www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Vizita Ambasadorului Philippe Beke la Ladesti
Articol: Ramona Sinca, The Open Network for Community Development

Vineri, 5 Iulie, Excelenta Sa, ambasadorul Phillippe Beke, a vizitat comuna Ladesti, infratita cu localitatea Balen, din Belgia. Ambasadorul a fost intampinat de primarul Ion Lixandru si de senatorul Dan Nitu, proprietarul companiei Damila, dupa care a stat de vorba cu localnicii si voluntarii de la Serviciul de Pompieri din Balen. Primarul Ion Lixandru le-a multumit atat Ambasadorului Belgiei, pentru vizita, cat si partenerilor din Belgia. “In urma cu mai multi ani, comuna Ladesti a primit de la prietenii din Balen o masina de pompieri care ne-a fost de mare ajutor. Acum, iata, ne doneaza o a doua masina de pompieri, mai performanta, noua, cu ajutorul careia putem interveni in caz de urgenta pe o zona mai extinsa. In plus, ne-au oferit 5.000 de euro pentru a schimba acoperisul dispensarului situat langa primarie. Pentru toate acestea, le multumim si ii asiguram de toata consideratia noastra. De asemenea, le multumesc celor 4 oaspeti din Balen, dar si celor 12 voluntari din Ladesti, care deservesc cele doua masini de pompieri primite”, a spus primarul Ion Lixandru.
Curand dupa rostirea discursurilor de bun venit, atmosfera a devenit mai putin protocolara. Ambasadorul Phillippe Beke, senatorul Dan Nitu, primarul Ion Lixandru, pompierii din Balen si voluntarii din Ladesti s-au urcat in cele doua masini si le-au testat personal. Apoi, au luat masa impreuna si au socializat. Puteti vedea in imagini povestea intalnirii din Ladesti printr-un click aici.

Week-end de formare T.O.N. la Borsa
Articol: Cristina Chert, Director executiv The Open Network for Community Development

Fundatia The Open Network organizeaza al doilea week-end de (in)formare pentru formatorii regionali din reteaua de cooperare romano-belgiana. Sesiunile de formare vor avea loc in Borsa, Maramures, Romania in perioada 16-18 August 2013. Pentru mai multe detalii, descarcati invitatia oficiala in limba romana (aici) sau engleza (aici).

Vesti ADAMS
Articol: Ioan Suru, Coordonator ADAMS
 
De la ADAMS, o multime de vesti bune! Doua proiecte castigate in cadrul competitiei "Impreuna pentru fiecare", prin care se va asigura reabilitarea celor doua cabinete medicale si a farmaciei din localitatea Armenis, precum si modernizarea Spitalului Judetean Resita prin realizarea unui sistem de incalzire cu energie solara.
*
4 Membri ai Grupului Local de Tineret din Slatina-Timis au participat la Tabara AGLT, iar incepand de Miercuri, 10 Iulie, pana in data de 17 Iulie, 3 voluntari GLT din Slatina-Timis, Armenis si Caransebes vor participa la tabara gratuita de tineret de la Raul-Alb, organizata de GLT Arcus Resita. 
*
Dupa 2 intalniri preliminare, Organizatia Locala de Femei de la Bucosnita a luat decizia de a se inregistra cu personalitate juridica pana la finalul lunii iulie, ceea ce le va permite membrilor sa actioneze intr-un cadru mult mai structurat, precum si sa dezvolte proiecte pe termen lung. 
*
11 Localitati de pe Valea Bistrei, impreuna cu administratia locala din Otelu Rosu, au infiintat un ONG pentru a sustine activitatea Spitalului din Otelu Rosu, amenintat in luna martie cu inchiderea in urma programului de reconversie impus de Ministrul Sanatatii. Luna de luna, primariile celor 12 comunitati vor depune in fondul Asociatiei cate 150 de Ron - suma astfel colectata va fi folosita pentru plata salariilor cadrelor medicale din spital, dat fiind ca acestea nu mai sunt suportate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Primaria Resita, ca urmare a participarii la masa rotunda organizata la Slatina-Timis, cu Raed Arafat, a inceput replicarea Fondului Social - sistem de sprijin financiar pentru persoanele in situatii dificile sau prezentand urgente medicale.
*
Vineri, 12 Iulie, ADAMS a participat la intalnirea dintre furnizorii ingrijirilor medicale, reprezentantii spitalelor, autoritatile din domeniul sanatatii, de pe plan local, si directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, domnul Cristian Busoi. Unul dintre temele recurente a fost lipsa banilor pentru ingrijirile de sanatate, desi directorul CNAS a sustinut ca pana la finalul lunii august normele contractului cadru vor fi modificate - sa speram, spre mai bine. ADAMS, prin reprezentantul sau, Ioan Suru, a pledat in favoarea cresterii numarului maxim de consultatii decontate pe zi medicilor de familie (de la 20 la 28), precum si reluarea decontarii de catre Casa a serviciilor medicilor stomatologi.

Voluntarii GLT4Kids participa la sesiuni de formare
Articol: Daniela Ceredeev, Coordonator programe sociale si tineret APPE
 

In prima jumatate a acestui an, tinerii voluntari ai Grupului Local de Tineret 4Kids, dar si alti tineri preocupati de dezvoltarea personala au participat la diferite sesiuni de formare coordonate de diverse organizatii de tineret, dar si de consultanta in educatie si programe de responsabilitate sociala, formarea personala si profesionala fiind o permanenta in politica organizationala a Asociatiei Proiect Pro Europa.
De curand, 27 de tineri din grupul de initiativa, dar si voluntari in cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna au dobandit certificatele Youthpass ce confirma componenta de invatare pe care a dezvoltat-o proiectul si competentele-cheie obtinute de catre tineri in acest proiect derulat prin Programul Tineret in Actiune. Aceste certificate le sunt utile pentru a-si administra mai bine parcursul de formare individuala si a reflecta activ asupra rezultatelor invatarii non-formale, ca si pentru a-si spori sansele de acces la diferite forme de invatare pe tot parcursul vietii (lifelong learning) si a-si mari sansele de angajare ulterioara.
In acelasi proiect s-au organizat alte doua sesiuni de formare pe domenii de interes in activitatile tinerilor: Institutii europene si programele lor de tineret, Antreprenoriat & Educatie multiculturala, la fiecare dintre acestea participand cate 22 de tineri din grupul nostru de tineret si din Asezamantul Social de Copii „Sfantul Leontie”  Radauti.
 La sesiunea de formare Metode si instrumente de educatie nonformala in context Tineret in Actiune, sustinuta de formator TIA, au participat - alaturi de voluntari din alte 6 organizatii - 28 de tineri implicati in derularea proiectului Citeste si tu! –ed.a V-a si tineri din Colegiul Militar Campulung Moldovenesc. 
De asemenea, in cadrul proiectului Think Green! s-au derulat 2 sesiuni de formare Dezvoltarea durabila si domeniile ei, prin Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile, la care au participat cate 20 de tineri ce au dobandit Certificatele Promotori de educatie ecologica ┼či responsabilitate sociala si si-au dezvoltat abilitatile de concepere, redactare si aplicare a unui plan de actiune de responsabilitate sociala, domeniile mediu si buna-guvernanta.
In ultimele doua saptamani, alti tineri au participat la cursurile organizate de Asociatia Grupurilor Locale de Tineret in colaborare cu ADR Vlaanderen si Somepro v.z.w, respectiv Cursul de baza pentru grupurile locale de tineret, nivelul incepator si nivelul avansat, iar un tanar a participat ca voluntar in proiectul SPEAS – Socio-Pedagogical Education and Animation Service for children and youngsters with special needs, in calitate de animator in activitati cu copiii cu nevoi speciale.


Tabara pentru copii cu nevoi speciale la Baisoara
Articol: Emilian Ceredeev, Lider GLT4Kids, animator

In aceasta perioada, la Baisoara – jud. Cluj, 11 copii cu nevoi speciale, alaturi de insotitorii lor (parinti/ bunici/cadre didactice/educatori din scolile speciale) au participat la tabara organizata special pentru ei in cadrul proiectului de nivel european SPEAS – Socio-Pedagogical Education and Animation Service for children and youngsters with special needs,  coord. dr. Dan Baciu, fondator al Fundatiei Copii Fericiti.
Copiii au participat la activitati de animatie socio-educativa, organizate pe principiile elaborate si promovate de Asociatia Grupurilor Locale de Tineret – coord. Maria Prutieanu - si care au ca obiectiv principal implicarea copiilor in activitati ce faciliteaza dezvoltarea deprinderilor artistice si a abilitatilor motrice, sprijinind integrarea lor in colectivitate. Marturisirile participantilor vorbesc de la sine despre necesitatea unui asemenea program.
„ Am sa va tin minte toata viata mea!” – Maria, 12 ani
 „Toate activitatile desfasurate aici au animat permanent si copiii, dar si adultii, au antrenat la joaca si au stimulat interrelationarea. Existenta unui program si respectarea acestuia au constituit un factor important si necesar in bunul mers al taberei. Atmosfera a fost relaxata si relaxanta, lasand loc schimbului de idei si experienta. Copiii au fost stimulati cognitiv, social, emotional si comportamenbtal si au avut posibilitatea sa se dezvolte.Tinerii voluntari, Denisa si Emi, au fost minunati. Au stiut sa-i antreneze in permanenta pe cei mici si - desi ei insisi aproape copii – si-au asumat cu multa seriozitate si consecventa intreg programul si au fost  sufletul taberei.  Copiii nostri au fost fericiti impreuna cu ei.” – parinte participant  la tabara, mama a doi copii cu autism, profesor.
”A fost o experienta foarte placuta. Copiii au fost foarte draguti si daca aveam nevoie de micul lor ajutor, ni-l acordau. In timpul taberei ne-am jucat, am facut drumetii, am cantat, am dansat si ne-am imprietenit cu totii. Zilele au trecut mult prea repede si deja imi doresc sa-i revad pe acei copii minunati.” – Denisa Taranu, voluntar GLT Arcus – Resita, animator.
O asemenea experienta este intr-adevar de neuitat, iar daca te raportezi la ea prin prisma entuziasmului cu care acesti copii participa la toate activitatile ce li se propun si a bucuriei pe care o poti vedea pe chipurile lor atunci cand li se acorda sansa de a fi egalul celorlalti, nu poti decat sa-ti doresti sa poti face mai mult si mai mult pentru ei si pentru nevoile lor speciale.


Caravana Reality-Voice
Articol: Dan Ceredeev, Presedinte APPE

In perioada 29.07-05.08.2013, tineri din Grupul Local de Tineret 4Kids si din grupul de initiativa al proiectului Caravana Reality-Voice, derulat cu sprijinul Comisiei Europene – prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 (Initiative ale tinerilor),  se vor afla intr-un schimb de experienta la tineri din mai multe grupuri de tineret din tara. Caravana va fi un bun prilej de cunoastere reciproca a activitatilor si proiectelor fiecarei organizatii participante, de consolidare a unor deprinderi de lucru si actiune in retea, dar si de dezvoltare a unor strategii comune de crestere a vizibilitatii initiativelor tinerilor la nivel regional si national.
Caravana  se va desfasura in doua etape succesive si intr-o prima etapa se va afla in mijlocul tinerilor din GLT Slatina-Timis din cadrul ADAM Slatina-Timis – coord. Ioan Suru, la GLT Viscri – coord. Melania Moldovan, trainer regional TON si intre tinerii activi in CLD Bordesti – coord. prof. Anicuta Rotaru. In fiecare dintre aceste localitati va fi organizata cate o expozitie de fotografie care sa reflecte activitatea fiecarui grup de tineret participant si care sa evidentieze capacitatea acestor tineri de a determina o schimbare pozitiva in viata comunitatii.
Proiectul isi propune sa devina un atelier ideal in scoala prieteniei si sa determine o schimbare de atitudine: toleranta la diversitate si schimbare, receptivitate si responsabilitate in actiuni, implicare si initiativa sociala,  empatizare si disponibilitate pentru invatarea continua.

