Noutati din reteaua deschisa 

Voluntarii GLT Arcus au fost Mos Craciun


Cu ocazia sarbatorilor de iarna si in special cu ocazia sosirii Mosului, voluntarii Grupului Local de Tineret "Arcus"  Resita au contribuit la organizarea serbarii de Craciun de la Centrul de Educatie Incluziva Primavara Resita, serbare organizata de si pentru copiii cu nevoi speciale aflati in Centru.
Activitatea s-a desfasurat pe 2 ateliere: atelierul de gatit, unde copiii impreuna cu voluntarii i-au pregatit Mosului biscuiti cu ciocolata si cu dulceata; atelierul de creatie unde copiii s-au simtit foarte bine alaturi de voluntari, care i-au ajutat pe cei mici sa confectioneze  fulgi de zapada din materiale reciclabile.  Dupa atatea pregatiri , spre final a sosit si personajul principal Mos Craciun in fata caruia copiii rand pe rand au prezentat cate un moment artistic special conceput pentru Mosu’.  Bineinteles ca drept rasplata acestia au fost apreciati si au primit cadouri. La activitate au participat :  Mos Craciun, Rudolf, Doamna Craciun si nelipsitii spiridusi ai Mosului - in total 13 voluntari, iar prichindeii care s-au bucurat de activitate si de sosirea Moșului au fost in numar  de 30.

Schimb de experienta

Noul an 2013 i-a gasit impreuna pe voluntarii AGLT (GLT ,,Din suflet pentru tineri’’ Crucea si  GLT ,,Tineri mereu’’ Constanta) in cadrul schimbului de experienta care a avut loc la Crucea in perioada 29 decembrie - 3 ianuarie. Pe langa obisnuitele activitati, tinerii voluntari s-au distrat pe partia şi patinoarul din Vatra-Dornei si au explorat muntii din imprejurimi.

OLF Fiicele Ramnicului Dumitresti


In luna noiembrie 2012, o parte dintre fetele care fac parte din OLF *Fiicele Ramnicului* din Dumitresti Centru s-au intalnit pentru a stabili o lista cu familiile din comuna Dumitresti care au venituri precare. Aceasta lista va fi depusa la Primaria Dumitresti si se va insista ca familiile sa primeasca alimente de sarbatori. Tot acum s-a stabilit ca fiecare sa vina cu propuneri de activitati si actiuni pentru a veni in sprijinul locuitorilor din comuna.

Datini si obiceiuri stramosesti la Dumitresti

Cantina Liceului Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitresti a fost gazda unui spectacol inedit, dedicat sarbatorilor de iarna. Evenimentul a facut parte din proiectul educational „Datini si obiceiuri stramosesti”, proiect ce are ca scop reinvierea traditiilor si datinilor specifice Vaii Ramnicului. Parteneri in derularea acestui proiect sunt: Primaria Dumitresti, Ansamblul Folcloric „Tara Vrancei”, Inspectoratul Scolar Judetean, Fundatia „The Open Network” Iasi, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitresti si Scoala Gimnaziala Chiojdeni.  
Pe langa expozitia cu lucrari ale elevilor, participantii, respectiv parinti, bunici, elevi, cadre didactice si reprezentanti ai colaboratorilor, s-au bucurat de un recital de colinde, sustinut de Ansamblul Folcloric Tara Vrancei. In partea a doua a spectacolului, elevii si prescolarii de la Scoala si Gradinita Bicestii de Sus, Scoala Gimnaziala Chiojdeni si Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitresti i-au rasplătit pe invitati cu urari si colinde. In incheiere, copiii au primit daruri de la Mos Craciun, care a fost ajutat de Primaria Dumitresti.

Walk for life - walk for AGLT!
Articol: Dana Codreanu

Organizatia belgiana “De Zotte 50 km van Gheel” a organizat pe data de 22 decembrie activitatea denumita “Walk for life”. Acesta activitate se desfasoara in fiecare an, avand diferite destinatii. In acest an, grupul de participanti au pornit din Geel cu destinatia Antwerp. Remarcabil este ca aceasta activitate are si o dimensiune sociala. Participantii au trebuit sa plateasca 5 euro, banii adunati fiind donati unei cauze sociale.
Anul acesta, membrii acestei organizatii si-au ales ca scop proiectul SPEAS realizat de catre AGLT in parteneriat cu organizatia KAZOU. Deoarece acest proiect a luat sfarsit in anul 2012 dar a avut un impact foarte mare la nivel national, se caute solutii financiare pentru a continua acest proiect. Desi nu ne-am bucurat de o vreme favorabila, multi belgieni s-au incumetat sa mearga 50 de km pe o ploaie ce parca nu mai inceta. Au existat insa si belgieni care au preferat sa faca donatii dar care sa nu parcurga cei 50 de km sau care sa parcurga doar o parte din acest traseu. Printre acesti participanti s-au regasit si Kinga Girati si Dana Codreanu, doi voluntari EVS aflati in Belgia.
Motivul pentru care am participat la acesta activitate a fost pentru ca dorim sa continuam unul dintre cele mai importante proiecte ale AGLT-ului. Timp de 2 ani multi voluntari ai AGLT-ului au fost instruiti despre cum se organizeaza zile de joaca pentru copii cu diferite dizabilitati. Multe grupuri locale au incheiat parteneriate cu diferite Centre pentru copii cu dizabilitati pentru a aduce zampete pe chipul unor copii care, fara voia lor, sufera de diferite boli fie ca vorbim despre autism, retard sub diferite forme, handicap locomotor etc. Tot in perioada acestor 2 ani voluntari ai AGLT-ului au participat ca si animatori in diferite tabere destinate copiilor cu dizabilitati. Este vorba despre celebra tabara de la Baisoara, Cluj coordonata de catre Dan Baciu si tabara de la Costinesti cu finantare din partea ANST. Consideram ca este timpul sa ne indreptam atentia diferitelor categorii de copii, din mediul rural, cu diferite dizabilitati sau alte situatii dar in aceeasi masura crestem si capacitatea de adaptare a tinerilor voluntari.
Pe parcursul celor 50 de km am avut alaturi pensoane care fac parte din ADR, care au calatorit in Romania, au vizitat diferite regiuni, care ne-au ascultat povestea, ne-au incurajat si mai ales….care in timpul celor cateva pause au baut un pic de tuica pentru a face legatura cu Romania cat mai autentica. Activitatea a inceput la ora 7, participantii putand sa ni se alature din Geel, Olen sau Lier pana in Antwerp ora 16.30.

Belgica, toate panzele sus!
Sursa: Ziar Subiectiv

Constructia navei Belgica a durat cinci ani si este o idee a belgienilor ajutati de ingineri romani si norvegieni. Interesant este faptul ca proiectul a avut o puternica amprenta sociala, multi romani someri din Belgia sau Olanda participand la constructia navei in cadrul unor programe de formare profesionala in prelucrarea lemnului. Click aici pentru a citi intregul articol si afla cum au reusit sa reinvie imaginea Belgicai organizatiile romano-belgiene. Mentiune: la activitatile culturale ce privesc acest proiecte a fost o colaborare intre mai multi parteneri iar lucrarile pentru vas sunt inca in desfasurare....si cu siguranta vom mai auzi vesti despre rezultate.

Newsletter "Un sat pentru un sat"

Comitetul de infratire din Kuibeke a editat un nou newsletter. Click aici pentru a-l citi!
Mai multe detalii si pe: www.moldovita.be

Comisia Europeana a Lansat Anul European al Cetatenilor

Odata cu trecerea in anul 2013, Comisia Europeana (CE) lanseaza Anul european al cetatenilor. Pentru a marca Anul european al cetatenilor - 2013, vor fi organizate in intreaga UE o serie de evenimente, conferinte si seminarii, atat la nivelul Uniunii, cat si la nivel national, regional sau local. CE va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct si 'Europa ta', ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetatenilor UE, si va consolida rolul si vizibilitatea instrumentelor de solutionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetatenilor Uniunii sa-si exercite din plin drepturile si sa si le apere mai eficient.
Detalii
aici.


“Lumea prin Culoare si Sunet”

Fundatia Orange Romania lanseaza Fondul de finantare “Lumea prin Culoare si Sunet” cu scopul de a contribui la imbunatatirea integrarii sociale a persoanelor cu deficiente senzoriale, actionand in domeniile: sanatate, educatie si cultura. Beneficiarii fondului in valoare de 300 000 de euro sunt persoane cu deficiente senzoriale - de vaz si/sau auz sau alte deficiente cauzate de acestea.

Prin lansarea fondului de finantare, Fundatia Orange Romania invita persoanele juridice romanesti inregistrate ca organizatii neguvernamentale (asociatii, fundatii sau federatii), institutii educationale, institutii medicale, institutii culturale sa aplice in vederea derularii de programe in beneficiul persoanelor cu deficiente de vaz si/sau auz.
Termen limita: 21 Ianuarie. Detalii aici.

Tineret in Actiune 2013

Tineret in Actiune este deschis pentru finantari! Citeste Apelul National pentru Propuneri de Proiecte si Ghidul Programului 2013 si aplica pana la 1 Februarie!

Termen limita: 1 Februarie. Detalii aici.

3 Linii de finantare strategice POSDRU

AM POSDRU a publicat, spre consultare, Schitele Ghidului - Conditii Specifice pentru cererile de propuneri de proiecte de tip strategic pe:

  • DMI 5.1. Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare (Descarca Ghidul),
  • DMI 5.2. Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca (Descarca Ghidul),
  • DMI 6.3. Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii (Descarca Ghidul).
Conform AM POSDRU, apelurile de proiecte ar urma sa fie lansate in anul 2013.
Detalii aici.


"Vreau o tara mai curata" - Concurs de investigatii jurnalistice

Asociatiile Salvati Dunarea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Gandul, lanseaza un concurs de jurnalism pe tema deseurilor in Romania, in cadrul proiectului „Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara”. Se vor recompensa cu 1300, 1100, respectiv 900 EUR pentru primele trei premii și cu cate 500 EUR pentru cate doua mentiuni, pe autorii celor mai bune 5 materiale de analiza sau investigatie, care vor scoate la iveala informatii noi, perspective proaspete asupra problemei deseurilor in Romania sau evidentia solutiile si eforturile celor care nu se lasa descurajati. Cele 5 articole castigatoare vor fi publicate pe site-ul gandul.info si promovate ulterior de Ecopolis si Salvati Delta pe canalele proprii.
Termen limita: 15 Ianuarie. Detalii
aici.


Premiul Charlemagne pentru tineri europeni

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, organizat in parteneriat de Parlamentul European si Fundatia pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, se acorda proiectelor dezvoltate de persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 30 de ani. Proiectele castigatoare trebuie sa contina concepte care pot servi la dezvoltarea unei comunitati si identitati europene comune in randul tinerilor. Printre proiectele selectate se numara programe de schimburi pentru tineri, proiecte artistice sau pentru internet, toate cu o dimensiune europeana. Cele trei proiecte castigatoare vor primi finantare in valoare de 5.000 euro, 3.000 euro si, respectiv, 2.000 euro. Castigatorii vor fi, de asemenea, invitati sa viziteze Parlamentul European in toamna.
Termen limita: 28 Ianuarie. Detalii
aici.


Sesiuni gratuite de training dedicate antreprenoriatului in industriile creative

Creativitate, talent, maiestrie. Cum se pot transforma toate acestea in afaceri profitabile si sustenabile? Industriile creative au nevoie de tineri antreprenori care sa dezvolte aceasta zona economica cu potential urias. In sprijinul tuturor celor interesati, proiectul „Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative” desfasoara o serie de traininguri gratuite dedicate antreprenoriatului si sustinute de profesionisti in domeniu.
*Training 16-18 ianuarie - deadline inscrieri: 10 ianuarie
*Training 23-25 ianuarie - deadline inscrieri: 17 ianuarie
*Training 28-30 ianuarie - deadline inscrieri: 22 ianuarie
Detalii aici.

Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.