Copy
ZAVRŠEN DRUGI CIKLUS EKO-SISTEM PROGRAMA

Drage naše i dragi naši,
ovih dana nas poplave, prvi sneg, visoke temperature za ovo doba godine, podsećaju na ugroženost Srbije klimatskim promenama. U poslednjim nedeljama zabeležili smo pregršt različitih aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, koje će vam verujem privući pažnju.

Natočite sebi omiljen jutarnji napitak i prionite na čitanje. Pred vama je tridesetprvi Zeleni bilten. U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o zanimljivostima iz oblasti životne sredine, sednici Odbora zaštite životne sredine, protestima, završetku EKO-SISTEM programa i drugim interesantnim sadržajima.

Srećna vam i lunarna Nova godina koja donosi godinu zeca. Znak zeca je u kineskoj kulturi simbol dugovečnosti, mira i blagostanja. zato se predviđa da će 2023. biti godina nade.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #31 i na taj način pomognu uvećanje naše zajednice (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa najlepšim fotografijama 2022. godine i izabranim i nagrađenim fotografijama od strane čitatelja. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
ODRŽANA OSMA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
Na 8. sednici Odbora za zaštitu životnu sredine, održanoj 11. januara, članovi i članice Odbora razmotrili su informacije o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period maj-jul 2022. godine i za period avgust-oktobar 2022. godine.
Informacije o radu za pomenute periode obrazložila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Mreža Zelena stolica nije dobila poziv za učešće na ovoj sednici. 
SVETSKI EKONOMSKI FORUM 2023.
Razvoj čistih tehnologija, obnovljivih izvora energije i dekarbonizacija privrede je odgovor na krizu u kojoj se svet sada nalazi, poručili su učesnici godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma 2023, koji je održan pod sloganom Saradnja u fragmentiranom svetu – Cooperation in a Fragmented World. Globalni lideri iz sveta finansija, privrede i politike istakli su da je neophodna veća međunarodna saradnja u domenu obnovljivih izvora energije.Greenpeace je upozorio lidere i liderke da su se emisije ugljen dioksida iz njihovih privatnih aviona učetvorostručile tokom trajanja foruma.
EKOLOŠKI PROTESTI U NEMAČKOJ
Paralelno sa održavanjem ekonomskog foruma u Davosu u nemačkom selu Licerat traju veliki protesti ekoloških aktivista. Demonstrate je posetila i Greta Tunberg koja je tom prilikom i privedena. Ona je tom prilikom izjavila da "Nemačka, kao jedan od najvećih svetskih zagađivača, ima ogromnu odgovornost".
Ekološki aktivisti su blokirali i pruge u znak protesta zbog ponovnog povratka eksploatacije uglja. Ova kriza može da se prelije i na podršku građanima Zelenima.
GODINU SMO ZAPOČELI ZAGAĐENIM VAZDUHOM
Srbija je prvih dana januara bila ponovo među zemljama sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. I ako su kiša, sneg i vetar rasterali zagađenje to ne znači da je problem rešen. Pogledajte kako je bilo u Pljevljima početkom januara. 
OTPAD NA REKAMA
I pre poslednjih poplava na reci Lim kao i na Drini voda je donela ogromne količine otpada. Do Potpećkog jezera kod Priboja stiglo je više od 10.000 kubnih metara otpada, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase. Takođe poplave su nas podsetile da se korita reka ne smeju koristiti za odlaganje otpada jer kad naiđe poplavni talas zapuštena korita i kanali doprinesu izlivanju reka. 
Reka Drina
RECIKLAŽA BAŠ I NE FUNKCIONIŠE
Sistem sekundarne separacije otpada i reciklaže u Beogradu očigledno ne funkcioniše. To je pokazao „eksperiment“ aktivistkinje, koja je u plastičnu flašu stavila GPS uređaj. Prateći signal utvrđeno je da je flaša otišla direktno na deponiju u Vinči. I ako je sistem zamišljen tako da građani plastične flaše odlažu u posebne kante, odakle bi one trebalo da završe u centru za sortiranje u Višnjičkoj ulici, od toga očigledno nema ništa.
KLIMATSKE PROMENE
WWF filter rizika biodiverziteta Značaj šuma u borbi sa smanjenjem emisija CO2 50.000 velikih brana širom sveta izgubiće više od četvrtine svog skladišnog kapaciteta do 2050. godine  Požar na Šar planini u januaru Blokirani kruzeri Marej-Bartlet trčanjem ukazala na izumiranje australijskih životinja i biljaka
PROTESTI
Blokiraju put zbog kamenoloma Badnje veče na barikadama Četvrti mesec svakodnevnih straži Protest u Novom Sadu
DRUGE VESTI
U Švedskoj otkriveno najveće nalazište retkih ruda  Beloglavi sup iz Srbije nađen mrtav u Saudijskoj Arabiji  Šljokice zagađuju zar ne? Poziv Ministarstva lokalnim samoupravama za korišćenje opreme 
Prijavite se za Zeleni bilten
U Borkovcu je održan završni evaluacioni seminar za sve mreže učesnice EKO-SISTEM programa podrške. Pogledajte kako nam je bilo
ZAHTEV ZA ZABRANU IZGRADNJE MALIH HIDRO ELEKTRANA U PRIJEPOLJU
Koalicija za borbu protiv korupcije u životnoj sredini i Svetska organizacija za prirodu-WWF Adria su još u junu 2021. godine Skupštini opštine Prijepolje, opštinskom Veću i Odeljenju za urbanizam građevinarstvo, komunalno-stambene i imovinsko pravne poslove, prosledili Zahtev za zabranu izdavanja dozvola za izgradnju mailh hidroelektrana i kao i zahtev za izmenu Prostornog plana Opštine Prijepolje, u kojima su jasno obrazložili razloge i potrebu da se spreče dalje mogući negativni uticaji na životnu sredinu na teritoriji opštine Prijepolje izgradnjom malih hidroelektrana, sa osvrtom na Planove detaljne regulacije za MHE ''Vir'' i MHE ''Lipovica''.
 
BOŽIĆNA ŠKOLA EKOLOGIJE
Udruženje za ekologiju GEA organizovalo je desetodnevne ekološke radionice za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola u Pirotu. Svakog dana je prezentovana druga tema o stanju i značaju zaštite životne sredine u pirotskeoj regiji. Učesnici su imali i interaktivni kviz u kom su pokazali svoje znanje o stanju ekološke situacije na Staroj planini. 

                                                              
IZ NOVINARSKE GRUPE MREŽE ZELENA STOLICA
Analiza parlamentarnih stranka u Srbij o klimatskim promenama? 
Hitno pošumiti degradireane površine

Prijavite se u novinarsku grupu mreže Zelena stolica koja je osnovana sa ciljem kvalitetnijeg i bržeg informisanja javnosti i pružanja podrške članicama Mreže u sprovođenju ekoloških aktivnosti. 
Prijavite se za Zeleni bilten

POKRENI SE I POTPIŠI PETICIJU. 
Vojvodina je jedna od najmanje pošumljenih regija Evrope. Trećina opština i gradova ima pošumljenost manju od 1% teritorije. To je jedan od razloga zbog kojih je pokrenuta "Peticija - Pošumimo Vojvodinu". Peticiju možeš potpisati OVDE 
Marka Žvaka vas pozivaju da potpišete peticiju
GRAĐANSKI AKTIVIZAM U SLUŽBI PRIRODE
“Građanski aktivizam u službi prirode” je kreirao video materijal u svetu ptica i šumskih duhova. 
Dragan Taškov, Društvo Stara planina.
MEĐUNARODNI POPIS PTICA
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 9. do 31. januara organizuje Međunarodni popis ptica vodenih staništa. Za učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine, mogu da se prijave svi zainteresovani građani.
VODIČ ZA KOMPOSTIRANJE
Pogledajte vodič za kompostiranje koji je pripremila EKO net mreža. U Vodiču za kompostiranje daju se odgovori na sledeća pitanja:
  • Zašto je upravljanje biorazgradivim otpadom jedan od nacionalnih prioriteta Srbije za period 2022-2031
  • Šta je kompostiranje?
  • Kako napraviti kompost ? 
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Šta je do sada tpkpm 2022. godine urađeno u okviru EKO-SISTEM programa pogledajte OVDE.
NAGRAĐENE MLADE NAUČNICE
Dr Jovana Despotović, Dr Tijana Milićević i Dr Alena Stupar su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-Unesko „Za žene u nauci“ (L’Oréal - UNESCO For Women in Science). Na svečanoj ceremoniji, održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanijim mladim naučnicama su dodeljene stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra, namenjene realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2022. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp