Nieuwsbrief 9 mei 2016

Caleidoscoop Leertrajecten


Beste mediator, beste oud-cursist,

 

Wist je dat...

We de nieuwsbrief feestelijk beginnen! Vorige maand hebben we in onze nieuwsbrief gevraagd om onze Facebookpagina te volgen. Onder onze nieuwe volgers hebben wij een wijnpakket verloot. De winnaar van dat wijnpakket is inmiddels bekend: van harte gefeliciteerd Roger Lejeune! Het pakket met een lekkere fles witte en rode wijn uit de Caleidoscoop wijnkelder staat de eerst volgende lesdag op 12 mei voor je klaar. Wil jij ook altijd op de hoogte blijven? Volg ons hier.

Een overzicht van nog meer laatste weetjes bij Caleidoscoop Leertrajecten:
 • Wist je dat onze trainer Jasper gemiddeld een 9.9 scoort in zijn trainingen als scheidingsdeskundige! Wat een geweldig resultaat. Jasper verzorgt voor Caleidoscoop de workshop Alimentatie rekenen die op onder andere 3 juni plaatsvindt in Veghel.
 • Wist je dat voor oud-cursisten van de specialisatie Familie- en Echtscheidingsmediation eenmalig een korting geldt van 25% op deelname aan deze workshop.
 • Wist je dat Caleidoscoop Leertrajecten inmiddels alweer 13 jaar bestaat!
 • Wist je dat wij het unieke 'Caleidoscoop geloof' in al onze opleidingen hebben verwerkt.
 • Wist je dat Bas zijn eigen boek aan het schrijven is.
 • Wist je dat ons kantoor vanwege Pinksteren op 16 mei is gesloten
 • Wist je dat de eerstvolgende 'Werkplaats' voor mediators plaatsvindt op vrijdag 27 mei. De werkplaats is een plek waar we aan elkaar presenteren, onderzoeken, discuseren en ontwikkelen met mediation in conflictmanagement als thema. Deelnemers komen kennis en ervaring halen versus brengen. Je kunt je voor de bijeenkomst hier nog aanmelden.
 

Vacature voor een nieuwe mediator

Binnen BasculeGroep is er ruimte voor uitbreiding van ons team (m/v) op onze locatie in Etten-Leur of Assen! Het aangeboden mediation- en ontwikkelingspakket is breed, met een focus op familie- en echtscheidingsmediation. Solliciteren naar de functie is nog mogelijk tot 1 juni aanstaande! Bekijk de volledige vacature en sollicitatiemogelijkheden hier.   
 

De boekenplank van Bea

Bea Vercruysse, trainster bij Caleidoscoop, staat tijdens haar lesdagen altijd stil bij centrale thema's in mediation(gesprekken) en de systemische aspecten bij conflicten. Tijdens haar carrière heeft ook zij een overvolle en indrukwekkende boekenkast opgebouwd. In deze nieuwsbrief wil Bea graag één van haar favorieten uitlichten:
 • Samen in therapie (2002) en Gezinstherapie in praktijk (2012) - Peter Rober
  Peter schrijft over de wezenlijke dingen, waar het echt over gaat als we werken met mensen.
  Ik word bij het lezen van zijn boeken altijd zo enthousiast. Ik herken er veel van en hij schrijft heel eenvoudig.

  Het is geschreven voor familie therapeuten, maar ook erg bruikbaar voor familiemediators.

  De volgende uitspraak van Peter Rober is voor mij zeer herkenbaar: "Ik zie therapie vooral als een ontmoeting tussen twee of meer kwetsbare mensen die proberen het beste te maken van hun leven." Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen therapeut en de cliënt en zijn systeem de basis is van het (therapeutisch en mediation) proces.
  Als geen ander omschrijft hij wat er eigenlijk gebeurt tijdens een gesprek.
  Het is een beweging tussen het innerlijk gesprek van de therapeut en het gesprek tussen de cliënt en de therapeut, hij noemt dit het externe gesprek. In zijn innerlijk gesprek geeft de therapeut betekenis aan wat er in het externe gesprek gebeurt. Hij reflecteert over wat hij ziet, hoort, voelt en gewaar wordt en maakt hypothesen die dan weer het uitgangspunt zijn voor de vragen en interventies in het externe gesprek.

   

Het laatste (mediation) nieuws

 • Van redder naar conflictbemiddelaar; stop het escalatiemodel
  Een lezer tipte ons op dit nieuwsbericht. Medewerkers in conflict met een collega of klant doen vaak een beroep op hun baas. Help de mensen hun conflicten zelf op te lossen! Hoe werkt dat? Lees verder...
   
 • European Forum for Restorative Justice
  Een cursist heeft ons verzocht om deze uitnodiging te vermelden in de nieuwsbrief, interessant op het gebied van mediation.
  Twee keer per jaar vindt het congres van het European Forum for Restorative Justice plaats. Dit jaar zal het congres in Leiden plaatsvinden van 22 tot en met 24 juni. Voor meer informatie, aanmeldings en andere congressen kun je hier terecht  Lees verder...
 • Vooral mannen kiezen ervoor na conflict te vertrekken
  Ruim één op de vier medewerkers heeft weleens een conflict op de werkvloer. Mannen en vrouwen lossen deze conflicten net iets anders op. Lees verder...
   
 • Conflicten in kerken en moskeeën
  Dat conflicten overal en bij iedereen voorkomen is geen nieuws. Wel dat we trots zijn dat ook in deze velden gebruik wordt gemaakt van mediation! Lees er meer over hier en hier...
   
 • Traumatische vechtscheidingen
  Het aantal vechtscheidingen neemt toe. Een goede reportage over de verbeterpunten van scheidingsbegeleiding ten aanzien van de belangen van kinderen. Kijk verder...
   
 • Conflictmanagement faciliteert zelfsturing en zelforganisatie
  Hij is niet ter stoppen. Bas heeft een nieuw blog geschreven: een pleidooi voor meer ruzie, focus op verschillen en aandacht voor conflicten. Lees verder...
   
 • Conflict is a good word - A loving letters to my mediation clients - Divorce mediation: the art of serenity
  Drie verschillende, leuke blogs in het Engels. Lees ze hier, hier en hier.
   
 • Familieconflicten komen in de beste gezinnen voor
  Vooral broers en zussen maken ruzie, blijkt uit het artikel van PlusOnderzoekt. Helemaal lastig wordt het als je met elkaar te maken hebt in een familiebedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het bedrijf door ruzie niet over de kop gaat?
   
 • Is er een mediator aan boord?!
  Bij sommige nieuwsberichten over conflicten moeten we ook een beetje de humor blijven inzien. Lees verder...

Altijd op de hoogte blijven van alle actuele informatie en het laatste nieuws? Volg op ons op:    en 
 

 

Caleidoscoop uitgelicht

Een kijkje in ons (vernieuwd) aanbod:

- Oefendagen
Trainer: Marlies Heinink, 1 lesdag, geen PE maar intervisiepunten. € 150,- voor nieuwe cursisten / € 100,- voor oud-cursisten.
Wil je jouw mediationvaardigheden scherp houden, jezelf voorbereiden op een live- of videoassessment en oefenen onder deskundige begeleiding van een ervaren mediator? Meld je dan aan voor onze praktijkgerichte oefendag. Eens in de zes weken oefenen we in kleine groepen, door middel van rollenspellen of zelf ingebrachte casuïstiek. Naast de genoemde elementen ligt de grote focus in de training bij jouw persoonlijke leerpunten. Lees hier meer informatie en bekijk de eerstvolgende data of meld je aan.


- Co-mediation en stage voor beginnende mediators 
Coaches: Bas Delleman, Edwin Couwenberg, Paul Stegeman. Doorlooptijd: 1 jaar.
Caleidoscoop Leertrajecten probeert zich steeds opnieuw te optimaliseren en de beste service voor haar (oud)cursisten te bieden. De nazorg voor (oud)cursisten vinden wij daarbij zeer belangrijk en staat hoog in het vaandel. Vanuit het mediationveld ontvingen wij steeds vaker de vraag om ervaring in het werkveld op te doen en voor registratie aan voldoende mediations te komen in de eerste periode, maar ook om mee te kunnen kijken in de keuken van een mediationkantoor.
Hiermee zijn wij aan de slag gegaan en hebben we gekeken welke mogelijkheden Caleidoscoop Leertrajecten kan bieden op dit gebied. Deze maand laten wij je daarom graag kennismaken met een nieuw aanbod: co-mediation en stage.

Het traject (ongeveer 12 maanden) bestaat uit het meelopen van 3 volledige mediationzaken van A tot Z met een ervaren mediator van BasculeGroep. Er is coaching van persoonlijke ontwikkeling voorafgaande en na afloop van de mediationgesprekken, er vindt intervisie plaats en je ontvangt een Key4You test + nabespreking. We bieden als mentor verschillende opties aan die je hier
 terug kunt vinden.Een greep uit ons aanbod de komende periode:


Mei 2016

19/May/2016 Mediation voor professionals 10 dagen /  20 dagdelen Assen Inschrijven mogelijk
20/May/2016 Oefendag 1 dag /  2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
24/May/2016 Assessmenttraining 2 dagen /  4 dagdelen Veghel Nog 1 plaats vrij
24/May/2016 Familie- en echtscheidingsmediation 10 dagen /  20 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
23/May/2016 De kracht van thematisch intervenieren 2 dagen / 4 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
27/May/2016 Rouw en loyaliteit bij conflicten 1 dag / 2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
27/May/2016 Werkplaats mediation 1 dag / 2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk

Juni 2016
3/Jun/2016 Workshop alimentatie  1 dag / 2 dagdelen Veghel Nog 4 plaatsen vrij
8/Jun/2016 Conflictmanagement voor HR-adviseurs 4 dagen / 8 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
13/Jun/2016 Arbeids- en organisatiemediation 4 tot 8 dagen Alkmaar Inschrijven mogelijk
15/Jun/2016 Specialisatie Overheidsmediation 2 dagen / 4 dagdelen Garderen Inschrijven mogelijk
15/Jun/2016 Oefendag 1 dag /  2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
15/Jun/2016 Leren in en van conflicten 2 dagen /  4 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk

Augustus en september 2016
17/Aug/2016 Summercourse: versnelde basisopleiding  11 dagen / 22 dagdelen Garderen Nog 6 plaatsen vrij
19/Sep/2016 Intervisie met (systeem)opstellingen  1 dag / 2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
29/Sep/2016 Mediation in strafzaken  5 dagen / 10 dagdelen Veghel Nog 5 plaatsen vrij
22/Sep/2016 Mediation voor professionals  10 dagen / 20 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk

Mocht je tips hebben voor invulling van de nieuwsbrief, ons een aanvullende vraag willen stellen, informatie wensen over een (vervolg)opleiding of interesse hebben in een persoonlijk ontwikkelingsgesprek: aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Tot volgende maand!

Met vriendelijke groet,
Team Caleidoscoop Leertrajecten
Like De mediation nieuwsbrief - Mei 2016 on Facebook


Copyright © 2015 Caleidoscoop Leertrajecten, voor conflictmanagement en mediationtechniek. All rights reserved.