Copy
 
Bekijk online arrow1
shadow2
shadow1
 

image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates

 
spaceONJUIST IBL TOETSINKOMEN BIJ KLANTEN MET LEASE-AUTO

Onlangs is geconstateerd dat de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool de fiscale bijtelling van klanten met een lease-auto vanaf 13 augustus 2020 ten onrechte niet in mindering heeft gebracht op het toetsinkomen. Door de aanpassing in de IBL rekentool valt het toetsinkomen bij herberekening vanaf 28 januari lager uit als er sprake is van een lease-auto. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor lopende dossiers.
Geldverstrekkers bepalen op dit moment de impact van het incident voor hun klanten en adviseurs. De NHG garantie blijft onverminderd van kracht voor gepasseerde zaken. Daarnaast heeft HDN met de AFM gesproken over de situatie en de genomen maatregelen.

Liveblog
Over dit onderwerp vind je in een extra liveblog op onze website alle actuele informatie van HDN, NHG en geldverstrekkers. Klik hier om direct naar het liveblog te gaan. 


Wat moet jij als adviseur doen? 
- Inventariseer of jij dossiers hebt waarbij vanaf 13 augustus 2020 gebruik is gemaakt van de IBL rekentool en waarbij sprake is van een lease-auto?
- Heb je dossiers? Maak dit dan kenbaar bij het Hypotheek Support Center door een mail te sturen naar supportcenter@hypotheekcompany.nl met gegevens dossier.  
- Houd ons liveblog in de gaten voor actueel nieuws!

 
 
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
 
ABN AMRO | Versoepeling beleid aantonen eigen middelen en klantidentificatie en-verificatie
ALLIANZ | Actietarief: Dertig voor Twintig!
CONNEQT | Digitale handtekening en nieuwe productkaart IQWoon

FLORIUS | Versoepeling beleid aantonen eigen middelen
INTERBANK | Update compensatieplan voor klanten van CA DF NL en nieuwe leennormen
MERIUS | Nieuwe Hypotheekgids 2021
MUNT | Verhuisregeling belangrijker dan ooit: hogere rente kan later lager uitvallen
NATIONALE NEDERLANDEN | Onjuist IBL toetsinkomen bij klanten met lease-auto en Aantonen extra eigen middelen bij tijdelijk dienstverband geen voorbehoud op offerte
NIBC DIRECT | Onjuiste IBL inkomens voor klanten met lease-auto
OBVION | Verruiming acceptatiebeleid en een verlaging van het OBK-tarief van Obvion
RABOBANK | Financier een verbouwing
RNHB | Acceptatiegids
VISTA | Heb jij de superscherpe rentetarieven van Vista gezien?
WOONFONDS | Buy-to-let: groei of tijdelijke dip?
 
shadow1
 

Versoepeling beleid aantonen eigen middelen en Klantidentificatie en -verificatie

Per 1 februari is het beleid voor het aantonen van eigen middelen versoepelt en maakt ABN AMRO het aanleveren van dit bewijs makkelijker voor jou en je klanten. Hieronder zie je wat dit betekent. 

Bankafschrift met bijschrijvingen over de laatste 3 maanden vervalt
Als bewijs van eigen middelen is een bankafschrift met een saldo-overzicht voortaan voldoende. Dit bankafschrift mag niet ouder dan 3 maanden zijn en geldt zowel voor NHG als niet-NHG aanvragen.

Bij aanvragen zonder NHG hoeft een klant pas vanaf €10.000 bewijs van eigen middelen aan te leveren

Let op: deze wijziging is pas vanaf 21 februari in de systemen verwerkt. Daarom wordt tot die tijd het document ‘Aantonen eigen middelen’ nog wel in het renteaanbod opgevraagd. Je hoeft dit bewijs dus niet aan te leveren, wel vragen ze je tot 21 februari voor lopende aanvragen het volgende te doen om het dossier compleet te maken: upload een eigen verklaring waarin je aangeeft dat de eigen middelen minder dan €10.000 zijn.

Voor nieuwe aanvragen is dit vanaf maandag 22 februari niet meer nodig. Voor hypotheken mét NHG moeten de eigen middelen wel altijd aangetoond worden.

Geen identiteitsbewijs van de schenker
De schenkingsovereenkomst en een bankafschrift van de schenker waaruit voldoende saldo blijkt zijn voortaan voldoende om de eigen middelen aan te tonen. Een identiteitsbewijs van de schenker is niet meer nodig.

Toch aanvullende informatie nodig?
Vanuit het Know Your Customer-principe moeten ze in uitzonderlijke gevallen de herkomst van de eigen middelen controleren en/of aanvullende documenten opvragen. Ook wanneer het bedrag aan de in te brengen eigen middelen minder dan €10.000 is.
 


Klantidentificatie en -verificatie

Een belangrijk onderdeel van het acceptatieproces is het controleren en vastleggen van de identiteit van een klant. Dit is ook vanuit de wet vereist. Als intermediair doe jij dit namens ABN AMRO: uitbestede klantidentificatie en -verificatie. Om onduidelijkheid over dit beleid te voorkomen en identificatie op afstand in deze coronatijd een grote rol speelt, lees je in dit bericht hoe het werkt.

Nadat je de identiteit van een klant gecontroleerd hebt, op afstand of fysiek, lever je voor bestaande en nieuwe klanten een gewaarmerkte kopie van het identiteitsbewijs aan. Hoe je dit precies doet, lees je in de handleiding Klantidentificatie. 

 

Terug naar boven
 

Actietarief: Dertig voor Twintig!

Een wel heel aantrekkelijke actie. Onlangs heeft Allianz de rentes aangepast en een actie gestart. Jouw klanten krijgen de 30 jaars rente bij de 90% en 100% LTV tariefsklassen  voor slechts het 20 jaarstarief. Tien jaar extra voor hetzelfde rentetarief. Tien jaar extra voordelig wonen.
RV periode Tariefsklasse Annuitair Lineair Aflosvrij
20 jaar 90% LTV 1,99% 1,98% 2,09%
30 jaar 90% LTV 1,99% 1,98% 2,09%
20 jaar 100% LTV 2,15% 2,14% 2,25%
30 jaar 100% LTV 2,15% 2,14% 2,25%
RV periode Tariefsklasse  Annuitair  Lineair  Aflosvrij
30 jaar  NHG  1,54%  1,53%  1,62%

De actie is tijdelijk om jou en jouw klanten kennis te laten maken met de 30 jaars tarieven dus wees er op tijd bij. Kijk snel in deze tabel voor de nieuwe rentetarieven en de maatwerkmogelijkheden die de rentevastperiodes bieden.

Wist je al dat?
Allianz een hand-out heeft gemaakt voor het bouwdepot. Ze merken dat er bij klanten toch vaak wat onduidelijkheden zijn, dus ze hopen hiermee wat meer duidelijkheid te scheppen. Je vindt de hand-out hier.

Je kunt gebruik maken van calcasa voor non-NHG financieringen tot 80% LTV. Je kunt het calcasarapport opvragen via de link: https://allianz.calcasa.nl/

Hypotheekwijzer en arrangementskaart
Hier vind je de laatste versie van de hypotheekwijzer en de arrangementskaart. 

 

Terug naar boven
 

 

Digitale hantekening en nieuwe productkaart IQWoon

Conneqt merkt dat niet altijd duidelijk is of en wanneer een digitale handtekening toegestaan is. Ook blijkt niet altijd duidelijk uit de acceptatiekaders wanneer een renteaanbod ongetekend retour mag komen.

Daarom heeft Conneqt nu duidelijke afspraken gemaakt met de geldverstrekkers over deze onderwerpen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Deze afspraken worden in de volgende wijzigingsronde van de acceptatiekaders aangepast. Tot die tijd kun je onderstaand schema aanhouden.
Mogelijkheden digitale handtekening bij IQWOON, Robuust Hypotheken, HollandWoont, Hypotrust Vrij Leven Hypotheek en Elan Plus Hypotheek

Mogelijkheden digitale handtekening bij Hypotrust Woon Bewust Hypotheek

Ongetekend renteaanbod geaccepteerd?

Bij de Comfort Hypotheek moet het renteaanbod ondertekend aangeleverd worden en worden geen digitale handtekeningen geaccepteerd.
Klik hier om het complete pdf bestand te downloaden. 
 

Nieuwe productkaart IQWoon

De productkaart van IQWOON is in een nieuw jasje gestoken. Zoals je gewend bent van IQWOON met een vrolijke uitstraling. Maar ook zo opgezet dat in 1 oogopslag duidelijk is wat je kunt verwachten op het gebied van acceptatievoorwaarden.

Dus print IQWOON in het kort uit of sla hem op een goede plek op, maar houd hem dichtbij. IQWOON maakt wonen leuk!

 

 

Terug naar boven
 

Versoepeling beleid aantonen eigen middelen

Zonder NHG: aantonen eigen middelen vanaf € 10.000
Voor hypotheken zónder NHG is aantonen van eigen middelen alleen nodig als deze € 10.000 of meer bedragen.

Let op:

  • Per 21 februari is deze wijziging in de systemen verwerkt. Tot deze datum wordt het stuk ‘aantonen eigen middelen’ nog wel opgevraagd in het renteaanbod maar aanleveren is niet nodig als de eigen middelen lager zijn dan € 10.000 en het een hypotheek zonder NHG betreft.
  • Voor Hypotheken mét NHG geldt geen minimum. Eigen middelen moeten altijd aangetoond worden voor het verschil tussen de totale financieringskosten en de gevraagde financiering.

Bij het aantonen van eigen middelen (met en zonder NHG)

  • Bankafschrift niet verplicht over een periode van 3 maanden. De verplichting dat het bankafschrift de bijschrijvingen laat zien van de afgelopen 3 maanden vervalt. Een bankafschrift waarop het saldo staat is voldoende om aan te tonen dat de klant over het bedrag beschikt. Dit bankafschrift mag maximaal 3 maanden oud zijn.
  • Eigen middelen uit schenking of erfenis. De schenker kan via de schenkingsovereenkomst en een bankafschrift aantonen dat hij over de gelden beschikt. Een identiteitsbewijs van de schenker is niet nodig. Voor eigen middelen uit een erfenis kunnen de eigen middelen worden aangetoond via een verklaring van erfrecht en een akte van verdeling.

 

Terug naar boven
 

Update compensatieplan voor klanten van CA CF NL en nieuwe leennormen

Wijziging leennormen per 1 april
De leennormen in de VFN Gedragscode zorgen ervoor dat de consument niet meer leent dan verantwoord is en dat er maandelijks genoeg geld overblijft om van te leven. Per 1 april 2021 zijn de nieuwe leennormen van kracht. 

Wat verandert er per 1 april?
In de nieuwe leennormen wordt duidelijk beschreven hoe de daadwerkelijke kosten van bijvoorbeeld een auto of woonlasten vastgesteld moeten worden. Hierdoor wordt de leencapaciteit nog beter afgestemd op de persoonlijke situatie van uw klant. Voor sommige consumenten betekent het dat zij mogelijk minder kunnen lenen.

Invoering nieuwe leennormen vraagt veel change capaciteit
Door de invoering van de nieuwe leennormen per 1 april zijn veel technische aanpassingen noodzakelijk. Interbank is druk bezig om de wijzigingen tijdig in onze eigen systemen door te voeren. Ook zullen ze nauw samenwerken met leveranciers van verschillende adviessoftware. Wil je ook rekening houden met extra change capaciteit? 

In maart ontvang je informatie over de leennormen
Interbank gaat in maart stapsgewijs informeren over de belangrijkste wijzigingen. Zo kunnen ze samen jouw klanten nóg beter van dienst zijn. Ook zorgen ze voor een naslagwerk dat jij binnen jouw organisatie kunt delen. Houd de nieuwsbrief in de gaten!

Compensatie voor klanten van CA CF NL loopt af op 15 februari 2021 
De compensatie van klanten van CA CF NL voor te veel betaalde rente is vrijwel afgerond. Jouw klanten kunnen nog tot 15 februari 2021 hun compensatieaanvraag afronden op Mijnrentevergoeding.nl. Klanten die hulp nodig hebben, kunnen een e-mail sturen naar mijnrentevergoeding@ca-cf.nl.

Mijnrentevergoeding.nl is het platform dat speciaal voor het compensatieprogramma is ontwikkeld en is gelanceerd in mei 2020. De directe toegang tot de beveiligde omgeving sluit op 15 februari 2021. Van 7 mei tot heden hebben 74.000 klanten een vergoeding ontvangen.

 

Terug naar boven
 

Nieuwe Hypotheekgids 2021

Merius Hypotheken heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar Hypotheekgids als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Bovendien hebben ze een aantal (product)voorwaarden verbeterd. Ze lichten hieronder de belangrijkste wijzigingen toe.

Overbruggingshypotheek
In december 2020 hebben ze een online klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd, waaruit is gebleken dat alle respondenten uitkeken naar één specifieke productverbetering: een overbruggingshypotheek als de oude woning nog niet is verkocht. Bij Merius Hypotheken is dit nu ook mogelijk bij een hypotheekaanvraag zonder NHG. Ze berekenen de maximale overbrugging op basis van 90% van de marktwaarde van de oude woning minus de voorbelasting, en gemaximeerd tot 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning (of 106% bij energie besparende voorzieningen). De marktwaarde toon je aan met een taxatierapport, een recente WOZ-waarde of een voorlopige (ver)koopovereenkomst. Een overbruggingshypotheek waarbij de oude woning al wel is verkocht, zowel voor hypotheekaanvragen met als zonder NHG, blijft uiteraard ook mogelijk.

Geldigheid incassorekening
Ze bepalen de geldigheid van een afschrift van een incassorekening niet meer aan de hand van de beoordelingsdatum, maar aan de hand van de aanvraagdatum. Hierdoor verdwijnt het risico dat dit document gedurende het acceptatieproces verloopt. Daarnaast hoeft je een kopie legitimatiebewijs niet meer te voorzien van jouw handtekening en een begeleidende tekst.

Overige wijzigingen per 4-2-2021
  • Merius Hypotheken biedt nu ook het Energiebespaarbudget aan.
  • En ze accepteren nu bovendien woningen met houtskeletbouw.
  • Ze hebben de weging van een studieschuld bij DUO aangepast.
  • Het is niet meer mogelijk om een ORV tijdens het aanvraagtraject te verpanden, maar dit kan binnen 6 maanden na passeren alsnog zonder administratiekosten gerealiseerd worden via onze afdeling customer services. Na deze eerste 6 maanden brengen ze wel administratiekosten in rekening voor het verpanden van een ORV.
  • Ze herfinancieren hypotheken niet meer onder norm 3.7 van de NHG richtlijnen.
  • En ze hebben teksten in de Hypotheekgids verduidelijkt m.b.t.: wijziging onderpand, meefinancieren restschuld, verhoging of tweede hypotheek, overige verplichtingen, meenemen van bonus- of winstuitkering, flexibel budget (IKB), erfpacht, VvE's en onderpanden geschikt voor dubbele bewoning.
Belangrijke documenten 
De gewijzigde (product)voorwaarden vind je terug in onze Hypotheekgids, Algemene Voorwaarden en Productkaart. En uiteraard staan ze ook op extranet. 

 

Terug naar boven
 

Verhuisregeling belangrijker dan ooit: hogere rente kan later lager uitvallen

Gemiddeld verhuizen mensen eens per tien jaar. Maar twintigers en dertigers verhuizen veel vaker, zo blijkt uit cijfers van het CBS: ze kopen hun eerste huis, gaan samenwonen, krijgen kinderen. Bij elke fase hoort een andere woning.

De hypotheekrente blijft historisch laag: tussen 2010 en 2011 stond een twintig jaars hypotheek nog boven de 6%, en wie kan zich nog herinneren dat de gemiddelde hypotheekrente begin jaren negentig op 7,5% stond? De verhuisregeling is daarom belangrijker dan ooit: consumenten kiezen voor een langlopende rente van 20 of 30 jaar met de gedachte de rente mee te verhuizen naar een volgende woning.

Jij speelt hierbij een belangrijke rol en kan klanten veel extra kosten besparen. Wat dacht je van het volgende:
Jouw klant koopt zijn eerste huis en dat valt binnen de NHG grens. Het kan dan interessant zijn om al op voorhand de niet-NHG-tarieven te vergelijken. Starters die binnen enkele jaren groter gaan wonen en de hypotheek meenemen, kunnen namelijk onverwachts geconfronteerd worden met hoge risico-opslagen als hun nieuwe constructie niet binnen de NHG-normen valt.

Deze tarieven worden al vastgesteld bij het aanvragen van de eerste hypotheek. Hierdoor kan het aantrekkelijk zijn om als starter te kiezen voor een wat hogere aanvangsrente op de NHG-hypotheek. Bij een toekomstige verhuizing is de klant dan verzekerd van lagere hypotheekrentes voor een lening zónder NHG.

Let op de looptijdrente
Het automatisch aanpassen van de risico-opslag na reguliere of extra aflossing zorgt ervoor dat adviseurs een extra vergelijking kunnen maken. Waar tot enkele jaren geleden de aanvangsrente van belang was is de looptijdrente nu feitelijk belangrijker. Doordat MUNT de risico opslag automatisch laat vervallen nadat er voldoende is afgelost en de lening in een nieuwe risicoklasse valt, ontvangt de consument gedurende de looptijd een steeds lagere rente. In de adviespakketten wordt nu nog vaak vergeleken op basis van aanvangsrente en (nog) niet op looptijdrente. Hier ligt dus een belangrijke rol voor jou om de looptijdrente in het advies te betrekken.  

De looptijdrente is vooral belangrijk voor hypotheken zonder NHG. Toch is het ook met NHG nodig om hier goed over na te denken. Namelijk in combinatie met de verhuisregeling. Als de klant de hypotheek meeneemt naar een woning zonder NHG, kan veel geld worden bespaard als de rente automatisch meedaalt. Zowel het meedalen als de verhuisregeling is een standaard onderdeel van een MUNT Hypotheek. Houd ook in gedachten dat MUNT met dagrentes werkt, dat kan uw klant ook een flinke besparing opleveren.   

 

Terug naar boven
 

Onjuist IBL toetsinkomen bij klanten met lease-auto en Aantonen extra eigen middelen bij tijdelijk dienstverband geen voorbehoud op offerte

Recent is bekend geworden dat de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool van HDN van 13 augustus 2020 tot en met 27 januari 2021 een te hoog toetsinkomen heeft afgegeven voor klanten met een lease-auto. HDN heeft hierover onderstaand bericht gepubliceerd.

Wat betekent dit voor jouw klanten met een hypotheek van Nationale-Nederlanden?

Op basis van de informatie van HDN zoeken ze momenteel uit bij welke klanten er sprake is geweest van een berekend toetsinkomen via de IBL rekentool én een auto van de zaak in de periode 13 augustus 2020 – 27 januari 2021. Voor deze klanten, inclusief de klanten die nog moeten passeren, voeren ze de inkomenstoets nogmaals uit om te bepalen of de hypotheek past op basis van het aangepaste inkomen. Mocht dit een afwijkend resultaat geven, dan nemen ze zo snel mogelijk contact op.

Bericht HDN:

Onjuist IBL toetsinkomen bij klanten met lease-auto

Er is vorige week geconstateerd dat de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool de fiscale bijtelling van klanten met een lease-auto vanaf 13 augustus 2020 ten onrechte niet in mindering heeft gebracht op het toetsinkomen. Het probleem is inmiddels verholpen en de rekentool voert sinds 28 januari weer de juiste berekeningen uit.

Door de aanpassing in de IBL rekentool valt het toetsinkomen bij herberekening vanaf 28 januari lager uit als er sprake is van een lease-auto. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor lopende dossiers.

Als adviseurs het toetsinkomen vóór 28 januari hebben vastgesteld via de IBL rekentool en zij hebben de aanvraag nog niet verstuurd moeten zij het toetsinkomen opnieuw berekenen voordat zij de aanvraag indienen bij een geldverstrekker.

Geldverstrekkers bepalen op dit moment de impact van het incident voor hun klanten en adviseurs. De NHG garantie blijft onverminderd van kracht voor gepasseerde zaken. Daarnaast heeft HDN met de AFM gesproken over de situatie en de genomen maatregelen.

Wij betreuren het ten zeerste dat dit incident heeft plaats gevonden en begrijpen dat dit vervelend is voor alle partijen. Op dit moment zijn de processen rond de IBL rekentool verzwaard, waarmee we kunnen monitoren of de tool de juiste uitkomsten geeft. De extra maatregelen laten wij ook nog extern auditen om maximale zekerheid te kunnen bieden.


Op de website van HDN staat een actueel overzicht met de belangrijkste vragen en antwoorden.
 


Aanvullende eigen middelen aantonen bij tijdelijk dienstverband geen voorbehoud op uitbrengen offerte 
Nationale-Nederlanden maakt gebruik van de vragenlijst ‘Verwachting inkomen en betaalbaarheid hypotheek’. In dit formulier vragen ze jouw klant onder meer of deze de bruto hypotheeklasten bij een inkomensdaling gedurende een periode kan opvangen uit eigen middelen. 

Bij een inkomen uit tijdelijk dienstverband vragen ze in het Rentevoorstel ook een bewijsstuk van deze eigen middelen op. Dit laatste is met ingang van woensdag 3 februari vervallen. Aanvragers met een tijdelijk dienstverband hoeven de gevraagde extra reserve van 3 tot 6 maandtermijnen bruto hypotheeklasten niet meer aan te tonen met een bewijsstuk.
 
De vragenlijst die jouw klant invult
De vragenlijsten heb je nodig bij iedere aanvraag bij Nationale-Nederlanden. Er is een variant voor inkomen uit een onderneming en voor inkomen uit loondienst. Ze vragen jouw klant het sjabloon in te vullen voor ieder inkomen dat meetelt in de aanvraag. 
Klik hier voor de vragenlijst Verwachting inkomen en betaalbaarheid hypotheek (loondienst)
Klik hier voor de vragenlijst Verwachting inkomen en betaalbaarheid hypotheek (ondernemer) 

 

Terug naar boven
 
Onjuiste IBL inkomens voor klanten met lease-auto
Vorige week is geconstateerd dat de IBL rekentool de fiscale bijtelling van de lease-auto vanaf 13 augustus 2020 ten onrechte niet in mindering heeft gebracht op het toetsinkomen. Het probleem is inmiddels verholpen en de rekentool voert sinds 28 januari weer de juiste berekeningen uit.

Dit incident kan gevolgen hebben voor jouw adviezen, die gebaseerd zijn op IBL. Omdat er gedurende de periode vanaf 13 augustus 2020 een te hoog toetsinkomen is afgegeven door de IBLtool, bestaat er een kans dat sprake is van overkreditering. Daarom is het verstandig dat je zelf alvast nagaat welke adviezen je in genoemde periode heeft gebaseerd op IBL en dat je hierbij nagaat of er sprake is van een lease-auto. Indien dit het geval is, dient het IBL inkomen door jou opnieuw berekend te worden. Op dit moment doet NIBC Direct onderzoek naar de impact van het incident op klanten en adviseurs.

 

Terug naar boven
 

Verruimd acceptatiebeleid en een verlaging van het OBK-tariefs van Obvion 

Ze houden bij Obvion wel van duidelijkheid! Daar werken ze ook aan in het acceptatiebeleid. Maar ook als een klantsituatie nét iets afwijkt, is het goed om te weten dat jij op Obvion kunt rekenen! Met het acceptatiebeleid geven ze jou houvast en snel inzicht in de mogelijkheden. Dat vinden ze belangrijk.

Voor een aantal specifieke klantsituaties hebben ze kaders opgesteld en opgenomen in het acceptatiebeleid. Deze kaders houden rekening met de bestendigheid van het inkomen en/of de lasten, waardoor een afwijkende betaalbaarheidstoets mogelijk wordt. Iedere klantsituatie is natuurlijk anders, het is aan jou om de individuele klantsituatie te toetsen aan de kaders en een passend advies aan de klant te geven. Wat doen ze wel en wat niet. Een duidelijk acceptatiebeleid helpt jou om snel en helder inzicht te krijgen in de mogelijkheden bij Obvion.

Aankopen met gelijke of lagere maandlast
Een tijdje geleden hebben ze de seniorenpropositie bij jou onder de aandacht gebracht. Naar aanleiding van de feedback hebben ze het acceptatiebeleid heroverwogen en verbeterd voor aanvragen zonder NHG. Koopt de klant een woning en is de nieuwe maandlast lager dan of gelijk aan de bestaande maandlast, dan wordt de betaalbaarheid van de aanvraag beoordeeld op basis van de werkelijke last als de klant voldoet aan de voorwaarden van de bestendigheid van de lasten.

Ze passen dit beleid ook toe voor bestaande klanten die niet binnen 10 jaar hun pensioen bereiken.

Opnemen overwaarde van de woning
Het is al mogelijk om een gedeelte van de overwaarde op te nemen tot en met 90% LTV met een annuïtaire toetsing. Het leningdeel moet annuïtair of lineair terugbetaald worden.

Is er sprake van een beperkt restschuldrisico doordat de lening een lage LTV van maximaal 50% van de marktwaarde heeft? Dan mag de betaalbaarheid op basis van de werkelijke last worden getoetst.

Een tijdelijke annuïtair tekort
Is er sprake is van een annuïtair tekort gedurende een periode van maximaal 24 maanden? Dan kan de betaalbaarheid gedurende deze periode op basis van de werkelijke last worden onderbouwd als er wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden voor een bestendig inkomen en lasten.

en wist u dat...
...het maximale overbruggingskrediet voor niet verkochte woningen weer het verschil tussen 100% van de actuele getaxeerde marktwaarde en de schuldrest van de bestaande hypotheek is? 

 

Terug naar boven
 

Financier een verbouwing

Heeft jouw klant plannen voor een nieuwe badkamer, een uitbouw of een aanpassing om het huis duurzamer te maken? Rabobank biedt verschillende mogelijkheden om de verbouwing te financieren. Denk aan een verhoging van de huidige hypotheek of een bouwdepot.

Samen kunnen ze jouw klant op weg helpen naar een duurzamer huis. Daarvoor is er het speciale Groendepot. En verbetert het energielabel naar minimaal A++? Dan kan jouw klant mogelijk een aantrekkelijke Duurzaamheidskorting op de hypotheekrente krijgen.

Met de gratis HuisScan van HomeQgo help je jouw klant inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor het verduurzamen van de woning. Vul de tool samen met je klant in en krijg snel inzicht in de beste passende energiebesparende maatregelen.

 

Terug naar boven
 

Acceptatiegids

Speciaal voor jou, als financieel adviseur, heeft  RNHB met zorg een RNHB financieringsgids samengesteld. Hiermee bieden ze jou een snel en actueel overzicht van de financiering, zodat je jouw klanten optimaal over de mogelijkheden bij RNHB kunt adviseren.

Met de gids ontdek je binnen enkele pagina’s:
- Wie ze financieren
- Wat ze financieren
- Tegen welke voorwaarden
- Met welke kosten jouw klant rekening dient te houden.

Klik hier en download de gids of download deze op extranet. 

 

Terug naar boven
 

Heb jij de superscherpe rentetarieven van Vista gezien?

Vista Hypotheken maakt het nu wel heel interessant voor jouw klanten. Heb je de superscherpe rentetarieven gezien?

Tip 1: 10 jaar NHG 0,84%
Tip 2: 20 jaar NHG 1,12%
Tip 3: 30 jaar NHG 1,44%


Deze tarieven zijn inclusief 0,05% Energielabel A rentekorting. Deze korting zie je niet automatisch in de rentetarieven zoals weergegeven in jouw software. Houd hier rekening mee, maar vraag jouw klant altijd naar het energielabel van de woning. De rentekorting is vaker van toepassing dan je denkt omdat vrijwel alle woningen vanaf bouwjaar 2005 minimaal een energielabel A hebben. Twijfel je? Doe dan een check op www.energielabel.nl. Het zou toch jammer zijn dat het tarief niet goed wordt vergeleken.

Alle belangrijke informatie over Vista Hypotheken nog even teruglezen? Klik hier en download de productkaart. 
 

 

Terug naar boven
 

Buy-to-let: groei of tijdelijke dip?

Woonfonds zag eind 2020 de interesse in de verhuurhypotheek sterk stijgen. Het aantal afgesloten verhuurhypotheken lag fors hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Kopers van een verhuurwoning sorteerden duidelijk voor op de stijging van de overdrachtsbelasting. Wat zijn de verwachtingen voor 2021?

De verhoging van de overdrachtsbelasting per 2021 is een extra kostenpost voor kopers van een verhuurwoning. Veel kopers hebben deze verhoging niet afgewacht en de koop nog in 2020 afgerond.

Tijdelijke dip in kopen verhuurwoning
Ruud de Man, Propositiemanager van Woonfonds, verwacht in de eerste maanden een tijdelijke dip in het aantal woningverkopen. ‘Kopers die nog snel in 2020 gekocht hebben, zijn nu logischerwijs niet meer actief in de markt. Dit effect zal in de eerste maanden van het jaar merkbaar zijn. Dit gecombineerd met de vaak toch al rustige start van een nieuw jaar als het gaat om koopwoningen voor de verhuur’.

Verdere groei buy-to-let markt
Na een rustige start voorziet Ruud een verder groei van de buy-to-let markt. Als reden noemt hij de aanhoudende lage spaarrente. De spaarder zoekt hierdoor naar alternatieven. Investeren in een verhuurwoning wordt gezien als een relatief veilige en aantrekkelijke optie. ‘De hogere overdrachtsbelasting zal de groeiende markt slechts tijdelijk vertragen. Op den duur wordt de kostenpost standaard meegenomen in de rendementsprognose. Het gros van de kopers van verhuurwoningen heeft een relatief lange investeringshorizon. Wanneer de eenmalige kosten worden verspreid over bijvoorbeeld 20 jaar, zien kopers dat de invloed op het rendement per jaar relatief laag is. Daar komt nog bij dat ook de waardeontwikkeling van de woning bijdraagt aan het uiteindelijke rendement.’

Meer eigen geld nodig bij koop verhuurwoning
Kopers van een verhuurwoning hebben door de verhoogde overdrachtsbelasting meer eigen geld nodig voor de aankoop, aangezien deze kosten niet binnen de financieringsmogelijkheden vallen. Ruud verwacht dat de hogere investering deels wordt verdisconteerd in de huurprijzen. In dat geval betalen huurders een deel van de rekening, wat hij een onbedoeld effect van de maatregel noemt. ‘Van belang is ook de verdere ontwikkeling van de hypotheekrente. Een eventuele verdere daling van de hypotheekrente kan zwaarder wegen dan de verhoogde overdrachtsbelasting, zeker op de lange termijn.’

Meebewegen in een veranderende omgeving
Door de hogere overdrachtsbelasting is meer eigen geld nodig. Op dit moment maakt de  Woningverhuur Hypotheek het mogelijk om tot 80% van de waarde in verhuurde staat te financieren. Bij het berekenen van de maximale hypotheek tellen bestaande huurinkomsten voor maximaal 80% mee. Deze en andere kenmerken leggen wij nu langs de meetlat van de markt. Woonfonds vindt het belangrijk om mee te bewegen als de marktomstandigheden daarom vragen. In dit kader verwacht Ruud rond het voorjaar concrete productvernieuwingen die de buy-to-let markt naar een hoger plan kunnen tillen.

De lage rente maakt sparen, obligaties en andere op rente gebaseerde investeringen weinig aantrekkelijk. Daar verandert de verhoogde overdrachtsbelasting niets aan. Een verhuurwoning levert in verhuurde staat een zekere maandelijkse inkomstenstroom op. Daarnaast biedt het voor de toekomst bescherming tegen inflatie. Voldoende reden om aan te nemen dat ook in 2021 vermogen een weg vindt naar investeringen in woningen voor de verhuur.

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1
 

0,84%
10 jaar NHG

Vista Hypotheek
Annuïtair en lineair
incl. 0,05 energielabel A korting

 

Rentetip 2

 

1,16%
20 jaar NHG

Holland Woont Hypotheek
Annuitair/lineair

 

Rentetip 3 
1,48%
30 jaar 

Hypotrust Vrij Leven hypotheek
Annuïtair en lineair
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2017 HypotheekCompany.