Copy
OTVOREN KLASTER 4

Drage naše i dragi naši,
Pred Vama je sedmi Zeleni bilten 🌱 u kom možete naći zanimljive informacije o otvaranju poglavlja 27, presudi poljskog suda, rezultatima istraživanja, aktivnostima članica Zelene stolice kao i o tome šta smo u okviru EKO-SISTEM programa između dva biltena uradili.

Ne znamo kada ćete stići da pogledate šta smo vam pripremili, jer kažu da na današnji dan pola Srbije slavi a pola ide na slavu. Svima koji slave želimo miran dan ispunjen dobrom energijom i ljubavlju. Oni koji bi odmah da bace pogled na novi Zeleni bilten neka u najdražu šolju natoče sebi omiljeni jutarnji napitak i bace se na čitanje. Verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno.

Želja nam je da budemo kratki, sadržajni i inspirativni. Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #7 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa 100 najboljih fotografija 2021

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Miloš S., Aleksandra, Lidija, Darija, Igor, Tamara i Miloš Đ.
EU OTVORILA PREGOVARAČKI KLASTER SA SRBIJOM
Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu otvoren je Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene. Međuvladina konferencija je održana u utorak 14.12. u Briselu. 
SIMBOLIČNI POKLONI ZA MINISTARKE
Koalicija 27 je iskoristila priliku otvaranja klastera 4 za organizaciju konferencije za novinare. Tom prilikom su uručeni i  simbolični pokloni za ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović. Pokloni su sadržali osam godišnjih Izveštaja iz senke Koalicije 27, koji sadrže analize i preporuke za reforme u oblasti životne sredine. Time je ova mreža organizacija ukazala na nagomilane probleme u životnoj sredini, kao i isključivanje civilnog društva, stručne javnosti i građana iz procesa odlučivanja.
PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O STANJU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2020. GODINU
U ponedeljak 13. decembra održana je 20. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Na sednici je razmotren Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2020. godinu. Izveštaj je predstavila Tamara Perunović. Ona je govorila i kvalitetu vazduha i monitoringu klime, koncetraciji alergenog polena i kvalitetu površinskih i podzemnih voda.
ZAGAĐENJE VAZDUHA NAJVEĆI PROBLEM - REZULTATI ISTRAŽIVANJA
U četvrtak je prikazani rezultati istraživanja javnog mnenja koje je radila Fondacije "Hajnrih Bel". Rezultati istraživanja pokazuju veliku zainteresovanost građanki i građana za ekološke teme. Na temu najvećih problema u sferi životne sredine, sedam od 10 gradjana Srbije i osam od 10 gradjana Beograda, izjavilo je da je to kvalitet vazduha. Takođe drugo istraživanje DEMOSTATA pokazalo je da je ljudima važnija zaštita životne sredine od ekonomske koristi bez obzira na ekološku štetu.
USVOJENA UREDBA O UČEŠĆU JAVNOSTI
Vlada Republike Srbije je 2. decembra 2021. godine donela UREDBU o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine. Ovom uredbom propisuje se postupak učešća javnosti u postupku donošenja odluka o izradi, izmeni, dopuni, pregledu i usvajanju različitih nacionalnih i lokalnih planova u oblasti životne sredine
KADA FUNKCIONIŠE PRAVNA DRŽAVA
Regionalni sud u Glivicama (Poljska) presudio je da država treba da plati tužiocu, koji živi u veoma zagađenom gradu na jugu Poljske, sumu od 30.000 poljskih zlota (oko 6.500 evra). Ova presuda predstavlja nadoknadu za povredu njegovih ličnih prava – zdravlja, privatnosti, slobode, zbog izuzetno visokih nivoa zagađenja vazduha. 
 
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica organizovala je u Rumi dvodmnevni seminar Životna sredina i rodna ravnopravnost za predstavnike i predstavnice 17 lokalnih samouprava. Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je u maju 2021. godine. On donosi nove obaveze za sve jedinice lokalnih samouprava. Između ostalog jedna od novina je da se prvi put zakonski povezuju obaveze lokalne samouprave u oblasti životne sredine i unapređenja položaja žena. Same učesnice i učesnici su upravo kao motivaciju za prisustvovanje seminaru naveli želju da vide gde te dve oblasti imaju dodirnih tačaka. 
UNAPREĐENJE LOKALNIH POLITIKA
Evropski pokret u Srbiji poziva Vas u četvrtak 23.12.2021 godine u 16.00 časova na online okrugli sto saorganizacijama civilnog društva i ekološkim aktivistima iz Beograda na temu „Inicijative za unapređenje lokalnih politika u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena“. Prijave i dodatne informacije na LINKU

Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
EVALUACIONI SASTANAK

U okviru  „EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“ za sve mreže koje su u njemu učestvovale organizovan je poslednji zajednički seminar koji je iskorišćen za evaluaciju urađenog. Posebna pažnja je posvećena rodnoj ravnopravnosti kao najizazovnijem i najinovativnijem elementu programa. Ovo je bila prilika da se dodatno informišemo i povežemo. 

NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • arhiva dosadašnjih Zelenih biltena koju možete pogledati
I ZA KRAJ, SREĆNA NOVA 2022. GODINA 🎄
Ovo je poslednji Zeleni bilten u 2021. Koristimo priliku da vama lično i vašim najdražima poželimo da 2022. godina 🎅 bude godina poptunog povratka u normalan život, godina drenovskog zdravlja, bez zagađenja, vedrog neba, čiste vode, zdrave hrane, poboljšane zaštite prirode, osmeha, aktivizma, radosti, inspiracije, kreativnosti, zajedništva, ljubavi, zagrljaja, uspešnih poslova, šarenih kolača, vrednoće, hrabrosti, posvećenosti, dostojanstva i mnogo radosti. 🎆
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp