Copy
TREĆI CIKLUS EKO-SISTEM PROGRAMA

Drage naše i dragi naši,
Prošlo je godinu dana od početka rata u Ukrajini, koji osim tragičnog gubitka velikog broja ljudskih života i razaranja infrastrukture jedne suverene zemlje ostavlja i ogromne posledice na životnu sredinu.

Pred vama je tridesetčetvrti Zeleni bilten. Poslednje dve nedelje obeležilo je ponovno stavljanje u fokus javnosti teme iskopavanja litijuma, konkursi Ministarstva zaštite životne sredine, sednica odbora za zaštitu životne sredine bez kvoruma, hapšenje Grete Tunberg i raspisan poziv za treći ciklus EKO-SISTEM programa podrške.

U ovom broju Zelenog biltena naći ćete informacije o zanimljivostima iz oblasti životne sredine, klimatskim promenama i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš Zeleni bilten #34 (s prijateljima, na društvenim mrežama, Viberu) nagrađujemo sa predstavljanjem rada Nigerijskog umetnika čija dela nastaju od upotrebljene plastike. 

Zeleni bilten kreira tim na čijem je čelu mala ekipa Centra modernih veština

Srećno čitanje
Koordinacioni tim mreže Zelena stolica
Tanja,  Aleksandra, Lidija, Mirjana, Ivana i Miloš
KONKURS ZA IZGRADNJU SISTEMA UPRAVLJANJA OTPADOM
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom u 2023. godini. pozivaju se lokalne samouprave da konkurišu za nedostajuća sredstva za realizaciju projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom u 2023. godini.
KONKURS ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA SAKUPLJANJE IZ PRIRODE ZAŠTIĆENIH VRSTA
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je Konkurs za izdavanje dozvola za sakupljanje iz prirode zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva u 2023. godini. Pravo učešća imaju pravna lica i preduzetnici koji se bave delatnošću sakupljanja u komercijalne svrhe divlje flore, faune i gljiva pod uslovom da im nije izrečena kazna za privredni prestup, odnosno prekršaj propisana Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti prirode.
ODRŽANA DEVETA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
Odbor za zaštitu životne sredine, održao je 1. marta 2023. godine, Devetu sednicu, u skladu sa članom 72. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine. Na sednici se razgovaralo o pitanju značaja Narodne inicijative o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora za zaštitu životne sredine u Republici Srbiji i gde je nestalo 38.000 potpisa građanki i građana.
Tok sednice možete pogledati OVDE
OSNOVAN ENERGETSKI PARLAMENTARNI FORUM U NARODNOJ SKUPŠTINI
Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije u Trinaestom sazivu održao je u petak 2. marta 2023. godine svoj osnivački sastanak. Nakon uvodnih izlaganja prisutni parlamentarni članovi Foruma, njih 31, od ukupno 47, jednoglasno su usvojili Odluku o osnivanju Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, Pravila o radu Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, a na predlog mr Milovana Drecuna izabrali dr Aleksandru Tomić za predsednicu Foruma i u ovom sazivu.
IN MEMORIAM - DRAGOLJUB BAKIĆ (1939-2023)
EVROPSKA MAPA TOKSIČNIH ČESTICA "NEUNIŠTIVIH HEMIKALIJA" 
Toksične čestice iz "neuništivih hemikalija" koje se ne razlažu u životnoj sredini i skupljaju u telima ljudi, pronađene su na nekoliko hiljada lokacija širom Evrope objavio je Gardijan. Oni su napravili mapu zagađivača na osnovu podataka iz naučnih istraživanja. Ova istraživanja su pokazala da su ovo zagađivači koji preko najčešće deterdženata ulaze u vodu, zemljište i kasnije prirodnim sledom događaja u proizvode široke potrošnje ulaze u ljudsko telo. Nazivaju ih i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS),
UGROŽAVANJE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE UVAC
Na skoro kilometar udaljenosti od Sjeničkog (Ušačkog) jezera, planira se izgradnja turističko-vizitorskog centra površine oko 2.200 kvadratnih metara. Mesto izgradnje objekta, kako tvrde aktivisti lokalne grupe „Studenac", nalazi se na nešto više od 300 metara vazdušnom linijom od hranilišta beloglavog supa, strogo zaštićene vrste lešinara koja se hrani uginulom stokom. Aktivisti i stručnjaci tvrde da bi veći broj posetilaca i motornih vozila, kao i buka iz objekta, mogli direktno da utiču na opstanak beloglavog supa u ovom predelu i šire.
KAKO ŠTITIMO UGROŽENE I RANJIVE VRSTE
Ris, mrki medved, orao kjrstaš, velika droplja su samo neke od životinje koje pripadaju ugroženim i ranjivim vrstama u Srbiji. Da li će neke od njih ili sve nestati sa naših proistora zavisi samo od nas. Dosadašnje iskustvo pokazuje da naš odnos prema divljim vrstama nije odgovoran, da se ne sprovode adekvatno zakonske mere i da nema dovoljne kontrole na terenu. Pogledajte šta možemo svi zajedno da učinimo.
DA LI ĆE OPSTATI BARA REVA?
Gradska vlast u Beogradu stavlja hipoteku na skoro 35 hektara zemljišta u bari Revi, koje je u svojini grada. opozicija i ekološki aktivisti ocenjujuju da je reč o "zakulisnim radnjama" kako bi se taj prostor pretvorio u građevinsko zemljište. Sačuvajmo baru Reva!
POŠUMIMO VOJVODINU SEČOM
U jeku potpisivanja peticije POŠUMIMO VOJVODINU, u Bačkom Brestovcu je započela seča skoro 10 (deset) hektara bagremove šume stare preko 20 godina. Više inforamcija u saopštenju Lovačkog društva "Brest"
KLIMATSKE PROMENE
Zašto Greta protestuje protiv vetrenjača? Umiru ljudi i stoka zbog suše na rogu Afrike Kako funkcioniše upravljanje otpadom u Londonu (FOTO) Crno bele vetro turbine bi spasile ptice
VESTI IZ SVETA
Preminuo jedan od poslednjih azijskih geparda  Tekstilni otpad preplavio Keniju Lov na trofeje ugrožava životnje u Africi Australija nije dozvolila otvaranje rudnika  Francuska oformila pronuklearni blok Zelena transformacija u ekonomskom interesu Srbije
PROTESTI
Protest isperd Narodne Skupštine protiv iskopavanja litijuma Protest ispred US ambasade Protest protiv premeštanja tužiteljki
Prijavite se za Zeleni bilten
KONFERENCIJA ODBORNIČKIH MREŽA
Fondacija BFPE za odgovorno društvo organizovala je konferenciju "Unapređenje zaštite životne sredine kroz rad neformalnih odborničkih mreža na lokalnom nivou". U radu ove konferencije učestvovali su narodni poslanici i poslanice članice Zelene poslaničke grupe, predstavnici i predstavnice Kanadske ambasade, Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici neformalnih zelenih odborničkih grupa iz više gradova i opština iz Srbije
                                                    
POVOLJNIJI OBRAČUN PDV-A ZA KUPCE - PROIZVOĐAČE STRUJE
Računi kupaca-proizvođača, iz januara 2023. godine pokazuju da se izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost započelo sa povoljnijim obračunom poreza. Na taj način je delimično unapređena primena mogućnosti proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe upotrebom obnovljivih izvora energije. Osim što će troškovi kupaca-proizvođača biti umanjeni i period povraćaja investicije u solarne elektrane biti skraćen, došlo je i do boljeg usklađivanja zakona iz oblasti energetike i finansija
ZAJEDNIČKI SASTANAK RADNIH GRUPA ZA KLIMU, ENERGIJU I BIODIVERZITET
Predstavnici i predstavnice Ambasadora održivog razvoja učestvovali su na zajedničkom sastanku  EEB RG za klimu i energiju i biodiverzitet. Sastanak je održan od 27.februara do 1.marta 2023. u Briselu. Pogledajte koje su teme bile zastupljene. 
 
IZ NOVINARSKE GRUPE MREŽE ZELENA STOLICA
Prijavite se za Zeleni bilten

TREĆI CIKLUS EKO-SISTEM PROGRAMA 
Mladi istraživači Srbije pozivaju sve mreže udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine da se prijave na konkurs u trećem ciklusu EKO-SISTEM programa podrške..
Sve informacije vezane za konkurs se nalaze na sajtu https://ekosistem.mis.org.rs/grantovi/
Rok za dostavljanje Izjave o zainteresovanosti je 14. mart do 17h.
EKO-SISTEM program sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.
ODRŽANA INFORMATIVNA SESIJA
Projektni time EKO-SISTEM programa podrške je sa zainteresovanim predstavnicama i predstavnicima mreža koje se bave zaštitom životne sredine prezentovao poziv za treći ciklus programa podrške. U petak 3. marta održana je sesija putem aplikacije ZOOM. Pitanja u vezi projekta moguće je postaviti do 7.3.
KONFERENCIJA #UNSTOPPABLE
Ambasadori održivog razvoja i životne sredine učestvovali su na konferenciji #Unstoppable posvećenoj ženama i liderstvu. Višestrana i osnažujuća konferencija posvećena ženama i liderstvu organizovana je u Tirani, od 20. do 23. februara 2023. godine. Organizator je Fond za zapadni Balkan (WBF), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Japana i Višegradskog fonda. 
 
NAPOMENE
  • ako vam Zeleni bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu zelenidijalog sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava Zeleni bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
  • pogledajte arhivu dosadašnjih Zelenih biltena
Prijavite se za Zeleni bilten
Facebook
Twitter
Link
Website
Email
ČITAMO SE ZA 15 DANA
do tada pratite nas na web sajtu i društvenim mrežama


Copyright © 2023. Zelena stolica, sva prava zadržana.
Mail adresa: zeleni.dijalog@gmail.com 
Ukoliko želite da promenite način na koji primate ovaj mail 
možete da update your preferences ili unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zeleni dijalog · Ulica Takovska 13 · Beograd-Stari Grad · Beograd 11108 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp