www.theopennetwork.ro
Acasa »
Friend on Facebook Urmareste-ne pe Facebook
Forward to Friend Trimite unui prieten
Forumul cooperarii descentralizate romano-belgiene

In aceasta toamna, intre 25 si 27 octombrie, Romania si Belgia vor marca un nou moment-reper  al relatiilor bilaterale: cea de-a patra editie a Forumului descentralizat Romano-Belgian, cu cu tema Parteneriat, responsabilitate si solidaritate, in Anul ”Europei Cetatenilor”. Gratie ospitalitatii Provinciei Brabantul Flamand, Forumul se va desfasura in orasul Leuven. La cea de-a patra editie a Forumul Romano-Belgian se vor discuta modalitatile de a aduce cooperarea descentralizata bilaterala intr-un nou stadiu, mai bine adaptat profilului actual al celor doua societati, noilor nevoi si asteptarilor si, mai ales, noilor provocari cu care se confrunta autoritatile si comunitatile locale din cele doua tari, intr-un context local si european. 
Evenimentul se adreseaza in primul rand autoritatilor locale si regionale (provinciale) din cele doua tari, dar si organizatiilor non-guvernamentale, asociatiilor profesionale, universitatilor si institutelor de cercetare, dar si intreprinderilor care sunt interesate de cooperarea descentralizata dintre Belgia si Romania. Prin urmare, Forumul se va axa pe cele mai actuale teme pentru toti actorii relevanti ai societatii noastre, incluzand mediul, agricultura, turismul, managementul apelor, sanatatea, societatea civila, tineretul. Obiectivul principal este schimbul de bune practici, reinnoirea legaturilor, stabilirea de parteneriate eficiente ce pot fi promovate si realizate  in cadrele nationale si europene existente (prioritati, programe, finantare).
Interesat(a) sa participi? Descarca invitatia in limba romana, engleza si flamanda. Mai multe informatii in ceea ce priveste conceptul evenimentului puteti afla descarcand de aici anuntul privind organizarea Forumului. Detalii privind programul evenimentului, atelierele si aspectele logistice vor fi disponibile incepand cu 15 iunie, pe pagina de web www.fobero.eu. Inscrierea este obligatorie si se face exclusiv online, pe pagina de web indicata.

Reeditam jocurile copilariei!
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale si de tineret APPE

Dreptul de a fi copil fericit – acesta a fost genericul programului de activitati dedicate copiilor, de ziua lor, la Vatra Moldovitei. Initiativa apartine  Scolii Gimnaziale Vatra Moldovitei si Asociatiei Gura Izvorului, carora s-au alaturat Postul de Politie al comunei,  Asociatia Proiect Pro Europa si Fundatia Proiecte Limburg Romania.
Tinerii asociatiei noastre au oferit copiilor momente de animatie socio-culturala, personajele de poveste fiind foarte asteptate de catre cei mai mici participanti la eveniment, ca si ateliere de creatie ce au rememorat preocupari ale copiilor de odinioara – impletit coronite din flori, modelaj in plastilina si argila, modelat baloane, sotron si dansul piticilor. Intreaga activitate a stat sub semnul bucuriei, iar cuvintele de ordine au fost: prietenie, libertate, joc, entuziasm, competitie ...fericire. Detalii si galerie foto: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-06-04/1-Iunie-Dreptul-de-a-fi-fericit-la-Vatra-Moldovitei


Ne-am SETat pe nonformal
Articol: Daniela Ceredeev, coordonator programe sociale si de tineret APPE


In perioada 27 mai – 2 iunie 2013, tineri voluntari din Grupul Local de Tineret 4Kids al Asociatiei Proiect Pro Europa au marcat Saptamana Europeana a Tineretului prin participarea la ateliere de lectura si scriere creativa in spatii nonformale, respectiv la ruinele Manastirii Moldovita si in Poiana Narciselor din Ciumarna. Activitatile acestea fac parte din programul proiectului Citeste si tu! – ed.a V-a, proiect derulat prin Programul Tineret in Actiune, actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor, la care participa peste 2000 de copii si tineri din toate judetele tarii.
Fiecare dintre aceste  ateliere se incheie cu o sedinta de feedback in timpul careia toti participantii au posibilitatea de a-si exprima emotiile si impresiile de lectura, de a-si argumenta optiunea pentru un anume tip de text literar, de a incerca o promovare personala a textului lecturat.  Toate acestea fac obiectul unor dezbateri constructive, obiective si comparative intre tineri, cu scopul dezvoltarii simtului lor estetic, al spiritului analitic, dar obiectiv si al formarii deprinderii de a formula cu usurinta opinii personale, fara a ofensa si fara a aduce prejudicii de imagine celor din jur, premise ale unei dezvoltari personale optime si adaptate vremurilor pe care le traim.


Caravana Reality Voice
Articol: Dan Ceredeev, presedinte APPE


In perioada 01.06–31.10.2013, Asociatia Proiect Pro Europa deruleaza proiectul Caravana Reality-Voice, cu sprijinul Comisiei Europene – prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 (Initiative ale tinerilor), cu o valoare a finantarii de 4950 euro.
Caravana, la care vor participa tineri voluntari ai Grupului Local de Tineret 4Kids Ciumarna,  va poposi cate doua zile in cinci localitati din tara in care functioneaza Grupuri Locale de Tineret, avand de fiecare data cate  patru activitati distincte, respectiv: sesiune de inter-cunoastere a tinerilor din cele doua grupuri, de promovare a proiectului si de invatare de noi metode de educatie nonformala; schimb de bune practici din intreaga activitate a fiecarui grup; itinerarii culturale locale; expozitie de fotografii si evaluarea caravanei.
Produsul final al Caravanei Reality-Voice va fi un volum-reportaj, realizat de catre tinerii participanti la proiect si care va cuprinde: date semnificative despre activitatea grupurilor de tineret implicate in proiect, fotografii relevante din timpul activitatilor proiectului, instantanee de viata „in oglinda” din comunitatile cunoscute in timpul proiectului; descriere a unor metode/tehnici/instrumente de educatie nonformala ce si-au dovedit eficienta in timpul proiectului; impresii ale participantilor;  feed-back al beneficiarilor proiectului; prezentare a rezultatelor si impactului proiectului.


Viitorul naTUrii DECIZI!
Articol: Danila Ceredeev, coordonator proiect;
prof. Catalina Gulii, responsabil educatie ecologica

In  aceasta perioada, tinerii promotori de educatie ecologica din cadrul proiectului THINK GREEN! pregatesc expozitia de fotografie cu tema Viitorul naTUrii DECIZI!, care va fi lansata sambata, 15 iunie a.c., la Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare” Campulung Modovenesc.
Expozitia promoveaza explicit conceptul de responsabilitate sociala si va cuprinde doua sectiuni: cea de fotografie cu mesaj eco si cea de fotografie-reportaj a proiectului Think Green!. La eveniment au fost invitati sa se alature celor doua organizatii partenere in proiect (Asociatia Proiect Pro Europa si Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare” Campulung Modovenesc) si reprezentanti ai organizatiilor finantatoare ale Programului Spatii Verzi – Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, ca si reprezentanti ai unor ONG-uri care si-au exprimat disponibilitatea de a contribui, cu sesiuni de training si containere de reciclare, la proiect – Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile, REPER21 si Asociatia Romana pentru Reciclare, RoRec.


Activitati ADAMSlatina-Timis
Articol: Johny Suru, coordonator ADAMS

In perioada 22-24 mai 2013 Johny Suru, reprezentand ADAMS, T.O.N. si FDAAM, a participat la seminarul de lucru "Pentru o Europa egala si sociala". Seminarul s-a desfasurat la Lisabona-Portugalia si a fost organizat de "Alianta de lupta impotriva saraciei".
Johny a facut o prezentare a sistemului de sanatate din Romania si a modelelor de lucru din cadrul T.O.N. In cadrul conferintei, Johny s-a axat foarte mult pe spiritul de solidaritate si pe politicile locale, ca o alternativa la centralizare si globalizare. Aici puteti gasi concluziile seminarului, precum si prezentarea sustinuta de Johny sau prezentarile celorlalti speakeri.
Tot in luna mai, ADAMS si Primaria Slatina Timis au oferit suport unui numar de 60 pacienti pentru a beneficia de Programul gratuit de screening pentru persoanele care prezinta risc de boala arteriala periferica, ADAMS fiind partener in proiect cu Universitatea din Timisoara, Asociatia Compas X si Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara. Programul de screening a cuprins o consultatie de chirurgie vasculara, test Doppler pentru boala arteriala periferica, masurarea tensiunii arteriale si a ritmului inimii, teste sanguine pentru colesterol, lipide, glicemie, uree si creatinina si ecografie Doppler carotidiana si aortica. Click aici pentru mai multe detalii despre boala arteriala periferica si programul de screening.

Nu in ultimul rand, in perioada 27-31 mai 2013, ADAMS a organizat o actiune de amploare in centrul Caransebesului: Saptamana luarii deciziei "Stop fumat".

Activitati ADAM Cluj
Articol: Brandusa Munteanu, director executiv


Luna Florar a fost mai linistita in ceea ce priveste numarul de membri noi inscrisi in Asociatie (50 persoane), dar a fost o luna cu multe actiuni importante:
Am desfasurat 2 informari formale si 2 sesiunie de preventie pe teren. De asemena, am finalizat nivelul 2 al workshopului de invatare a limbii engleze pentru persoane peste 40 ani. Magazinul de Sanatate si serviciul de inchirieri au avut rezultate demne de mentionat.
Luna trecuta a fost dedicata actiunilor publice:
- am participat la Voluntexpo, targ de prezentare a oportunitatilor de voluntariat existente pe plan local, eveniment desfasurat anual in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului
- am organizat un eveniment public - „Hai in parc cu A.D.A.M.!” : adultilor le-a fost masurata gratuit tensiunea si glicemia, in timp ce copiii au invatat tehnici corecte de periaj dentar, iar daca au poftit, s-au jucat alaturi de reprezentantii GLT zambilici, partenerii nostri la acest eveniment. Click aici pentru a descarca programul complet al actiunilor ADAM Cluj.


LEGOCIE - Let's go cooking in Europe (Italia)
Articol: Ramona Sinca, learner EUROPANET


In perioada 29 Mai - 2 Iunie, Asociatia EUROPANET, membru al retelei T.O.N., a fost reprezentata de Stratulat Lacramioara si Ramona Sinca la ce-a de-a doua intalnire de lucru din cadrul proiectului Let's Go Cooking in Europe (LEGOCIE), proiect finantat prin programul Grundtvig - Parteneriate. In cadrul intalnirii, partenerii din UK, Irlanda, Turcia, Slovacia, Cipru, Grecia, Italia, Bulgaria si Romania au discutat despre activitatile intreprinse de la ultima intalnire din Cipru, au planificat o noua intalnire in Portugalia, pentru luna octombrie 2013, au stabilit strategii de promovare a principiilor de alimentatie sanatoasa (atat in mediul online, prin crearea unui website interactiv, precum si in comunitatile din fiecare tara, prin organizarea unui eveniment public). Nu in ultimul rand, participantii la intalnire au invatat de la un sef bucatar italian cum sa gateasca ravioli si tiramisu, iar seara au pregatit si au servit diferite feluri de mancare tipice tarilor participante in proiect.

Viata la tara vs. viata la oras - final de proiect
Articol: Daniela Ghitoiu, trainer T.O.N.

 
Proiectul "Viata la tara vs. viata la oras" intre Garliciu si Constanta s-a finalizat. Proiectul a constat in schimbul de experienta dintre 32 de tineri (16 din Garliciu si 16 din Constanta). Ei au experimentat impreuna 3 zile de activitati la Garliciu si 3 zile de viata la Constanta.
Un proiect inimos sustinut de partenerii flamanzi, de DJST Constanta, de scolile "Dumitru Gavrilescu" / Garliciu si "Jean Bart" / Constanta si de familiile tinerilor. S-au legat prietenii. Tinerii si-au propus sa se mai viziteze, atat la Garliciu cat si la Constanta - se pare ca avem o buna sustenabilitate pe proiect.
Programul educational la Garliciu a cuprins: cunoasterea si ingrijirea ogradei de animale, am sapat, ne-am plimbat cu carutele la livada si la Dunare, am facut gratar, zi de joaca, am mers la biserica si am petrecut foarte mult timp in aer liber. La Constanta s-a experimentat un program educationalde tip urban: concursuri la mare / castele de nisip, fotbal pe plaja, am mers la Delfinariu, microrezervatie, expozitia de dinozauri, Mc Donalds; am vizitat muzeul de arta; am vizionat un film 3D pe marele ecran; am experimentat bowling si squash ;am primit premii si diplome /am mancat in oras... Multumim tuturor celor care s-au implicat, copiii si tinerii au fost foarte fericiti!
 
Sa invatam sa ne jucam @ Cehu Silvaniei
Articol: Daniela Ghitoiu, coordonator national al proiectului Sa invatam sa ne jucam!

 
In Cehu Silvania urmeaza sa se implementeze proiectul "Sa invatam sa ne jucam", printr-un curs in luna iunie. Acest fapt se datoreaza vizitei reprezentantilor AGLT la Cehu Silvania, cu ocazia intalnirii nationale TON.
I-am cunoscut pe tineri / ei pe noi - a fost "dragoste la prima vedere". Tineri minunati care si-au aratat imediat disponibilitatea sa devina voluntari si sa se implice la nivel scolar si comunitar.
S-au facut demersuri catre partenerii flamanzi si catre scoli, care au raspuns foarte repede atat sustinerii financiare, cat si realizarii de parteneriate. Iata cum suntem in faza de organizare a acestui proiect - vor fi treinati 25-30 de tineri din Cehu Silvania. Multumim pentru sustinere si rapiditatea cu care s-au luat decizii de sprijinire a tinerilor.

1 Iunie sarbatorita de F.P.L.R. si GLT Young Generation
Articol: Negura Ancuta, presedinte F.U.Proiecte Limburg Romania


De 1 iunie 2013 F.U. Proiecte Limburg Romania, Young Generation Vatra Moldovitei, Scoala Gimmaziala Vatra Moldovitei, Politia si Jandarmeria comunei Vatra Moldovitei  au derulat proiectul "1Iunie - Ziua copilului din noi". Pe parcursul a mai bine de 5 ore, peste 150 de copii au fost antrenati in jocul colectiv  "Vanatoarea de comori" (joc ce le-a solicitat sa descopere in comuna mai multe indicii), in jocurile specifice GLT-urilor precum si la dans. La final, F.U.Proiecte Limburg Romania le-a daruit tuturor participantilor o inghetata. Copiii au hotarat ca, incepand cu acest an, ziua copilului sa fie sarbatorită cu dans, joc si voie buna in curtea scolii din comuna.
Apeluri de proiecte in cadrul programlui FOND ONG

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a publicat ghidurile si anexele specifice Componentelor Implicare, Dezvoltare Durabila, Servicii Sociale si de Baza, Dezvoltarea Capacitatii ONG-urilor si Combaterea Inegalitatilor Sociale, Saraciei si Excluziunii in cadrul rundei 1 a programului Fondul ONG
Termen limita: Iulie-august. Detalii
aici.


Idei din Tara lui Andrei


Idei din Tara lui Andrei este un program prin care Petrom incurajeaza initiativele eco-civice sustenabile, ce se desfasoara sub forma unei competitii nationale de proiecte. Aceasta isi propune sa finanteze initiative din 3 domenii: mediu, educatie, dezvoltare comunitara, ale persoanelor fizice, ale organizatiilor neguvernamentale, dar si ale institutiilor publice si de invatamant. Scopul programului este de a sprijini dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale din intreaga Romanie si incurajarea romanilor cu spirit de initiativa care vor sa contribuie la schimbare.
Termen limita: 24 iunie 2013. Detalii
aici.


Alte surse de finantare:

Impreuna pentru fiecareTermen limita: 16 Iunie;
Heineken pentru comunitati; Termen limita: 17-24 Iunie;
Idei pentru maine @ biblioteca ta; Termen limita: 12 Iulie.
Dialogul civic si social - oportunitate sau obstacol?

Academia de Advocacy, in calitate de initiator al audierii publice virtuale ,,Dialogul civic si social – oportunitate sau obstacol intr-o societate in plina criza economica si morala?”, propune tuturor celor interesati sa contribuie, prin idei si solutii argumentate, la identificarea cailor de eficientizare a dialogului civic si social din Romania, prin formularea de raspunsuri intrebarilor:
  • Care sunt principalele obstacole ale unui dialog civic si social real in Romania?

  • Care este valoarea aportului fiecarui partener de dialog (patronat, sindicat, asociatie, fundatie, camera de comert) in sprijinul unei decizii publice juste si stabile?

  • Cum apreciati ca va fi afectat dialogul civic si social din Romania prin adoptarea unei legi a lobby-ului? Ce efecte pozitive si negative intrevedeti?

Opiniile scrise pot fi transmise, pana cel tarziu in data de 15 iunie 2013, la www.advocacy.ro


Orasul Valec (Cehia) cauta parteneri in cadrul programului Europa pentru Cetateni

Orasul Valec din regiunea ceha Karlovy Vary este in cautare de parteneri europeni care doresc sa participe activ la un proiect in cadrul Programului „Europa pentru cetateni“ – Actiunea 1.2. „Retele de orase infratite“. In orasul Valec exista cea mai mare concentrare de monumente istorice din Republica Ceha. Proiectul se va concentra pe transferul de experienta in ceea ce priveste munca in folosul comunitatii, cu scopul de a exploata potentialul localitatilor si de a creste, prin urmare, constientizarea culturala si vizibilitatea acestora fata de Europa pentru cetateni.

Termen limita: 1 Septembrie. Detalii aici.
Copyright © 2013 The Open Network for Community Development, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences