Veel mensen dromen ervan om een eigen huis te laten bouwen, dat ze helemaal naar eigen inzicht kunnen indelen en inrichten. Er is vaak minder onderhoud nodig dan bij een oude woning, het huis voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen en de isolatie is doorgaans beter. Om aan de groeiende vraag te voldoen, moeten tussen 2020 en 2030 in totaal 845.000 woningen gebouwd worden.
Meer flexibiliteit bij nieuwbouw met de Woning Hypotheek
De Woning Hypotheek biedt veel flexibiliteit tijdens het aanvraagproces én de looptijd. De hypotheekvoorwaarden zijn door MoneyView ook bekroond met 5 sterren.
- Klant profiteert tot de passeerdatum van een eventuele renteverlaging; De laagste rente geldt ook bij een renteherzieningsmoment. Als de klant verhuist, kan hij tot 6 maanden na verkoop van de woning de lagere rente meenemen.
- Altijd 0,15% duurzaamheidskorting bij nieuwbouw; Klanten die een hypotheek aanvragen voor een nieuwbouwwoning komen altijd in aanmerking voor 0,15% duurzaamheidskorting. De korting wordt automatisch in het renteaanbod opgenomen.
- De bankgarantie is kosteloos bij ABN AMRO; Geen extra kosten bij het afsluiten van een ABN AMRO Hypotheek. De bankgarantie is 12 maanden geldig met een mogelijkheid tot verlengen.
- Offerte wordt na 3 maanden kosteloos en automatisch verlengd; Verlenging van de Woning Hypotheek is kosteloos. ABN AMRO brengt geen bereidstellingsprovisie in rekening. En bij annulering van de hypotheek hoeft een klant als coronamaatregel nu tijdelijk geen annuleringskosten te betalen.
Online bouwdepot
De looptijd van het bouwdepot bij een nieuwbouwwoning is 2 jaar. Deze looptijd kun je één keer verlengen met 12 maanden tot maximaal 3 jaar. De rentevergoeding over het depotsaldo is gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Facturen van de aannemer of bonnen van de bouwmarkt declareert de klant snel, veilig en heel eenvoudig online via Internet Bankieren.
Tips bij zelfbouw (Particulier Opdrachtgeverschap)
Wonen in een huis dat helemaal naar eigen wens is ontworpen. Veel geregel, maar uiteindelijk heeft de klant wel de ideale woning. Onder zelfbouw verstaat ABN AMRO:
- Een woning die volledig door de klant gebouwd wordt met eventuele inhuur van onderaannemers.
- Een woning waarvan een aannemer het casco (met ramen, deuren en dakpannen) oplevert. Vervolgens bouwt de klant de woning zelf af.
Berekening financieringslast bij zelfbouw
Bouwkosten vallen meestal hoger uit dan geraamd wanneer er sprake is van zelfbouw. De financieringslast van de hypotheek bij zelfbouw is daarom gemaximeerd op 80% van de toegestane financieringslasten.
Let op: Je hoeft deze regel niet toe te passen als er gebouwd wordt door één aannemer en er een ondertekende aanneemovereenkomst met één aannemer wordt aangeleverd. Deze situatie is namelijk vergelijkbaar met Niet-Particulier Opdrachtgeverschap.
Tussentijdse inspectie halverwege de bouw
Bij zelfbouw worden de hypotheekgelden in een bouwdepot geplaatst. Zodra er 50% uit het depot is betaald, moet er een tussentijdse inspectie plaatsvinden. Het bouwdepot wordt geblokkeerd en ze vragen de klant een verklaring van tussentijdse inspectie aan te leveren. Bij voorkeur door dezelfde taxateur die de eerste taxatie heeft uitgevoerd.
Let op: deze tussentijdse inspectie is niet nodig als het gaat om zelfbouw mét een aannemer.
Tips bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkelt een groep burgers zelf een aantal woningen of een kleinschalige woonwijk. De bewoners schakelen gezamenlijk een bouwbegeleider, aannemer en architect in. Binnen een CPO-project financiert elke deelnemende particulier de eigen woning, dat kan dus ook bij ABN AMRO.
Bij het indienen van een aanvraag renteaanbod voor nieuwbouw, heb je in jouw adviespakket de keuze uit Projectbouw, Zelfbouw of CPO. Kies dan voor CPO. Dan ontvang je bij het renteaanbod ook direct de stukkenlijst die is toegespitst op CPO. Voor CPO gelden vergelijkbare regels als voor projectbouw, alleen met een aantal aanvullingen. Er moet worden aangetoond:
- dat het CPO-project een procesbegeleider heeft ingeschakeld;
- dat er een achtervang is geregeld.
Hoe bepaal je de waarde bij nieuwbouw?
Bij een standaard (Niet-Particulier Opdrachtgeverschap) nieuwbouwwoning is de waarde van het onderpand:
- De koop-/aanneemsom eventueel vermeerderd met kosten van de grond, bouwkosten, inclusief de kosten van meerwerk, de bouwrente over vervallen termijnen en renteverlies tijdens de bouw en de aansluiting op nutsvoorzieningen;
- Het renteverlies is maximaal 4% van de koop- /aanneemsom plus de kosten van meerwerk.
Bij een standaard nieuwbouwwoning is geen taxatie nodig omdat bij NPO (Niet-Particulier Opdrachtgever) een projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente de volledige juridische zeggenschap heeft over en verantwoordelijkheid draagt voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning.
Bij een Particulier Opdrachtgeverschap voor een nieuwbouwwoning is de waarde van het onderpand:
- De getaxeerde marktwaarde.
Bij een niet-standaard nieuwbouwwoning (PO) draagt een particulier verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning. Daarom is hierbij een nieuwbouwtaxatie vereist om de waarde van het onderpand vast te stellen en te bepalen of het een acceptabel onderpand is.
|