www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Revista T.O.N.  a primit cod ISSN
Articol: Cristina Chert, director executiv T.O.N.
 
Incepand cu numarul din august 2013, Revista printata  (Lb Ro) "The Open Network for Community Development" a primit Codul ISSN (International Standard Serial Number):  ISSN-L 2344 – 2700.  Acest cod ISSN va fi utilizat conform instructiunilor continute in anexa “ISSN – informatii generale”, respectand Legea nr. 111/1995 republicata si Legea nr. 186/2003, privind promovarea culturii scrise.
Acest lucru inseamna ca orice material printat in revista are valoare de articol scris intr-o revista cu raspandire nationala (revista se va trimite catre Centrul National ISSN, catre Depozitul legal al Bibliotecii Nationale si catre Biblioteca Metropolitana / bilioteca judeteana, conform prevederilor Legii 111/1995 republicata - Legea Depozitului Legal. 
De obicei, cam tot ceea ce apare in newsletterul nostru electronic apare si in revista printata, astfel ca tot ceea ce veti trimite dumneavoastra ca si stire in TON va ramane intr-o memorie colectiva nationala.
Peste 100 de ani, daca cineva va intra intr-o biblioteca din Romania si va cauta ceva legat de "dezvoltare comunitara", "retea", "relatie Romano-Belgiana", "sanatate", "turism social", "centru socio-medical", Cehu-Silvaniei", "Johnny Suru" ... va putea citi ceea ce dumneavoastra scrieti azi, si maine, si poimaine. Spor la scris azi pentru un loc in nemurire maine! Asteptam  mereu articolele dumneavoastra pentru ca doar asa, cunoscand ce se intampla in Retea, suntem o Retea!

APPE la Conferinta Societala
Articol: Daniela Ceredeev, manager Societal

De curand, Asociatia Proiect Pro Europa a participat la Laboratorul proiectelor RS in cadrul Conferintei Societal organizata de Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile – REPER21. Evenimentul a avut loc la  Sala Dalles din Bucuresti si a reunit peste 120 de delegatii ale unor ONG-uri ce sustin proiectele de responsabilitate sociala, manageri  din reteaua Societal, reprezentanti ai ANPCDEFP si ai Programului Tineret in Actiune.
Asociatia noastra a sustinut o prezentare publica a rezultatelor proiectului-pilot Societal Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, demersul de responsabilizare sociala colateral activitatilor si strategia manageriala RS pentru proiectele prezente si viitoare.
In a doua parte a evenimentului participantii au elaborat participativ, in cadrul unui atelier OST (Open Space Technology), un set de actiuni concrete pe care isi doresc sa le realizeze in cadrul retelei in urmatorul an.  
Cu acelasi prilej a fost lansat principalul material realizat de echipa de experti - Ghidul de Responsabilitate Sociala - care analizeaza 36 de indicatori din domenii de interventie (mediu, social, economic si buna guvernanta) si rezultate ale proiectelor – pilot Societal.


GLT4Kids a plantat copaci de Ziua Mondiala pentru Pace
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si tineret APPE

Sambata, 21 septembrie a.c., tinerii  din Grupul Local de Tineret 4Kids Ciumarna s-au alaturat campaniei Plant a tree for Peace 2013, organizata de Learning about Forests - LEAF si ENO-Environment Online, o scoală globala virtuala pentru cresterea responsabilitatii fata de mediu si dezvoltare sustenabila. In timpul a doua sesiuni de plantare succesive, la Vatra Moldovitei – Pasul Trei Movile si la Campulung Moldovenesc, cei 120 de participanti – voluntari si elevi ai Scolii Gimnaziale Vatra Moldovitei – au plantat tot atatia copaci in numele pacii si al iubirii de natura. In aceeasi zi au fost lansate alte doua programe RS ale asociatiei, respectiv Patrula de reciclare – derulat cu sprijinul Asociatiei Romane de Reciclare si Planul de Actiune RS – Think Green!. Detalii despre eveniment, raport si fotografii http://www.leaf-international.org


Asociatia Proiect Pro Europa a aderat la Federatia VOLUM
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE

In urma invitatiei formulate de Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, asociatia noastra s-a alaturat comunitatii celor 48 de organizatii non-profit care sprijina impreuna dezvoltarea miscarii de voluntariat din tara noastra. Doua dintre proiectele notabile sustinute de Federatia VOLUM sunt recunoscute a fi Gala Nationala a Voluntarilor si noul proiectul legislativ privind activitatea de voluntariat - recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala, introdus in procedura parlamentara.


Caravana Reality-Voice la Poienita-Dumitresti
Articol: Gabriela Bursuc, voluntar GLT4Kids

De prietenii nostri din Poienita-Dumitresti, jud. Vrancea, ne leaga acum, la doua luni de la activitatile Caravanei Reality-Voice, o frumoasa prietenie si sentimentul implinirii ca impreuna putem realiza schimbari importante in viata celor din jurul nostru.
Timpul petrecut impreuna, sesiunea de formare, jocurile pe care le-am organizat cu totii pentru cei mici, dar si prajiturile si porumbul fiert pe care prietenii nostri ni le-au oferit cu atata drag,  ne-au solidarizat foarte mult si ne-au bucurat deopotriva.
Din programul Caravanei noastre acolo: ice-breaking,  mobilizare si interactiune comunitara, photo-voice, zi de joaca, ateliere simultane de lectura, debate motivare si recompense, schimb de bune practici in managementul voluntarilor, interevaluare, programarea schimbului de experienta GLT.
Impresionante au fost si caldura cu care am fost primiti de Organizatia Locala de Femei si de mentorii nostri spirituali, d-na Doina si d-nul Cristea Enache, dascali si oameni minunati pe care ii purtam cu drag in amintire si... Da! ne vom intoarce curand la Poienita-Dumitresti
.

Seara informativa la Cehu-Silvaniei
Articol: Laszlo Portik, trainer T.O.N.

In data de 12 septembrie 2013, la Cehu Silvaniei a avut loc o seara informativa, la care au participat aproximativ 30 de persoane. Intre participanti au fost presedintele asociatiei, oameni de afaceri, muncitori, cadre medicale, reprezentantul primariei, consilieri locali, elevi si studenti  In cadrul acestui seri, Csere Nagy Orsolya, laureat al mai multor premii din domeniul teatrului scolar, de pe plan national si international, a descris lupta intre vocile noastre interioare, Activul  si  Indiferentul, printr-un eseu a carui concluzie sublinia ca totul depinde de noi si de vointa noastra de a face lucrurile sa se intample.
D-na Maria Cordea, presedinta Asociatiei pentru Dezvoltare Locala Cehu Silvaniei a prezentat "istoria" relatiei intre comunitatile Dilbeek si Cehu Silvaniei. Portik Laszlo a prezentat fundatia The Open Network for Community Development si importanta ei, dupa care  a tinut o prezentare cu tema "Rolul societatii civile". O societate civila puternica si sanatos dezvoltata poate influenta deciziile pe care le iau factorii politici. Oamenii participa in viata societatii civile in functie de  nevoile lor inalte din cadrul piramidei lui Marslow.
D-na Iulia Vaida a descris care sunt proiectele actuale si de viitor  pentru  modernizare a orasului.
La sfarsitul serii s-a dezbatut ultimele realizari in demersul de a obtine un Centru de Unitate de Primire pentru Urgente Medicale. In decursul aceleiasi zile in care s-a tinut si seara informativa, Consiliul Local din Cehu Silvaniei a luat o hotarare prin care se poate solicita infiintarea unui UPU. Pasii urmati de autoritati, intamplator sau nu, coincid cu cei stabiliti de ADL
.


ADAMS sprijina Spitalul din Resita
[Sursa: expressdebanat.ro]
 
ADAMS sprijina sectia de Neurologie a Spitalului Judetean din Resita prin donatie de paturi si saltele. „Trei cabinete scolare din municipiu vor primi canapele consultatii, dulap aparat urgenta, dulap fisier, scaune, cuiere, tensiometre, precum si material pentru Unit Dentar”, a precizat Pavel Aghescu, presedintele Consiliului de Administratie ADAMS. Acest ajutor continua asistenta oferita de ADAMS timp de 14 pentru a facilita imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor, pe principiul solidaritatii. O analiza simpla a celor 14 ani de activitate demonstreaza cel mai bine succesul acestei organizatii. Sistemul de medioteca si cel al ajutorului umanitar arata un numar  de 8.620 de beneficiari directi.
Astfel, au fost sprijiniti: 517 persoane din fondul social, 89 de persoane au beneficiat de aparate auriculare, 910 persoane au beneficiat de bastoane si cârje, 234 pacienti au fost sprijiniti prin cadre de mers fixe si mobile. Totodata, au fost furnizate  413 fotolii pacienti (carucioare pentru persoane cu handicap), 23 saltele antiescara, 17 paturi mobile, 118 scaune cu wc. Pe lânga acestea, 1.232 de persoane au fost ajutate cu orteze, proteze, genunchiere, cotiere, glezniere si alti 2.600 de pacienti au fost sprijiniti cu mijloace pentru incontinenta urinara.
Potrivit presedintelui ADAMS, urmatorii trei ani sunt dedicati educatiei pentru sanatate, profilaxiei si preventiei. „O dezbatere ampla pe problema preventiei în sanatate ne-am propus sa o avem în trimestrul IV al acestui an, cu specialisti din domeniu, la sediul ADAMS din Slatina Timis”.


Facilitare comunitara in Homorod
Articol: Monica Toderita, trainer T.O.N.

In luna august, Monica Toderita - trainer regional T.O.N. pentru regiunea Brasov - a facilitat o intalnire intre parteneri belgieni (ROCA - Roemenië Comité Aalst) si stakeholderi locali (voluntari din cadrul Grpului Local de Tineret - GLT Homorod - si nu numai). In cadrul intalnirii s-a discutat despre adeziunea ROCA la reteaua de lucru T.O.N., despre participarea voluntarilor GLT la taberele si evenimentele de formare organizate de AGLT (Asociatia Grupurilor Locale de Tineret), precum si despre asistenta maternala pe plan local (cine poate deveni asistent maternal si cum). Asistenta maternala a fost tratata in cadrul discutiilor deoarece 2 familii isi doresc sa ia copii in plasament incepand din aceasta toamna. Intalnirea s-a finalizat prin stabilirea pasilor de urmat in dezvoltarea colaborarii dintre cei 3 parteneri: ROCA - GLT Homorod - T.O.N. Astfel, trainerul T.O.N. va facilita cooptarea tinerilor care au fost implicati in proiectul “Sa invatam sa ne jucam” si va coordona realizarea unei prezentari a AGLT, a ceea ce inseamna voluntariatul si grup local de tineret pentru elevii de clasa a VII-a si a VII-a dupa inceperea anului scolar, in septembrie - octombrie, activitate la care sa fie implicati voluntarii deja existenti. GLT Homorod va incerca sa implice in activitatile grupului si copii - lideri din Centrul de Amplasament Rupea. Presedintele ROCA - Erik Herman - a spus ca pentru anul urmator vor plati pentru trimiterea copiilor in taberele AGLT urmand ca propunerea de tabere sa vina de la AGLT. Nu in ultimul rand, d-na Anelize Schnaider - persoana de contact pentru ROCA - s-a aratat interesata sa participe la TOT-ul T.O.N. din anul urmator. 
ASSOCLIC - Etapa II

Ateliere Fara Frontiere a lansat, cea de-a doua etapa ASSOCLIC pe anul 2013.  Pentru cele 500 de calculatoare alocate acestei etape pot aplica organizatii neguvernamentale (asociatii, fundatii, federatii), scoli, licee, institutii de invatamant acreditate (facultati/universitati), gradinite, muzee de stat, biblioteci de stat si institutii sociale care prezinta un proiect intr-unul din domeniile eligibile: educaţie prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimuleaza autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizeaza un impact social in comunitate.
Detalii aici. Termen limita: 11 Noiembrie.


Idei din Tara lui Andrei - Editia de toamna

“Idei din Tara lui Andrei” este un program prin care Petrom incurajeaza initiativele eco-civice sustenabile, ce se desfasoara sub forma unei  competitii nationale de proiecte. Aceasta isi  propune sa finanteze initiative din 3 domenii:  mediu, educatie, dezvoltare comunitara, ale persoanelor fizice, ale organizatiilor neguvernamentale, dar si ale institutiilor publice si de invatamant. Va puteti inscrie in competitie prin completarea online a formularului din sectiunea „Idei din  Tara lui Andrei” a siteului www.taraluiandrei.ro pana pe 14 octombrie 2013, ora 10.30, depunand proiecte pentru 5000sau 15 000 euro.
Detalii aici. Termen limita: 14 Octombrie.

Programul Daphne III

Programul Daphne (2007-2013) urmareste sa contribuie la protejarea copiilor, tinerilor si femeilor impotriva oricarei forme de violenta si sa atinga un nivel ridicat al protejarii sanatatii si coeziunii sociale.
Programul are ca obiectiv specific sa contribuie la prevenirea si combaterea oricarei forme de violenta indreptata impotriva copiilor, tinerilor si femeilor, in viata publica sau privata, inclusiv exploatarea sexuala si traficul cu fiinte umane, prin luarea unor masuri preventive si oferirea de sprijin si protectie victimelor si grupurilor de risc.

Detalii aici. Termen limita: 31 Octombrie.

 

ZEN - Ziua Educatiei Nonformale

In octombrie nonformalul iese pentru a treia oara in strada! Sau vine in scoala, in firma sau la muzeu … sau in oricare alt loc pe care ti-l imaginezi educativ! Toate organizatiile/institutiile si toti oamenii, care cred in beneficiile invatarii nonformale si care practica activitati si metode in context nonformal, sunt chemati sa realizeze in perioada 11-12 Octombrie evenimente vizibile in comunitatile din intreaga tara sub umbrela mare a evenimentului Ziua Educatiei Nonformale.
Ateliere de origami si quilling, piese de teatru forum, proiectii de filme, mini training-uri, expozitii de fotografie, cafenele publice, dezbateri, evenimente de promovarea a educatiei nonformale, vanatori de comori, city quest-uri... sunt doar cateva din multele exemple de activitati care ar putea sa fie realizate in cea mai nonformala zi a anului!
Inscrie-te si tu! Detalii aici.

Vizite de studiu pentru specialisti in educatie

O vizita de studiu este o vizita pe termen scurt de 3, pana la 5 zile, pentru un grup restrans de specialisti si decidenti care reprezinta diferite grupuri de formatori in domeniul educational si profesional. Acestia sunt participanti la program care vor sa analizeze un aspect particular al educatiei pe tot parcursul vizitei intr-o alta tara participanta. Grupul este de obicei format din 10 pana la 15 participanti.
Termen limita: 15 Octombrie. Detalii aici.

Erasmus+ - Curs pilot de scriere proiecte

Participa la un curs-pilot de scriere de proiecte de tineret in contextul noului program european de finantare, Erasmus+, program ce urmeaza a fi implementat in perioada 2014-2020! Cursurile pilot de formare (6 la numar) se vor desfasura simultan in perioada 18 – 20 octombrie la Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara. Termen limita: 13 Octombrie. Detalii aici.

Recomandam si...
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.