Tinerii din GLT 4Kids si EUROSCOLA 2013/2014
 
Articol: Daniela Ceredeev, Coordonator programe sociale si tineret APPE

In perioada 15 iulie – 30 septembrie 2013, 20 de tineri din Grupul Local de Tineret 4Kids Ciumarna participa la concursul national EUROSCOLA 2013/ 2014, editia a VI-a, lansat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania (BIPE), in contextul  Anului european al cetatenilor.
Programul Euroscola  a fost creat de Parlamentul European pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeana si pentru a promova participarea lor la constructia Uniunii Europene si reuneste periodic tineri din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum functioneaza Parlamentul European, de a se cunoaste intre ei, de a invata despre modul de viata, despre viziunile si asteptarile tinerilor din alte state membre ale Uniunii.
In aceasta perioada, grupul de initiativa va implementa  un proiect de campanie cu titlul Drepturile noastre in Uniunea Europeana care va cuprinde doua module: proiectul propriu-zis si afis creativ, acesta din urma avand ca finalitate cresterea participarii cetatenilor la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014.
Dintre obiectivele proiectului  de campanie:  informarea tinerilor  si a comunitatii in general asupra drepturilor pe care le au in calitate de cetateni europeni;  informarea grupului-tinta despre necesitatea de a participa la alegerea reprezentantilor romani in Parlamentul European; realizarea afisului de campanie pentru participarea la votul pentru Parlamentul European.


Prietenie nelimitata
Articol: Anca Scutelnicu, trainer AGLT

Taberele Asociatiei Grupurilor Locale de Tineret sunt celebre deja pentru incarcatura enorma de distractie si prietenie pe care o ofera fiecarui participant. La finalul fiecarei tabere, toata lumea stia cat de bine s-au distrat tinerii si cat de rau le pare ca nu a mai durat inca o saptamana. E o traditie la nivelul AGLT, pastrata cu sfintenie, prin care se asigura o buna parte din entuziasmul viitorilor lideri. Acesti lideri sunt viitorul AGLT-ului, si viitorul suna bine.
Tabara AGLT din 2013 a respectat intocmai traditia. Asociatia a reunit de aceasta data 3 mari grupe: doua de incepatori si una de avansati, insumand 50 de participanti, cu varste cuprinse intre 14 si 22 ani, a caror distractie a fost garantata.
Intre 29 iunie si 4 iulie, tinerii din Iasi, Falticeni, Codaesti, Moldovita, Vatra Moldovitei, Ciumarna, Constanta, Resita, Slatina Timis, Viscri, Berbesti, Garliciu, Crucea, Cluj-Napoca, Cumpana, s-au bucurat de un program plin de cunostinte noi, de jocuri de toate tipurile, de dansuri si de bucurie. Pe langa activitatile desfasurate in grupa de incepatori/avansati, tinerilor li s-a oferit sansa de a lucra intersectandu-se cu ceilati, la jocurile “mari”, unde participa toata lumea: Bursa de valori, jocul de retea, One against all, jocul de padure sunt doar cateva exemple in acest sens.
 Dupa ce toata lumea invatase bine jocurile si partea teoretica, a urmat ziua de joaca, eveniment care a presupus evaluarea tinerilor participanti in activitatea lor de organizare si sustinere a activitatii ludice. Copiii din localitatile invecinate taberei au fost din nou bucurosi sa se joace alaturi de AGLT, ca in fiecare an, iar succesul a fost garantat de implicarea si colaborarea atat de stransa dintre participantii taberei.
Fericitii traineri din acest an au fost: Andrei Bolohan, Oana Verdes, Simona Morosanu, Anca Scutelnicu, Catalin Sminticiuc si Catalin Darie, Alina Scinteie fericiti  pentru ca a fost o tabara reusitaabere si asta datorita participantilor, care au fost ascultatori si cuminti si cu care AGLT-ul se mandreste acum.
Tabara s-a incheiat printre lacrimi. Toata lumea mai vroia o saptamana de prietenie si de joaca. Despartirea a fost facuta insa cu promisiunea ca se vor revedea in aceeasi formula, in AGLT. S-au creat prietenii valoroase care vor rezista peste ani, datorita AGLT-ului si oamenilor de calitate pe care ii are.

"Ne jucam impreuna, ramanem impreuna" in lucru la Viscri

Incepand din data de 10 Iulie, 12 tineri din Belgia au ajuns in Viscri unde vor ramane timp de 12 zile pentru a crea un spatiu de joaca impreuna cu tinerii din sat. Materialele necesare amenajarii parcului (in valoare totala de 18 400 Ron) au fost deja achizitionate si urmeaza sa fie instalate. Proiectul "Playing Together, Staying Together" (Ne jucam impreuna, ramanem impreuna) este finantat prin programul Tineret in Actiune.

GLT-uri noi: Brabeti si Daneti
 Articol: Daniela Ghitoiu, Coordonator national program "Invatam sa ne jucam"
 
La Brabeti si Daneti tinerii voluntari realizeaza foarte multe activitati. Sunt deosebit de entuziasti si dornici. Copiii din aceste comunitati au avut o mare deschidere la jocurile organizate de voluntari. Desi la inceput de drum, grupul de tineri promite mult. Le uram mult succes si le dorim sa experimenteze cat mai mult voluntariatul pentru comunitate.

GLT Vis Garliciu
 Articol: Enache Denisa, Coordonator GLT Garliciu

Pe parcursul anului scolar 2012-2013, s-au desfasurat nenumarate ore de joaca. GLT VIS Garliciu a fost activ, iar copiii au intrat in lumea povestilor si a jocurilor. La actvitati au participat intre 4-17 voluntari si 19-50 de copii.

"Rolul unei Organizatii Locale de Femei in viata comunitatii"
 Articol: Doina si Cristea Enache, coordonatori OLF/OLB Poienita

In data de 06.07.2013, in comuna Dumitresti, judetul Vrancea, OLF si OLB Poienita prin Doina si Cristea Enache, in parteneriat cu Fundatia TON, au desfasurat seminarul „Rolul unei OLF in viata comunitatii”. Au participat la eveniment invitati OLF Bordesti, Dumitresti, Chiojdeni, Jitia, primarii din Dumitresti, Chiojdeni si viceprimarul din Jitia. Invitat special: un grup din OLF Vintileasca cu scopul de a fi instruit pentru organizarea de OLF conform devizei „retea deschisa”. Pentru buna desfasurare a intalnirii de lucru au fost tiparite pliantele necesare (invitatii, program, prezentare TON, mapa, ecusoane, lista de participanti).
La ora 10.00, conform programului, au sosit invitatii, trecandu-se la derularea programului. Deschiderea a fost facuta de doua fetite, Alexandra Maria si Lavinia, imbracate in costume populare, care au urat „bun venit” invitatilor si care au recitat o poezie despre trecutul istoric al Poienitei. In continuare, Doina Enache a prezentat un scurt istoric al acestor meleaguri, iar Georgeta Turturica a prezentat imagini din aceasta localitate. Mai departe, s-a vorbit despre activitatea OLF Poienita. Apoi, fiecare organizatie a prezentat activitatea din acest an.
Am remarcat faptul ca fiecare grup a inteles rolul unei organizatii locale in viata comunitatii, implicandu-se in domenii precum: sanatate, educatie, societate civila, cultura, patrimoniu, mediu, agricultura.
Cristea Enache, reprezentant OLB Poienita a vorbit despre activitatea grupului de barbati, propunand sa-i fie urmat exemplul in comunitatile de pe Valea Ramnicului. De asemenea, a scos in evidenta importanta cooptarii tinerilor in viata comunitatilor locale.
Liviu Bizadea, din GLT Dumitresti a vorbit despre rolul grupului de tineri la nivelul comunei Dumitresti, prezentand obiectivele generale ale acestor organizatii, evidentiind receptivitatea tinerilor la aceste intalniri. De aceea, a propus comunelor Chiojdeni, Jitia, Vintileasca sa-si organizeze GLT-uri, avand sprijinul OLF-urilor locale si GLT Dumitresti.
Domnii primari Petrica Dogaru (Dumitresti) si Serbanica Parlogea (Chiojdeni) au fost foarte receptivi la tot ce s-a discutat promitand sprijinul lor ca reprezentanti ai activitatilor locale. Ca dovada, OLF Poienita, care a activat 7 ani fara sediu, a primit localul fostei scoli Poienita drept sediu (Evrika!!!).
Expozitia de fotografii si obiecte traditionale locale donate de membrele OLF a fost admirata de participanti. Cu aceasta ocazie s-a stabilit organizarea unei expozitii comune cu obiecte traditionale colectate de pe Valea Ramnicului, colectate de la batranii satelor, pentru o mai buna pastrare si conservare a traditiilor locale ramase. Vrem astfel sa contribuim la dezvoltarea turismului in bazinul Ramnicului, profitand de un peisaj natural deosebit de atractiv, cu forme de relief de deal si munte, acoperite cu paduri, cu plante ocrotite prin lege – monumente ale naturii, cu manastiri vechi (Poiana Marului, Schitul Dealul Sarii, Munteoru), balciuri anuale (Dumitresti – 20 iulie, 15 august, Chiojdeni – 27 iulie, Vintileasca – Rusalii si 23 august), mici pensiuni si un drum asfaltat recent si bine intretinut.
Asadar OLF, prin activitatile desfasurate, pot contribui la punerea in valoare a acestor resurse alaturi de conservarea resurselor populare (costum popular, dansuri, cantece, colinde). Cei mai tineri membri –OLF Vintileasca – foarte receptivi, propun sa ne intalnim periodic, prin actiuni comune, conform unui program comun. Domnul primar al Dumitrestilor lanseaza invitatia la „Zilele Comunei Dumitresti” pe 20 iulie a.c. Programul s-a incheiat intr-o atmosfera calda, demonstrand ca si-a atins scopul.
 


 

Program de finantare AVON 2013

Avon Cosmetics Romania lanseaza primul program de finantare al companiei, in valoare de 100,000 de dolari, adresat ONG-urilor, autoritatilor locale si institutiilor publice din Romania. Programul de finantare lansat de AVON in acest an, se imparte in doua fonduri: fondul “Proiecte pentru sanatatea sanilor” in valoare de 55,000 de dolari si fondul „Proiecte pentru victimele violentei domestice” in valoare de 45,000 de dolari. ONG-urile, autoritatile locale, institutiile publice pot inscrie proiectele doar pe platforma www.avon.grantwizard.ro. Pe site pot fi gasite: formularul de aplicatie, criteriile de eligibilitate, calendarul fondurilor si ghidul aplicantului. Termenul limita de inscriere este 25 august.

Alte surse de finantare:

Fond ONGTermen limita: 29 Iulie - 5 August;
Actionam Responsabil - Reteaua sociala RSC; Termen limita: 31 Iulie;
Initiative de sustinere a intreprinderilor sociale pentru incluziunea romilor - Program de finantare SOROS; Termen limita: 31 Iulie;
Programul National "Femeia Manager"; Termen limita: depunere continua din momentul lansarii.  

Premiile MEDEEA

Scopul premiilor MEDEA este de a incuraja inovatia si bunele practici in folosirea media (audio, video, grafica si animatie) in educatie. Premiile vor recunoaste si promova excelenta in producerea si designul pedagogic al resurselor de invatare cu continut media. Din 2010 si pana in 2014, Premiile MEDEA sunt sprijinite de Programul de invatare pe tot parcursul vietii prin proiectul MEDEA2020. Detalii aici. Termen limita: 30 Septembrie.

Alte oportunitati:

Curs de formare "Creating new cheese"Termen limita: 23 Iulie;

Curs de formare "Give Power to Empower"; Termen limita: 10 Septembrie.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.