Copy
ZAHUKTAVAMO SE

Pred Vama je drugi Zeleni bilten u kom možete naći informacije o aktivnostima članica Zelene stolice kao i o tome šta smo u okviru EKO-SISTEM programa do sada uradili. Želimo da vam se pohvalimo da smo sa Stalnom konferencijom gradova i opština potpisali memorandum o saradnji. Verujemo da će on olakšati rad sa jedinicama lokalne samoupravae i podstaći njihove predstavnike i predstavnice da se više angažuju u oblasti zaštite životne sredine. 
Za početak nekoliko napomena:
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
Želja nam je da budemo kratki, sadržajni i zanimljivi. Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština
Svi oni koji podele Zeleni bilten (s prijateljima, na facebooku ili twitteru) mogu sebe nagraditi sa fotografijama iz galerije Slobodana Botoškog 
Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Miloš, Aleksandra, Lidija, Darija, Igor, Tamara i Miloš
UJEDINJENE NACIJE
UN markiraju 2022. kao godinu “promene pravila igre” po pitanju životne sredine. U toku su konsultacije i dalje pripreme važnih UNEP i drugih globalnih sastanaka koji će se održati tokom 2022.godine kao što su UNEA 5.2, UNEP@50 i Stockholm+50 . Regionalne konsultacije za civilno društvo radi pripreme za UNEA i UNEP@50, biće organizovane 8. novembra 2021 
EU KLIMATSKI PAKT
U organizaciji Evropskog ambasadora za klimatski pakt, a u okviru prioritetnih tema Pakta o klimi EU u 2021. i 2022. godini, realizovaće se tri “Seminara za ambasadore klime I životne sredine”
JAVNA RASPRAVA - ZAKON O UPRAVLJANJU OTPADOM
Odbor za privredu i finansije  Vlade Republike Srbije, na sednici od  13. oktobra 2021. godine, usvojio je Zaključak sa Programom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dodpunama Zakona o upravljanju otpadom Javna rasprava se realizuje od 14. oktobra  do 5. novembra. Pozivaju se zainteresovani građanke i građani, kao i stručna javnost da daju svoje komentare, sugestije i predloge. 
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica organizovala je u Beogradu prvi u nizu seminara za svoje članice na teme pisanje projekata i rad sa institucijama. Teme seminara su izabrale same članice glasanjem prepoznajući ih kao važne teme za osnaživanje i razvoj njihovih unutrašnjih kapaciteta. 
DIJALOG - BEOGRADSKA OTVORENA ŠKOLA
1. oktobra održan je dijalog o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode.Predstavnici nacionalnih institucija i organizacija civilnog društva sastali su se na Dijalogu o zaštiti prirode. Tema događaja bio je razgovor o zakonodavnom okviru te oblasti, kao i njegovim prednostima i manama. Dijalog je završen utvrđivanjem teksta obavezujućih postupanja, o kojem su se zajedno usaglasile obe strane.
SVETSKI DAN HRANE - FONDACIJA ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ, BEZBEDNOST HRANE I EKO ZDRAVLJE 
Povodom 16. oktobra Svetskog dana hrane  sa dr Veselina Radanov Pelagic razgovarano je na temu Zdrava hrana, bezbedna hrana, sigurna hrana... U čemi je razlika? Kako da  minimiziramo unos hrane za koju već svi znamo da je izuzetno štetna. Način na koji jedemo, kada jedemo i šta jedemo, ima i psihološku i kulturološku dimenziju.
UČEŠĆE NA SAJMU PRIVREDE - EKOLOŠKI POKRET S. PAZOVA EKO SAN
Ekološki pokret opštine Stara Pazova EKO SAN učestvovao na Sajmi privrede u Novoj Pazovi. U okviru zvaničnog programa sajma održano je predavanje o značaju pozitivne energije, frekvencije 7,83 herca za život i zdravlje ljudi. Na sajmu su prikazani proizvodi na bazi orgonita. Nakon predavanja, svi prisutni su dobili na poklon zaštitnike za mobilne telefone, koji neutrališu štetno negativno zračenje.
Program EKO-SISTEM nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
MEMORANDUM O SARADNJI
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Zelena stolica (mreža nevladinih organizacija koje se bave pitanjem zaštite životne sredine, a čijim radom koordiniraju Beogradski fond za političku izuzetnost – BFPE, Centar modernih veština i Mladi istraživači Srbije), potpisali su 21. oktobra 2021. godine Sporazum o saradnji. Sporazum je potpisan sa ciljem podizanja kapaciteta lokalne samouprave u Srbiji i postizanje veće usaglašenosti lokalnih politika i prakse u oblasti zaštite životne sredine.
ZELENA STOLICA - TRAŽIMO MESTO ZA GRAĐANE U ZELENOM DIJALOGU
Pročitajte intervju sa Milošem Đajićem iz Centra modernih veština u okviru predstavljanja mreža koje su dobile podršku EKO-SISTEM programa.
"Imamo zagađenje vazduha, nedostatak uređenih sanitarnih deponija, problem sa rekama, sečom šuma, usporenim pošumljavanjem, izloženi smo klimatskim promenama. Možemo sad da nabrajamo do sutra različite probleme, ali važno je shvatiti da se ti problemi većinski rešavaju na lokalnom nivou. I zato su Zelene stolice koje ćemo osnivati su vrlo važne."
PREDSTAVLJANJE MREŽA ORGANIZACIJA U OKVIRU EKO-SISTEM PROGRAMA
Na web stranici EKO-SISTEM programa možete pogledati predstavljanja svih 12 mreža koje učestvuju u EKO-SISTEM programu: Klimatske promene kao loklano pitanje, Vatrogasni savez Kraljevo, Pošumimo Vojvodinu, Energetska neefikasnost nas košta, Klimatski forum, Natura 2000, Promena modela upravljanja, Učešće o odlučivanju o životnoj sredini, Zelena agenda, Šuma zove na dijalog i Zeleni karavan
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp