Copy
PROBLEMI SA ŽIVOTNOM SREDINOM SE NASTAVLJAJU

Drage naše i dragi naši,
pred vama je DVADESETI bilten. Moramo da priznamo da smo zadovolji i ponosni da smo zadržali kontinuitet u izlaženju. Još uvek čekamo da se najvažnije institucije naše zemlje konstituišu. Najave odgovornih govore o tome da će konstituisanje biti završeno do kraja avgusta. 

Za to vreme posledice klimatskih promena su ogromne. Ekstremna suša koja je zahvatila veći deo Evrope ugrozila je poljoprivredu, vodostaj reka, izazvala požare i učinila da ovo leto bude veoma opominjuće. Crveni alarm odavno svetli. 

Vesti govore da je naš odnos prema rekama katastrofalan. Kod niskog vodostaja svi problemi izlaze na površinu. 

Pred Vama je 20.- ti Zeleni bilten u kom možete naći zanimljive informacije iz oblasti zaštite životne sredine, aktivnostima članica Zelene stolice kao i o tome šta se u okviru EKO-SISTEM programa između dva biltena radilo. I ako je period odmora verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #20 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa divnim filmom o 600 flamingosa na jednom mestu i značaju šumskih slonova za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Višnja, Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
MRTVE RIBE PLUTAJU REKAMA
U nekoliko reka u Srbiji desio se pomor ribe. Između ostalog aktivisti zaštite životne sredine su obavestili da se na Velikoj Moravi kod Lapova dogodila ekološka katastrofa i da je na obalama na desetine kilograma mrtve ribe.
POČELA IZRADA NACRTA STRATEGIJE O PRIMENI ARHUSKE KONVENCIJE
Ministarstvo zaštite životne sredine RS obavestilo je javnost da je započelo izradu nacrta Strategije Za primenu Arhuske konvencije u Srbiji. Tokom procesa izrade ovog dokumenta javne politike biće sprovedene konsultacije sa zainteresovanim stranama.
Arhuska konvencija je najvažniji međunarodno-pravni dokument koji sadrži tri grupe pravila: o dostupnosti informacijama od javnog značaja, učešću javnosti u donošenju odluka i o ostvarivanju prava na pravnu zaštitu. 
DA LI ĆE CARSKA BARA PREŽIVETI OTPADNE VODE LING LONGA?
Građanski preokret je upozorio da se kineska fabrika Linglong kod Zrenjanina povezuje cevima velikog prečnika direktno s rekom Begej, a da je na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno Specijalni rezervat prirode “Carska bara”. Kompanija Ling Long je demantovala ove navode ali zrenjaniinski aktivisti im ne veruju. 
OPTUŽBE O ZAGAĐENJU REKE LIMAC KOD KOSIJERIĆA
Nekadašnji zaposleni optužuju firmu ELKOK da je u periodu od 2006. do 2015. godine, u reku Limac ispuštano više od 18 tona opasne kiseline. Procenjuje se da je količina i veća, ali ono što je su do sada zabeležili radnici jeste da je u pitanju više od 18.0000 kilograma materije koja predstavlja opasnost po ljude, ali i biljni i životinjski svet u ovom kraju. Ekološki zločin za reku Limac i stanovnike ovog kraja imaće svoj epilog na sudu u oktobru.
RIO TINTO OBNAVLJA PROJEKAT JADAR
Savez ekoloških organizacija (SEOS) "Znamo da ne damo" objavio je dokument kojim potkrepljuje svoje tvrdnje o pokušajima da se projekat Jadar nastavi tamo gde je zaustavljen.U dokumentaciji koju je objavio SEOS ukazuje se na “saradnju kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar”.
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica je predstavljena na Instagram nalogu EKO-SISTEM programa
RADIONICA ZA MLADE U PRIBOJU
U prostorijama kancelarije za mlade u Priboju održana je edukativna radionica o ciljevima održivog razvoja (COR). Tokom radionice pribojski mladi imali su priliku da se upoznaju sa Agendom 2030 i njenih 17 ciljeva, a posebno sa onima u okviru oblasti zaštite životne sredine. 
ZELENA STOLICA NOVI SAD 
Članovi „Zelene stolice“ u Skupštini grada Novog Sada koji aktivno učestvuju u radu Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Grada, smatraju da je potrebno da se osvrnemomo na sadržinu Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada do 2030. godine, njegovu održivu komponentu i usaglašenost sa propisima iz oblasti zaštite životne sredine.
ENERGETSKA EFIKASNOST U PARAĆINU
Organizacija UNEKOOP u partnerstvu sa Arhus centrom Kragujevac radila je na projektu projekta „Efikasnim energetskim planiranjem do bolje klime“. U sklopu projekta sprovedena je kampanja zagovaranja za formiranje multisektorskog lokalnog Tima za klimu i energiju opštine Paraćin koji bi trebalo partnerskim pristupom osnaži nedostajuće institucionalne i ljudske kapacitete u oblastima klimatskih promena i energetske efikasnosti. Pored toga startovala je i edukativno-promotivna kampanja sa ciljem da dodatno senzibiliše građanstvo na racionalno korišćenje energije, ali i da ih informiše o dostupnim programima za subvencionisanje mera energetske efikasnosti. 
EKO FEST U PIROTU
Tokom leta udruženje GEA je organizovala još jedan EKO fest u Pirotu. O eko festu i drugim akcijama zaštite živortne sredine možete pogledati u prilogu
Prijavite se za Zeleni bilten

Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
OBUKA ZA ENERGETSKE AGENTE
Pokret gorana Vojvodine je tokom prethodnog perioda održao obuku obuku za "Energatske agente".  Fokus obuke je bio na istraživanju potrošnje energije i energenata na nivou jedinica lokalnih samouprava. Nakon obuke mladi će raditi na prikupljanju podataka o potrošnji energije i energenata i stanju energetske efikasnosti opština kako bi se formirao 'Atlas dobre energije' - otvorena baza baza podataka o energetskoj efikasnosti opština u Srbiji. 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp