Copy
"PONOVO RADI BIOSKOP"

Drage naše i dragi naši,
pred vama je dvadesetreći Zeleni bilten. U njemu ćete naći informacije iz oblasti životne sredine, klimatskih promena, aktivnosti EKO-SISTEM programa i još mnogo zanimljivih sadržaja.

Mreža Zelena stolica će i u ovom sazivu učestvovati u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine. Zakazana je i prva sednica van sedišta Odbora u Majdanpeku. 

Mreža Zelena stolica je započela kreiranje novinarske grupe, pa pozivamo sve novinarke i ovinare koji se bave životnom sredinom da nam se pridruže.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #23 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa fascinantnom galerijom nomadskog studija portreta 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Višnja, Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
STARICA, BURAN SUSRET SA MINISTARKOM
Na susretu koji je održan blizu planine Starica nije došlo do približavanja stavova nadležnih i aktivistkinja i odbornica SO Majdanpek koje nekoliko meseci unazad protestuju zbog radova koje vrši kompanije Ziđin na ovoj planini.
ZAGAĐEN VAZDUH ODNESE HILJADE ŽIVOTA
Zagađen vazduh godišnje odnese hiljade života, dovede do skoro 14,000 hospitalizacija i prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod dece u Srbiji – ovo su samo neki od podataka sadržani u Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine, dokumentu u kome se po prvi put na sveobuhvatan način mapira uticaj aerozagađenja.
PRONAĐENA ZAMENA ZA LITIJUMSKE BATERIJE
Baterije od aluminijuma i sumpora mogle bi da zamene skupe litijum-jonske baterije. Tri osnovna sastojka baterije čine jeftini i lako dostupni materijali koji ne zavise od globalnog lanca snabdevanja litijumom i retkim metalima, otkrili su inženjeri sa prestižnog Masačusetskog tehnološkog instituta – MIT (Massachusetts Institute of Technology).
INSPEKCIJA IZ BERNA NA ŠORDOŠU
Bernska konvencija otvorila proces povodom sumnji da se u Novom Sadu uništavaju staništa zaštićenih divljih vrsta zbog predložene infrastrukturne izgradnje četvrtog mosta u tom gradu. Međunarodna javnost je sada upoznata sa kršenjem potpisanih konvencija i deklaracija vlasti u Novom Sadu.
PRETUČEN EKOLOŠKI AKTIVISTA
U sredu 21.9. 2022. u Beogradu, u ulazu zgrade u kojoj živi, napadnut je i brutalno pretučen Miroslav Perović. Miroslav je jedan od aktivista koji se bore protiv nelegalnih planova za izgradnju kamenoloma Gradina u Kosjeriću. Više informacija možete pročitati OVDE.
KRATERI PREDZNACI KLIMATESKE KATASTROFE
Poslednja naučna istraživanja otkrila su da zagađenju atmosfere i ubrzanim klimatskim promenama doprinose i gasovi koje ispuštaju misteriozni krateri u ruskom Sibiru, kao i veliki požari koji su sve češća pojava u tom delu Rusije. 
Prijavite se za Zeleni bilten
Predstavnica mreže Zelena stolica Ivana Jovčić učestvovala je u drugoj sednici sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene. Na dnevnom redu bile su aktuelne informacije iz oblasti klimatskih promena, izveštaj o COP 26 kao i pripreme za COP 27. Više o samoj sadnici možete pročitati OVDE
ENERGETSKO SIROMAŠTVO U VREMENU KRIZE
Panel diskusija ”Energetsko siromaštvo u vremenu krize“, će biti održana 27.09.2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) u Beogradu, od 18 do 19:30 časova. Diskusiju možete pratiti uživo na Facebook stranici Green Fest - Belgrade  ili na YouTube stranici Klima 101.
Na panelu će govoriti: Aleksandar Macura - programski direktor RES Fondacije, Mirjana Jovanović – programska menadžerka Beogradske otvorene škole i Marko Janjušević - direktor JP "Toplana Priboj" . Moderator panel diskusije: Nemanja Milović – Klima 101. Vidimo se.
 
MEĐUNARODNO UPRAVLJANJE HEMIKALIJAMA
Predstavnici Ambasadora životne sredine i ALHem -a učestvovali na 4.sastanku međusesijskog procesa (IP4) za razmetranje daljeg okvira strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama (SAICM) u Bukureštu. AOR su nacionalna fokalna tačka za SAICM.
Kompilacija preporuka u vezi sa Strateškim pristupom upravljanja hemikalijama i otpadom nakon 2020. godine, možete videti u Izveštaju kopredsedavajućih. Detaljnije o samom sastanku i daljim koracima možete pogledati ovde
PRIDRUŽITE SE NOVINARSKOJ GRUPI
Želimo da se bliže povežemo sa svim novinarkama i novinarima koji se bave temama zaštite životne sredine. Pružićemo im informacije sa terena (iz delova Srbije u kojima smo prisutni) davati stručna mišljenja, komentarisanju dokumenata Vlade i Narodne Skupštine kao i njihovom usklađenošću sa otvorenim klasterom 4 pregovora o pridruživanju Evropskoj Uniji. 
Pozivamo vas da se priključite našoj novinarskoj grupi popunjavajući upitnik na linku do 2.oktobra 2022. godine 

 
 
GLOBALNA INICIJATIVA ZA METAN
Inženjeri zaštite životne sredine su učestvovali na konferenciji „Preusmeravanje bio otpada sa deponija, mala i velika postrojenja za tretman“ Globalne inicijative za metan. Konferencija je održana u sredu 14. septembra 2022. godine u Novom Sadu. Predsednik UO „Inženjera zaštite životne sredine“ Igor Jezdimirović, predstavio je uticaj odlaganja otpada na zagađenje vazduha u Republici Srbiji. Više o samoj konferenciji možete pročitati OVDE.
 
SVETSKA NEDELJA VODE
Ambasadori održivog razvoja i životne sredine su učestvovali na ovogodišnjoj „Svetskoj nedelji vode". „Svetska nedelja vode“ je konferencija za ljude koji shvataju da rešavanje najvećih izazova našeg vremena često počinje vodom. Konferencija se sastoji od širokog spektra tema, od bezbednosti hrane i zdravlja, do poljoprivrede, tehnologije, biodiverziteta i klimatske krize. Svaka konferencija ima svoju temu koja se istražuje iz mnogo različitih perspektiva.
 
SASTANAK U BORU
U okviru zalaganja za uspostavljanje Zelenih stolica i u jedinicama lokalne samouprave održan je sastanak u Boru. Ovom sastanku su prisustvoavli predstavnici Grada Bora i NVO koje su podnele inicijativu. predstavili smo iiskustva rada Zelene stolice u Odboru za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine.
 
 
Prijavite se za Zeleni bilten

SEMINAR ZA PROSVETNE RADNIKE I RADNICE
U okviru projekta "Šuma zove na dijalog 2", u Sremskim Karlovcima, Mreža pošumimo Vojvodinu je organizovala dvodnevni seminar za 30 prosvetnih radnika/ca iz Novog Sada, Vrbasa i Sremske Mitrovice.
ODRŽANA SKUPŠTINA SAVEZA EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA "ZELENA LISTA SRBIJE"
Na 13. sednici Skupštine Saveza ekoloških organizacija Zelena lista Srbije koja je održana 16.09.2022. u Boru izabrani su predsedavajući i predsednik ZLS, doneta odluka o formiranju stalnog Sekretarijata i radnih grupa ZLS i usvojene izmene i dopune Statuta ZLS. Predsedavajući Skupštinom ZLS u naredne tri godine biće Dragan Randjelović iz Bora. Predsednik ZLS u naredne tri godine biće Marko Vukomanović iz Raške.
Čestitke izabranima. 
EKO-ŠKOLE ZA ZELENIJU BUDUĆNOST
Ideju o nastanku programa Eko-škola razvila je Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE – Foundation for Environmental Education), i to sa namerom da pronađe način da se mladi uključe u rešavanje problema u životnoj sredini, koji su identifikovani na Rio Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju 1992. godine. Više o Eko-školama i aktivnostima udruženje Forca, koja će u okviru svog projekta „Ekonet – korak dalje” podržanog od strane EKO-SISTEM programa, raditi na unapređenju programa Eko-Škole u Požegi, kao i na promovisanju Eko-škole u ostalim opštinama članicama mreže. možete pročitati OVDE.
O EKO-SISTEM PROGRAMU
Program EKO-SISTEM program nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). 
ZELENE POLITIKE 
Žaklina Živković iz organizacije "Polekol" održala je predavanje o Zelenim politikama i rodnoj ravnopravnosti na Regionalnoj socijaldemokratskoj akademiji ženskog liderstva. 28 učesnica iz 7 zemalja Zapadnog Balkana i hrvatske imalo je priliku da sluša o zelenoj agendi i ekofeminizmu. Više o samoj akademiji možete pogledati OVDE
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Program “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine” sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržan je od strane Švedske. Za sadržaj Zelenog biltena su odgovorni isključivo autori. SIDA ne deli nužno stavove i tumačenja izrečene u ovom materijalu
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp