Copy
ZAGAĐENJE VAZDUHA ODNOSI ŽIVOTE

Drage naše i dragi naši,
pred vama je dvadesetšesti Zeleni bilten. U njemu ćete naći informacije o zagađenju vazduha koje je gradove Srbije ponovo stavilo među najzagađenije na svetu. Takođe u njemu možete pronaći informacije o zaštiti Velikog Rzava, o Danu klimatskih promena, osnovanoj novinarskoj grupi, aktivnostima EKO-SISTEM programa, rodnoj ravnopravnosti i drugim zanimljivim sadržajima.

Dobro je da se oblast životne sredine i klimatskih promena nalaze u pet prezentovanih prioriteta nove Vlade. Verujemo da će nepromenjeni tim na čelu Ministarstva doprineti bržoj implementaciji postojećih i pripremi nedostajućih Zakona. 

Bili smo u Pirotu i inicirali uspostavljanje Zelene stolice u tom lepom gradu. Čekamo i dalje odgovore iz drugih gradova i opština u kojima su inicijative već podnete.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #26 (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa kratkim video materijalom "Tajni život medveda na Tari"

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Višnja, Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
VAZDUH BOJE I MIRISA
I ovaj Svetski dan čistog vazduha Srbija je dočekala sa zagađenim vazduhom. Različite aplikacije pokazuju da je Beograd, a i drugi gradovi u Srbiji, danima pri vrhu svetske liste prekomerno zagađenih gradova. Ovih dana čak i kamere na pametnim telefonima mogu da uhvate kako vazduh izgleda ujutru i uveče. Da se podsetimo da zagađen vazduh znači da se merenjem utvrdilo da postoji veća koncentracija štetnih čestica. O tome kako zagađen vazduh utiče na naše zdravlje pogledajte OVDE. Šta svako od nas može da uradi pogledajte OVDE
REČENO I PREĆUTANO U IZVEŠTAJU EK U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE
Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji je u vezi sa zaštitom životne sredine, nema mnogo napretka i rečene su skoro iste stvari kao i prethodnih puta. Komisija pohvalila to što je budžet za zaštitu životne sredine i klimatske promene povećan, ali se i dalje ne zna gde je predviđeni „novac otišao„. Takođe je pohvalno to što je država povećala budžet za ovu oblast za 50%, ali da taj iznos i dalje nije dovoljan. Očemu je još govoreno na online panel diskusije “Ekološka kriza u Srbiji i Izveštaj Evropske komisije o napretku: rečeno i prećutano” pogledajte OVDE.
U SUSRET COP 27, WWF UPOZORAVA SVETSKE LIDERKE I LIDERE
Svetska organizacija za zaštitu prirode upozorila je danas lidere sveta, uoči otvaranja Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, da se klimatska kriza kreće brže od globalnog dogovora, zbog čega ljudi i predeli širom planete ispaštaju zbog katastrofalnih posledica nečinjenja, i pozvala ih da hitno pređu sa reči na dela. Kao primeri navedeni su problemi sa vodom tokom ovog leta, presušeno Gužansko jezero i niski vodostaj reka Dunav, Po, Rajna i Visla.
RUDARSKI BIZNIS U SRBIJI (PRE)PRODAJA ZLATNE MAGLE 
Ako biste od Ministarstva rudarstva i energetike dobili dozvolu za istraživanje na terenu za koji verujete da je bogat rudom, verovatnoća da ste u pravu je svega jedan odsto. Pa ipak, uprkos i ovako malim šansama, više od 5.000 kvadratnih kilometara teritorije Srbije se zvanično vode kao istražna područja, njih oko 200. Primeni li se ranija analogija, na celom ovom prostoru, za okvirno deceniju i po, biće otvoren jedan ili dva rudnika, procene su stručnjaka iz geologije, piše BIRN.
BITKA IZMEĐU CVETA I FABRIKE LITIJUMA
Zaštitnici prirode koji su dobili sudski proces protiv američke službe za zaštitu prirode, kažu da će ih ponovo tužiti jer nisu zaštitili divlje cveće u Nevadi čije bi poslednje preostalo stanište moglo da bude uništeno rudnikom litijuma. O čemu se radi, američka Služba za ribolov i zaštitu prirode (U.S. Fish and Wildlife Service) je prekoračila rok da sprovede svoj predlog da se „Tiehmova heljda“ (Eriogonum tiehmii) doda na listu ugroženih vrsta.
POZIV NA GODIŠNJI SASTANAK INICIJATIVE ZA REGIONE UGLJA U TRANZICIJI
Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini poziva sve zainteresovane da se pridruže njenom godišnjem sastanku. Događaj će se održati u Briselu 22. i 23. novembra 2022. godine. Takođe, biće obezbeđen prevod i prenos događaja uživo. Dnevni red sastanka možete preuzeti na linku kao i prijavni formular
PROBLEMI SA ZAGAĐENJEM REKA
Tokom poslednje dve nedelje bilo je nekoliko primera reakcija lokalnih aktivistkinja i aktivista na zagađenje reka u Srbiji. Problemi su se pojavili na slivovima Drine, Raške i Save. U Drini je prijavljen pomor ribe. U Novom Pazaru je primećeno izlivanje crvene tečnosti u reku Rašku, a u Šapcu se sumnja da se toksične vode izlivaju u Savu
DODATNI ZANIMLJIVI LINKOVI
Zaštita Velikog Rzava Karikaturisti za klimu  Zeleni gradovi predlozi i rešenja za Pančevo Sanacija ulcinjske solane Srbija uvozi bumbare
 
Prijavite se za Zeleni bilten
U nameri da iniciramo uspostavljanje Zelene stolice u jedinicama lokalne samouprave u utorak 2. novembra smo posetili Pirot. U saradnji sa lokalnim članicama Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina i Udruženja za ekologiju “GEA” zakazan je sastanak sa Milenom Dimitrijević predsednicom Skupštine grada Pirota. Više o inicijativi možete pročitati OVDE.
OSNOVANA NOVINARSKA GRUPA
Razvijajući saradnju sa drugim društvenim akterima projektni tim „Zelene stolice“ pozvao je novinare i novinarke na saradnju i osnivanje novinarske grupe. Na sastanku održanom 26. oktobra 2022. godine, okupili su se predstavnici medija iz Bora, Valjeva, Subotice, Sombora, Novog Sada i Beograda. Za novinarsku grupu do sada se prijavilo 13 novinarki i novinara. 
Prijava za novinarsku grupu je stalno otvorena. Priključite nam se!
Interesantni tekstovi iz novinarske grupe Kako popraviti Beograd? Ključne klimatske mere za unapređenje gradskog života Naša deca protiv zagađenja Gde nestaje bačkotopolsko jezero? Deca iz P.U. Zmaj čuvaju planetu
INICIJATIVA ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA PLASTIKOM
Na panel diskusiji pod simboličnim nazivom “5 do 12 za jednokratnu plastiku” Centar za unapređenje životne sredine predstavio je Dokument o stavu. Ekološke aktivisti, civilne organizacije i stručnjaci zajedno sa reciklerima PET flaša i proizvođačima plastičnih kesa pokrenuli su inicijativu za smanjenje zagađenja plastikom – traže zabranu oksodegradabilnih plastičnih kesa i uvođenje depozitnog sistema za ambalažu.
 
MNOGOBROJNE EKOLOŠKE AKTIVNOSTI U PIROTU
Koleginice i kolege iz udruženja GEA iz Pirota osim što su se uključili u volonterski servis mreže "Zelena stolica" žele da informišu javnost i o drugim svojim aktivnostima održanim prethodnih nedelja: Uspostavljanje Zelene stolice u Pirotu, Trening - Građani za prirodu i forum o aerozagađenju u Nišu

MALE ŠANSE ZA RESTRIKCIJE STRUJE TOKOM ZIME
Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, složili su se učesnici tribine “Da li će biti dovoljno struje tokom zime”, i ukazali da i u slučaju “najgoreg scenarija” u našoj zemlji postoji mogućnost uvoza struje, ali su upozorili da bi do problema moglo da dođe u slučaju nestašica struje u celoj Evropi.
Prijavite se za Zeleni bilten

KAVEZ JE POSTAVLJEN
Proučavanje i zaštita ptica imaju svetlu budućnost, reklo bi se nakon kampa posvećenog beloglavim supovima koji je održan na planini Jadovnik sredinom oktobra. Ono što uliva optimizam jesu dobra volja i znanje koje su pokazali učesnici kampa, studenti iz Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić".
SA KLIMATSKIM PROMENAMA NA TI
Obeležavajući Dan klimatskih promena 4. novembar podsetili smo na to da svako od nas može da uradi mnogo toga na smanjenju i prilagođavanju klimatskim promenama. Klimatske promene predstavljaju jednu od tema koja će obeležiti 21. vek i problem zbog koga će biti sprovedene različite aktivnosti na svim lokalitetima širom sveta, a u cilju adaptacije i mitigacije. Pogledajte šta sve možete da uradite kada su klimatske promene u pitanju.
INTERVJU SA ZVEZDANOM KALMAROM
Ekološko udruženje Avalon nastavlja serijal intervjua sa ekološkim aktivistima u okviru kampanje Srcem za prirodu.
U okviru ovog intervjua sagovornik je Zvezdan Kalmar, koji sagledava brigu o ekologiju sa jednog zanimljivog stanovišta.
ČEKAM TE DO - 30°C
Tako su nekada momci zakazivali viđenje devojkama na Sjeničko-pešterskoj visoravni koja je baš zbog tih ekstremno niskih temperatura poznata i kao „srpski Sibir“. Pešterska visoravan je predeo neverovatno bogate prirode: kraška polja i uzvišenja, suvate, kamenjari, reke ponornice, bare i tresave, endemske i reliktne vrste biljaka, životinja i gljiva. U vremenu sveopšte ugroženosti prirode, Sjeničko-pešterska visoravan je oaza prirode, u brojnim oblastima nedovoljno istražena i nažalost nedovoljno vrednovana. Stoga valja podsetiti da ova oblast uživa međunarodne stautse: Ramsarskog vlažnog staništa od međunarodnog značaja, Emerald područja, međunarodno značajnog staništa biljaka, odabranog područja za dnevne leptire, značajnog područja za ptice.
PRIJAVITE SE I POGLEDAJTE ŠTA NUDI NOVI BROJ EKO-SISTEM NEWSLETTERA
Pred vama su novosti vezane za EKO-SISTEM program. Prijavite se
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Šta je do sada tpkpm 2022. godine urađeno u okviru EKO-SISTEM programa pogledajte OVDE.
PODSTICANJE ŽENSKOG LIDERSTVA
U okviru IPEN onlajn programa ispitivanja uticaja toksičnih hemikalija na zdravlje žena, Ambasadori životne sreedine i održivog razvoja su razvili online kurs PODSTICANJE ŽENSKOG LIDERSTVA: Obuka žena za bavljenje hemikalijama i otpadom na javnim površinama
Počnite da učite i prijavite se na kurs! Prijave na linku
IPEN je međunarodna mreža za eliminaciju zagađujućih materija – International Pollutants Elimination Network. 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp