sa faciliteze cresterea participarii cetatenilor in cadrul Anului european al cetatenilor. Prin urmare, proiectul va acorda o atentie deosebita comunicarii intre tinerii din Viscri, populatia satului si autoritatile locale.


Inca mai e timp, redirectioneaza 2%!

La fel ca in anii trecuti, Codul Fiscal pune la dispozitia contribuabililor mecanismul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2012, catre o entitate non profit. Alege sa sprijini proiectele fundatiei The Open Network, descarca formularul 230 de aici si depune-l la administratia financiara de care apartii pana la data de 25 mai. Faci bine nu doar unei singure persoane sau unui grup anume, ci comunitatilor extinse din intreaga tara! Nu uita sa ne anunti printr-un email la info@theopennetwork.ro daca ai depus formularul sau sa ne soliciti sprijinul, daca intampini dificultati in completarea/depunerea acestuia!

Cursul de formare de formatori, in imagini

Fie ca ai fost in randul participantilor sau esti doar curios sa vezi ce s-a intamplat la Cursul de formare pentru formatorii regionali din reteaua T.O.N., gasesti o galerie intreaga de imagini aici sau aici!

Revista The Open Network

De doua ori pe an, echipa T.O.N. strange toate stirile publicate in newsletter si le transfera intr-o revista print, numai buna de folosit la intalnirile grupurilor locale sau de trimis prin posta voluntarilor. Descarca si tu o copie a revistei de aici (in Romana) sau de aici (in Engleza).

Faceti cunostinta cu...

Avem placerea de a va prezenta un prieten din retea: Limburgs Platform Roemeniëwerking. Pentru aceia dintre dumneavoastra care doresc sa tina pasul cu actiunile partenerilor nostri din Limburg, va recomandam sa ii urmariti pe Facebook - cu siguranta veti deveni prieteni!
,
30 000 000 Euro pentru organizatiile neguvernamentale prin FONDUL ONG

In cadrul Programului “Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, un buget total de 30.000.000 Euro va fi disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Un website dedicat, care va contine toate informatiile despre Program, va fi dezvoltat in perioada imediat urmatoare. Informatiile despre acest website dedicat vor fi publicate pe www.fdsc.ro. Lansarea oficiala a programului va avea loc in data de 18 aprilie 2013. Detalii aici

Alte surse de finantare:

Pact pentru Comunitate; Termen limita: 15 Mai;

Impreuna pentru fiecare - Rompetrol; Termen limita: 2 Iunie;

Cooperare pentru formare - Programul de Asistenta Nerambursabila Germana; Termen limita: 31 Decembrie 2013. 
Saptamana Nationala a Voluntariatului


Sarbatoarea anuala a voluntariatului se intoarce! O oferta de 425 de oportunitati de voluntariat isi aşteapta voluntarii si vizitatorii in 37 de judeţe din tara si din capitala, in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului 2013 (13-19 mai). Activitatile de, pentru si despre voluntariat vor avea loc in spatii publice sau la sediile ONG-urilor si institutiilor organizatoare si sunt deschise publicului larg. Detalii aici.

Alte oportunitati:

ONG Fest ofera muzica, bine si frumos in acest week-end, in Parcul Tineretului;

Programul de burse co-sponsorizate de UNESCO/ISEDC - câte 2 burse de cercetare in domeniul devoltarii durabile pentru tineri până in 25 de ani, fiecare pentru o durată de 4 săptămâni in perioada 1 - 26 octombrie 2013; Termen limita: 24 Mai;

Fondul de mobilitate Romania-Republica Moldova pentru experti din societatea civila si mediul academic; Termen limita: 15 Iunie;

Programul MOL pentru promovarea talentelor "Pot Ajuta" - tinerii cu performante deosebite in sport sau arta vor fi sprijiniti cu o suma totala de 290.000 de lei; Termen limita:15 Iunie;

Curs de initiere in Programul Tineret in Actiunea - TiA Appetiser, 11-15 Septembrie, Manchester; Termen limita: 9 iunie;

Buletin Informativ FDSC pe teme de advocacy si incluziune sociala.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences