Copy
POČELA JE IZBORNA KAMPANJA 🗳
Drage naše i dragi naši,
Pred vama je jedanaesti broj Zelenog biltena 🌳. Pred nama su novi vanredni parlamentarni izbori. Znamo da će teme životne sredine biti među važnijim u ovoj kampanji. Mi i nakon završetka EKO-SISTEM projekta nastavljamo da vas informišemo o aktivnostima članica Zelene stolice

Vrtili smo se starom ritmu izlaska Biltena nedeljom ujutru. Zato svima vama koji bi odmah da bacite pogled na novi Zeleni bilten savetujemo da u najdražu šolju natočite sebi omiljeni jutarnji napitak i bacite se na čitanje. Verujemo da će vam biti inspirativno, zanimljivo i sadržajno. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #11 (s prijateljima, na facebooku, linkedinu ili twitteru) nagrađujemo sa lepim fotograijama Ukrajine koje nećete videti u vestima britanskog fotografa Marka Neville-a.

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Miloš S., Aleksandra, Lidija, Darija, Igor, Tamara i Miloš Đ.
NOMINACIJA DRAGANE ARSIĆ ZA NAGRADU FRONT LINE DEFENDERS             
Međunarodna mreža ekoloških organizacija Alpe Adria Green Internacional, sa sedištem u Sloveniji, nominovala je Draganu Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške Gore za nagradu 2022 Front Line Defenders Award. Ovu nominaciju je podržalo više od 30 organizacija civilnog društva iz Srbije i regiona. Ova nagrada je namenjena borcima za ljudska prava  kojima vidljivost može doprineti njihovoj bezbednosti. U međuvremenu je održano i prvo ročište po tužbi vlasnici Galensa vs novosadski aktivnisti. 
DA LI JE RIO TINTO ZAISTA OTIŠAO?            
Nacrt studije Rio Tinta o životnoj sredini do kojeg su došli novinari nedeljnika Vreme ukazuje na brojne hazarde rudnika u dolini Jadra. Na terenu se bitka nastavlja, jer je opšte uverenje da ni vlast ni kompanija nisu digli ruke od ovdašnjeg litijuma. 
OTPAD ZA PIJAĆU VODU

Hemičar iz Ugande pronašao je način da iskoristi kosti i otpad od hrane za proizvodnju čiste vode. Timoti Kajondo pretvara smeće u aktivni ugalj, koji koristi za proizvodnju prečistača vode. Pogledajte prilog

EMISIJA METANA ZA 70% VEĆA NEGO ŠTO SE PRIJAVLJUJE
Globalne emisije metana za koje je odgovorna eksploatacija fosilnih energenata, za 70 odsto su veće od onih koje navode njihovi najveći proizvođači, saopštila je Međunarodna agencije za energetiku. Metan je gas koji utiče na klimatske promene i ima udeo u porastu globalne temperature od 30 odsto.
KONKURS ZA UKLJANJANJE DIVLJIH DEPONIJA
Ministartvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za dodelu sredstava za ukljanjanje divljih deponija. Konkurs je namenjen jedinicama lokalne samouprave i traje do 4. marta.
PRVI RADAR ZA BUKU
Gradske vlasti Pariza su se odlučili obračunati i sa vozilima koja prave nedozvoljeni nivou buke. Nakon uvođenja ograničenja brzine od 30 km/h, Pariz je među prvim gradovima u Francuskoj koji imaju postavljene detektore buke. U pitanju je sofisticirani uređaj koji meri nivo buke dok vozilo prolazi. Pritom snima i registarsku oznaku vozila. 
NAPADNUTI NOVOSADSKI AKTIVISTI
Nakon protesta u Novom Sadu, grupu aktivista napali su muškarci naoružani štanglama i verbalno im pretili. Tokom dana oko 200 građana i ekoloških aktivista protestovalo je zbog najavljenog početka radova na izgradnji novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. 
Prijavite se za Zeleni bilten
Mreža organizacija Zelena stolica je u okviru EKO-SISTEM programa kreirala video materijal koji treba da pomogne da se slični mehanizmi uspostave u opštinama i gradovima u Srbiji. 👇
OSNIVANJE ZELENIH SAVETA
Stalna konferencija gradova i opština je održala radionicu na temu osnivanja Zelenih saveta kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i civilnog sektora iz Arilja, Bele Crkve, Leskovca i Paraćina. U okviru radionice Lidija Radulović, predstavnica Zelene stolice predstavila je animirani film i porazgovarala sa učesnicima o načinima za osnivanje Zelenih stolica u jedinicama lokalne samouprave. 
PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA
Na televiziji Euro NEWS Srbija predstavljeno je istraživanje koje smo u okviru EKO-SISTEM programa uradili. Pogledajte. 
 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • arhiva dosadašnjih Zelenih biltena koju možete pogledati
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2021. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zelenidijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp