www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Zi de joaca CDL
Articol: Mihai Negura, voluntar GLT 4Kids Ciumarna, membru al echipei de proiect CDL
 
Activitatile de tip Zi de Joaca pe care le organizam in cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European  2009 – 2014, prin Programul Fondul ONG in Romania,  componenta 1 – Implicare, subcomponenta 1.2 – Voluntariat, antreneaza de fiecare data  foarte multi copii si tineri  care afirma ca aici se simt entuziasti si liberi sa-si exprime pasiunile si creativitatea.
Cea mai recenta intalnire a noastra, la care au fost prezenţi peste 70 de participanti – copii, voluntari, parinti ai copiilor, membre ale OLF,  a avut un puternic accent intercultural, la aceasta data comunitatea ucrainenilor serband Ziua Independentei, desprinderea de puterea sovietica, un bun prilej pentru noi de a propune si un scurt atelier de lectura la final.
A fost pentru noi toti inca o zi a bucuriei de a fi impreuna si de a invata alte si alte lucruri noi despre altii... despre noi.


O noua aparitie editoriala in Asociatia Proiecte Pro Europa
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator al proiectului Learn about Nature!

Volumul-reportaj al proiectului Learn about Nature! (ISBN 978-973-0-17448-9)  - finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania - a fost lansat in mediul online si urmeaza a fi prezentat si in cadrul unui eveniment RS ce se va organiza la Colegiul National „Petru Rares” Suceava, imediat după inceperea anului scolar 2014-2015.
Este, alaturi de singurul foisor educativ din scolile sucevene, un alt produs final al proiectului cu acelasi generic, dezvoltat de voluntarii GLT 4Kids Ciumarna, la care au participat in numar impresionant si care probeaza implicarea lor in atenuarea problemelor de mediu, dar si curajul de a produce o schimbare pozitiva in comunitate. Volumul poate fi accesat aici.

 

Voluntar GLT 4Kids in sejurul international ECOCITOYENNETE  2.0, in Franta
Articol: Emilian Ceredeev, Lider GLT 4Kids Ciumarna, voluntar AIDA

In perioada 4-15 august  a.c. am avut sansa de a participa la un sejur international al  MJC de la Région d'Elbeuf,  cu tema  ECOCITOYENNETE  2.0, in Normandia, alaturi de alti 7 voluntari din Romania, 10 tineri din Algeria si  8 voluntari  din Franta. Partenerii institutionali in proiect au fost, alaturi de Maison des Jeunes et de la Culture de la Région d'Elbeuf, asociatia Etoile Culturelle d'Akbou din Algeria, Club de Tineret pentru Mediu, supra-numit si "sageata verde", ca si Asociatia pentru Initiative Durabile Alternative (AIDA) din Cluj.
Activitatile de proiect au fost in aceeasi masura educative si recreative si au imbinat la superlativ informatia cu aplicatia, teoreticul cu experimentalul. Astfel: vizita in Rouen, vizite de explorare in  Panorama  Barneville-sur-Seine, vizite de documentare in cel mai selectiv centru de sortare a deseurilor din Franta; activitati speologice, alpinism si ateliere de colaborare; ateliere RS: sapunuri naturale, culinarit cu plante salbatice, gatit intr-un cuptor traditional; explorare si camping in  padurea Orival, ateliere TV online, pregatirea unui scenariu dinamic pe teme ECO si realizarea unui show TV live, transmis in direct de catre  France3.
A fost o experienta incredibila pe care imi doresc s-o putem multiplica si in GLT-ul nostru printr-un proiect comun, in baza  parteneriatului pe care tocmai l-am perfectat cu organizatia algeriana. Detalii: http://www.mjc-elbeuf.fr/


Voluntarii  GLT  Super Noi! Campulung Moldovenesc - participanti la tabere nationale
Articol: prof. Ionela Stefaroi, coordonator de programe sociale si de tineret, GLT Campulung Moldovenesc
 
In perioada iulie-august 2014 cei mai activi voluntari de la GLT ”Super Noi!” Campulung Moldovenesc, jud. Suceava, au participat la cursurile organizate in taberele nationale de vara. In perioada 21-26 iulie au urmat Cursurile de baza  pentru animatori socio-culturali in activitatile pt. copii si tineri (nivel incepatori), in Tabara Nationala AGLT de la Muncel - Iasi, iar in intervalul 5-10 august, cei interesati s-au specializat in tabara organizată de TEAM la IC Ponor, in Muntii Apuseni. Tinerii au participat la cursuri de team-building (lb. engleza), la cursurile de avansati, dar si la un curs de  Managementul proiectelor. Experiente noi. Informatie, Comunicare. Prietenie. A fost frumos, a fost de vis!


Tabara AGLT @Ostrov
Articol: Maria Prutieanu, secretar AGLT

In perioada 29 iulie – 3 august 2014 a avut loc la Ostrov cea de-a  V-a  editie a Taberei AGLT cu corturi. Cei 60 de participant s-au dovedit a fi entuziasti, dedicati si foarte determinati sa organizeze in localitatile lor déjà binecunoscutele zile de joaca.
Tabara a avut loc cu sprijinul ADR-Vlaanderen, al Primariilor din localitatile: I C Bratianu, Jurilovca, Valea Nucarilor , Daeni, si nu in ultimul rand cu contributia financiara proprie a tinerilor din Garliciu, Cluj, Moldovita, Falticeni, Harsova, Ovidiu si Constanta.


Trecut, prezent si viitor Romano-Belgian
Articol: Maria Prutieanu, secretar AGLT

Incepand cu luna martie si pana in prezent   Asociatia Grupurilor Locale de Tineret a derulat proiectul  cu titlul “Trecut, prezent si viitor Romano-Belgian” care a avut ca scop promovarea asociatiei la nivel national.
Pe  toata perioada proiectului s-a realizat o baza de date a tuturor cursurilor de formare, a tuturor GLT-urilor active, s-au stans impresii ale partenerilor, voluntarilor si membrilor organizatiei. Toate acestea sunt publicate in volumul - Asociatia Grupurilor Locale de Tineret – Realizari si perspective, care va fi lansata public la  Festivitatea dedicata implinirii celor 10 ani de activitate a organizatiei care va avea loc in data de 6 septembrie 2014.
Grantul de 300 de euro a fost utilizat pentru editarea acestui volum iar toate clelalte cheltuieli au fost contributia proprie a Organizatiei.


Sarbatoarea de Sf. Maria la Dumitresti
Articol: Viorica Vintila, coordonator CDL Dumitresti

Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi de pretutindeni. La Dumitresti, in fiecare an, pentru aceasta sarbatoare se pregatea un frumos balci (targ) unde veneau oamenii de pe toata Valea Ramnicului si nu numai. In ultimii ani acest balci nu a mai avut loc din lipsa de fonduri. Din aceasta cauza, CDL Dumitresti impreuna cu OLB Dumitresti, pentru a marca evenimentul, au organizat o intalnire unde s-a discutat despre importanta voluntariatului in comunitate, despre mentinerea traditiilor si necesitatea transmiterii acestora mai departe. Viorica Vintila a vorbit despre necesitatea infiintarii unui centru de intalnire pentru batranii din comuna Dumitresti deoarece populatia este imbatranita iar pensionarii nu au alt mijloc de recreere. Acest centru poate lua fiinta cu ajutorul fondurilor accesate prin proiecte pe care membrii CDL sau OLB le pot intocmi. Tinerii participanti au salutat propunerea si au promis sa se implice in scrierea de proiecte.
In incheierea intalnirii, tinerii din Dumitresti, impreuna cu doamna Rodica, au pregatit o sezatoare, obicei specific comunei Dumitresti. Ei au incantat pe cei prezenti cu cantece, ghicitori si dansuri populare.


20 Iulie - Ziua comunei Dumitresti
Articol: Viorica Vintila, coordonator CDL Dumitresti

In fiecare an, la Dumitresti, sarbatoarea de Sf. Ilie este sarbatorita cu mult fast pentru ca tot acum este si Ziua comunei. Organizatiile CLD si OLB  Dumitresti s-au implicat in organizarea evenimentului alaturi de Primaria Dumitresti, Consiliul Local si Caminul Cultural. Pe scena special amenajata au urcat formatii de dansuri si solisti vocali  de pe Valea Ramnicului dar si alti invitati de onoare.
Balciul de Sf. Ilie dateaza de foarte mult timp si se fac eforturi pentru ca acesta sa ramana peste ani. In aceasta zi oamenii, cu mic, cu mare, se aduna si merg printre tarabele deschise, se uita si cumpara cele trebuincioase gospodariei dar si dulciuri pentru copii. Acum au ramas doar cu placerea de a privi la spectacolul oferit si de a achizitiona, pe bani putini, nimicuri necesare pe langa casa deoarece vremea tiribombelor trase de cai, a barcutelor  si a dulapului a apus.

Final de proiect "Sa invatam sa ne jucam"
Articol: Prof. psiholog Daniela Ghitoiu, coordonator national proiect
 
Proiectul national "Sa invatam sa ne jucam":
- initiat in 2010 - s-a derulat 4 ani.
- s-au format in cadrul lui mai mult de 1500 de tineri, ca lideri de tineret (cursuri locale si nationale)
- au participat la el mai mult de 5000 de voluntari din Romania si mai mult de 3000 de cadre didactice
- au beneficiat de activitatile din proiect mai mult de 100 000 de copii si tineri.
- au participat 117 scoli din 22 de judete din Romania.
Partenerul principal al proiectului: AGLT /GLT TIM Constanta.

Click aici pentru a citi articolul integral.

 
Asociatia TEAM - Together Everyone Achieves More
Articol: Daniela Ghitoiu, presedinte TEAM
 
O noua organizatie nationala de tineret isi asteapta "certificatul de nastere".
In urma cu 5 luni un grup de initiativa din Constanta, printre care: Violeta Enache, Traian Apostolide, Besnea Antonio, Vladimir Vintu, Georgiana Argatu, Raluca Damian, Claudia Stanescu, Filimon Cristian, Alex Apostol, Rafael Udrea, Daniela Ghitoiu, au pus bazele unei noi organizatii de tineret.
Viziunea: dezvoltarea emotionala si psiho-comportamentala a tinerilor, prin actiuni de voluntariat.
Click aici pentru a citi articolul integral.


Scoala de vara organizata de OLF Galateea - Mioveni

In perioada 2-6 Septembrie 2014, sub sloganul “ABUZAM de Creativitate, Comunicare, Mediu Stimulativ! FACEM apel la Spirit Liber, Feminitate, Miscare si Multa Daruire!”, ASOCIATIA DE PRIETENIE MIOVENI-LANDERNEAU prin Organizatia Locala de Femei a Clubului GALATEEA, membra a Asociatiei TON, a organizat Scoala de Vara ,,FEMEIE in Familie si in Mediul Social”. Evenimentul a facilitat informarea participantelor cu privire la teme precum:  igiena, sanatate, alimentatie; buget familial, jurisprudenta, organizare; viata de cuplu, familie, rol de parinte; relatia cu scoala, educatie, formare... De asemenea, au fost organizate ateliere practice de quilling, origami, confectionare bijuterii, broderie si arta culinara.Fond ONG - Runda 2

Obiectivul general al Fondului ONG este “sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila” si contribuie la obiectivele generale ale Granturilor Spatiului Economic European de a reduce disparitatile economice si sociale si de a intari relatiile bilaterale intre Romania si statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Mai multe detalii aici.
 
Recomandam si:

Cursuri Erasmus+
 
Invata cum sa atragi fonduri europene prin programul Eramus+. Participa la cursurile organizate de ANPCDEFP. Click aici pentru a consulta lista de evenimente, gaseste o locatie si perioada care sa te avantajeaza si nu ezita, implica-te!
 
Recomandam si...
Copyright © 2014 The Open Network for Community Development, All rights reserved.