Copy
MODELI ODRŽIVOG RAZVOJA

Drage naše i dragi naši,
približava nam se Nova godina i sumiraju se rezultati i utisci za 2022. godinu. Pred vama je dvadesetdeveti Zeleni bilten. Poslednje dve nedelje obeležilo je usvajanje programa zaštite vazduha, predstavljanje "krofna" modela razvoja, protesti, i veliki broj različitih aktivnosti u okviru EKO-SISTEM programa podrške.

U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o zanimljivostima iz oblasti životne sredine, EKO-SISTEM newsletter -u, održivoj poljoprivredi i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #29 (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa najlepšim fotografijama 2022. godine po izboru Britanskog ekološkog društva

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
MODELI ODRŽIVOG RAZVOJA

Drage naše i dragi naši,
približava nam se Nova godina i sumiraju se rezultati i utisci za 2022. godinu.

Pred vama je dvadesetdeveti Zeleni bilten. Poslednje dve nedelje obeležilo je usvajanje programa zaštite vazduha, predstavljanje "krofna" modela razvoja, protesti, i veliki broj različitih aktivnosti u okviru EKO-SISTEM programa podrške.

U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o zanimljivostima iz oblasti životne sredine, EKO-SISTEM newsletter -u, održivoj poljoprivredi i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #29 (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa najlepšim fotografijama 2022. godine po izboru Britanskog ekološkog društva

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
USVOJEN BUDŽET ZA 2023. GODINU
Podrškom većine narodnih poslanika 9.12. je u Narodnoj Skupštini Republike Srbije usvojen Zakon o budzetu Republike Srbije za 2023. godinu. U okviru njega budžet Ministarstva zaštite životne sredine za 2023. godinu iznosi 18,24 milijardi dinara i reč je o povećanju od 18,45% u oddnosu na 2022..
PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA
Vlada Republike Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.
IZVEŠTAJ O KVALITETU VAZDUHA ZA 2021. GODINU
Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha za 2021. godinu. Iako sadrži pregršt važnih informacija, u tradiciji sada već dugoj 10 godina, SEPA u svojoj godišnjoj oceni kvaliteta vazduha u Srbiji zapravo dezinformiše domaću javnost.
EKOLOŠKI I SOCIJALNO ODRŽIV MODEL "KROFNA EKONOMIJE"
U cilju promene paradigme i uvođenja novih načina merenja održivosti tim istraživača iz Platforme Zajedničko izradio je modele krofna ekonomije za Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Rezultati ukazuju da četiri najveća grada u Srbiji u mnogim indikatorima životne sredine izlaze van okvira prihvatljivih granica, dok istovremeno ne zadovoljavaju sve socijalne i ekonomske potrebe svojih stanovnika. Prateći rezultate modela možemo videti na koje aspekte razvoja grada je potrebno usmeriti pažnju donosioca odluka.
INTERAKTIVNA MAPA RECIKLAŽE
Platforma za zaštitu životne sredine je objavila i prva interaktivna mapa - Gde reciklirati. Na ovoj mapi se nalaze mesta u Srbiji gde se može predati otpad za reciklažu.
FRANCUSKA UKIDA LETOVE UNUTAR ZEMLJE
Evropska komisija odobrila je potez kojim će se ukinuti letovi između gradova koji su povezani vozom kraćim od 2,5 sata. Promene su deo Zakona o klimi iz 2021. godine. Predlagač je bila Francuska koja bi trebalo da zabrani letove unutar zemlje. Osim toga Francuska suzbija upotrebu privatnih aviona za kratka putovanja u pokušaju da transport učini zelenijim i pravednijim za stanovništvo.
VESTI IZ SVETA
Utvrđeno da ženke zmija imaju klitorise, Pukao „Akvadom" najveći samodržei cilindrični akvarijumu na svetu, meso iz epruvete, 1700 mrtvih foka naši plastični okeani (photo)
PROTESTI
Protest zbog aerozagađenja, Danonoćno čuvaju šumu kod Kovina, Protiv iskopavanja litijuma u Rekovcu, Milenijum tim srušio stabla na Šodrošu, Protiv izgradnje treće MHE na Rupskoj reci
Prijavite se za Zeleni bilten
U Nišu je 16. i 17. decembra održan seminar "Urodnjavanje i zaštita životne sredine". Predstavnice i predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Niša, Bora i Pirota kao i njihove koleginice iz NVO sektora imali su priliku da uče, povezuju se i kreiraju ideje za urodnjavanje lokalnih politika zaštite životne sredine. 
SOLARNI PANELI SMANJUJU RAČUNE ZA STRUJU
Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe kao kupac-proizvođač je isplativa, ali je potrebno dodatno uskladiti zakonodavstvo kako bi se ovaj institut primenio u potpunosti, saglasni su učesnici tribine “Građani i solarna energija – iskustva kupaca-proizvođača u Srbiji”.
PREDSTAVLJEN NEZAVISNI IZVEŠTAJ KOALICIJE 27
Centar modernih veština i Fondacija BFPE za odgovorno društvo su organizovali predstavljanje nezavisnog izveštaja Koalicije 27. Poslanicama i poslanicima zainteresovanim za oblast životne sredine Koalicija 27 je predstavila nezavisni izveštaj "Korak napred, dva koraka nazada" po svim oblastima koje on prati. Predstavljanje je održano u prostorijama Misije OEBS u Srbiji
                                                                            
AMANET VASE PELAGIĆA
Saradnici Fondacije za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje učestvovali su u Pelagićevu na događaju GORI LILA UOČI ILINA - 2022. Održanog u okviru Kulturno-prosvjetnog društva „VASO PELAGIĆ“. Razgovaralo se kojim putem ići uz poštivanje Vasinog amaneta da  „udesimo  prema razvitku nauke i životnim potrebama narodnim“?
ZELENA GRADNJA - MANIPULACIJA ILI NEMINOVNOST?
U okviru projekta “Ekološki parametri za zdravije gradove“, CEUS je organizovao panel kojim je podstakao diskusiju o koristima, ali i pretnjama marketinga ozelenjavanja prilikom nove izgradnje, i predložio uvođenje ekoloških urbanističkih parametara u Zakon o planiranju i izgradnji.
Poslušajte i podkast ZDRAVI.GRAD koji se može slušati i na podcast.rs platofrmi: ZDRAVI.GRAD - Podcast.rs, ili gledati na našem YouTube kanalu
 
REGIONALNI STRUČNI SKUP "LOOK UP"
Predstavnici i predstavnice Ambasadora održivog razvoja učestvovali su na Regionalnom stručnom skupu „Look Up!” na Kopaoniku. Ono što je posebno važno, to su poslate poruke i predložena rešenja, koji su proistekli sa ovog skupa. Do njih se kod pojedinih pitanja došlo i kroz polemiku struke, vlasti, nauke, privrede, nevladinih organizacije što govori o tome da je reč o oblastima koje su izuzetno važne i da se oko njih mora postići konsenzus svih.
 
CIRKULARNA EKONOMIJA U POLJOPRIVREDI
Arhus centar Novi Sad je pripremio blog post "Cirkularna ekonomija u poljoprivredi"Jedan od najvećih “neprijatelja” životne sredine je intenzivna poljoprivreda jer izvođenje različitih agrotehničkih operacija i upotreba invazivnih hemijskih sredstava uništava živi svet u zemljištu, vodi i vazduhu, te na taj način dovodi do poremećaja ekosistema. Pročitajte kako do dobre poljoprviredne prakse?
PROGRAMIRANJE ENERGETSKE RFIKASNOSTI U BEOGRADU
Organizovan je okrugli sto Programiranje energetske efikasnosti u kontekstu ažuriranja Programa energetske efikasnosti i izrade Plana energetske efikasnosti za 2023. godinu za našu prestonicu.
 
IZ NOVINARSKE GRUPE MREŽE ZELENA STOLICA
EU unapređuje istrage i gonjenje krivičnih dela u oblasti životne sredineObjavljen plan izgradnje evropskog koridora za zeleni vodonik

Prijavite se u novinarsku grupu mreže Zelena stolica koja je osnovana sa ciljem kvalitetnijeg i bržeg informisanja javnosti i pružanja podrške članicama Mreže u sprovođenju ekoloških aktivnosti. 
Prijavite se za Zeleni bilten

SOLARNI KALKULATOR 
Posetite naš solarni kalkulator i saznajte da li je Vaš krov pogodan za korišćenje solarne energije? Kolika je prosečna godišnja potrošnja za 1kW instalisane snage? Kolika je snaga potrebna za solarni sistem? Kolika je cena solarnog sistam za Vaš krov? Pored toga, naš sajt nudi otvorene podatke o solarnoj energiji za teritoriju Republike Srbije i to broj sunčanih sati, zračenje pod optimalnim uglom i pogodnost za izgradnju solarnih elektrana.
KONFERENCIJA ZA JAVNOST ZELENE LISTE SRBIJE
Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije. Pogledajte njihovu konferenciju za novinarke i novinare. 
ISTI PROBLEMI, RAZLIČITA GEOGRAFIJA
Mreža organizacija civilnog društva “Građani za prirodu” je organizovala u forum pod nazivom “Isti ekološki problemi različita geografija”. On je imao za cilj jačanje kapaciteta članica mreže i ostalih zainteresovanih za očuvanje i unapređenje kvaliteta životne sredine. Forum je otvorio Aleksandar Vidanović, predstavnik Udruženja za ekologiju i zaštitu životne sredine GEA Pirot, a na početku prisutnima se obratio i Dragan Taškov, koordinator projekta istakavši značaj umrežavanja i saradnje organizacija civilnog društva u očuvanju prirode. U radu Foruma učestvovala je i predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević kao i predstavnici nekoliko udruženja iz Srbije.
DOM ZA MODROVRANE
Staništa modrovrane, jedne od naših najlepših ptica, ozbiljno su ugrožena preoravanjem livada i pašnjaka, sečom starog drveća i nizom drugih faktora. Krajem prošlog veka populacija modrovrana je procenjena na svega 75 parova u celoj Srbiji. Od 2000. godine je, kao mera aktivne zaštite, postavljeno nekoliko stotina kućica za ovu vrstu. Gotovo celokupna populacija koja je 2016. procenjena na 180-200 parova, gnezdi se u ovim namenski postavljenim kućicama. Ove kućice koje su posebno dizajnirane za ovu vrstu ptica su postavljene na teritoriji novog zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode "Doline kod Padine" uz podršku  Ekološki pokret Padina / Ekologické hnutie Padina i Prirodnjačko društvo Gea
PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER EKO-SISTEM PROGRAMA
U novom newsletter-u EKO-SISTEM programa podrške možete pročitati: o zagovaranju u Briselu, Svetskom danu klimatskih promena, zajedno možemo zaštiti šume, o volonterizmu i ogrnaičenom napretku u EU integracijama. 
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Šta je do sada tpkpm 2022. godine urađeno u okviru EKO-SISTEM programa pogledajte OVDE.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2022. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp