Copy
MALI ALI VAŽNI KORACI  🏞

Drage naše i dragi naši,
Nije nas bilo neko vreme, jer su praznici, a i pandemija COVID 19 poremetili naše redovne aktivnosti. U prethodnom eko periodu imamo važnu odluku Vlade Republike Srbije o poništenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" čime je započeta zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.  

Pred Vama je deveti Zeleni bilten 🌱 u kom možete naći zanimljive informacije iz oblasti zaštite životne sredine, aktivnostima članica Zelene stolice kao i o biltenu EKO-SISTEM programa.

Vraćamo se starom ritmu izlaska Biltena nedeljom ujutru. Zato svima vama koji bi odmah da bacite pogled na novi Zeleni bilten savetujemo da u najdražu šolju natoče sebi omiljeni jutarnji napitak i bace se na čitanje. Verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno.

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #9 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa serijom fotografija pre i posle.

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Miloš S., Aleksandra, Lidija, Darija, Igor, Tamara i Miloš Đ.
PONIŠTENJE PROSTORNOG PLANA POSEBNE NAMENE ZA PROJEKAT "JADAR"
Vlada Republike Srbije je na sednici 20. januara poništila Prostorni plan posebne namene za projekat "Jadar" i time izašla u susret zahtevima ekoloških udruženja. Ekološke organizacije nastavljaju da zahtevaju poptunu zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji kao i izmene Zakona o rudarstvu.  
KONKURSI MINISTARSTVA ZA ZAMENU KOTLOVA, POŠUMLJAVANJE I ZAŠTITU ZEMLJIŠTA 
Ministarstvo zaštite životne sredine je raspisalo konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta. Ovi konkursi su namenjeni pre svega lokalnim samoupravama. Više informacija i potrebna dokumentacija dostupni su na sajtu Ministarstva .
RECIKLAŽA - IPAK SE MOŽE "MOJA ZAJEDNICA ZELENA ZAJEDNICA"
Stanovnici divnog Bačkog Monoštora, kraj Sombora, godinama recikliraju limenke, staklenu i PVC ambalažu, automobilske i traktorske gume. Sada su otišli stepenik više pa recikliraju i stari papir, tekstil, elektronski otpad, kroz projekat „Moja zajednica, zelena zajednica“ u okviru programa „Snažno zeleno“, koji finansiraju Evropska unija, Fondacija Fridrih Ebert i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.
PROGRAM PODRŠKE ORGANIZACIJAMA "SNAŽNO ZELENO"
Otvoren je konkurs za program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno sa idejom za unapređenje kvaliteta života u vašoj lokalnoj zajednici.
 
PREDSTAVLJEN MERCEDES-BENZ VISION EQXX
Mercedes-Benza je predstavio svoj konceptni model Vision EQXX. To je električni automobil koji bi trebao da ima doseg do 1000 km. Ima krov prekriven solarnim panelima a za uređenje unutrašnjosti vozila iskorišćeni su mnogobrojni reciklirani otpadni materijali.
 
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica je u okviru EKO-SISTEM programa imala 125 objava na društvenim mrežama u periodu avgust- decembar. Ove objave su imale doseg do 42.738 naloga sa 1.502 međusobne interakcije.  
DRUGI SEMINAR AMBASADORA KLIME I ŽIVOTNE SREDINE 
Ambasadori održivog razvoja i životne sredine organizuju drugi seminar (konferenciju-vebinar) koji će se održati 21.februara 2022.godine pod nazivom "Eko-i klimatski održive prakse i navike u gradskim i seoskim sredinama". Više informacija na linku 

DISKUSIJA O EKOLOŠKOM INDEKSU U GRADNJI 
CEUS je 18. januara održao javnu Diskusiju o ekološkom indeksu - složenom urbanističkom parametru koji obezbeđuje značajan nivo ekološkog komfora pri svakoj novoj gradnji. Tekst koji obrađuje istu temu možete pročitati na portalu Gradnja 

EKO-SAN O POVEZIVANJU EKOLOGIJE I EKONOMIJE
Udruženje građana Ekološki pokret Stara Pazova - EKO SAN je dosta radilo na obrazovanju mladih u predškolskom uzrastu. 

 
EKO-SISTEM program se završio 31. decembra 2021.godine. Kada se završi sva administracija oko izveštaja biće raspisan novi konkurs za mreže organizacija. Podsećamo da je ovaj program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
EKO-SISTEM BILTEN DECEMBAR 2021
Najnoviji BILTEN u okviru  „EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“ donosi zanimljive priče iz regiona. Pročitajte ih! 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • arhiva dosadašnjih Zelenih biltena koju možete pogledati
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp