Copy
OSNOVAN VOLONTERSKI SERVIS MREŽE ZELENA STOLICA

Drage naše i dragi naši,
pred vama je dvadesetdrugi Zeleni bilten. U njemu ćete naći informacije iz oblasti životne sredine, klimatskih promena, unapređenja integriteta organizacija i još mnogo zanimljivih sadržaja.

Još uvek čekamo da se najvažnije institucije naše zemlje konstituišu. Za to vreme Pakistan su pogodile strašne poplave i Antonio Gutereš je pozvao na solidarnost sve zemlje sveta. Pretnje nuklearnom katastrofom i dalje nisu otklonjene. 

Prijavite se za obrazovni servis mreže Zelena stolica jer mnoge organizacije kreću sa svojim aktivnostima i verujemo da ćee im biti korisne nove teme i nova lica koja prenose svoja znanja u oblasti životne sredine. 

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #22 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa fotografijama sa takmičenja one photo challenge.

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Višnja, Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
7 NAJVAŽNIJIH ČINJENICA KOJE TREBA DA ZNATE O VODONIKU 
Vodonik se smatra ključnim elementom budućeg, klimatski neutralnog, energetskog miksa. Korišćenjem njegove energetske vrednosti trebalo bi da se popune „rupe“ u snabdevanju energijom, a vodonik bi trebalo da se koristi u onim oblastima gde ne može da se koristi električna energija. Vodonik može da se kao energent skladišti, transportuje i koristiti za konverziju energije. On je važan proizvod, pogotovo u industriji.
OPŠTINE SA NULA OTPADA
Jedna od inicijativa koje se istovremeno sprovode na području BiH i Srbije jeste projekat Opštine sa nula otpada koji ima za cilj da principe koncepta nula otpada ugradi u upravljačke sisteme lokalnih zajednica i time direktno podrži unapređenje sistema upravljanja otpadom.
JEDNOKRATNA PLASTIKA OPASNA PO ŽIVOTNU SREDINU
Skoro svi građani - 99,7 odsto, se u potpunosti ili delimično slažu da je upotreba jednokratne plastike problematična po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Uvođenje depozitnog sistema uz novčanu naknadu (skoro 95%), oporezivanje plastike koja ne može da se reciklira ili ponovo upotrebi i oštrija kaznena politika za subjekte i pojedince koji ne poštuju zakone u ovoj oblasti, građani vide kao delotvorno rešenje u borbi sa jednokratnom plastikom pokazala je Analiza istraživanja o stavovima i navikama građana u vezi sa jednokratnom plastikom koju je objavio Centar za unapređenje životne sredine.
USRBIJI TOKOM GODINE ILEGALNO BUDE UBIJENO PREKO 60.000 PREPELICA
Koriščenje elektronskih vabilica za prepelice zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora i okarakterisano kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do tri godine. Iz DZZP pozivaju građane i građanke da ovom društvu prijave upotrebnu elektronskih vabilica, koja se pretežno može uočiti tokom noći, dok se lov na ovaj način odvija u ranim jutarnjim satima.
PRESUŠILO JEZERO ČONOPLJA
Pisali smo ovde o jezeru Čonoplja koje je na žalost pred našim očima nestalo. Građani su na društvenim mrežama delili fotografije kako izgleda jezero ovih dana
LEDNIK SUDNJEG DANA SE JEDVA DRŽI ZA KONTINENT
Antarktičko ledeno telo nazvano "Lednik sudnjeg dana" moglo bi da se otopi daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo naučno istraživanje.Otapanje lednika Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi da podigne nivo mora za do dva metra, upozoravaju naučnici.
Prijavite se za Zeleni bilten
U Beogradu je 10.9.2022. godine održan trening za članice i članove volonterskog tima mreže Zelena stolica. Ovim seminarom ideja o osnivanju volonterskog servisa mreže počela je da se realizuje. Volonterski servis treba da pomogne većoj koheziji među članicama mreže, povezivanju članica i članova iz različitih organizacija, većoj vidljivosti i lokalnom uticaju aktivnosti članica mreže. 
PRIKLJUČITE SE OBRAZOVNOM SERVISU MREŽE ZELENA STOLICA
Tokom velikog broja godina rada među članicama naše mreže skupilo se veoma mnogo znanja i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine. Želeći da to znanje i iskustvo okupimo na jednom mestu mreža Zelena stolica osniva obrazovni servis za članice mreže. pozivamo koleginice i kolege iz članica mreže Zelčena stolica koji imaju iskustva u prenošenju znanja, držanju predavanja, pripremi istraživanja, moderaciji skupova... da se prijave na sledećem LINKU.
SVETSKA NEDELJA ZELENE GRADNJE
Savet zelene gradnje Srbije ove godine Svetsku nedelju zelene gradnje #WGBW2022 obeležava 13. i 16. septembra u Beogradu, organizujući konferencije DANI DOBRE PRAKSE, kao deo svetske kampanje #GradimoZaSve. Ako posmatramo iz perspektive globalnog uticaja građevinskog sektora i izgrađene sredine, odgovornih za skoro 40% globalnih emisija ugljenika povezanih sa energijom i 50% ekstrahovanih resursa, jasno je zašto bi promene ka zelenoj i održivoj gradnji mogle da pruže doprinos pomenutoj borbi. Pridružite se ovoj kampanji 
 
.
Prijavite se za Zeleni bilten

Često se zapitamo zašto se toliko instistira na kompleksnoj administraciji i nismo sigurni šta nam je sve potrebno od dokumentacije. Ukoliko želite da unapredite interne kontrole u organizaciji, prođite obuku koja vam može pomoći u sprovođenju internih kontrola i finansijskom upravljanju.
Posetite sajt https://obuke.mis.org.rs/ i prođite mini obuku!
Video materijal "7 dobrih razloga da unapredite interne kontrole vaše organizacije" je deo e-obuke koju realizuju Mladi istrazivaci Srbije
CIRKULARNO, ZELENO I ODRŽIVO
Iza ovih reči kriju se odgovori na probleme u oblasti zaštite životne sredine sa kojima se svakodnevno susrećemo. Upravo su održivi razvoj, zelena i cirkularna ekonomija teme kojima će se intenzivno baviti Zelena lista Srbije, Oplaneti se u svom projektu Zeleni karavan, sa idejom da ove koncepte približi građanima kako bi pronašli način da ih primenjuju na svim nivoima.
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
CIRKULARNA EKONOMIJA I RODNA RAVNOPRAVNOST 
Podaci iz istraživanja nam govore da je važno jačati kapacitete žena preduzetnica te vodti politiku jednakih mogućnosti, preduzimati praktične mere kako bi se izradio ambijent u kome žene i muškarci ravnopravno odlučuju o pitanjima značajnim za njihov položaj i za prelazak sa linearnog na kružni princip poslovanja. Zabrinjavajuće je da 44% ispitanica uopšte nije čulo za Evropski zeleni dogovor, 20% je čulo putem medija o dokumentu, ali ne znaju šta tačno znači i kako se sprovodi, a samo 20% je čulo za dokument i prati rad EU institucija.
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp