Copy
IZBORI SU BILI I PROŠLI ALI PROBLEMI SU OSTALI
Drage naše i dragi naši,
Pred vama je trinaesti broj Zelenog biltena 🌳. Izbori u Srbiji još uvek nisu završeni ali ono što znamo je da ćemo imati mnogo ekoloških poslanika i poslanica u Narodnoj Skupštini. Verujemo da će to dati rezultate i u rešavanju nagomilanih problema u oblasti životne sredine

Mi i nakon završetka EKO-SISTEM projekta nastavljamo da vas informišemo o aktivnostima članica Zelene stolice. Konačno smo izabrali i kopletirali novi Koordinacioni tim mreže "Zelena stolica"

Svima vama koji će u ovo kišno jutro odmah pogledati novi Zeleni bilten savetujemo da u najdražu šolju natočite sebi omiljeni jutarnji napitak i bacite se na čitanje. Verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno. 

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #13 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa neverovatnim plesom na oblakoderu

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Aleksandra, Lidija, Ivana, Višnja, Mirjana, Tanja i Miloš
ŠUME FRUŠKE GORE NISU STAVLJENE NA LISTU UNESCO-A
Nominacija bukovih šuma Fruške gore za UNESCO listu svetske baštine nije odobrena jer nisu dostavljene detaljne informacije o njihovoj seči, kao i o planu za njeno smanjenje.    
MALI POTKOVIČAR PRONAĐEN U VOJVODINI
Slepi miš mali potkovičar (Rhinolophus hipposideros) otkriven je krajem marta u poznatom pećinskom skloništu na periferiji Vršca, prvi put na teritoriji Vojvodine, saopštio je Prirodnjački muzej u Beogradu.  
GDE RECIKLIRATI ELEKTRIČNI I ELEKTRONSKI OTPAD           
Mnogi nas pitaju gde mogu da ostave svoje stare električne aparate. Sve lokacije za EE otpad i dodatne informacije možete pronaći na Reciklažnoj mapi Srbije Gdereciklirati.rs.
ZAHTEV ZA VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR
RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom “Ziđin Bor koper” zbog sumnje da su visoke koncentracije arsena u vazduhu tokom 2021. u Boru posledica prerade rude u topionici bakra u okviru njihovog privredno-industrijskog kompleksa.
INOVATIVNA REŠENJA U OBLASTI CIRKULARNE EKONOMIJE
UNDP u Srbiji objavio je POZIV “Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije” čiji je cilj da podrži sprovođenje inovativnih ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa, kao i smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje.
PRIJAVE ZA PRAĆKU
Građanske inicijative i EU TACSO 3 organizuju petu konferenciju „PRaćka” od 20-21. aprila 2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu. Na panelima i radionicama na ovogodišnjoj PRaćki govoriće se o tome kako da predstavimo svoj rad na što bolji način koristeći nove alate i tehnologije kroz korišćenje TikToka i podkasta, kreiranje strategija krizne komunikacije i definisanje ključnih poruka!
UČESTVUJTE U ISTRAŽIVANJU
Evropska asocijacija za dekontaminaciju (EDA) pripremila je online anketu kako bi prikupila podatke za Industrijski izveštaj. Cilj ove inicijative je da se dobiju direktne povratne informacije od kompanija i stručnjaka iz delatnosti, da bi se bolje shvatili trendovi na tržištu i dobile prognoze.

Upitnik za DOBAVLJAČ
Upitnik za IZVOĐAČE

Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica je u okviru EKO-SISTEM programa kreirala video materijal koji treba da pomogne da se slični mehanizmi uspostave u opštinama i gradovima u Srbiji. 
NOVI KOORDINACIONI TIM MREŽE
Mreža "Zelena stolica" je završila sa konstituisanjem koordinacionog tima mreže. Koordinacioni tim će u sledećem periodu činiti sledeći predstavnice i predstavnici članica mreže:
- Mirjana Jovanović - Beogradska otvornea škola
- Višnja Nežić - Inženjeri zaštite životne sredine
- Ivana Jovčić - Centar za unapređenje životne sredine
- Aleksandra Mladenović- Ambasadori održivog razvoja i životne sredine
- Lidija Radulović - Fondacija BFPE za odgovorno društvo
- Tanja Petrović - Mladi istraživači Srbije 
- Miloš Đajić - Centar modernih veština
Čestitke izabranima i želimo im mnogo usopeha u daljem radu. 
OPŠTINE SA NULA OTPADA
Inženjeri zaštite životne sredine u okviru niza aktivnosti koje se tiču promocije koncepta cirkularne ekonomije i nula otpada, širenje svesti o pravilnom upravljanju otpadom i o zaštiti životne sredine izradili su dokumenata Smernice za praćenje i izveštavanje o uspešnosti implementacije praksi nula otpada na lokalnom nivou i Smernice za najbolje dostupne prakse i tehnologije za uvođenje koncepta nula otpada na lokalnom nivou
Ove smernice su izrađene zajedno sa partnerom iz Sarajeva, Centrom za energiju, okolinu i resurse u sklopu projekta Opštine sa nula otpada, koji finansira Evropska unija u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.
NOVI PARK U NOVOM SADU
Sa ponosom vas obaveštavamo da je u toku realizacija projekta „Oživimo kvart u Primorskoj ulici“ koji ima za cilj uređenje nove javne površine u Novom Sadu, u gradskom naselju Klisa. Preuređenjem javne površine, Klisa će dobiti svoj prvi park u kome će svakodnevno moći da uživa kako lokalno stanovništvo, tako i svi naši sugrađani. 
USKORO POČINJE DRUGI CIKLUS PROJEKATA EKO-SISTEM PROGRAMA
Obaveštavamo vas da je Mreža "Zelena stolica" podnela projekat za drugi ciklus podrške u okviru EKO-SISTEM programa podrške. Ukoliko projekat bude odobren od 15 . maja očekujte mnoge lepe, zelene aktivnosti i informacije. 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • arhiva dosadašnjih Zelenih biltena koju možete pogledati
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp