Copy
POČINJE PROLEĆE 
Drage naše i dragi naši,
Pred vama je dvanaesti broj Zelenog biltena 🌳. Rat u Ukrajini se ne smiruje. Posledice po životnu sredinu ćemo tek utvrđivati ali sigurno je da će biti višegodišnje. Kampanja za vanredne parlamentarne izbore traje ali bez mnogo ekoloških tema u fokusu. Mi i nakon završetka EKO-SISTEM projekta nastavljamo da vas informišemo o aktivnostima članica Zelene stolice

Svima vama koji ćete odmah pogledati novi Zeleni bilten savetujemo da u najdražu šolju natočite sebi omiljeni jutarnji napitak i bacite se na čitanje. Verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #12 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa fotografijama 10 najlepših kuća (Februar 2022) 

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Miloš S., Aleksandra, Lidija, Darija, Igor, Tamara i Miloš Đ.
6 PROMENA U NAČINU ŽIVOTA KOJE BI POMOGLE SMANJENJU KLIMATSKIH PROMENA           
Istraživanje koje su sproveli akademici na britanskom Univerzitetu Leeds pokazalo je da bi promenom ovih šest životnih navika doprinelo smanjenja emisija potrebnih da bi se globalno zagrevanje održalo na 1,5 C za četvrtinu. 
GDE RECIKLIRATI ELEKTRIČNI I ELEKTRONSKI OTPAD           
Mnogi nas pitaju gde mogu da ostave svoje stare električne aparate. Sve lokacije za EE otpad i dodatne informacije možete pronaći na Reciklažnoj mapi Srbije Gdereciklirati.rs.
ODOBREN IPARD III
Odlukom Evropske komisije od 9. marta 2022. godine, usvojen je IPARD III program Republike Srbije za period 2021-2027. godine. Finansijski doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski period i iznosi 288 miliona EUR, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
MLADI INOVATOR STEFAN UNIĆ
Stefan nam se samoinicijativno javio i predstavio svoj rad. On je mladi inovator i strukovni mašinski inženjer iz Trstenika. Njegov prvi projekat „Personalizovani orgonit“ – Stefonit je dobio svetske i domaće nagrade i priznanja. Stefan se raduje promociji nauke među svojim vršnjacima. 
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica je u okviru EKO-SISTEM programa kreirala video materijal koji treba da pomogne da se slični mehanizmi uspostave u opštinama i gradovima u Srbiji. 
KOLIKO HRANE BACAMO - ISTRAŽIVANJE
Centar za unapređenje životne sredine je sproveo istraživanje o direktnom merenju otpada od hrane iz komercijalnog sektora u Beogradu. Komercijalni sektor u Beogradu godišnje generiše više od 40 hiljada tona jestivih i nejestivih delova hrane, pokazala je Analiza istraživanja o direktnom merenju i morfološkom sastavu otpada od hrane iz komercijalnih objekata. Podsećamo, Centar je u novembru predstavio rezultate istraživanja o otpadu hrane iz domaćinstava u Beogradu.
PRIPREME ZA NOVI SAZIV PARLAMENTA
Mreža organizacija Zelena stolica radi na unapređenju unutrašnje strukture i upravljačkih kapaciteta. Članice mreže će ubuduće biti podeljene u nekoliko katgorija članstva da bi rad mreže bio operativniji. Uskoro biramo i novi koordinacioni tim koji će u sledećem periodu upravljati mrežom. 
USKORO POČINJE DRUGI CIKLUS PROJEKATA EKO-SISTEM PROGRAMA
Mladi istraživači Srbije su najavili da će uskoro početi drugi ciklus projekata EKO-SISTEM programa.Obaveštavaćemo vas.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • arhiva dosadašnjih Zelenih biltena koju možete pogledati
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp