Copy
NOVA RUBRIKA U ZELENOM BILTENU

Drage naše i dragi naši,
pred vama je dvadesetiprvi bilten. U njemu ćete naći novu rubriku životna sredina i rodna ravnopravnost čime ćemo verujemo upotpuniti sadržaj i podići vidljivost teme ravnopravnosti žena i muškaraca u našem društvu. .

I ako su pale određene količine kiše, suša je nastavila da stvara probleme na vodotokovima. Nastavlja se praksa SLAPP tužbi prema ekološkim aktivistima i aktivistkinjama. Još uvek čekamo da se najvažnije institucije naše zemlje konstituišu, ali bar znamo da će nova stara premijerka nastaviti da vodi Vladu Srbije.

Za to vreme pretnje nuklearnom katastrofom i dalje nisu otklonjene. Dobro je da su se Ujedinjene nacije angažovale. Zbog rata u Ukraini, nedostatka energenata i svega drugog nekako teme zagađenja životne sredine odlaze u drugi plan što je jako loše.

Prijavite se za volonterski service naše mreže jer mnoge organizacije kreću sa svojim aktivnostima tako da očekujemo bogatu jesen sa različitim akcijama u oblasti zaštite životne sredine. 

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #21 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa fotografijama koje posledice klimatskih promena ostavljaju na norveške glečere.

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Višnja, Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
SRUŠEN KAMP NA PLANINI STARICI
Pisali smo i ovde ali verujem da ste upoznati sa rušenjem planine Starice kod Mladenovca od strane kineske kopmanije Ziđin. Aktivistkinjama i aktivistima koji već mesecima kampuju na ovoj planini, sprečavajući tako nastavak njenog miniranja, pripadnici obezbeđenja koje je unajmila kompanija Ziđin rasturili su kamp. Takođe su ih i fizički udaljili od mesta na kom su proveli nekoliko meseci sprečavajući dalje radove na ovoj lokaciji.
UPRKOS ZABRANI NASTAVLJAJU ISTRAŽIVANJA U REKOVCU
Savez ekoloških organizacija (SEOS) "Znamo da ne damo" saopštio je da kompanija Balkan istraživanja d.o.o. pokušava da nastavi sa aktivnostima na teritoriji rekovačke opštine i izvrši još geoloških istraživanja, iako je lokalna Skupština opštine jednoglasno donela odluku da se aktivnosti kompanije stopiraju.
PRESUŠILO KRUPAJSKO VRELO
Ovih dana su objavljene deprimirajuće fotografije sa Krupajskog vrela mesta izuzetne prirodne lepote. Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.
CRNA TAČKA EVROPE
Prema proceni Norveškog instituta za istraživanje voda, kanal Vrbas-Brezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, najzagađeniji je vodotok u Evropi.

Kanal je deo kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, dugačak je 118 kilometara, a deonica kod Vrbasa i Srbobrana, zbog višedecenijskog industrijskog i komunalnog zagađenja, spada među najveće ekološke probleme u ovom delu Evrope.

BEZ SPORAZUMA O ZAŠTITI OTVORENOG MORA
Članice Ujedinjenih nacija (UN) posle dve nedelje pregovora nisu uspele da postignu sporazum o zaštiti otvorenog mora. Ovim je propuštena je prilika za izradu obavezujućeg teksta koji ima za cilj da zaštiti područja koje pokriva skoro polovinu planete.
POČELA IZRADA NACRTA STRATEGIJE O PRIMENI ARHUSKE KONVENCIJE
Ministarstvo zaštite životne sredine RS obavestilo je javnost da je započelo izradu nacrta Strategije Za primenu Arhuske konvencije u Srbiji. Tokom procesa izrade ovog dokumenta javne politike biće sprovedene konsultacije sa zainteresovanim stranama.
Arhuska konvencija je najvažniji međunarodno-pravni dokument koji sadrži tri grupe pravila: o dostupnosti informacijama od javnog značaja, učešću javnosti u donošenju odluka i o ostvarivanju prava na pravnu zaštitu. 
Prijavite se za Zeleni bilten
Projektni tim Mreže organizacija Zelena stolica održao je prvi sastanak na kom je razgovarano o taktikama pristupa aktivnostima na EKO-SISTEM projektu. Takođe ovaj susret je iskorišćen za planiranje aktivnosti i dogovor oko raspodele zadataka. 
PRIKLJUČITE SE VOLONTERSKOM SERVISU MREŽE ZELENA STOLICA
Mreža Zelena stolica osniva volonterski servis sa ciljem pružanja podrške članicama Mreže u sprovođenju ekoloških aktivnosti. Pozivamo sve zainteresovane volonterke i volontere iz organizacija članica Mreže da se do 31. 8. prijave.
Uključivanje u volonterski servis vam omogućuje:
  • učenje i sticanje prakse
  • učesšće u aktivnostima organizacija
  • umrežavanje
  • upoznavanje sa stanjem životne sredine u svim delovima Srbije. 
Prijave na linku.
 
POTPIŠITE ZAHTEV
Hitan poziv za usvajanje snažnog SAICM (Strateški pristup međunarodnom upravljanju hemikalijama) okvira za period posle 2020. godine (SAICM-Beyond -2020-Framework) kojim se osigurava bezbedno upravljanje hemikalijama i otpadom!. 
Peticiju možete potpisati OVDE
OMLADINSKA RAZMENA U OKVIRU ERASMUS + 
Omladinska razmena Bag Green-the new IN! održava se u Nišu od 20. do 28. avgusta.ovaj projekat će omogućiti mladima da uče o reciklaži, zaštiti životne sredine, selekciji i uklanjanju otpada kao i koristi koje od toga možemo imati
.
Tim iz organizacije Azbuki je domaćin mladima iz Hrvatske, Turske, Makedonije, Portugala i Rumunije. Aktivnosti na razmeni možete pratiti OVDE
ZBRINUTO 120K TONA POSEBNIH TOKOVA OTPADA
U 2021. godini zbrinuto je ukupno 120.000 tona posebnih tokova otpada, u koje spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterije. Nastavljen je trend rasta i u prvih sedam meseci 2022. godine. Ovo predstavlja rezultat unapređenja u sistemu isplate podsticaja za rad reciklažne industrije.
Prijavite se za Zeleni bilten

Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
ZAŠTO OBELEŽAVAMO I PRATIMO PTICE?
On line predavanje  "Zašto obeležavamo i pratimo ptice" zajednički organizuju  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić". Ptičji let, njihovo kretanje i uopšte ponašanje od davnina intrigira ljudsku znatiželju. Upravo želja za takvim saznanjima motivisala je ornitologe da razviju različite načine obeležavanja i praćenja ptica.
ULOGA ŽENA U EKO SISTEMU 
U Pirotu održan je Forum „Uloga žena u Eko-sistemu – zaštiti prirodnih resursa i održivog razvoja” sa  ciljem razmene znanja, iskustva i najboljih praksi. Ovi forumom smo želeli da istaknemo ulogu žena i rodne perspektive u zaštiti životne sredine. Rodna perspektiva mora biti integrisana po svim pitanjima modela upravljanja u zaštićenim područjima. Primena rodno osetljivog pristupa u ovoj oblasti  predstavlja ostvarenje osnovnih ljudskih prava i odgovornosti. Veza između održivog razvoja, očuvanja životne sredine i rodnog principa je nesumnjiva. 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp