www.theopennetwork.ro
Doneaza 2% »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Noutati din reteaua deschisa   Sa stii mai multe, sa fii mai bun la Vatra Moldovitei
Articol:
Prof. Ancuta Ionela Negura, FPLR Vatra Moldovitei

In saptamana “Sa stii mai multe, sa fii mai bun”, cu sprijinul FPLR Vatra Moldovitei si in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei, GLT Young Generation Vatra Moldovitei a organizat  zile de joaca pentru majoritatea elevilor din comuna Vatra Moldovitei. Activitatea s-a putut desfasura cu sprijinul doamnelor  profesoare Maria Brodner,  Constanta Catrici,   Monica Georgeta Colban, Ligia Georgeta Hopulele, Rozalia  Loghin,  Maria Popescu precum si a domnului prof. Traian Pusca, director  coordonator al  Scolii Gimnaziale Vatra Moldovitei.
La evaluarea activitatilor, Andreea Bindiu, voluntar GLT Young Generation Vatra Moldovitei, a remarcat: “Grupul Local de Tineret Young Generation Vatra Moldovitei este, pentru mine, ceva minunat. Ma bucur ca fac parte din el. Suntem ca intr-o familie mai mare, ce-i drept. In saptamana Sa stii mai multe, sa fii mai bun am organizat niste zile de joaca absolut speciale. Am vazut zeci de copii jucandu-se si simtindu-se bine alaturi de noi si asta m-a facut si pe mine sa zambesc. Desi credeam ca prichindeii vor obosi repede, pot sa spun ca nu au obosit deloc. Erau mereu foarte entuziasmati si pregatiti pentru urmatorul joc. Fiind foarte energici, parca imi transmiteau si mie acea energie a lor. La sfarsitul jocurilor, am ramas profund impresionata de ceea ce mi-a spus o fetita: ”Cand mai veniti pe la noi? Vreau sa ma mai joc impreuna cu voi!”
Mai multe fotografii de la aceste activitati pot fi vizualizate pe pagina de facebook a grupului.


Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna - Ateliere de creatie
Articol:
Dan Ceredeev, presedinte al Asociatiei Proiect Pro Europa

Activitatile din cadrul proiectului de dezvoltare locala propus de tinerii voluntari ai GLT 4Kids si finantat prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor, antreneaza tot mai multi copii si tineri fascinati de posibilitatea de a descoperi lucruri noi si interesante si de a-si descoperi abilitati si competente artistice.
Atelierele de creatie – pictura pe sticla, incondeiat oua, confectionat masti traditionale, felicitari si aranjamente pascale – sunt un spatiu cu valori formative si educative multiple, fiecare participant avand ocazia de a afla lucruri noi despre sine, de a petrece timpul liber in mod creativ  si eficient, de a fi pus in valoare in fata celor din jur si de a se simti inclus activ in viata comunitatii.
Toate produsele realizate in cadrul atelierelor de creatie ale Centrului de Dezvoltare Locala Ciumarna vor fi expuse si prezentate public in cadrul targului de promovare a proiectului ce va avea loc pe data de 23 aprilie 2013, la Sala polivalenta Ciumarna.


Educatie ALTFEL
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale si de tineret APPE

In baza unui protocol de colaborare intre Asociatia Proiect Pro Europa si Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei, pe toata perioada saptamanii dedicate educatiei „altfel”, 1-5 aprilie 2013, au fost derulate activitati recreative si de animatie socio-culturala in cadrul Centrului de Dezvoltare Locala Ciumarna, la care au participat peste 150 de copii din scolile comunei.
Oferta de activitati a fost prezentata de catre asociatie in cadrul Consiliului profesoral al Scolii Vatra Moldovitei, prilej cu care s-a prezentat si un raport partial al proiectului CDL Ciumarna si s-a realizat programul pentru intreaga perioada.
Intreg fondul de jocuri si jucarii al ludotecii realizate cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret in Actiune gestionat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, a fost pus la dispozitia copiilor, intr-o gama diversificata si adaptata fiecarei categorii de varsta  de activitati individuale si de grup. De asemenea, a fost valorificat fondul de carte al minibibliotecii centrului in mini-sesiuni de lectura creativa si de cercetare ludica.
In atelierele de  creatie, elevii din ciclul gimnazial au fost pusi in situatii de invatare inedite si  provocati sa decoreze obiecte ceramice si din lemn vechi, carora sa le redea utilitatea intr-un mod original si responsabil. In acelasi spirit al responsabilitatii fata de problemele de mediu au fost propuse si atelierele de confectionat „posete prietenoase cu natura” prin reciclarea unor deseuri de panza si sac.
Activitatile au fost o repetabila bucurie a invatarii altfel: in spatiu nonformal, cu strategii novative si emancipate de restrictii si rigori. Asadar, mulţumiri tuturor dascalilor care au acceptat provocarea si invitatia de a participa la programul propus de asociatia noastra (prof. Traian Pusca – director, prof. Constanta Catrici, prof. Rozalia Loghin, prof. Maria Brodner, prof. Ligia Hopulele, prof. Elena Sauciuc, prof. Ilie Sauciuc, ed. Liliana Cojocaru, ed. Adriana Hauca, prof. Ioana Coca, prof. Monica-Georgeta Colban, prof. Lucia Prindii)  si felicitari tuturor copiilor care ne-au dovedit din nou ca sunt creativi si dinamici si atat de talentati.


GLT4Kids sustine responsabilitatea sociala
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale si de tineret APPE

Integrarea Asociatiei Proiect Pro Europa in Reteaua Societal a insemnat un important pas in stabilirea celor mai relevante practici de responsabilitate sociala la nivelul echitatii sociale, al echilibrului cu  mediul,  al eficacitatii economice si al bunei guvernante. Asa incat, in cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, proiect-pilot Societal, se aplica un plan de actiune de responsabilitate sociala specific, ai carui indicatori au fost stabiliti cu sprijinul Asociatiei REPER21, al ANPCDEFP si al Asociatiei CRIES.
In cadrul sesiunilor de formare, tinerii voluntari ai GLT 4Kids au fost familiarizati cu obiectivele, actiunile si indicatorii unui asemenea plan de actiune, astfel incat si alte doua proiecte pe care le propun vor adopta asemenea  instrumente si strategii de stimulare a dezvoltarii durabile. Este vorba despre proiectul CITESTE SI TU!, campanie de promovare a lecturii ed. a V-a, derulat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor si despre proiectul THINK GREEN!, derulat cu sprijinul MOL Romania si al Fundatiei pentru Parteneriat.
Intre indicatorii de responsabilitate sociala preferati de tineri se afla cei din domeniul social – favorizarea invatarii continue pentru adaptabilitatea la piaţa muncii, respectarea valorilor culturale si promovarea dialogului intercultural, iar din domeniul mediu - asigurarea de  produse si servicii ecologice si gestionarea impactului asupra ecosistemelor si biodiversitatii. O astfel de activitate a avut loc de curand in cadrul programului guvernamental Sa stii mai multe, sa fii mai bun!. Astfel, tinerii au participat la ateliere de culinarit si au pregatit bomboane ecologice cu care – mai apoi – au realizat un candy-bar, prajiturelele lor fiind foarte apreciate de catre colegii lor de scoala si de catre profesori
.

Think Green!
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator proiect

In perioada 15.04 – 30.07.2013, Asociatia Proiect Pro Europa deruleaza proiectul THINK GREEN! in cadrul programului Spatii Verzi, componenta Spatii verzi urbane, editia 2013, finantat de catre MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat, program ce urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare de spaţii verzi publice si activitati de educatie ecologica.
Proiectul beneficiaza de o finantare de 9000 de lei si are ca obiective imediate: antrenarea efectiva a celor 480 de elevi ai Colegiului Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc in două categorii de activitati de protejare a mediului – activitati de formare si activitati practic-aplicative; reabilitarea si reamenajarea spatiului verde din incinta colegiului; dezvoltarea competentelor elevilor de a concepe si aplica un plan de actiune de  responsabilitate sociala cu evidentierea expresa a domeniilor mediu si guvernanta;  organizarea unor ateliere de confectionare de hartie manuala, personalizata, din hartie reciclata.
Pe langa dimensiunea educativa (educarea si sensibilizarea elevilor fata de problemele cu care se confrunta ecosistemul), proiectul THINK GREEN! se axeaza si pe dimensiunea participativa – formarea a 40 de elevi promotori ai unui stil de viata ecologic si ai unui program sustenabil de responsabilitate sociala, printr-o gama variata de activitati formale, informale si nonformale.
Catalogul surselor de finantare Aprilie 2013

A fost publicat Catalogul surselor de finantare – aprilie 2013. Acesta cuprinde programele de finantare nerambursabila active finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei. Sursa: ADR Vest.
 

Alte surse de finantare:

Mesaje de Iubire - finantari pentru ONG-uri active in domeniul protectiei copilului; Termen limita: 12 Aprilie;
Programul comunitar F7 - finantari pentru proiecte TIC
Termen limita: 16 Aprilie;
Solutii ICT pentru ocuparea persoanelor de varsta a treia; Termen limita: 30 Aprilie;
Concurs pentru inovare sociala, organizat de Institutul BEI; Termen limita: 15 Mai;
Cooperare pentru formare - Programul de Asistenta Nerambursabila Germana; Termen limita: 31 Decembrie 2013. 
Saptamana Nationala a Voluntariatului

Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat lanseaza cea de-a XII-a editie a Saptamanii Nationale a Voluntariatului, care va avea loc in perioada 13-19 mai 2013. Daca voluntariatul este o valoare in organizatia ta, inscrie-te ca partener local SNV si trimite-ne evenimentele prin care vrei sa marchezi SNV in comunitatea ta. Citeste informatiile de pe site, gaseste raspunsuri la Intrebari frecvente, intra pe sectiunea Calendar si foloseste formularul online pentru a iti inscrie organizatia. Poti consulta si sectiunea Banca de Idei sau Editii Anterioare pentru a te inspira din activitatile derulate de alte organizatii in anii anteriori. Te alaturi astfel unui eveniment cu traditie la care s-au afiliat sute de organizatii din tara care sarbatoresc astfel voluntariatul in fiecare primavara, promovezi activitatile organizatiei tale, recunosti meritele voluntarilor vostri de peste an, stabilesti noi contacte, atragi noi voluntari, noi simpatizanti, sponsori si presa. Pro Vobis, in calitate de coordonator national al SNV, vine in sprijinul activitatilor pe care le propuneti cu tricouri personalizate cu identitatea evenimentului, afise pe care le puteti imprima, bannere web si promovare online la nivel national.
Detalii aici.

Alte oportunitati:

Premiul European pentru Sectorul Public; Termen limita: 12 Aprilie;
Conferinta de Atragere a Fondurilor in Comunitate; Termen limita: 15 Mai.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences