www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Expozitia de fotografie - Viitorul naTUrii DECIZI!
Articol:
Daniela Ceredeev, coordonator de proiect, prof. Catalina Gulii, responsabil educatie ecologica
 
Sambata, 15 iunie a.c., la Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare” Campulung Modovenesc a fost organizata expozitia de fotografie cu tema Viitorul naTUrii DECIZI!, activitate subsumata proiectului de educatie ecologica si responsabilitate sociala THINK GREEN!, derulat de Asociatia Proiect Pro Europa, finantat de  Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, prin Programul national Spatii Verzi.
Inca de la lansarea proiectului, de Ziua Mondiala a Pamantului, membrii echipei de proiect au inceput sa pregateasca aceasta expozitie, ce a cuprins doua sectiuni: cea de fotografie cu mesaj eco si cea de fotografie-reportaj a proiectului Think Green!, activitatea in sine avand un semnificativ scop evaluativ. Expozitia s-a desfasurat intr-un cadru nonformal, in parcul reabilitat de tinerii voluntari prin proiect, iar valentele mesajului educativ pe care l-a promovat au fost multiple: constientizare asupra problemelor de mediu, aplicabilitate a principiilor eco si de dezvoltare durabila, atitudine si responsabilitate sociala, dezvoltarea aptitudinilor creative si a spiritului novativ, initiativa sociala si implicare.
Cei peste 350 de participanti, tineri voluntari, elevi ai  Colegiului Militar, cadre militare, profesori, membri ai comitetului reprezentativ al parintilor, reprezentanti ai comunitatii locale si ai comunitatii extinse a colegiului, au avut posibilitatea de a afla detalii despre toate etapele proiectului derulat, de a dezbate pe marginea mesajului fotografiilor eco, de a  impartasi impresii cu ceilalti participanti si de a oferi feedback voluntarilor proiectului. La final, au fost oferite tuturor participantilor dulciuri si limonada, prajiturile eco fiind pregatite de tinerii promotori de educatie ecologica in ajunul evenimentului, de doamna Marcela Carsmariu – presedinta comitetului reprezentativ al parintilor clasei a X-a E si de  Organizatia Locala de Femei a asociatiei noastre.


Despre Generatia Fluture si managementul voluntarilor
Articol:
Daniel Ceredeev, manager Asociatia Proiect Pro Europa

O prioritate constanta in cultura organizationala a Asociatiei Proiect Pro Europa este recunoasterea si promovarea performantelor voluntarilor, premisa a stimularii culturii participative, cetateniei active si initiativei sociale.
Recunoasterea publica a meritelor si evidentierea rezultatelor muncii in echipa este in masura a contribui la dezvoltarea personala si profesionala a oricarui tanar voluntar si asigura o importanta  crestere a stimei de sine, fiind o sursa implicita de automotivare.
In acest sens, la inceputul acestei luni, am lansat revista Generatia Fluture conceputa pe algoritmul portretului de voluntar si care cuprinde descrieri ale activitatilor in care au fost antrenati voluntarii; evidentieri ale competentelor lor sociale, organizatorice si artistice; fotografii de la diverse activitati, impresii ale colaboratorilor, elemente de feedback. Revista a fost prezentata public  cu prilejul Cursului  festiv al promotiei 2009-2013, la Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei si a avut un impact emotional deosebit pentru tinerii absolventi, voluntari in Grupul Local de Tineret 4Kids Ciumarna, ca si pentru parintii si profesorii acestora, care au avut posibilitatea de a cunoaste mai bine preocuparile si activitatile tinerilor. Revista Generatia Fluture va fi promovata si prin Biblioteca Nationala, respectiv Biblioteca Judeteana „I.G.Sbiera” Suceava ceea ce va contribui la cresterea vizibilitatii initiativelor tinerilor nostri voluntari la nivel regional si national.
De asemenea, in cadrul solemnitatilor de incheiere a anului scolar, in prezenta a peste 700 de participanti, delegati ai Marelui Stat Major, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Judetului Suceava, oficialitati locale, parinti si elevi,  la Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc, a fost acordata diploma de excelenta echipei de voluntari din cadrul proiectului de educatie ecologica si responsabilitate sociala Think Green! si coordonatorului de educatie ecologica, prof. Catalina Gulii, cu scopul evidentierii implicarii lor active si a rezultatelor cumulate in demersurile de responsabilizare sociala, in domeniile mediu si guvernanta.


Citeste si tu! - Momente de reflectie
Articol:
Ana-Maria Ionita, voluntar GLT 4Kids Ciumarna

„Atelierele de lectura de tip flashmob se dovedesc tot mai mult a fi o modalitate neconventionala de stimulare a interesului pentru lectura si de sensibilizare publica. Demersul nostru este structurat intr-o progresie logica: informatia naste siguranta de sine, iar aceasta este o premisa clara a curajului de a te exprima liber si personal in conjuncturi cotidiene, dar si prin prisma dezvoltarii personale si profesionale; responsabilitatea pentru ceea ce spui sau faci vine apoi de la sine, ca si constiinta valorii tale in comunitatea imediata (locala, regionala, nationala) cat si in cea extinsa (europeana); cand toate aceste deziderate sunt atinse, intervine motivatia si din ea satisfactia datoriei implinite; apoi ...e timpul pentru respect fata de valori si fata de celalalt, altruism, toleranta si bucuria descoperirii unitatii in diversitate.
Altfel spus: atelierele de lectura aduc un plus de informatie in viata noastra si faptul ca ele se desfasoara in spatii neconventionale si cu valorificarea unor diverse metode din sfera educatiei nonformale nu poate insemna decat o provocare pentru noi si o oportunitate de invatare activa si efectiva.”


Cozonac si oua rosii pentru asistatii din Centrul de Recuperare Neuro Psihiatric Jaristea-jud. Vrancea
Articol: Rotaru Anicuta, coordonator CLD Bordesti

In ziua in care crestinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului, Comitetul Local de Dezvoltare si Grupul Local de Tineret Bordesti s-au gandit sa aduca bucurie si mangiiere celor aflati in nevoi. Au strans bunuri de stricta necessitate (imbracaminte, incaltaminte, pampers), alimente. La masa festiva organizata cu acest prilej de catre vizitatori, asistatii au primit: ciorba de perisoare, sarmalute, oua rosii, cozonac, suc si, la desert, prajituri si cirese. Cei vizitati au fost impresionati  de prezenta CLD in mijlocul lor de cele primate, dar si de caldura sufleteasca de care au mare nevoie si pe care au simtit-o in prezenta noastra.
 
Dar din dar se face rai

Articol: Rotaru Anicuta, coordonator CLD Bordesti
 
Tinerii membri ai GLT Bordesti, in colaborare cu preotul paroh, au cules cirese si visine pe care le-au daruit "Fundatiei Sfintul Sava" din Buzau. Membrii GLT si-au dorit ca roadele pamantului bordestean binecuvantate de Dumnezeu sa ajunga si la batranii si copiii fundatiei. Multumirea tinerilor a fost enorma cand au ajuns la Buzau si cand, in fata copiilor ce urmau sa mearga sa serveasca masa, parintele profesor i-a anuntat ca le-a pregatit o surpriza dulce. Reactia lor spontana, plina de multumire si de bucurie, ne-a ajuns la inima si atunci am simtit ca osteneala noastra nu a fost in zadar. Fructele au fost servite ca desert la masa de catre copii si batrani, dar au fost folosite si pentru compot si dulceata pentru iarna. S-au despartit de membrii fundatiei cu promisiunea ca acestia la toamna  se vor bucura si de dulceata strugurilor din podgoria bordesteana.
 
Fii si tu copil de 1 iunie

Articol: Rotaru Anicuta, coordonator CLD Bordesti

Ziua internationala a Copilului reprezinta ziua in care cei mici  sunt in centrul atentiei si tot ce se organizeaza se face special pentru ei, pentru a-i face sa se simta cei mai importanti. Copiii nu trebuie sa fie neglijati nicicind, ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai buna si cei pentru care ajungem, la un moment dat, sa traim. De ziua lor merita o atentie deosebita  pentru a sti ca au anumite drepturi. Copii de la Bordesti au trait din plin aceasta zi participind  alaturi de memrii GLT la diverse concursuri, jocuri sportive, desene pe asfalt, jocuri cu baloane. Activitatea a fost finalizata printr-o re prezentatie de circ de care copiii au fost incantati.

GLT a comemorat eroii neamului la Bordesti

Articol: Rotaru Anicuta, coordonator CLD Bordesti

De Ziua Eroilor GLT Bordesti impreuna cu elevii scolii  i-au comemorat pe eroii neamului  care si-au pierdut viata pe cimpul de lupta pentru libertatea tarii. Actiunea a avut loc la cimitirul ostasilor romani si germani cazuti in luptele de la 1916-1919. Slujba de pomenire a fost oficiata de preotul paroh. Tinerii au prezentat un frumos program artistic dedicat acestei zile si au depus flori la monumentul eroilor. Femeile membre ale OLF au impartit cozonac si oua rosii pentru a sarbatori Inaltarea Domnului.

ADL Cehu Silvaniei, partener la Olimpiada copiilor
Articol: Rodica Falaus, coordonator Gradinita Piticot si membru ADL Cehu Silvanei

Proiectul “Saptamana copiilor”  s-a derulat  in perioada 27 – 31  mai 2013  la  Sala  de  sport  a  orasului  Cehu  Silvaniei,  initiator  fiind  Centrul de Resurse pentru Educatie si  Dezvoltare  din cadrul  Gradinita Piticot  Cehu  Silvaniei  in parteneriat  cu : ISJ Salaj, Primaria locala Cehu Silvaniei, Scoala gimnaziala ,,Andrei  Muresanu”, Gradinita nr. 1 Cehu Silvaniei, Gradinita Motis, Gradinita Nadis, Gradinita Ulciug, Asociatia ,,Parintii gradinitei” din Cehu Silvaniei Asociatia de  dezvoltare  locala  Cehu Silvaniei.
Initiatorii proiectului au fost CRED (Centru de resurse pentru educatie si dezvoltare) Cehu Silvaniei, Gradinita Piticot Cehu Silvaniei. Echipa de proiect a fost formata de
Falaus Rodica (coordonator proiect), Craciun Lorena, Loboncz Edith, Balag Anna - responsabili de proiect.
In data de 30  mai 2013  a  avut  loc  o  actiune mai ampla  din cadrul proiectului si anume -  ,,Olimpiada copiilor” editia I – la care au participat  250  de  copii prescolari din toate gradinitele: Gradinita Piticot, Gradinita nr. 1 Cehu Silvaniei, Gradinita Motis, Gradinita Nadis, Gradinita Ulciug.
S-au desfasurat probe sportive pe nivele de varsta, respectiv 3-4 ani si 5-6 ani, dintre care amintim probele de alergare viteza, saritura cu mingea, saritura cu sacul, transport de obiecte, tarare prin tunel si traseu aplicativ.
Pentru  buna desfasurare a activitatilor, am  avut  sustinere  din partea elevilor voluntari  de la Scoala gimnaziala ,,Andrei Muresanu” si de la Liceul tehnologic ,,Ghe  Pop de Basesti”,  membri ai Asociatiei de dezvoltare locala Cehu Silvaniei, iar Primaria locala a finantat actiunea cu suma de 600 de lei, asigurand totodata transportul tuturor copiilor  la  si  de la Sala de sport. Cu  o  implicare responsabila a tuturor cadrelor didactice din  toate unitatile prescolare, a elevilor voluntari, membri ai Asociatiei de dezvoltare locala Cehu Silvaniei, activitatea si-a atins scopul propus, astfel ca am reusit sa le marcam prin  momente deosebite ziua copiilor prescolari din orasul nostru  si  din  localitatile limitrofe.




30 000 000 Euro pentru organizatiile neguvernamentale prin FONDUL ONG

In cadrul Programului “Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, un buget total de 30.000.000 Euro va fi disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Detalii aici

Lansarea competitiei intreprinderilor sociale NESst

In fiecare dintre comunitatile in care traim exista atat probleme sociale, cat şi potentialul comunitatii de a le rezolva pe termen lung, cu resurse proprii. Cu aceasta convingere, Fundatia NESsT Romania ii invita pe toti cei interesati sa lanseze sau sa extinda o intreprindere sociala sa işi inscrie ideea de afacere cu impact social pozitiv in Competitia NESsT pentru Intreprinderi Sociale 2013.
Termen limita 7 Iulie. Detalii aici.

Alte surse de finantare:

Omul reinverzeste loculTermen limita: 31 Octombrie




CONNECTOR - conectarea organizatiilor cu invatarea nonformala

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), prin programul Tineret in Actiune, organizeaza, in perioada 29-30 iunie, CONNECTOR - un eveniment care isi propune sa conecteze organizatii din toate sectoarele implicate sau interesate de invatarea nonformala. CONNECTOR va aplica principiul "vino cu un prieten al nonformalului" - reprezentanti ai ONG-urilor active in zona nonformalului vor putea veni insotiti de un “prieten al nonformalului” din comunitatea lor. Evenimentul ce va dura doua zile va reuni elemente din ateliere proiective, facilitare grafica si tehnica open space. Detalii aici.

Scoala de vara Jean Monnet

Scoala de vara Performanta in functia publica europeana se adreseaza persoanelor care vor sa lucreze in institutiile europene. Cursurile vor furniza informatii cu privire la accesul la functia publica europeana pentru resortisantii statelor membre ale Uniunii Europene in contextul integrarii recente a României. Cursurile vor pregati persoanele interesate pentru un acces facil si o integrare rapida in cadrul institutiilor europene.
Termen limita: 6 Iulie. Detalii aici.

Alte oportunitati:

Scoala de vara Leadership cu Atitudine; Termen limita: 12 Iulie.
Tabara de jurnalism, teatru, improvizatie si scurt metraj pentru tineri; Termen limita: 15 Iulie.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.