Copy
PONOVO VELIKO ZAGAĐENJE VAZDUHA U SRBIJI

Drage naše i dragi naši,
poslednjih dana zima kao da polako uzmiče. Bila je dosta kratka i bez mnogo snega. Sa dolaskom toplijeg vremena zagađenje vazduha se vraća u naš svakodnevni fokus. Hvala svima koji su nam pisali. Na incijativu čitalaca i čitateljki o najavama konferencija iz oblasti zaštite životne sredine pozivamo sve da iskoriste Zeleni bilten da najave svoje konferencije.

Pred vama je tridesettreći Zeleni bilten. U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o mnogim zanimljivostima i drugim interesantnim sadržajima. U poslednje dve nedelje zabeležili smo različite aktivnosti iz mnogih oblasti zaštite životne sredine, koje će vam verujem privući pažnju. Pokrećemo temu najboljeg prevoda idioma "Greenwashing". Podržite akciju zaštite orla krstaša koleginica i kolega iz Društva za zaštitu ptica!

Uživajte u jutru uz omiljen jutarnji napitak, laganu muziku i bacite pogled na sadržaj koji smo Vam pripremili.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #33 i na taj način pomognu uvećanje naše zajednice (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa najboljim planinskim fotografijama.

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja, Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
PODRŠKA EVROPSKE UNIJE ENERGETSKOM SEKTORU
Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva potpisale su Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vredan 165 miliona EUR. Reč je o sporazumu kojim je našoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom. Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, koja opisuje na šta bi trebalo da se potroše sredstva EU.
POČELA KAMPANJA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU ORLA KRSTAŠA
Započeta velika kampanja za prikupljanje novčanih sredstava koja će biti iskorišćena za dalji rad na opstanku orla krstaša u Srbiji. Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je ulagalo napore da se ova vrsta oporavi.  Uloženi napori su dali rezultate, pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša! 
BEOGRADSKA SPALIONICA POČELA SA RADOM
Beo Čista Energija, firma koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča, započela je proizvodnju električne i toplotne energije spaljivanjem otpada. Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija.
EMERALD MREŽA - HITNO ZAŠTITE REKE
Naučnici i predstavnici nevladinih organizacija iz 11 zemalja predstavili su listu 88 reka za koje smatraju da im je neophodna prioritetna zaštita i pozvali zemlje Zapadnog Balkana, koje su potpisale Evropsku konvenciju o očuvanju divlje flore i faune i prirodnih staništa, da prošire Emerald mrežu u regionu.
ZAMENA ZA PALMINO ULJE
U laboratoriji je uzgojena alternativa koja može da smanji zavisnost sveta od ove namirnice. Time je napravljena zamena za palmino Ulje. Kompanija C16 Biosajensiz provela je četiri godine razvijajući i usavršavajući svoj proizvod, koji se zove Palmles. Oni uzgajaju sortu kvasca koja prirodnim putem proizvodi ulje sa veoma sličnim svojstvima palmi, koji oni beru.
GREEN WASHING, I KAKO GA PREVESTI 
Nakon prošlog biltena stigla nam je zanimljiva sugestija o prevodu Greenwashing-a. Istražujući malo videli smo da mnogi ostavljaju idiom u originalnom obliku kao termin na engleskom. Neki portali su predložili da to bude zeleno pranje ali imamo i predlog da to bude eko pretvaranje? Kako se vama čini da bi prevod trebalo da izgleda?
VODIČ ZA KUPOVINU SILJALICA
Vodič kroz kupovinu sijalice:
- kupuju se lumeni (lm), ne vati (W)
- kupuju se godine, ne sati
ZABRANJENE PLASTIČNE KONFETE I TRAKE U VENECIJI TOKOM KARNEVALA
Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro doneo je odluku o zabrani korišćenja plastičnih konfeta i traka tokom Venecijanskog karnevala radi zaštite životne sredine. U odluci se navodi da zabrana pokazuje posvećenost Venecije zaštiti životne sredine, kao i imidžu grada i pristojnosti. Zabrana plastičnih konfeta ima za cilj očuvanje posebno istorijskog centra Venecije koji se nalazi na listi Uneskoa.
KLIMATSKE PROMENE
Klimatske promene donose više suša ali i više poplava Zašto su se kitovi nasukali na Kipru? Kit nađen u reci pronašao put do mora
PROTESTI
Dva meseca na barikadama Solidarnost aktivista iz Srbije i BiH Neretvica - pusti me da tečem
DRUGE VESTI
Uginuo kit jer se najeo otpada Zagađenje doprinosi širenju superbakterija
Prijavite se za Zeleni bilten
AKCIJA ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA U PEDAGOŠKOM SISTEMU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE
Početni sastanak augMENTOR projekta je bio 26. i 27. januara 2023. u Atini, Grčka. Prisustvovali su svi projektni partneri. augMENTOR (Akcija istraživanja i inovacija na pedagoškom sistemu veštačke inteligencije)  je finansiran od strane HORIZON-RIA HORIZON istraživačkih i inovacijskih akcija Evropske unije (HORIZON-RIA HORIZON-1-1-20-202-2-1) 01-05, Integracija novih tehnologija u obrazovanju i obuci).  augMENTOR partneri su iz Luksemburga, Grčke,  Nemačke, Irske, Francuske, Litvanije, Austrije, i AOR iz Srbije.
 
INICIJALNI SASTANAK RESURS CENTRA ZA CIVILNO DRUŠTVO
Međusobna saradnja i koordinacija vodećih organizacija civilnog društva, ali i međunarodnih organizacija, je neophodna. Tu saradnju nismo imali prilike da vidimo u dovoljnoj meri u proteklih nekoliko decenija, a mogla bi da bude jezičak na vagi koji bi doprineo konkretnijim i većim promenama. Projekat, koji od početka januara sprovodi Beogradska otvorena škola „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“, a koji je podržala Delegacija EU u Srbiji, upravo ima cilj da okupi sve one pojedince, organizacije i medije koji žele da menjaju društvo u pozitivnom pravcu.
IZ NOVINARSKE GRUPE MREŽE ZELENA STOLICA
Održana prva sednica Zelenog saveta u Paraćinu Javni poziv za dodelu nagrada "Zelena planeta"  Objavljena zelena studija - BIRODI Dugotrajna izloženost zagađenju utiče na mentalno zdravlje  Opštine sa nula otpada u Vladimircima REPowerEU
 
Pozivamo novinarke i novinare da se prijave u novinarsku grupu mreže Zelena stolica koja je osnovana sa ciljem kvalitetnijeg i bržeg informisanja javnosti i pružanja podrške članicama Mreže u sprovođenju ekoloških aktivnosti. 
Prijavite se za Zeleni bilten
POKRENI SE I POTPIŠI PETICIJU. 
Vojvodina je jedna od najmanje pošumljenih regija Evrope. Trećina opština i gradova ima pošumljenost manju od 1% teritorije. To je jedan od razloga zbog kojih je pokrenuta "Peticija - Pošumimo Vojvodinu". Peticiju možeš potpisati OVDE 
TREBA NAM VIŠE ŽENA U ENERGETICI
Konferencija ”(Zelena) energija je ženskog roda“ održana je 10. februara u Beogradu, u okviru projekta ”Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“. Potrebno nam je više žena u sektoru obnovljivih izvora energije – jednoglasan je zaključak konferencije.
EIGE - POVEZIVANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI I ŽIVOTNE SREDINE 
Evropski Institut za ravnopravnost polova - EIGE nastavlja sa stalnom posvećenosti unapređenju rodne ravnopravnosti, ali ove godine sa fokusom na Evropski zeleni dogovor i životnu sredinu.  Postoji jaka povezica između Evropskog zelenog dogovora, odnosno brige za životnu sredinu i rodne ravnopravnosti. „Ako EU želi da uspješno brine o zelenim politikama, moramo napraviti mjesta za žene i djevojke da budu dio ove transformacije“, riječi su potpredsjednika Evropske komisije Frans Timmermans.
NAUČNICE SE BORE ZA SVOJA PRAVA 
Naučnice dobijaju manje priznanja i nagrada od njihovih muških kolega. Od 2015. godine, svakog 11. februara se obeležava Međunarodni dan žena i devojaka u nauci. Na Mеđunarodni dan žеna i dеvojaka u nauci pričamo o važnosti uključivanja žеna u svеt naukе. Podižеmo svеst u društvu. Borimo sе za boljе sutra gеnеracija žеna kojе dolazе.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2023. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp