www.theopennetwork.ro
Doneaza 2% »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Noutati din reteaua deschisa   ToT la Cehu Silvaniei

In perioada 19-21 Aprilie, Fundatia T.O.N. a organizat un nou curs de formare pentru formatorii regionali din cadrul retelei. Cursul a fost sustinut la Cehu Silvaniei, jud. Salaj, cu sprijinul ADL Cehu Silvaniei. in timpul trainingului s-a pus accent pe Formularul 230, pe cotizatia membrilor (cotizatie individuala si institutionala), trainerii regionali care au dezvoltat intalniri regionale au prezentat activitatea lor (Daniela Ghitoiu, Portick Laszlo, Johnny Suru, Mihaela Hiche). Mai multe fotografii de la eveniment vor fi disponibile pe pagina de Facebook a fundatiei.

Expozitie T.O.N. in cadrul Saptamanii Belgiene

Fundatia The Open Network for Community Development si ADR Vlaanderen au deschis o expozitia foto in cadrul Saptamanii Belgiene (22-28 Aprilie), organizata de BeRoBa si Ambasada Belgiei in Romania. Expozitia a fost inaugurata in mod oficial Luni, 22 Aprilie, in prezenta Excelentei sale Ambasadorul Belgiei in Romania, domnul Philippe Beke, precum si a invitatilor la eveniment, investitori belgieni si reprezentanti ai mediul de afaceri romano-belgian. Cu acest prilej, reprezentatii T.O.N. si ADR Vlaanderen au distribuit mape de prezentare ale fundatiei, au detaliat proiectele desfasurate la nivel local si au pledat pentru redirectionarea de 2% pentru cauza dezvoltarii comunitare. Expozitia a ramas deschisa vizitatorilor pe tot parcursul Saptamanii Belgiene. Click aici pentru a vedea cateva imagini din cadrul acestei expozitii.

Ziua internationala a cartii la Vatra Moldovitei
Articol: Negura Ancuta, presedinte FPLR

Pe 23 aprilie 2013, la Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei s-a sarbatorit Ziua internationala a cartii. La activitate au participat, alaturi de domnul director Pusca Traian-Alin si cadrele didactice de la scoala,  reprezentanti ai Fundatiei Umanitare Proiecte Limburg Romania.
Dincolo de frumosul care a umplut, prin intermediul cartilor,  inimile participantilor,  s-au pus bazele unui nou proiect care vizeaza lectura, proiect in care Scoala Vatra Moldovitei are ca partener Fundatia Proiecte Limburg Romania. Presedintele fundatiei,  d-na invatatoare Negura Ancuta,  a promis ca  fundatia va oferi suportul financiar necesar desfasurarii acestui proiect, alaturi de sprijinul tinerilor din grupul local de tineret Young Generation Vatra Moldovitei. Se va urmari organizarea de activitati comune intre cercul de lectura al scolii, coordonat de prof. Bindiu Cristina, si membrii GLT, in locatii speciale, in care lectura sa fie la ea acasa.


Zi comuna de actiune OLF-OLB la Dumitresti
Articol: Doina Enache, coordonator OLF Dumitresti

In data de 9 Aprilie 2013, la Scoala Primara Poienita, Dumitresti, Vrancea, OLF si OLB Poienita au organizat o actiune comuna cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii. Acţiunea  a fost condusa de Doina si Titel Enache care au distribuit materiale informative privind „Cancerul” si „Accidentul vascular cerebral”. Cei doi propunatori au expus, pe rand, folosindu-se de materialul vizual noţiunile caracteristice temei propuse, modul de acţiune al bolii, factorii de risc si ce atitudine sa adoptam in astfel de situaţii. Participanţii au venit cu multe completari, cu impresii culese din mass media sau din viaţa de zi cu zi, impartasind din experienţele persoanelor cunoscute.

Activitati OLF Poienita
Articol: Doina Enache, coordonator OLF Dumitresti

Organizatia Locala de Femei Poienita (Dumitresti) are placerea de a anunta doua activitati reusite realizate pana in prezent:
  • In ianuarie a fost desfasurat concursul  „Ghicitori la gura sobei”, care a fost un real succes. Concurentele s-au intrecut in ghicitori cu talc, inspirate din viata de zi cu zi. In final au facut o poza de grup.
  • In data de 8 martie a fost organizata o alta activitate foarte frumoasa - o petrecere ca „intre fete” la domiciliul uneia dintre membrele OLF, Georgeta. Au fost daruite fotografii de la activitatea precedenta si cate o floare.
Pentru perioada urmatoare, OLF Dumitresti are in plan o excursie in luna mai la manastiri.
Dorim tuturor femeilor de la voi din organizatie sanatate si numai bine.


Sa invatam sa ne jucam! - curs de formare la Constanta
Articol: Raluca Mares, coordonator GLT „Tineri Mereu” Constanta

In perioada 30 martie-1 aprilie 2013 a avut loc la Constanta, in cadrul proiectului national „Sa invatam sa ne jucam”, un curs de formare la nivel debutanti pentru tinerii dornici de joc. Acest curs s-a bucurat de un numar impresionant de participanti care a depasit numarul 100, necesitand o organizare riguroasa si un numar mare de formatori (23). Scoala Gimnaziala Remus Opreanu, a gazduit peste 15 scoli si licee din Constanta. Tinerii constanteni s-au bucurat de vremea frumoasa si au invatat de la trainerii lor sa comunice, sa lucreze in echipa, sa stabileasca si sa respecte reguli si cel mai important sa descopere placerea de a te juca indiferent de varsta. Un curs care cu sigurata s-a facut memorabil si la care a fost prezenta si presa locala. Acest proiect este coordonat si promovat de profesorul psiholog Daniela Ghitoiu si este cunoscut de aproape toate scolile si liceele din Constanta. 

Sarbatoare traditionala in comuna Jitia
Articol: Anicuta Rotaru, coordonator CLD Bordesti

De 8 Martie un grup de elevi de la scoala gimnaziala coordonati de membrii CLD Bordesti s-a deplasat in comuna Jitia, jud.Vrancea. Aici, impreuna cu gazdele, au prezentat o sezatoare cu datini si obiceiuri de pe aceste meleaguri. Activitatea s-a bucurat de o prezenta numeroasa. La eveniment au participat autoritatile locale de pe valea Ramnicului. Imbracati in costume populare autentice specifice acestei depresiuni de la curbura Carpatilor, scolarii au adus in actualitate obiceiuri stravechi mostenite de la inaintasi. Nu au lipsit cantecele, voia buna si dansurile populare printe care celebrul "BRAU DE LA JITIA". Manifestarea a bifat una dintre actiunile lunii martie a CLD Bordesti cu privire la sarbatorirea in mod traditional a zilei femeii. Click aici pentru a vedea mai multe imagini de la aceasta activitate.

A fost lansat proiectul Think GREEN!
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de proiect | prof. Catalina Gulii, responsabil educatie ecologica

Cu prilejul Zilei Mondiale a Pamantului a fost lansat proiectul  THINK GREEN! derulat de  Asociatia Proiect Pro Europa in parteneriat cu Colegiul Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc. Proiectul face parte din  programul Spatii verzi – componenta Spatii verzi urbane, editia 2013 si este finantat de MOL România in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat. Activitatea a fost precedata de sesiuni de team-building si de  pregatire a materialelor de promovare/vizibilitate a proiectului. In cadrul viitoarelor sesiuni de training vor fi desemnati minimum 40 de promotori de educatie pentru mediu si dezvoltare durabila din randul celor mai activi si determinati voluntari din proiect, care vor fi formati cu scopul de a elabora si aplica Planul Think Green! de Actiune de Responsabilitate Sociala adaptat specificului vietii de internat si de a monitoriza felul in care sunt respectati si aplicati indicatorii de mediu si cei de buna guvernanta in comunitatea scolara. 

Curs de formare TiA -  Metode si instrumente de educatie nonformala
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale APPE

In perioada 19–21.04.2013, tinerii voluntari ai Grupului Local de Tineret 4Kids Ciumarna si elevi ai Colegiului Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc au participat la sesiunea de formare Metode si instrumente de educatie nonformala in contextul Programului Tineret in Actiune alaturi de voluntari din alte sase organizatii nonguvernamentale ce deruleaza activitati cu si pentru tineri. In cadrul sesiunii, tinerii au invatat sa defineasca si sa precizeze caracteristicile educatiei nonformale; sa selecteze si sa adapteze instrumente si metode ale educatiei nonformale aplicabile in proiecte din cadrul programului Tineret in Actiune (TiA); sa utilizeze/implementeze instrumente si metode nonformale corespunzatoare prioritatilor programului Tineret in Actiune (TiA) in initiativele lor. Cursul de formare a fost sustinut de catre Sonia-Maria Donca-Bercuci, formator TIA,  si a oferit celor 30 de participanti reale oportunitati de dezvoltare personala si de motivare in vederea propunerii si derularii unor proiecte viitoare in cadrul programului Tineret in Actiune.

Responsabilitatea sociala in proiecte turistice
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale APPE

In perioada 26-27 aprilie 2013, la Rasnov,  jud. Brasov, s-a desfasurat seminarul cu tema Responsabilitate sociala in proiectele turistice, organizat de catre Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile – REPER21 in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale – ANPCDEFP si cu Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare – CRIES.
Seminarul face parte din proiectul Societal – Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Agenda sesiunii: prezentarea demersului Societal, prezentări de bune practici de Responsabilitate Sociala din sectorul turismului (Asociatia de Ecoturism din Romania, Asociatia Cele Mai Frumoase Sate, Asociatia Ecoruralis, Asociatia Hosman Durabil, Asociatia Mioritics, Asociatia Alburnus Maior, Asociatia Efectul Fluture, Asociatia CarpatBike) si prezentari de bune practici de Responsabilitate Sociala in cadrul proiectelor – pilot Societal.
Proiectul Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna al Asociatiei Proiect Pro Europa a fost unul dintre cele patru proiecte – pilot Societal ( alaturi de Stil de viata traditional ca model de dezvoltare durabila -  Asociatia MileniumArt, Casa-verde o arhitectura in armonie cu natura – Centrul de Voluntariat Resita si  Reduce, Reuse, Recycle – Societatea de Consum Responsabil) prezentate ca buna practica in elaborarea si implementarea unui plan de actiune de Responsabilitate Sociala pe cele patru domenii specifice: social, mediu, economic si guvernanta. 


Citeste si tu! - Atelier de lectura
Articol: Emilian Ceredeev, GLT4Kids

Cu prilejul Zilei Mondiale a Cartii, tinerii GLT 4Kids au organizat un atelier de lectura cu scopul de a sensibiliza comunitatea asupra nevoii de educare/instruire si autoformare prin lectura. Flashmobul s-a desfasurat in cadrul unui eveniment public la care au participat peste 250 de persoane, expozitia finala a proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna. Momentul a fost completat si de alte elemente de animatie socio-culturala: statui vii, personaje din literatura pentru copii si din literatura istorica, personaje de circ. Activitati de acest tip vor fi organizate cu regularitate in perioada imediat urmatoare in mai multe institutii de invatamant si organizatii de tineret din tara, care au devenit partenerii asociatiei noastre in cadrul proiectului Citeste si tu! – ed. a V-a, pe care il derulam cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret in Actiune, actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor.

Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna
Articol: Daniel Ceredeev, presedinte APPE

In data de 23 aprilie a.c, a avut loc Expozitia finala a proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna derulat de Asociatia Proiect Pro Europa  cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor. Proiectul consta in organizarea unui spatiu multifunctional (ludoteca, minibiblioteca, sala de training si spatiu expozitional pentru concursuri si ateliere de creatie plastica, handmade-uri, reciclare, reconditionare) destinate activitatilor tinerilor voluntari din Grupul Local de Tineret 4Kids si accesibile tuturor copiilor si tinerilor din comunitate.
In cadrul expozitiei au fost prezentate produse ale atelierelor de creatie si mestesuguri la care au participat copiii si tinerii pe perioada celor opt luni de proiect, fotografii din timpul activitatilor, raportul final al proiectului si o analiza a gradului de satisfactie a beneficiarilor proiectului. Au fost organizate mai multe standuri, corespunzatoare domeniilor de activitate ale CDL, dar si domeniilor din planul de actiune de responsabilitate sociala implementat in acest proiect-pilot Societal. Astfel: produse ale atelierelor de mestesuguri traditionale – incondeiat oua, confectionat masti, pictura pe sticla (indicatori social); produse ale atelierelor de creatie si handmade - redecorarea obiectelor ceramice si din lemn, felicitari si obiecte decorative, culinarit traditional (indicatori economic); produse ale atelierelor de reciclare – cusaturi pe suport vegetal, obiecte decorative din hartie reciclata (indicatori de mediu) ca si prezentari ale rezultatelor voluntarilor organizatiei/voluntarilor implicati in proiect, ale stakeholderilor initiativei si ale rezultatelor parteneriatelor din proiect (indicatori guvernanta).
Au raspuns invitatiei de a participa la eveniment peste 250 de persoane, membrii si delegati ai unor organizatii ale societatii civile, reprezentanti ai unor institutii de invatamant, oficialitati locale, tineri voluntari implicati in proiect, copii si tineri participanti la activitati din cadrul proiectului, membrii ai comunitatii locale. Astfel: d-na Cristina Chert, director executiv al Fundatiei The Open Network si director de programe al Asociatiei Europanet; d-ra Ana Paladus, vicepresedinte al REPER21, coordonator al Proiectului Societal; d-nul Virgil Saghin, primarul comunei Vatra Moldovitei; d-na Mihaela Hiche, coordonator ADAM Moldovita;  Br. Jos Wynen si Leo Nys – DVD Kruibeke; pr. Emanuel Rădăşanu - administrator,  monahia Ecaterina Lichi – psiholog, d-na  Mihaela Rădăşanu, educator  - Asezamantul Social de Copii „Sfantul Leontie” Radauti; d-ra Alina Scanteie - Asociatia Europanet; d-na Silvia Ghilas – director Funny Art Iasi; d-nul Ionut Mihailescu, presedinte Asociatia Valori Bucovinene. De asemenea, cadre didactice si elevi de la Colegiul Militar „Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc si Scoala Vatra Moldovitei, parteneri in cadrul proiectului CDL. Alocutiunile celor prezenti au fost o dovada ca proiectul CDL a fost un succes, ca initiativa noastra era necesara, ca poate fi considerata un model de succes in proiectele de tineret. In fapt, targul de promovare a proiectului este doar un alt pas in organizarea Centrului de Dezvoltare Locala Ciumarna, deoarece  toate activitatile cu copiii si tinerii vor continua pentru multi ani de acum inainte.

FONDUL ONG a fost lansat!

In cadrul Programului “Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, un buget total de 30.000.000 Euro este disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Detalii privind componentele de finantare sunt disponibile aici

Concursuri locale de proiecte de tineret

Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza  in perioada  19 aprilie - 17 iunie 2013, prin intermediul Directiilor Judeţene pentru Sport si Tineret respectiv a municipiului Bucuresti, Concursurile Locale de Proiecte de Tineret.
Termen limita: 17 Iunie. Detalii aici.

Alte surse de finantare:

Tineret in Actiune; Termen limita: 1 Mai;

Rompetrol a lansat a V-a editie a programului Impreuna pentru fiecare!, - finantari pentru proiecte de interventie comunitara din domeniile sanatate si mediu; Termen limita: 2 Iunie 2013;

Pact pentru comunitate - finantari pentru dezvoltarea comunitatilor din sudul Romaniei; Termen limita: 5 Septembrie;

Cooperare pentru formare - Programul de Asistenta Nerambursabila Germana; Termen limita: 31 Decembrie 2013. Saptamana Europeana a Tineretului

Saptamana Europeana a Tineretului este un eveniment propus de Comisia Europeana ajuns la cea de a sasea editie. In Romania evenimentul este coordonat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Peste cinci sute de evenimente sunt asteptate sa se desfasoare in tarile participante la programul Tineret in Actiune si in toata Europa. Evenimente sunt organizate cu si pentru tineri si au un singur scop: sa puna tot ce este legat de tineret in lumina reflectoarelor.
Indiferent din ce colt al tarii ai fi... poti face diferenta! Ai proiecte Tineret in Actiune sau de tineret? Arata si lumii! Folosesti educatia nonformala sau faci activitati de voluntariat (si nu numai) care prind la tineri? Impartaseste din experienta ta!
Daca nu ai fost implicat in proiecte de tineret, sau nu ai avut pana acum experiente de educatie nonformala sau voluntariat si te intereseaza, poti sa te implici participand la evenimentele organizate in toata tara.

Nu fi spectator! SETeaza-te! Detaliaici.

"O mare de cuvinte" - concurs international de povestiri scurte

Fundatia Anna Lindh si Institutul European pentru Mediterana au lansat a cincea editie a concursului international de povestiri scurte "O mare de cuvinte" (A Sea of Words) adresat tinerilor din cele 42 de tari ale spatiului euro-mediteranean. Concursul urmareste producerea de povestiri scurte axate pe aspecte legate de viitorul pe care il au copiii, parintii si bunicii, pentru a arata astfel diferitele sensibilitati si realitati ale tinerilor ce locuiesc in regiunea euro-mediteraneana.

Termen limita: 25 Mai. Detalii aici.

Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences