Copy
IMA LI DOGOVORA?

Drage naše i dragi naši,
pred vama je dvadesetsedmi Zeleni bilten. Poslednjih dana svi smo sa nestrplkjenjem čekali da vidimo da li će se postići dogovor u Šarm el Šeiku gde se održava COP 27. Znamo svi iz prethodnih iskustava da je dogovor tek preduslov da se u borbu sa klimatskim promenama uđe još snažnije. 

U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o , aktivnostima EKO-SISTEM programa, rodnoj ravnopravnosti i drugim zanimljivim sadržajima.

Pred nama je usvajanje budžeta za 2023. godinu verujemo da će preporuke Evropske komisije iz izveštaja naći svoje mesto u njemu. I dalje čekamo odgovore iz gradova i opština u kojima su inicijative za uspostavljanje Zelene stolice podnete.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #27 (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa prelepim fotografijama divljine snimljenih u poslednjih nedelju dana. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana, Višnja i Miloš
POSTIGNUT DOGOVOR NA COP 27
I ako će to biti predmet rasprava u sledećim danima najvažnije je da su delegatkinje i delegati COP27 potpisali u nedelju rano ujutru konačni nacrt završnog dokumenta. Njegova najvažnija je osnivanje fonda za "gubitak i štetu" koji će zemljema u razvoju koje su najteže pogođene klimatskim promenama nadoknaditi štetu.
DANAS POČINJE SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU U KATARU
Tvrdnja Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da će Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru biti „ugljenički neutralno" je „opasna i obmanjuje javnost", a turnir bi mogao da ima triput već ugljenički otisak nego što se tvrdi, kažu ekolozi. Svetska kuća fudbala suočava se sa osporavanjima širom Evrope, kao i sa otvorenim pismom u kojem se od FIFA zahteva da preispita politiku održivosti.
HOĆEMO LI SKUPLJATI SOLARNU ENERGIJU U SVEMIRU? 
Organizacija Space Energy Initiative odlučila je da ovu tehnologiju podigne na viši nivo (doslovno). Solarni paneli nisu novost, ali do sada nismo znali njihov pun potencijal. Inženjeri rade na tome da solarne panele smeste u svemir, kako bi skupljali ogromne količine solarne energije. Ako projekat uspe, do 2050. godine čitav svet bi se mogao snabdevati energijom koju ovi moduli skupe.
BEOGRAD IZGUBIO 25% ZELENIH POVRŠINA U POSLEDNJIH 10 GODINA
Beograd je izgubio oko 25 odsto zelenila u poslednjih 10 godina, Novi Beograd oko 20 procenata za 20 godina, i to su poražavajući podaci, kaže dr Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. To je samo jedan od razloga zbog kojih je glavni grad Srbije na evropskom začelju liste gradova sa najboljim uslovima za život
POČELA SADNJA 26.000 SADNICA
Sadnja 26.000 sadnica počela je juče na području kanala hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav u ataru sela Melenci, a u okviru akcije pošumljavanja "Srbija sadi".
PROBLEMI SA VODOSNABDEVANJEM U PAČIRU 
Meštani Pačira, sela kraj Bačke Topole, zabrinuti su što je rečica Krivaja u delu toka roze boje, kao i zbog povremeno smeđe vode neprijatnog mirisa koja teče iz slavina. Roze termalna voda po kojoj je banja Pačir poznata, doprla je izgleda do slavina, a ne samo do reke Krivaje u koju se godinama ispuštala na kraju svake letnje sezone.
DA LI NAS BAŠ BRIGA ZA BIODIVERZITET?
Stradanje životinja zbog izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu je očekivano, navodi se u dokumentaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
PROTESTI
Druga kolubarska bitka saslušanje aktivista u Novom Sadu odložćeno Narod protiv trovača 
DODATNI ZANIMLJIVI LINKOVI
Edukacija predškolaca o važnosti reciklaže, Spasavanje jelena, Bela kuća uspostavlja fond za rodnu ravnopravnost i klimatske promene , Ekocid u Belgiji postaje krivično delo. Beograd pri dnu Evrops po kvalitetu života
Prijavite se za Zeleni bilten
Nastavljamo da kontaktiramo sa jedinicama lokalne samouprave i iniciramo uspostavljanje Zelene stolice! Uključite se.
IZ NOVINARSKE GRUPE
Agencija Beta i Dnevni evropski servis 22. novembra organizuju konferenciju o Zelenoj agendi, godinu dana od otvaranja klastera 4, šta je do sada uradjeno.
Koalicija Zdravo pravo - anketa o ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja
ODRŽANA KONFERENCIJA MLE
Održivi razvoj i zaštita životne sredine bile su teme radnih grupa na našoj #MLE2022 konferenciji, a rešenja smo pronalazili zajedno - saradnjom civilnog, javnog i poslovnog sektora. Više o konferenciji možete naći OVDE

 
SRBIJA I SVET UOČI COP 27
Panel diskusija „Srbija i svet uoči COP 27“, bila je posvećena aktuelnoj situaciji u oblasti borbe protiv klimatskih promena u Srbiji i svetu, očekivanjima od predstojećeg COP 27 u Šarm el Šeiku, kao i sudbini Pariskog sporazuma iz 2015. godine. Panel je održan na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, simbolično, na dan kada je Pariski sporazum stupio na snagu 2016. godine – 4. novembra.
Prijavite se za Zeleni bilten

POSETA BRISELU
Predstavnice i predstavnici Koalicije 27 su, ključnim institucijama i organizacijama, u Briselu predstavili ključne nalaze i preporuke za unapređenje zaštite životne sredine u skladu sa EU standardima.Sastanci su održani sa predstavnicima Evropske komisije – Direktorata za životnu sredinu i Direktorata za proširenje, Misije Srbije pri EU, EU Parlamenta, međunarodnih mreža i organizacija poput EEB i WWF.  Oni su takođe prisustvovali predstavljanju Paketa proširenja 2022. u Evropskom Parlamentu.
POŠUMLJAVANJE GOČA
U drugom susretu učesnica i učesnika ekološkog kampa „Šume su pluća naše planete – zaštitimo ih“, iz Kraljeva, Kladova, Kuršumlije i Trstenika organizovane su aktivnosti pošumljavanja terena na lokaciji Prerovo na Goču. Na toj lokaciji, odabranoj od strane Šumarskog fakulteta, na nadmorskoj visini od oko 1240 metara srednjoškolke i srednjoškolci su posadili 150 sadnica jele i 50 sadnica planinskog javora. Ceo taj posao urađen je pod budnim nadzorom šumara nadležnog za teren Prerova.
TROVAČI SU MEĐU NAMA
Ako ste naišili na uginulu pticu u neprirodnom položaju tela, glavom okrenutu ka tlu, sa zemljom na kljunu, zgrčenim i zaprljanim kandžama, gotovo sigurno se radi o ptici stradaloj od posledica trovanja. Ova ptica pridružuje se većoj strašnoj statisticI da 28% svih slučajeva trovanja i pretpostavljenog trovanja ptica na Balkanu dešava se u Srbiji!
UKLJUČITE SE!
Ne sviđa vam se kako se upravlja životnom sredinom u Srbiji? Da li se pitate ko to donosi odluke koje nas svakodnevno ugrožavaju? Postoji li način da i vi kao građani budete deo tih odluka?
Eko-sistem program nastoji da poveže građane, organizacije civilnog društva i donosioce odluka.
PRIJAVITE SE I POGLEDAJTE ŠTA NUDI NOVI BROJ EKO-SISTEM NEWSLETTERA
Pred vama su novosti vezane za EKO-SISTEM program. Prijavite se
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Šta je do sada tpkpm 2022. godine urađeno u okviru EKO-SISTEM programa pogledajte OVDE.
ŽENE U MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA
Novi blogpost bivše ministarke Anđelke Mihajlov možete pročitati OVDE.
"Sa mandatom Evropske ambasadorke Klimatskog pakta i članice Mreže žena ministarki i liderki za životnu sredinu UN, tekst o ženama u međunarodnim organizacijama, želim da počnem osvrtom zašto je od ključne važnosti žensko liderstvo za klimatske akcije. "
RODNA RAVNOPRAVNOST I KLIMATKSE PROMENE
Novi blogpost dr Ivane Šekler možete pročitati OVDE.
"Evolucija i razvoj ljudske populacije na planeti Zemlji, trajala je vekovima. Muškarci i žene, kao i njihovi običaji, navike, odnosi, ponašanja, ali i različite mogućnosti za razvoj, menjali su se u skladu sa napretkom civilizacije. U mnogim krajevima sveta i danas postoji značajno manjе prava koja ima ženski pol, a mnogo više obaveza i tereta koji pada nanjih u privatnoj i javnoj sferi.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp