www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Welcome Aurelie, proficiat Marleen!

Colega noastra, Marleen Smeyers, a devenit bunica odata cu nasterea Auréliei, in data de 12 septembrie, la ora 8! Felicitarile noastre intregii familii si bun venit, Aurélie! Sa cresti mare-mare si sanatoasa!
Promoveaza-te! - Campanie Nationala de proiecte comunitare
Articol: Cristina Chert, director executiv T.O.N.

Fundatia “The Open Network for Community Development in parteneriat cu SC SAMDAM GIFTS SRL initiaza Campania Nationala de dezvoltare de proiecte comunitare intitulata “Promoveaza-te” ( “Promote yourself”). Aceasta Campanie Nationala isi propune incurajarea asociatiilor si a grupurilor informale  ale societatii civile, in demersul lor de a-si promova activitatile ce le desfasoara in cadrul comunitatii.
Campania Nationala se va desfasura pe parcursul anului 2013-2014  si va cuprinde: informare cu privire la granturile oferite si la metodologia de concurs, selectia celor mai bune 10 proiecte la nivel national, finantarea si implementarea proiectelor, evaluarea activitatilor desfasurate.
Proiectele care vor primi finantare vor fi proiectele care isi vor demonstra caracterul social si comunitar (activitati in comunitate si cu actori comunitari implicati in desfasurarea activitatilor) si care vor promova principiul solidaritatii si incluziunii sociale (proiecte pentru si cu persoane aflate in dificultate).
Prin finantarea acestui proiect social la nivel national, SC SAMDAM GIFTS SRL dezvolta valorile responsabilitatii sociale, demonstreaza interes pentru cresterea implicarii partenerilor din sectorul de afaceri in socialul Romanesc.
Acest proiect este un prim pas in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua organizatii, dupa cum realizarea Campaniei Nationale “Promoveaza-te” (“Promote yourself”) va intari colaborarea Romano –Flamanda.
Deschiderea Campaniei Nationale “Promoveaza-te” (Promote yourself) va avea loc la Ciumarna, Suceava cu prilejul Intalnirii Nationale a trainerilor regionali din Fundatia “The Open Network for Community Development”, in data de 12 Octombrie 2013 la Sala Polivalenta.
Sunt asteptati la aceasta lansare a Campaniei Nationale “Promoveaza-te” (“Promote yourself), reprezentantul SC SAMDAM GIFTS SRL, D-l Wim D'haese si presedintele Fundatiei “The Open Network for Community Development” d-l Jozef Goebels.
Tabara Nationala AGLT
Articol: Monica Toderita, trainer T.O.N.

In  perioada 28 iulie -2 august a avut loc la Ostrov, Tulcea, Tabara Nationala “Animatori socioculturali pentru tineret”, tabara cu corturi. Au participat 54 de tineri din mai multe locuri din tara printre care enumar Constanta, Cehu Silvaniei, Daneti, Cumpana, Ostrov, Daieni, Falticeni, Negru Voda, Garliciu. Tabara organizata de AGLT in colaborare cu ADR- Vlaanderen si Somepro v.z.w. a cuprins un curs pentru debutanti, un curs pentru incepatori si un curs de team building si comunicare. Participantii au avut parte de zile frumoase, surprize si foare multe jocuri.

Caravana Reality-Voice
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si tineret APPE

In timpul celor doua zile de activitati comune intre tinerii din Grupul Local de Tineret 4Kids Ciumarna si Grupul Local de Tineret Viscri - participanti la Caravana Reality-Voice, copiii si tinerii din comunitatea atat de apreciata de Printul Charles si devenita de curand sit cultural au avut multiple ocazii de a comunica pe tema interculturalitatii, de a constientiza si intelege diversitatea si de a exersa competente antreprenoriale, civice, interpersonale si sociale.
Din programul Caravanei la Viscri: ice-breaking,  mobilizare si interactiune comunitara, photo-voice, zi de joaca, ateliere simultane de lectura, debate motivare si recompense, schimb de bune practici in managementul voluntarilor, interevaluare, programarea schimbului de experienta GLT.
Dimensiunea de invatare a caravanei a fost din nou completata de itinerarii culturale locale: Biserica fortificata Viscri, Cetatea Rupea, Cetatea Medievala Sighisoara, Biserica Neagra din Brasov si Castelul Peles.


APPE participa la Conferinta Societal
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE

Asociatia Proiect Pro Europa va participa la Conferinta finala Societal pentru o prezentare a raportului si rezultatelor proiectului Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna, proiect-pilot Societal. Prezentarea impactului proiectului si a planului de actiune de responsabilitate sociala al CDL se inscrie in agenda Laboratorului proiectelor RS la care vor participa ONG-urile care in ultimul an au derulat proiecte-pilot societal si care au probat o reala dimensiune participativa.
 „Pentru a intra in Laboratorul Societal, ONG-urile au participat la un apel de proiecte destinat beneficiarilor programelor Grundtvig si Tineret in Actiune. Dupa selectie, cele 19 ONG-uri au elaborat si agreat cu echipa Societal o „metoda de experimentare”, constand intr-un plan de actiune de responsabilitate sociala. Pe parcursul celor 7 luni de testari, echipa Societal a facut cercetari in situ pentru a se asigura ca cei peste 60 de participanti la experiment din partea echipelor de proiect obtin cele mai bune performante de mediu, sociale, economice si de buna guvernanta. In urma monitorizarilor, s-a constatat ca de la Baia Mare la Braila, din Bucuresti in Ciumarna, trecand prin Cluj-Napoca, Constanta, Giurgiu, Iasi, Miercurea Ciuc, Oltenita, Piatra-Neamt, Resita, Slatina si Targu Jiu, testele merg excelent si ca metoda de responsabilitate sociala functioneaza!” (Comunicat general Laboratorul de Responsabilitate Sociala).


Tabara lnternationala Krinkel
Articol: Emilian Ceredeev, participant Krinkel Camp

In tabara internationala Krinkel poti invata cu adevarat interculturalitatea si diversitatea. Cei peste 2000 de participanti in taberele Chiro,  din care 80 in tabara internationala, poarta cu ei tot atatea povesti de viata si aduc in grupurile de lucru un important capital de experienta din activitatile de tineret. Programul taberei a fost unul complex si variat: instalarea si montarea corturilor, organizarea generala a spatiului taberei, prezentarea printr-un circuit a regulilor si a programului  taberei, programe comune cu alte tabere, seara interculturala, ziarul informativ, jocul de padure si povestea taberei, foc de tabara, concerte, activitati la alegere. Prieteni noi din lumea intreaga, bucuria de a afla atat de multe lucruri inedite, implinirea de a descoperi ca peste tot in lume tinerii cred in aceleasi valori ca si noi – AGLT-istii - si actioneaza in aceeasi directie, emotii mari ca nu vom reusi sa aratam tot ce are mai bun poporul acesta si multe-multe experiente speciale.
*Pentru toate acestea si pentru tot ce faceti pentru AGLT: Thank You, Bart! si Multe-multe multumiri, Maria!


GLT4Kids planteaza copaci in cadrul unui eveniment-fenomen la nivel global
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator de programe sociale si tineret APPE

De Ziua Internationala a ONU pentru Pace voluntarii Grupului Local de Tineret 4Kids Ciumarna si elevi ai Scolii Gimnaziale Vatra Moldovitei se vor alatura campaniei Plant a tree for Peace 2013, organizata de Learning about Forests - LEAF si ENO-Environment Online, o scoala globala virtuala pentru cresterea responsabilitatii fata de mediu si dezvoltare sustenabila.
Conform declaratiilor organizatorului, primii copaci vor fi plantati in aceeasi zi la amiaza in Oceania, apoi pe celelalte continente: Asia, Europa si Africa, iar lantul de copaci va ajunge in cele din urmă si in cele doua Americi. Acest eveniment a dobandit din ce in ce mai mult succes an de an. De exemplu, anul trecut, peste 5000 de institutii din 132 de state de pe glob au plantat 600 000 de copaci in cadrul campaniei. Evenimentul promoveaza educatia pentru pace si creste gradul de constientizare a tinerilor cu privire la importanta arborilor si a padurilor la o scara globala, iar demersul acestor tineri se inscrie in planurile noastre de actiune regionala si nationala de responsabilitate sociala.

La inceput de drum...
Articol: Vlad Craciun, voluntar GLT Impreuna Mereu

GLT “Impreuna mereu” Cehu Silvaniei, desi la inceput de drum, a reusit sa-si faca simtita prezenta in oraselul nostru, orasul cel mai mic  din judetul Salaj.
In doar trei luni, voluntarii din Cehu Silvaniei au realizat schimburi de experienta cu tinerii din GLT Constanta, au participat la tabara de la Ostrov si au primit vizita tinerilor din
GLT 4 Kids Ciumârna, in cadrul proiectului CARAVANA REALITY VOICE.
Ultima noastra actiune s-a desfasurat la Centrul de Servicii Comunitare din oras, actiune in cadrul careia un numar de 10 voluntari au citit pentru copiii institutionalizati. Actiunea s-a desfasurat sub sloganul „Citeste si tu!” si a avut ca scop promovarea cititului in rândul copiilor si tinerilor.
Coordonatoarea acestei actiuni a fost Melisa Matei – voluntar GLT Cehu Silvaniei care, alaturi de ceilalti voluntari au adus un strop de bucurie in sufletele copiilor din centru.

Educatia pentru voluntariat - optional de liceu
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

Inspectoratul Scolar din Constanta a aprobat un optional - Educatie pentru voluntariat, in care proiectul national "Sa invatam sa ne jucam" reprezinta partea practica a acestei materii. Acest optional se adreseaza elevilor de clasa a X-a si este scris de doamna prof. Mihaela Udrea, coordonatorul proiectului in Liceul "Lazar Edeleanu" Navodari. In anul scolar care urmeaza se va constitui o echipa de lucru, care, cu sprijinul ISJ Constanta va redacta acest optional pentru toate clasele V-XII, cu propunere de aprobare nationala; vom avea in vedere si redactarea de manuale de studiu. Daca doriti sa folositi documentul in scolile dumneavoastra, o puteti face, anuntand printr-un email acest lucru. Daca va intereseaza acest proiect si doriti sa va alaturati echipei, va rugam sa ne contactati.

Curs national de T&T la Constanta
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

In perioada 1-4 septembrie, in tabara de la 2 Mai / Constanta a avut loc primul curs de T&T in cadrul proiectului national "Sa invatam sa ne jucam". Au fost invitati sa participe 19 tineri din 5 localitati: Constanta, Ciumarna, Frumosu, Cehu-Silvaniei, Beius.
Avem acum in cadrul proiectului national o echipa de 36 de traineri; o retea nationala, care vor sustine cursuri pentru consolidarea si extinderea proiectului. De asemenea, fiecare dintre localitatile de mai sus are traineri care pot sustine in viitor cursuri locale, pentru dezvoltarea grupurilor de tineret din comunitatea lor. Incurajam formarile locale, care presupun infinit mai putine resurse financiare, cursuri la care au acces un numar mare de tineri din localitati. Tabara a fost finantata de DJTS Constanta.
Click aici pentru a viziona un filmulet cu momente din timpul cursului.

Pelerinaj de vara pentru femei si tineri din Taut, Bihor
Articol: Eva Tirban, membru T.O.N.

In perioada 2-4 August, Eva Tirban a organizat un pelerinaj la manastiri pentru femei si tineri din satul Taut, judetul Bihor. Astfel de activitati sunt organizate in mod regulat, de comun acord cu beneficiarii. "Femeile imi spun unde ar vrea sa mearga, ce si-ar dori sa vada, iar eu fac dupa aceea traseul, apoi  ma ocup de cazare. De obicei cazarea o facem la manastiri deoarece este mai ieftin. Mergem de fiecare data cu un autocar cu 44 de locuri, deci tot atatea persoane. La pelerinaj participa femei de toate varstele si tineri doritori sa iasa si sa vada locurile frumoase ale tarii (acesta este scopul). Ma ocup de organizarea pelerinajelor din anul 2010, deoarece oamenii de aici de la tara nu au unde sa mearga si isi doresc sa mai iasa. Nu am niciun sprijin financiar, niciun sponsor, merge fiecare pe buzunarul sau. Mi-ar placea sa pot gasi pe cineva sa ne si sponsorizeze. In ultimul pelerinaj am vizitat  Defileul Jiului, Manastirea Lainici, Manastirea Tismana, Manastirea Horezu, Govora, Curtea de Arges si Salina Ocnele Mari de langa Ramnicu Valcea, intorcandu-ne apoi pe Valea Oltului, prin Sibiu. Dupa cele vazute, participantii au ramas impresionati si isi doresc sa continuam cu astfel de pelerinaje, astfel ca, in aceasta luna, mai spre sfarsit, am vrea sa ajungem si la Manastirea Nicula din judetul Cluj, daca timpul va fi favorabil calatoriilor" ne povesteste Eva. Click aici pentru a vedea cateva imagini din cadrul pelerinajului.

Newsletter Limburgs Platform Roemeniëwerkingen

Cititor in flamanda si interesat de celalta parte a povestii cooperarii romano-belgiene? Click aici pentru a rasfoi newsletterul editat de Limburgs Platform Roemeniëwerkingen.
Turism accesibil 2013

Comisia Europeana a lansat recent cererea de proiecte “Proiectare, implementare, promovare si comercializare de itinerarii de turism accesibil – 2013” din cadrul programului Actiune pregatitoare “Turism si accesibilitate pentru toti”. Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 22 octombrie 2013 (orele 17.00 CET). Bugetul cererii: 950.000 €, se acorda cofinantari in cuantum de maximum 75% si 125.000 €/proiect. Beneficiari eligibili: autoritati publice centrale si locale, companii si IMM-uri, centre de formare, agentii si camere, ONG-uri, universitati, asociatii, etc., implicate in activitati de turism.
Detalii aici. Termen limita: 22 Octombrie.

Vizite de studiu pentru specialisti in educatie

Ultima runda de Vizitele de studiu pentru specialisti si factori de decizie in educatie si formare profesionala! Un program cu finantare europeana nerambursabila care faciliteaza intalnirea si schimbul de experienta cu omologi in domeniul educatiei si formarii profesionale din diferite state membre UE si din state asociate la programul Invatare pe tot parcursul vietii. Durata maxima a unei vizite este de 5 zile iar in cadrul acesteia au loc dezbateri, schimburi de informatii, experiente, bune pratici pe o anumita tema (tema vizitei in mod special), au loc vizite in institutii, intalniri cu specialisti in domeniu sau cu reprezentanti ai autoritatilor nationale.
Vizitele de studiu pot constitui un mijloc de imbunatatire a politicilor institutionale, dezvoltarea de noi colaborari, retele profesionale, parteneriate.
Pentru depunerea candidaturilor ultimul termen limita din acest an este 15 octombrie 2013 (iar vizitele selectate trebuie sa se desfasoare in intervalul februarie - iunie 2014).
Cei interesati sa candideze trebuie sa NU mai fi obtinut finantare pentru vizite de studiu in ultimii 2 ani (2011 si 2012).

Detalii aici. Termen limita: 15 Octombrie.
 

 

Workshop-uri gratuite de permacultura si "comunitati in tranzitie"

Incepand cu luna iulie 2013, Asociatia Romana de Permacultura implementeaza un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contribuției Elvetiene pentru Uniunea Europeană extinsă, prin care va sustine cursuri si workshopuri de permacultura si "comunitati in tranzitie" in 5 orase din tara. Acest proiect sprijina comunitatile locale in demararea unor initiative practice de gradini, spatii verzi urbane, precum si alte proiecte de bune practici. Detalii aici.

Cursuri in context TiA

Extinde-ti orizontul, aplica la cel putin unul dintre multiplele cursuri de formare oferite in cadrul programului Tineret in Actiune:
Recomandam si...
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.